Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Σπ. Τσέλιου στον Αντ. Φράγκο για μαρίνα και καταφύγιο

Published

on

Τσέλιος-απάντησ-σε-Φράγκο-μαρίνα-ναυπάκτου

Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Αντώνη Φράγκου έδωσε μέσα από ανακοίνωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου ο νυν πρόεδρος του Ταμείου – δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τσέλιος.

Ανέφερε στην ανακοίνωση ο κ.Τσέλιος:

«Ο τέως. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Αντώνης Φράγκος με μακροσκελέστατη γραπτή ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ της πόλης μας αναφέρεται σε μερικές ανακρίβειες για τις οποίες έχω να ανακοινώσω τα εξής:

 1. Ο κ. Φράγκος όφειλε ως τέως πρόεδρος του ΔΛΤΝ να παραστεί στο ΔΣ και να εξηγήσει τη θέση του και τις ενέργειες που έκανε για το τουριστικό Καταφύγιο. Φυσικά δεν πήγε στο Δημ. Συμβούλιο όπου υπάρχει διάλογος. Δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει η κοινωνία. Προτίμησε το μονόλογο για ευνόητους λόγους. Επικαλέστηκε το γραπτό απολογισμό που παρέδωσε στη δημοτική αρχή Λουκόπουλου η δημοτική αρχή Μπουλέ για να πει ότι η ΑΔΚΝ είχε δήθεν συμφωνήσει για Τουριστικό Καταφύγιο και όχι Μαρίνα στο Γρίμποβο.
 2. Για το σημείο αυτό έχω δύο παρατηρήσεις:
  Α) Δέχεται ότι η δημοτική αρχή Μπουλέ τους παρέδωσε το 2014 γραπτό απολογισμό. Αυτοί τι παρέδωσαν στη σημερινή δημοτική αρχή;
  Β) Στον απολογισμό που παρέλαβε ο κ. Λουκόπουλος από τη δημοτική αρχή Μπουλέ αναφέρεται ότι το μέγεθος σε συνδυασμό με το κόστος της Μαρίνας πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν μιλάει για τουριστικό Καταφύγιο.
 3. Πράγματι ως παράταξη ψηφίσαμε όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου καλόπιστα γιατί δεν θέλαμε να έχει κανένα εμπόδιο στην πολιτική του (ΞΕΝΙΑ, Ανάπλαση, λιμενικά έργα κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τις δικές μας προτάσεις και το δικό μας πρόγραμμα. Ως αντιπολίτευση έπρεπε να ελέγχουμε όχι να εμποδίζουμε το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου. Ας θυμηθεί ο κ. Φράγκος ποια πολιτική ακολουθούσαν οι πρώην συνεργάτες του ως αντιπολίτευση.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν :

 1. Η Μαρίνα έχει χερσαίες δραστηριότητες και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας και έσοδα. Αυτά προκαλούν και το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Μαρίνες.
  2. Το τουριστικό καταφύγιο εκ του νόμου δεν έχει χερσαίες δραστηριότητες, δεν έχει ουσιώδη έσοδα και δεν έχει ιδιωτικό ενδιαφέρον. Ποιος ιδιώτης θα ενδύσει 8,5 εκατ.€ για να φτειάξει με τα χρήματά του ένα δημόσιο έργο;
  3. Το δημόσιο έργο πρέπει να το χρηματοδοτήσει ο δήμος, ή η Περιφέρεια ή το κράτος. Αυτό είναι ανέφικτο στο ορατό μέλλον. Αν ήταν εφικτό ο κ. Φράγκος και η δημοτική αρχή Λουκόπουλου θα εύρισκαν τα χρήματα και δεν θα έμειναν μόνο στις μακέτες του έργου.
  4. Για να δημοπρατηθεί το έργο πρέπει να δεσμευθούν 10,5 εκατ. €. Υπάρχουν; Όχι. Άρα το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί. Συνεπώς το ποσό των 2 εκατ. του Interreg δεν μπορεί να απορροφηθεί.
  5. Καταλήγουμε λοιπόν ότι με αυτές τις ενέργειες θα είχαμε υποβιβάσει τη Μαρίνα σε τουριστικό καταφύγιο το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Άρα το ποσό του Interreg δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
  6. Η κατασκευή του λιμενικού έργου στη βαρειά προβλέπεται από το ΓΠΣ Ναυπάκτου. Εφ’ όσον χωροθετηθεί θα μπορεί να κατασκευασθεί με το ποσό του Interreg (2 εκατ.€) ως αυτόνομο έργο που θα λειτουργεί νόμιμα.
  7. Η μαρίνα θα παραμείνει χωροθετημένη στο Γρίμποβο με κόστος κατασκευής προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αγοράς.
  8. Για την ακύρωση της αλλαγής της Μαρίνας σε καταφύγιο πήρε απόφαση το ΔΣ του ΔΛΤΝ.
  9. Σε ότι αφορά τα ατοπήματα ας τα διαβάσει πιο προσεκτικά ο κ. Φράγκος, εγώ δεν πρόκειται να αναφερθώ στα έργα τα οποία βλέπουν και κρίνουν οι δημότες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχος Ναυπακτίας: Δίνει τον μισό μισθό για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού

Published

on

By

Γκίζας-Βασίλης-δήμαρχος-Ναυπακτίας

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας προχωρά στην διάθεση του μισού μισθού ως δημάρχου στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, για τους δύο τουλάχιστον επόμενους μήνες, θα διαθέσει το ήμισυ της δημαρχιακής αποζημίωσης που λαμβάνει στον ειδικό κοινό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού COVID-19 ή όπου αλλού υπάρξει ανάγκη για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία.

Ο κ.Γκίζας δήλωσε: «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε τη δεδομένη στιγμή.  Η κοινωνία μας περισσότερο από ποτέ καλείται να επιδείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της και ο κάθε ένας από εμάς, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στηρίξει την κοινή προσπάθεια.  Κανένας πολίτης δεν είναι μόνος του τη δύσκολη αυτή περίοδο.  Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε όλοι ένα απέναντι στην πανδημία».

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοβαρό ατόπημα της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”

Published

on

By

ΧΥΤΑ-Ναυπάκτου-Βλαχομάνδρα

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ‘Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα απαντά στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που έβγαλε για το θέμα του διαγωνισμού του έργου του ΧΥΤΥ η “Ενωτική πρωτοβουλία” του Τάκη Λουκόπουλου. Αναφέρει η ανακοίνωση :

Από πότε αγωνιούν για τη μη συμμετοχή κάποιας ή κάποιων εταιρειών στο διαγωνισμό του ΧΥΤΥ;

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το εργοστάσιο του ΧΥΤΥ στην Βλαχομάνδρα, διαδικασία η οποία επιβλέπεται από τις αρμόδιες αρχές (ΕΣΗΔΗΣ, ΑΕΠΠ) και διέπεται από αυστηρούς κανόνες, τους οποίους η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια, η Ενωτική Πρωτοβουλία προέβη σε μία περίεργη ανακοίνωση εκφράζοντας την αγωνία της για το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει κάποια ή κάποιες εταιρείες στον Διαγωνισμό επειδή δεν έχουν προλάβει!

Ο συγκεκριμένος Διεθνής Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με όρους που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις όσον αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.  Μία παράταση ενός μήνα, κατόπιν προσφυγής συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία τελικώς απορρίφθηκε, και μία δεύτερη παράταση με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4.3.2020.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δια του εκπροσώπους της κ.Νίκου Δημητρόπουλου, αντέδρασε έντονα διαφωνώντας με κάθε παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας και μειοψηφώντας μάλιστα στη σχετική ψηφοφορία!  Επιπλέον, το σύνολο των παρατάξεων στη συνεδρίαση συμφώνησε ότι η δεύτερη αυτή παράταση θα είναι και η τελευταία, δεδομένου ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι προβλεπόμενοι χρόνοι και να ξεκινήσει η κατασκευή του 3ου κυττάρου.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα για την Ενωτική Πρωτοβουλία:

 • Από πότε έγινε το μέσο έκφρασης της αγωνίας κάποιας ή κάποιων εταιρειών, οι οποίες, ενώ ο Διαγωνισμός ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2019, σήμερα ακόμη δεν είναι έτοιμες;
 • Για ποιο λόγο με την ανακοίνωσή της μετατρέπεται σε συνήγορο κάποιας ή κάποιων εταιρειών που ενδεχομένως δεν πρόλαβαν να είναι έτοιμες, τη στιγμή που ο εκπρόσωπός της στην Οικονομική Επιτροπή καταψήφισε την τελευταία παράταση και ζήτησε απερίφραστα να μη δοθεί καμία νέα;
 • Γιατί, ενώ όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας διά του εκπροσώπου της κ.Δημητρόπουλου) συμφώνησαν να μη δοθεί καμία άλλη παράταση, έρχεται σήμερα και μας καταγγέλλει για τη μη χορήγηση και άλλης αναβολής; Τί ακριβώς μεσολάβησε;
 • Γιατί, ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία του Διαγωνισμού, δεδομένης της πλήρωσης του 2ου κυττάρου εντός του προσεχούς διαστήματος, ζητά νέα παράταση, στην εκπνοή μάλιστα του χρόνου, με όσους κινδύνους ενέχει αυτή η πρόταση για το έργο, προς διευκόλυνση κάποιας ή κάποιων εταιρειών;

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας.  Καμία κυβερνητική διάταξη από όσες θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν επιβάλλει την αναβολή ή παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών.  Η ευχέρεια αυτή δίνεται μόνο στην αρμόδια αρχή, στην περίπτωση που αυτή κρίνει ότι πρέπει να δοθεί τέτοια παράταση.  Η συγκεκριμένη μάλιστα διαγωνιστική διαδικασία δεν απαιτεί φυσική παρουσία, καθώς είναι ηλεκτρονική.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αγνοεί λοιπόν, ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν προσφορές από δύο εταιρείες και, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότερες στην περίπτωση που θα δοθεί εντολή από την αρμόδια αρχή του ΕΣΗΔΗΣ να ανοίξει για τεχνικούς λόγους η πλατφόρμα κατάθεσης προσφορών, σε ημέρα και ώρα που θα ορίσει ο Δήμος.

Επιπλέον, η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι εκκρεμεί η συζήτηση της προδικαστικής προσφυγής της μίας εκ των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία από την ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικής Προσφυγής) που έχει οριστεί για τις 28.4.2020.

Σαφώς και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή εταιρειών καθιστά τον Διαγωνισμό πιο επιτυχή, αλλά σε καμία περίπτωση οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να σέρνονται και να ικανοποιούν τις επιθυμίες των εταιρειών, χορηγώντας αδικαιολόγητα παρατάσεις προς εύνοια των εταιρειών που δεν έχουν προλάβει.

Είναι φανερό ότι, η συγκεκριμένη απαράδεκτη και περίεργη παρέμβαση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν εκφράζει το σύνολο των στελεχών της.  Η ξεκάθαρη στάση, για παράδειγμα, του κ. Δημητρόπουλου αποδεικνύει ότι δεν είναι όλοι συμμέτοχοι στο πνεύμα και στη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της παράταξης, ούτε αγωνιούν όλοι για το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής κάποιας ή κάποιων εταιρειών στο Διαγωνισμό, όπως συμβαίνει με τον συντάκτη της ανακοίνωσης.

Οι κύριοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά σε σοβαρά θέματα, όπως το συγκεκριμένο.  Τους καλούμε να σέβονται τα στελέχη  τους και την τρέχουσα κατάσταση.  Να μην αυτοαναιρούνται δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων και ερωτηματικών για τη στάση τους. 

 Η Δημοτική Αρχή θα διεξάγει τον Διαγωνισμό και κάθε διαγωνισμό νόμιμα, έγκαιρα και σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές, εμποδίζοντας κάθε πιθανότητα τεχνητής χειραγώγησης.  Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία έθεσε και τους όρους (μελέτη), θα υλοποιηθεί με απόλυτα σύννομο τρόπο, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις επιταγές των αρμόδιων αρχών.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση, συνεχίζεται κανονικά το έργο – Τα επόμενα βήματα

Published

on

By

Ανάπλαση-ναύπακτος

Ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στο έργο της ανάπλασης κάνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπακτίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρέχει ο Δήμος Ναυπακτίας στους δημότες σχετικά το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός του Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου», τονίζεται ότι αυτό συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχα υπό εξέλιξη έργα ανά τη χώρα έχουν ανασταλεί οι εργασίες εδάφους, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης λόγω κορονοϊού.

Σε αυτή τη φάση, ολοκληρώνεται στην Οδό Νότη Μπότσαρη η απολύτως αναγκαία, για την ορθή εκτέλεση του έργου, μελέτη εφαρμογής και η διαδικασία τακτοποίησης των υπόγειων δικτύων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, Cosmote).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών της μελέτης εφαρμογής ήρθαν στην επιφάνεια ευρήματα όπως η πραγματική θέση των δικτύων, αλλά και η ακριβής θέση της παλαιάς δεξαμενής πρατηρίου υγρών καυσίμων που στεγαζόταν στο Λιμάνι, καθώς επίσης και η κατάσταση του μπετόν.

Για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες που σχετίζονται με την συνολική τακτοποίηση του δικτύου των οπτικών ινών, τα φρεάτια της ΔΕΥΑΝ, αλλά και την εξυγίανση της επιφάνειας του εδάφους προκειμένου να ακολουθήσει η επίστρωση με κυβόλιθους».

Τα επόμενα βήματα

Σε επικοινωνία του Nafsweek με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ζαχαρία Χοχτούλα, τονίστηκε πως οι εργασίες για την διευθέτηση δικτύων οπτικών ινών και άλλων ευρημάτων που εμφανίστηκαν στο έργο ολοκληρώνονται στην διάρκεια της εβδομάδας. Ως επόμενο βήμα είναι η επιχωμάτωση και  η τσιμεντόστρωση όπου απαιτείται, ώστε να είναι έτοιμη η επόμενη φάση για την τοποθέτηση των πλακών –  κυβόλιθων.

Όσον αφορά τα υλικά της επίστρωσης έχουν εγκριθεί και παραγγελθεί ώστε με το πέρας των εργασιών της διευθέτησης – καθαρισμού του χώρου του έργου να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους.

Διευκρινήστηκε ότι οι εργασίες επίστρωσης θα ξεκινήσουν αρχικά πέριξ της πλατείας του λιμανιού ώστε να απεγκλωβιστεί το τμήμα αυτό.

Στο ερώτημα μας για την πρόβλεψη της ολοκλήρωσης του έργου η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν οτι σε κάθε περίπτωση θα είναι νωρίτερα από τον συμβατικό χρόνο.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ