Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Ανθρώπων Μνήμες»: Κυκλοφόρησε ο 3ος τόμος -Πενήντα συνεντεύξεις στη Ζ. Δενδραμή μας ταξιδεύουν στο παρελθόν

Published

on

Εκδόθηκε και ο τρίτος τόμος της σειράς «Ανθρώπων μνήμες». Πρόκειται για πενήντα ακόμη συνεντεύξεις που λήφθηκαν από το 2007 μέχρι το 2017 και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «εμπρός Ναυπάκτου» από άτομα που είχαν προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες.

Φιλοδοξία της έκδοσης είναι να εισαγάγουμε τις προφορικές αφηγήσεις στην καταγραφή Τοπικής Ιστοριογραφίας. Οι περισσότεροι ιστορικοί δέχονται ότι η προσφυγή στις προσωπικές μαρτυρίες αποτελεί έναν από τους τρόπους αναζήτησης πληροφοριών, κυρίως όσων πληροφοριών είναι δύσκολο ή αδύνατο να αντληθούν από άλλες πηγές. Συμπληρώνουν κενά που αφήνουν άλλες πηγές και χρησιμοποιούνται συχνά συμπληρωματικά και διορθωτικά.

Τα θέματα που περιγράφονται και στον Τρίτο τόμο αφορούν την Παιδική Ηλικία, το Σχολείο, το Παιχνίδι, την Ιταλική και Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, την Πείνα, την Αντίσταση, την Οικογένεια, το Γάμο και την Προίκα, την Εργασία, τη Μετανάστευση, τον Αστικό χώρο της πόλης και των χωριών της Ναυπακτίας, τη Συγκοινωνία και τις Μεταφορές, την Καθημερινότητα, την Καταπίεση της Γυναίκας. Επίσης, γίνονται αρκετές αναφορές σε έθιμα, διατροφή, ενδυμασία, γεωργική παραγωγή, μετανάστευση και άλλα. Όλα αυτά προσεγγίζονται εύκολα μέσα από το θεματικό ευρετήριο.

Την επιμέλεια της σειράς «Ανθρώπων μνήμες» της εφημερίδας Εμπρός είχε η δημοσιογράφος κ. Ζωή Δενδραμή, η οποία με επαγγελματισμό και ευαισθησία κατάφερε να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και διαχρονικό δημοσιογραφικό προϊόν.

Με την έκδοση και του τρίτου τόμου ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη προσπάθεια της Βιβλιοθήκης με την ελπίδα οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στα τρία αυτά βιβλία να φανούν χρήσιμες σε μελλοντικούς ερευνητές γύρω από την ιστορική μνήμη του Τόπου, τη Λαογραφική και Κοινωνιολογική μελέτη.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος εκδόθηκαν με οικονομική βοήθεια του επιχειρηματία Γεωργίου Κοτρώνη των επιχειρήσεων «Πλαστικά Κοτρώνης» και «Εκπαιδευτήρια Πάνου» ο οποίος κάλυψε σημαντικό μέρος του κόστους. Τον ευχαριστούμε γιατί εκτίμησε και στήριξε το έργο μας αυτό.

Στον τρίτο τόμο συμπεριελήφθησαν συνεντεύξεις των παρακάτω ατόμων: 
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝ.
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘ.
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΣΓΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΑΡΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΒΑΡΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝ. ΜΠΙΛΑΛΗ-ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΕΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΠΟΚΙΣΤΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΑΙΤΑΝΗΣ ΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΑΠΠΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ
ΖΑΓΚΑΝΑ ΟΛΓΑ ΡΑΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΖΟΥΓΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΡΑΜΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΚΚΟΥ ΦΡΟΣΩ ΤΑΡΑΜΠΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΛΠΑΚΙΩΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΧΤΟΥΛΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΟΧΤΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤ.

Γιάννης Χαλάτσης 

Δ/ντής Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης 

ΕΛΛΑΔΑ

Τετραήμερη εθελοντική αιμοδοσία στην Ναύπακτο, έως και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Published

on

By

αιμοδοσία-ναυπακτος-εθελοντες

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ναυπάκτου οι «Άγιοι Ανάργυροι», διοργανώνει τετραήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη της Ναυπάκτου που ξεκίνησε από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Στην πρόσκληση του Συλλόγου προς  τους τακτικούς και μη αιμοδότες αναφέρεται:

«Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να χαρίσουμε σ΄ όσους έχουν την ανάγκη μας λίγη ΑΓΑΠΗ. Να δώσουμε λίγη ΕΛΠΙΔΑ και ΖΩΗ. Να τους δώσουμε λίγο από το δικό μας ΑΙΜΑ που τόσο το έχουν ανάγκη.

Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί στα γραφεία του Συλλόγου μας όπως πάντα την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ας κάνουμε όλοι το χρέος μας, είναι χρέος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εργατικό Ατύχημα στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό της ΣΕΛΟΝΤΑ στη Μαναγούλη Φωκίδας

Published

on

By

εργατικό-ατύχημα-φωκίδα-μανάγουλη-εκνδ

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, σχετικά με το ατύχημα αναφέρει:

“Σχεδόν ένα μήνα μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιχθυογεννητικού Σταθμού ΝΗΡΕΑ  , χθες είχαμε νέο πανομοιότυπο σοβαρό ατύχημα, με την πτώση εργαζομένου από ύψος 4 μέτρων αυτή τη φορά στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό ΣΕΛΟΝΤΑ στη Μανάγουλη Δωρίδας.

Και αυτή τη φορά ο τραυματίας εργαζόμενος δουλεύει σε εξωτερικό συνεργάτη – εργολάβο της ΣΕΛΟΝΤΑ.

Η επανάληψη ενός σοβαρού ατυχήματος σε πανομοιότυπες συνθήκες αποδεικνύει την πλημμελή τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια.

Επίσης, το γεγονός ότι τόσο η εταιρία, όσο και ο εργολάβος δεν έλαβαν υπ’ όψιν το προηγούμενο σοβαρό περιστατικό, καταδεικνύει την απουσία σοβαρότητας και υπευθυνότητας εκ μέρους τους σε ό,τι αφορά την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Το ΕΚΝΔ, δεν κάνει σύσταση, αλλά αντιθέτως, απαιτεί τόσο η εταιρία όσο και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι να μεριμνούν, να εφαρμόζουν και να επιτηρούν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Το ΕΚΝΔ καλεί την Πολιτεία (Επιθεώρηση Εργασίας) για μία ακόμη φορά να προβεί άμεσα σε ελέγχους για την επαλήθευση της συμμόρφωσης στους κανόνες Υγείας & Ασφάλειας στα εργοτάξια.

Η διασφάλιση της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, δεν χωρά κανενός είδους έκπτωση ούτε ολιγωρία”.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γ. Καπεντζώνης πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Ελλάδας

Published

on

By

πρόεδρος-ΦοΔΣΑ-εΛΛΆΔΑς-ΓΙΏΡΓΟς-κΑΠΕΝΤΖΏΝΗς

Ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης εκλέχτηκε Πρόεδρος στο Δίκτυο ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ελλάδας.

Η εκλογή έγινε κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στη Θήβα.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης όπου παρουσίασε τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την διαχείριση απορριμμάτων αλλά και την πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, καταγράφοντας παράλληλα και τις προτάσεις των ΦοΔΣΑ για τα θέματα αυτά.

Στο Δίκτυο υπάγονται 25 ΦοΔΣΑ απ΄ όλη τη χώρα και το Διοικητικό Συμβούλιο που θα προεδρεύει ο κ. Καπεντζώνης είναι 7μελές. Ο κάθε ΦοΔΣΑ εκπροσωπεί αρκετούς Δήμους στην Περιφέρεια που δραστηριοποιείται.

Οι ΦοΔΣΑ είναι σημαντικοί φορείς με καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζοντας τους Δήμους που ο καθένας εκπροσωπεί.

Ειδικότερα ο ΦοΔΣΑ είναι ο αρμόδιος Φορέας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Πριν λίγες ημέρες ο Γ. Καπεντζώνης επανεξελέγει Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» για την επόμενη πενταετία 2019-2023, σ’ έναν φορέα που εκπροσωπεί 44 πόλεις-περιοχές με λίμνες από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες, με σημαντικό αναπτυξιακό, μελετητικό και παρεμβατικό έργο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πρόεδρος-ΦοΔΣΑ-εΛΛΆΔΑς-ΓΙΏΡΓΟς-κΑΠΕΝΤΖΏΝΗς

Πηγή: Doridanews

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ