Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανθρώπων μνήμες»: Μια συγκινητική παρουσίαση

Published

on

Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 η παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου «Ανθρώπων μνήμες: ιστορίες Ναυπακτίων». Στη νέα αυτή έκδοση συμπεριλαμβάνονται  πενήντα μία μαρτυρίες προσώπων – συνεντεύξεις  που κατέγραψε η Ζωή Δενδραμή με έναν εξαιρετικό τρόπο και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Ναυπάκτου “εμπρός” από το 2007 ως το 2017. Συνεντεύξεις – καταγραφές οι οποίες παρουσιάζουν την εξέλιξη της Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής τον τελευταίο μισόν και πλέον αιώνα.  Το βιβλίο εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου με τη βοήθεια χορηγών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος  Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος,  ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιώργος Σιαμαντάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τ. Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ζιαμπάρα και Ντίνος Τσουκαλάς, ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Την σημασία του βιβλίου στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου επεσήμανε και ο διευθυντής της Παπαχαραλάμπειου Βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης.

Από την πλευρά της και η Ζωή Δενδραμη  αναφέρθηκε στον τρόπο που έγιναν όλες αυτές συνεντεύξεις, αλλά και στην δύναμη που βρήκε σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από τα όσα γνώρισε από τις αφηγήσεις των ανθρώπων και τις ιστορίες που κατέγραψε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου και αναζήτησε εργασία.

Ο φιλόλογος Γιώργος Λαουρδεκης  επικεντρώθηκε στις παραδοξολογίες που βρίσκονται στις αφηγήσεις μέσα στο βιβλίο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος επεσήμανε την ιστορική και  λαογραφική πλευρά των καταγραφών – συνεντεύξεων.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Τάκης Λουκόπουλος  αναφέρθηκε στις μνήμες που ξυπνάνε και στις εικόνες που επανέρχονται στους πιο παλιούς, μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων που περιέχονται στο βιβλίο.

Ο χορηγός του βιβλίου, επιχειρηματίας Γιώργος Κοτρώνης  τόνισε την σημασία της καταγραφής για τον τόπο και τον μελλοντικό μελετητή αυτών των συνεντεύξεων, ενώ δεσμεύθηκε να στηρίξει και στο μέλλον κάθε τι που αφορά τον πολιτισμό στην πόλη, όπως μέχρι σήμερα έχει κάνει.

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, που διάβασαν η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα  και ο ηθοποιός Λάμπρος Ξύτσας.

 

Ζωή Δενδραμή:  «Πήρα δύναμη και αποφάσεις, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες»

 

Στην ομιλία της με θέμα «Η γοητεία των προφορικών μαρτυριών», η Ζωή Δενδραμή ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Πριν από έναν χρόνο που παρουσιάσαμε τον πρώτο τόμο είχα πει ότι οι συζητήσεις με τα άτομα από τα οποία πήρα συνεντεύξεις με γοήτευσαν και με βοήθησαν να διευρύνω τις γνώσεις μου σε πολλά θέματα. Άκουσα αρκετά σοφά λόγια από ηλικιωμένους κυρίως ανθρώπους που διέθεταν μια λαϊκή σοφία ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη που ανήκαν και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Μεταξύ αυτών, αρκετοί είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού για να βρουν δουλειά τα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών του 1950 – 60 και μου περιέγραφαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τον σκληρό αγώνα επιβίωσης στις ξένες Χώρες.

Αυτά τα Λόγια μου έδωσαν δύναμη να πάρω και εγώ την απόφαση να αναζητήσω δουλειά στο εξωτερικό, αφού η Χώρα μας ξαναμπήκε σε οικονομική κρίση και δεν ήταν δυνατόν να προσφέρει ευκαιρίες εργασίας εδώ.

Άλλωστε και οι γονείς μου ήταν μετανάστες στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκα κι εγώ.

Γνώρισα από μέσα τι θα πει ξενιτεμός όταν ήμουν παιδί, αλλά και τώρα.  Η μοναξιά, και η νοσταλγία για τον τόπο και τους δικούς σου ανθρώπους είναι πάντα ίδια, κάθε εποχή.

Μόνο που τώρα υπάρχει η Τεχνολογία που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, δεν περιμένω ένα μήνα για να λάβω γράμμα αλλά συνδέομαι ψηφιακά και μιλάω με τα παιδιά μου βλέποντάς τα, συγχρόνως, στην οθόνη.  Αυτό μειώνει τον πόνο αλλά …. η ξενιτειά είναι το ίδιο δύσκολη, όπως την βίωσαν οι παλιότεροι και την βιώνουν δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί νέοι.

Αυτή είναι η μια όψη της γοητείας των προφορικών μαρτυριών που μέσα από αυτές, εγώ προσωπικά, πήρα δύναμη και αποφάσεις.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η άλλη όψη. Δηλαδή, το ότι οι συνεντεύξεις αυτές, εκτός από δημοσίευμα μιας εβδομάδας, είναι και μια ενδιαφέρουσα πηγή για ιστορικά θέματα, καταγραφή κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής κατάστασης της περιοχής μας για τα τελευταία 70 χρόνια. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η πληροφορία έρχεται από μαρτυρίες απλών ανθρώπων, οι οποίοι βίωσαν τις καταστάσεις που περιγράφονται. Δηλαδή ιστορία γραμμένη “από τα κάτω”.

Ελπίζω η προσπάθειά μου, καταγράφοντας τις «μνήμες» των ανθρώπων που δέχτηκαν να τις μοιραστούν μαζί μας, να εμπλουτίσει την ιστορική μνήμη του Τόπου και να βοηθήσει τη Λαογραφική και Κοινωνιολογική μελέτη από μελλοντικούς ερευνητές.

Πριν τελειώσω, επιτρέψτε μου να σας παροτρύνω – όπως και στην παρουσίαση του πρώτου τόμου – να καταγράψετε, όσοι μπορείτε, μαρτυρίες αγαπημένων σας προσώπων και ας μην δημοσιευτούν σε έντυπα. Να μείνουν παρακαταθήκη για να διαβαστούν από εγγόνια και δισέγγονα. Είναι δυνατά τεκμήρια μνήμης.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας διαθέτουν σοφία και δεν πρέπει να τα έχουμε στην γωνία. Πρέπει να είναι στο προσκήνιο γιατί είναι χρήσιμα μάχιμα και δημιουργικά.

Πολλοί ήταν αυτοί που βοήθησαν στην έκδοση του δεύτερου αυτού τόμου. Οφείλω ευχαριστίες στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη που συντόνισε την έκδοση,  τον κ. Γ. Λαουρδέκη που έκανε την φιλολογική επιμέλεια, την Ελένη Ζαρκαδούλα και τον Λάμπρο Ξύτσα που εθελοντικά διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, και φυσικά τους χορηγούς που χρηματοδότησαν, την έκδοση αυτού του βιβλίου».

ΦΩΤΟ: Σωτήρης Ράπτης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάλληλες για κολύμβηση Ψανή και Γρίμποβο

Published

on

By

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Αναλύσεων Θαλασσινού Νερού από το Εργαστήρι Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών οι  παραλίες Γρίμποβο και Ψανή Ναυπάκτου, κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2024 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τιμές των αναλύσεων κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων ως προς την καταλληλότητα και χρήση των υδάτων για κολύμβηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συστάσεις και πρόστιμα από τον Δήμο για τις παράνομες αφισοκολλήσεις

Published

on

By

Αυστηρή σύσταση απευθύνεται, για ακόμη μία φορά, από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι, η κατάσταση στην πόλη της Ναυπάκτου καταγράφεται ως αισθητά βελτιωμένη, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εντοπίζουν περιπτώσεις ρύπανσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας θα συνεχίζει να επιδεικνύει, σταθερά, μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους παρανομούν, με την επιβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου διοικητικών προστίμων.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, η παράνομη αφισοκόλληση επιβαρύνει πρωτίστως το περιβάλλον ουσιαστικά και οπτικά, ενώ πρόκειται πλέον για έναν παρωχημένο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν ενημερωτικό υλικό σε δημόσιο χώρο, μπορούν να το πράξουν αποκλειστικά και μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, τηρώντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενωτική πρωτοβουλία: «Η διασπάθιση και το χνούδι»

Published

on

By

“Με έκπληξη έπεσε στην αντίληψή μας η πρόσφατη Απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα με τον αριθμό 324/2024 για την απευθείας ανάθεση προμήθειας φωτοτυπικού χαρτιού.

Για να προλάβουμε παρεξηγήσεις, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμφωνεί επί της αρχής κάποιες προμήθειες του Δήμου να γίνονται από την τοπική αγορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλαγή των προμηθευτών. Άλλωστε αυτή τη διαδικασία τηρήσαμε και εμείς κατά τη θητεία μας. Δεν μπορεί όμως αυτή η προτίμηση να αποτελεί δικαιολογία για διασπάθιση του χρήματος του Δημότη, ούτε να προτιμάται κατά κανόνα ο ίδιος προμηθευτής όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για να προλάβουμε και τις πιθανές δικολαβίστικες διαστρεβλώσεις που συχνά χρησιμοποιεί ο Β. Γκίζας, ξεκαθαρίζουμε πως στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πιστεύουμε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι απολύτως νόμιμες και, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός δημόσιου λειτουργού. Όχι όμως σε περιπτώσεις προγραμματισμένων προμηθειών, όπως είναι το φωτοτυπικό χαρτί. Οι ανάγκες του Δήμου σε χαρτί είναι γνωστές εκ των προτέρων, άρα δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ή έκτακτη ανάγκη που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα η διενέργεια διαγωνισμού. Αλλά ακόμα και αν προτιμηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ο Δήμαρχος οφείλει να έχει την ευσυνειδησία να μην την μετατρέπει σε ευκαιρία για ασύμφορες προμήθειες. Ασύμφορες για τον Δημότη και τον Δήμο, εννοείται.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα:

  • Συνολικά το τίμημα της απευθείας ανάθεσης αγγίζει τα 18.000 €, ένα ποσό δηλαδή σημαντικό, ειδικά την εποχή που η Αρχή Γκίζα έχει κάνει σημαία την έλλειψη χρημάτων. Όπως θα δείτε παρακάτω όμως, η έλλειψη αυτή δεν αγγίζει τις απευθείας αναθέσεις και προμήθειες.
  • Ο προμηθευτής είναι ο ίδιος από τον οποίο έχουν γίνει απευθείας προμήθειες χαρτιού Α4 τα τελευταία χρόνια, πάντα με απόφαση του Β. Γκίζα.
  • Το 2021 η απευθείας ανάθεση έγινε με τιμή 3,97€ ανά πακέτο 500 φύλλων χαρτιού. Το 2023 και το 2024 η τιμή αυτή εκτοξεύτηκε στα 7,20€ ανά πακέτο.
  • Δεν υπάρχει καμία ειδική τεχνική περιγραφή ή άλλη προδιαγραφή που να αφορά την ποιότητα ή κατηγορία του προς προμήθεια χαρτιού. Όποιο χαρτί Α4 και να εμφανίσει ο προμηθευτής, είναι τυπικά σύμφωνος με τις απαιτήσεις του Δήμου.

Συνοψίζοντας, ο Β. Γκίζας με απόφαση που υπογράφει προσωπικά, αποφασίζει να διαθέσει ο Δήμος 18.000€ για να αγοράσει χαρτί αγνώστων προδιαγραφών, με τιμή αυξημένη πάνω από 80%.

Για την ιστορία, έχουμε στα χέρια μας επίσημη και δεσμευτική προσφορά από επαγγελματία του Δήμου μας, με την τιμή των 3,79€ ανά πακέτο χαρτιού Α4, ίδιας μάρκας. Τιμή χαμηλότερη κατά 47%. Περίπου μισή τιμή! Η διαφορά στο σύνολο αγγίζει τα 8.500€… Ποσό που δαπανά ο Δήμος χωρίς να λαμβάνει τίποτα.

Όταν, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ρώτησα τον Β. Γκίζα γιατί κάνει απευθείας ανάθεση και γιατί το χαρτί είναι τόσο ακριβό, μας απάντησε «για να μην αφήνει χνούδι στα μηχανήματα».

Επειδή πιστεύουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν άλλοι Δήμοι, ας δούμε την ίδια ώρα τι κάνουν.

  • Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου επιλέγει να διενεργήσει διαγωνισμό για παρόμοιο ποσό, με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ). Η ανάθεση γίνεται με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν διαστάσεις, βάρος και συσκευασία. Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων «Να μην αφήνει χνούδι κατά την έξοδο του από αυτά (σσ. μηχανήματα), να βγαίνει χωρίς καμπυλότητες».
  • Ο Δήμος Θέρμου επιλέγει την απευθείας προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων με τιμή σημαντικά χαμηλότερη, αφού αυτή αγγίζει τα 5,58€ ανά πακέτο, τιμή περίπου 25% φθηνότερη. Δηλαδή ακόμα και από τον μικρό Δήμο Θέρμου που μοιραία προμηθεύεται μικρότερες ποσότητες. Ο Β. Γκίζας αναθέτει 30% πιο ακριβά. Καταλαβαίνουμε στα 18.000 μιλάμε για περίπου 5.000 ακριβότερα.

Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας επιλέγει να αγοράζει σε τιμή ρεκόρ αναλώσιμα είδη χωρίς προδιαγραφές και χωρίς διαγωνισμό, την ώρα που γειτονικοί Δήμοι προμηθεύονται το ίδιο υλικό σε τιμές χαμηλότερες και με σαφείς προδιαγραφές, πως να μην μιλάμε για διασπάθιση δημοτικού χρήματος;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήσαμε τον όρο «διασπάθιση». Η πλευρά του Δημάρχου εξανέστη, αφήνοντας αιχμές για συκοφαντία. Ανατρέξαμε στο λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη. Στο λήμμα διασπάθιση υπάρχει η ερμηνεία «ξοδεύω απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ». Πως αλλιώς κύριε Γκίζα μπορεί να χαρακτηριστεί η απευθείας ανάθεση σε τιμές αστρονομικές;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Γκίζας δείχνει τάσεις διασπάθισης. Κανένας δεν έχει ξεχάσει τις «χρυσές» καρδιές για την ανακύκλωση των καπακιών των πλαστικών μπουκαλιών, ούτε τα πανάκριβα τάμπλετ που χορηγήθηκαν στα σχολεία στο τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο και όχι «στιγμιαίο λάθος».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έχει δεσμευτεί για την προφύλαξη του κοινού συμφέροντος. Ως πλειοψηφία το πράξαμε με διάφανη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Ναυπακτίας. Ως Αντιπολίτευση επαγρυπνούμε και αναδεικνύουμε τέτοιες κακές πρακτικές ελπίζοντας ο Β. Γκίζας να βάλει φρένο σε τέτοιες πρακτικές.”

Το Γραφείο Τύπου της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ