Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει η αυλαία για το δημοτικό συμβούλιο

Published

on

Με την εκλογή του Προεδρείου και των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής ξεκινά τη θητεία του το νέο δημοτικό συμβούλιο την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Μια τετραετής θητεία που οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν το δύσκολο ρόλο της εκπροσώπησης των προσδοκιών και των   αναγκών του εκλογικού σώματος  και του δήμου.

Κάθε δημοτική περίοδος έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία και καταγράφεται στην ιστορία για τις πολιτικές αποφάσεις της, τα έργα της και τις παραλείψεις της.              Η τρέχουσα δημοτική περίοδος θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την πρώτη περίοδο συγκρότησης του Δήμου Ναυπακτίας με την ψήφιση του Καλλικράτη. Ανάμεσα λοιπόν στα κοινά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν δύο.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι και το δημοτικό συμβούλιο και τότε και σήμερα λειτουργεί μέσα σε ένα καινούριο, εντελώς πρωτόγνωρο,  θεσμικό πλαίσιο.

Την περίοδο 2011 -2014 ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τιτάνιο έργο της συνένωσης των έξι δήμων σε ένα και με ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης  με πολλαπλασιασμό των αρμοδιοτήτων σε μια εποχή όμως  βαθιάς οικονομικής κρίσης και μεγάλων περικοπών στους οικονομικούς πόρους. Την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2019 – 2023 ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του «μεταλλαγμένου» Κλεισθένη μετά τις πολλές τροποποιήσεις που δέχτηκε ο νόμος με στόχο την κυβερνησιμότητα. Ο δήμαρχος οφείλει να συγκεράσει και να εξομαλύνει τριβές και αντιθέσεις προκειμένου να συνδιοικήσει με συμβούλους κι άλλων παρατάξεων. Δεν υφίσταται     πλέον η ασφάλεια της πλειοψηφίας των 16 συμβούλων που ανήκαν στην παράταξη του δημάρχου και ουσιαστικά ήταν εξασφαλισμένη η ψήφιση όλων τω εισηγήσεων της δημοτικής αρχής.

Λεπτές λοιπόν φαίνονται να είναι οι ισορροπίες κι όλη αυτή η δημοτική περίοδος φαίνεται να μοιάζει με      τεντωμένο σχοινί.

Η παραπάνω διαπίστωση έχει να κάνει και με το δεύτερο κοινό σημείο του δημοτικού συμβουλίου της     πρώτης καλλικρατικής περιόδου κι αυτής της κλεισθένειας περιόδου.

Μετά την ανακοίνωση της προγραμματικής συνεργασίας των τριών παρατάξεων Γκίζα – Μπουλέ – Τσουκαλά τον ρόλο της αντιπολίτευσης φαίνεται να αναλαμβάνουν σύμβουλοι που το 2011 -2014 είχαν και πάλι τον ίδιο ρόλο.

Η παράταξη του Κοτσανά και η παράταξη Καρακώστα ( μετέπειτα Λουκόπουλου ) ήταν οι δυο κύριες παρατάξεις που άσκησαν πολύ σκληρή αντιπολιτευτική κριτική στην τότε δημοτική θητεία Μπουλέ.

Κι αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις και αναρτήσεις Κοτσανά και Καρακώστα πριν ακόμα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, οι τόνοι και το θερμόμετρο στο δημοτικό συμβούλιο θα ανέβουν κι αυτή την περίοδο, όπως παλιά, στα ύψη.

Και παρόλο που είναι αρκετοί οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι παλιοί είναι από τους πλέον έμπειρους και το πιο σημαντικό γνωρίζονται καλά από τη συνεργασία που είχαν τόσο από τη θέση της αντιπολίτευσης όσο και από τη θέση της διοίκησης.

Η αυλαία ανοίγει και σίγουρα το ενδιαφέρον για όλους θα είναι πολύ μεγάλο.

 

#  Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παύουν Ποινικές –Πειθαρχικές Διώξεις κατά Αιρετών και Υπαλλήλων

Published

on

By

διώξεις-κατά-αιρετών-και-υπαλλήλων

Νομοθετική παρέμβαση υπέρ Αιρετών και Υπαλλήλων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, περιλαμβάνει η παρ.2 του αρ.10 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με αυτήν την προσθήκη στο θεσμικό πλαίσιο περί ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού, τερματίζονται ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εις βάρος τους και σχετικές υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, προστίθεται νέα παράγραφος 6 στο αρ.112 « Αρμόδια Όργανα – Καταβολή Δόσεων » του ν.4611/2019, σύμφωνα με την οποία:

« Τα αρμόδια για τη βεβαίωση και είσπραξη όργανα των ΟΤΑ δεν υπέχουν ποινικής, πειθαρχικής ή άλλης ευθύνης για τις οφειλές που ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος Αιρετών και Υπαλλήλων των Δήμων, που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικά σχετιζόμενα με την μη έγκαιρη και εμπρόθεσμη βεβαίωση των οφειλών, οι οποίες υπήχθησαν σε ρύθμιση για εξόφληση ή εξοφλήθηκαν εφάπαξ, ΠΑΥΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Εφόσον, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δεν έχει ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη, οι υποθέσεις ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ με πράξη του αρμοδίου οργάνου. »

Στην “Αιτιολογική Έκθεση” η Κυβέρνηση δεν αιτιολογεί γιατί κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Στην “Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων” δεν περιλαμβάνεται κάποια συνέπειά της.

Στη Δημόσια Διαβούλευση του Ν/Σ, η διάταξη αυτή δεν υπήρχε.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες από Εμπορικό Σύλλογο – Ομοσπονδία

Published

on

By

Ημερίδα-εμπορικός-σύλλογος-Ναυπάκτου-Ομοσπονδία

Επενδυτικές Ευκαιρίες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!!!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδος  διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες, που δίνει σε επιχειρηματίες και ιδιώτες, ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες…

Έως τώρα τα οφέλη από τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ) τα είχαν μόνο εταιρείες με μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια.

Ο νέος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένα είδος τοπικού συνεταιρισμού που επιτρέπει σε ανθρώπους να επενδύσουν ακόμη και μικρό κεφάλαιο στις Α.Π.Ε.
  • οι μέτοχοι των ενεργειακών κοινοτήτων δεν αποκτούν την ιδιότητα του επαγγελματία καθώς τα έσοδα δεν θεωρούνται έσοδα από ελεύθερο επάγγελμα. Επομένως στις ενεργειακές κοινότητες μπορεί να συμμετέχουν οι πάντες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι ακόμη και συνταξιούχοι. Επίσης δεν χρειάζεται να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ.
  • η τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος από τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι 10% ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες εταιρείες παραγωγής ρεύματος.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν στην ημερίδα για να συζητήσουμε την προοπτική ίδρυσης και επένδυσης σε ενεργειακές κοινότητες στη Ναύπακτο.

Η Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 7μμ, στο κτήριο Ναυπακτία, στο Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Εκ του ΔΣ του

Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου

Ο Πρόεδρος

Αποστόλης Παπαϊωάννου

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ομοσπονδία: Υποβιβάστηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη από την Δημοτική αρχή

Published

on

By

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία με αφορμή την μη εκλογή από το Δημοτικό συμβούλιο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Αναφέρει σε αυτή:

 

” Σύμφωνα με το νόμο για την Αυτοδιοίκηση στους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων προβλέπεται η εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Στις δύο προηγούμενες Αρχές, τόσο του κ. Μπουλέ όσο και του κ. Λουκόπουλου, αν και υπήρχαν αρκετές υποψηφιότητες συμπολιτών μας για τον θεσμό αυτό, δεν κατέστη δυνατόν να εκλεγεί κανένας αφού δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Φθάσαμε στη σημερινή Δημοτική Αρχή της συνεργασίας τεσσάρων παρατάξεων και τη σοβαρή αυτή και υπεύθυνη θέση διεκδίκησε ένας και μοναδικός υποψήφιος, ο κ. Σούζας Ταξιάρχης – Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας.

Όμως, κατά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και παρατάξεις, άλλοι ήταν υπέρ της εκλογής, άλλοι δεν εκφράστηκαν καθόλου ή εκφράστηκε ακόμη ότι δεν χρειάζεται Συμπαραστάτης του Δημότη γιατί οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να διαλέξουν μία από τις επτά παρατάξεις για να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά ο Δήμος Ναυπακτίας, αν και είχε τη δυνατότητα εκλογής να μην εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με ομόφωνη απόφαση, εκφράζει τη λύπη του γιατί ένας τόσο σοβαρός θεσμός υποβαθμίστηκε από τη Δημοτική Αρχή αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι, όπως δεν ήθελαν τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στα ΔΣ των εταιρειών του Δήμου, όπως δεν μας προσκάλεσαν να εκφράσουμε τη γνώμη μας στις συσκέψεις για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης και τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, όπως δεν συμμετείχαμε στην επίσκεψη στο ΤΑΥΠΕΔ για τους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου, έτσι και τώρα δε θέλουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και μάλιστα προερχόμενο από την πάντα διεκδικητική Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας.”

Για το ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                     Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θεμιστοκλής             Μπακατσιάς Βασίλειος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ