Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπυρική περίοδος: Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων

Published

on

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, λόγω της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 (Αριθμ. 21837 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2695 Β’/9.5.2024) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός ρυμοτομικών σχεδίων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Κυρώσεις:

  • Οι υπόχρεοι οφείλουν μέχρι 31 Μάϊου 2024 να προβούν στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην μη υποβολή της Υπεύθυνης δήλωσης επιβάλλονται κυρώσεις (πρόστιμο 1000€) σύμφωνα με άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης συντήρησης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την συμμόρφωση σας επί των ανωτέρω, την συντήρηση των καθαρών οικοπεδικών χώρων η οποία αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Ναύπακτος 16/05/2024 Αριθµός πρωτοκόλλου 10516/2024

Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Παράταση έως 10 Ιουνίου για την κατάθεση των δικαιολογητικών

Η Εφαρμογή Κανονισμού Πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2024 Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) αφορά ακίνητα – οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια, που βρίσκονται:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

✓ σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

✓ σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

✓ σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ημιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτές ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια και εμπίπτουν του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου (εξέταση ακινήτου από ειδικό επιστήμονα) υποχρεούνται να συντάξουν– προσκομίσουν, σε δυο αντίγραφα τα ακόλουθα:

  1. Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί (μέχρι 31.3.2024) παράταση έως 10/05/2024.
  2. Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων Πυρασφάλειας εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι (τις 30.4.2024) παράταση έως 10/06/2024, στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.

Τα εν λόγω δικαιολογητικά μέχρι την λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή μέχρι (τις 30.4.2024) παράταση έως 10.6.2024 στο πρωτόκολλο του Δήμου, προκειμένου να καταρτιστεί το Ειδικό Μητρώο.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Κατόπιν αρμόδια τριμελής επιτροπή θα προβεί κατά την αντιπυρική περίοδο σε αυτοψίες δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Κυρώσεις: Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με αυτόν, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οικισμοί: Τι σχεδιάζεται για οικόπεδα που χάνουν το δικαίωμα δόμησης

Published

on

By

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις και παράλληλα οι πρωτοβουλίες θεσμικών και επιστημονικών φορέων, που ζητούν να μην εφαρμοστεί οριζόντια η συρρίκνωση των ορίων των οικισμών σε όλη τη χώρα αλλά να προβλεφθούν λύσεις επεκτάσεων εκεί που υπάρχει επιστημονική και κοινωνική τεκμηρίωση.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ ζητά διασφάλιση της συνέχειας δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν υποδομές και κοινωνική ζωή και ετοιμάζει παρέμβαση διαβούλευσης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΤΕΕ.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού θεσμοθετήθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ το νέο ΠΔ 194/2025, με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης» υπάρχουν σχεδιασμοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απώλειας του δικαιώματος δόμησης, που δημιουργείται για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 194/2025 προβλέπονται τρεις ζώνες για τους οικισμούς, σύμφωνα με τη χρονική εξέλιξή τους μέχρι το 1983:

Ζώνη Α οικισμού: Τμήμα προϋφιστάμενο του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

Στην Α’ Ζώνη η ελάχιστη αρτιότητα είναι 2 στρέμματα και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο τα 15 μέτρα.

Ζώνη Β οικισμού: Το συνεκτικό́ τμήμα που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983.

Ζώνη Β1 οικισμού: Το διάσπαρτο τμήμα αυτού, που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983.

Στις Ζώνες Β’ και Β 1του οικισμού άρτια οικόπεδα θεωρούνται όσα είναι από 300 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. με πρόσωπο 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο.

 

Από την κατηγοριοποίηση έχει απενταχθεί η Γ Ζώνη που είχε περιληφθεί στο προηγούμενο σχέδιο Π.Δ. (που εστάλη στο ΣτΕ και απορρίφθηκε) και περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1΄ Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού

Οι διατάξεις του Π.Δ. 194/2025 δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για τους οικισμούς μετά το 1983.

Μετά από την έκδοση του Π.Δ. 194/2025, οι πολίτες που είχαν περιουσίες στις περιοχές που δεν προβλέπονται στο Π.Δ. δικαιολογημένα ανησυχούν για την αρτιότητα των οικοπέδων τους.

Όσοι πολίτες έχουν ήδη χτίσει, σε τέτοιες περιοχές δεν θα έχουν καμία συνέπεια.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι, που έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα στις παραπάνω περιοχές, χωρίς να έχουν ακόμη χτίσει και ανησυχούν ότι, πολλά από αυτά κινδυνεύουν να γίνουν ξαφνικά αγροτεμάχια.

 

Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ) που θα είναι εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ  υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να οργανώσει αυτές τις περιοικιστικές Ζώνες (Ζώνες Γ’ ή τμήματα αυτών) σε Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ) που θα είναι εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου.

Μαζί με τη δυνατότητα δόμησης στις περιοχές αυτές, ο νομοθέτης θα μπορέσει να βάλει ειδικές χρήσεις (π.χ. κοινωνική κατοικία) και να προσδιορίσει και μία αρτιότητα, η οποία να είναι μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων. Επομένως αυτή η περιοικιστική περιοχή θα έχει μεγαλύτερη αρτιότητα από τα εντός οικισμού, που είναι 300 έως 400 τ.μ. , αλλά μικρότερη από την εκτός σχεδίου και θα οργανωθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εορτασμός  196ης επετείου απελευθέρωσης Ναυπάκτου

Published

on

By

Στις  18 Απριλίου 1929 απελευθερώθηκε η Ναύπακτος από τους Οθωμανούς.  Λόγω της ημερομηνίας του Πάσχα, οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Έτσι στις 3 και 4 Μαΐου 2025 θα εορταστεί με κάθε επισημότητα η 196η επέτειος της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο «Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών “ΕΠΑΧΤΟΣ”»  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ναυπακτίας ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Το Σάββατο 3 Μαΐου στις 8μ.μ θα γίνει βραδινή παρέλαση αρματωμένων που θα συμμετάσχουν σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και Αναβιωτικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.!

Την παρέλαση συνοδεύουν και παιανίζουν οι Φιλαρμονικές Δήμου Ναυπακτίας, Δήμου Μεσολογγίου, Δήμου Αγρινίου και ο Μουσικός Όμιλος Μεσολογγίου “Ιωσήφ των Ρωγών”.

Στο κάστρο του λιμανιού θα γίνουν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ Δρ. Ολυμπία Βικάτου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού Ντίνο Τσουκαλά και την Πρόεδρο του Συλλόγου  Μαρία Σαγώνα.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το δρώμενο με θέμα  «θεατρική προσέγγιση στιγμών των Ελλήνων Οπλαρχηγών για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου – Άφιξη του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας κ. Ιωάννη Καποδίστρια».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλειο Γκίζα.

Την Κυριακή 4 Μαϊου θα τελεστεί Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιεροθέου. Στη συνέχεια θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση , κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, στην προτομή του Σουλιώτη οπλαρχηγού Νότη Μπότσαρη στη πλατεία λιμένος.

Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο  Κώστας Τζαβέλλας Σουλιώτης απόγονος 9ης γενιάς της ένδοξης οικογένειας των Τζαβελλαίων.  Η εκδήλωση θα κλείσει με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον ανακαινισθέντα τάφο από τον Δήμο, του ευεργέτη της Ναυπάκτου Στρατηγού Λάμπρου Τζαβέλλα.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καθαρισμοί οικοπέδων: Οδεύοντας…  προς την αντιπυρική περίοδο

Published

on

By

Όλοι οι Δήμοι φέτος , όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών  στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα δημοτικά οικόπεδα, να συμμετέχουν στην πλατφόρμα των δηλώσεων, να διενεργήσουν ελέγχους για όλα τα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα της περιοχής τους,  προκειμένου να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές και τα πρόστιμα από 1000 έως 54.000 ευρώ για όσους δεν καθαρίσουν το οικόπεδο τους και αντίστοιχα κάνουν ψευδή δήλωση, όπως επίσης να ελέγξουν τις περσινές που ανήλθαν πάνω από 8000 και τις φετινές καταγγελίες πολιτών  στην πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για ακαθάριστα οικόπεδα.

«Σολομώντεια λύση» για την αποκομιδή των καθαρισμών

Όσο για το κρίσιμο θέμα της αρμοδιότητας και της ευθύνης για την αποκομιδή και ασφαλή διαχείριση της βιομάζας ο υφυπουργός Εσωτερικών κος Σπανάκης κάλεσε τους ιδιοκτήτες  «να έρθουν σε επικοινωνία, να συνεργαστούν, να συντονιστούν και να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων πριν προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, διότι αυτή τη στιγμή είναι μία άσχημη εικόνα και μία κακή εικόνα να βλέπουμε κλαδιά απ έξω και να υπάρχει ο κίνδυνος εκτός του οικοπέδου».

Απομένει λοιπόν να διαπιστωθεί στην πράξη εάν και κατά πόσον οι δήμοι θα ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών για την αποκομιδή και τη διαχείριση της βιομάζας των καθαρισμών. Πάντως σε επισκόπηση στις ανακοινώσεις των δήμων για την εφαρμογή του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι δήμοι αναφέρονται μόνον στις υποχρεώσεις των πολιτών, τις προθεσμίες και τα πρόστιμα εφαρμογής του μέτρου.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ