Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιρρήσεις και προτάσεις ΚΕΔΕ για τα ζώα συντροφιάς

Published

on

Νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε στην βουλή μετά από διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η βελτίωση του νόμου 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο ΔΣ της ΚΕΔΕ και όπως ανέφεραν οι εισηγήσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν από το ΔΣ,  το νομοσχέδιο περιέχει ασαφείς και υπέρμετρες ευθύνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εντελώς ασαφή χρηματοδότηση και προβλέπει υπαχθείς διατάξεις για τους Δήμους.

Όπως ανέφεραν στις εισηγήσεις τους  ο Διευθυντής της ΚΕΔΕ κ. Καραγιάννης αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γουρδομιχάλης,  το νέο σχέδιο που αναμορφώνεται για 4η φορά έλαβε υπόψη του μόνο 2 από τις 13 παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τους εισηγητές:

Εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διοικητικό κόστος με υπέρμετρη ετήσια οικονομική επιβάρυνση των προϋπολογισμών η οποία δεν έχει εκτιμηθεί για να μεταφερθούν η ανάλογοι πόροι. Οποιαδήποτε αναφορά σε αριθμητικά μεγέθη η ποσοστά κάλυψης των δαπανών των ΟΤΑ είναι παντελώς αόριστη.

Θεσμοθετείται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο υποχρεώσεων

Η καταγραφή του Δήμου ως προσωρινό ιδιοκτήτη για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που σημαίνονται από αυτόν, δημιουργεί ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο ευθυνών για τους αιρετούς και τους υπαλλήλους του κάθε Δήμο

Δεν υπάρχει ρύθμιση για απαλλαγή από οποιοδήποτε ευθύνη των δήμων και των οργάνων τους εφόσον αποδεδειγμένα το αδέσποτο ζώο έχει σημανθεί στειρωθεί και εμβολιαστεί από το Δήμο.

Δίνονται αποφασιστικές αρμοδιότητες σε φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.

Εκτιμάται ότι η υποχρεωτική λειτουργία καταφυγίων, δεν θα μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων στους δρόμους δεδομένου ότι τα καταφύγια θα γεμίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο νόμου δεν λαμβάνει υπόψη του θέματα υγείας των ζώων και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την ΚΕΔΕ προτείνετε:
Να γίνει εκτίμηση του κόστους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων δήμων και να προβλεφθεί ρητά η χρηματοδότηση.

Να προβλεφθούν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις και άλλων φορέων όπως οι περιφέρειες.

Η επιχορήγηση των Φιλοζωικών σωματείων να γίνεται απευθείας από το κράτος.

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου στα κτηνοτροφικά ήδη και να αποδίδεται στους δήμους.

Να αναθεωρεί η διάταξη που προβλέπει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς για την νόμιμη εγκατάλειψη του ζώου στο δήμο και ο αποχωρισμός να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

Να απαλειφθεί η διάταξη που προβλέπει παρακράτηση των ΚΑΠ περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωση του Δήμου.

Να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έξι μηνών.

Να οριοθετηθούν με διακριτό τρόπο οι σχέσεις της συνεργασίας των δήμων με τα φιλοζωικά σωματεία

Να προβλεφθεί άμεσα πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο υποχρεώσεων των δήμων και των ευθυνών των αιρετών με ρητή πρόβλεψη απαλλαγής των από αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που έχουν εκπληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις τους.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων – Οι  προθεσμίες

Published

on

By

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να καταβάλλουν διπλή δόση του φόρου στο τέλος Οκτωβρίου.

 Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα το απόγευμα ενώ, δεδομένου ότι πρόκειται για περισσότερα από επτά εκατομμύρια, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ύστερα από αρκετές ώρες. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δύο τρόπους για να εντοπίσουν το ποσό μέσα από την καινούργια πλατφόρμα myAADE.

· 1η και 2η δόση: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

· 3η δόση: Τρίτη 30 Νοεμβρίου

· 4η δόση: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου

· 5η δόση: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και

· 6η δόση: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα υπάρξει ενώ όσοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που θα κριθεί με τα εισοδήματα που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 50%, με το όριο να είναι 9000 ευρώ για τον ανύπαντρο, 10.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πολιτική στο τραπέζι

Published

on

By

Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, όμως και υπό την επήρεια των ριάλιτι των   τελευταίων χρόνων μάλλον η πολιτική φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα αυτό.

Τα πολιτικά τραπεζώματα πάντα τραβούν το ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τους ομοτράπεζους και     φτάνοντας στο ψητό.

Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον στη Ναυπακτία στράφηκε γύρω από ένα σουφλέ.

Η είδηση όμως είναι ότι τελικά το σουφλέ    κάηκε προτού φαγωθεί.

Ουδέποτε φαίνεται να παραβρέθηκαν σε κοινό γεύμα στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με πρώην συνεργάτη τους.

Μάλλον εντέχνως και σκοπίμως διέρρευσε η πληροφορία, για να ανοίξει σε κάποιους την όρεξη.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πέτυχαν το ΣΤΟΧΟ τους» – Υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας στη Ναύπακτο

Published

on

By

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στα “60 χρόνια μνήμης” από τη δωρεά του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη πόλη της Ναυπάκτου.

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο +Μπλε” και του ΑΣ Τοξοβολίας Πέλοπας, σε συνεργασία με το ΑΣΤ Προαστείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού – επιτροπής Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Τα μετάλλια στους νικητές αγώνων απένειμαν ο Δήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Παπαχαραλάμπειου εθνικού σταδίου Γιώργος Μίχος, ο εκπρόσωπος  της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε” Τάσος Ξύδης, και ο πρόεδρος του ΑΣ Τοξοβολίας “Πέλοπας” Παύλος Κούλης.

Ευχαριστούμε θερμά σωματεία, προπονητές, αθλητές και συνοδούς που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, οι οποίοι τόσο από τη διοργάνωση όσο και από τη παραμονή τους στη Ναύπακτο, αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σημ.: Για όποια πρόσθετη πληροφορία: 26340 25016 / info@prasinomple.gr

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ