Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση “Συνεργασίας Πολιτών”: Το καλό νέο για το ΕΠΑΛ και η… κακή συνήθεια της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

Published

on

Σε ανακοίνωσή της – απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», σχετικά με την έγκριση χρηματοδότησης για την επισκευή – αποκατάσταση των κτηρίων του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, η δημοτική παράταξη “Συνεργασία Πολιτών” του Βασίλη Γκίζα αναφέρει:

Φτάνει πια με τη διεκδίκηση της πατρότητας των έργων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, το έργο «Βελτίωση Υποδομών (Ενίσχυση-Επισκευή των Κτηρίων Πρώην Μηχανουργείου (κτήριο Α) και πρώην Ξυλουργείου (κτήριο Β) κτηριακού συγκροτήματος ΕΠΑΛ Ναυπάκτου», εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με το ποσό των 2.258.075,53 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα στην ανακατασκευή των εργαστηρίων του πρώην Μηχανουργείου και του πρώην Ξυλουργείου, αλλά και των αναγκαίων επεμβάσεων στο υπόλοιπο κτήριο της σχολικής μονάδας, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς παραμονής των μαθητών μέσα σε αυτό.

Την ευχάριστη εξέλιξη ένταξης προς χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, έσπευσε, κατά τη συνήθη τακτική της, να ανακοινώσει η παράταξη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Υπό τον φόβο(;) μήπως και βρεθεί άλλη δημοτική αρχή, πλην εκείνης, που έχει κάνει έργο για τον τόπο, μίλησε ούτε λίγο ούτε πολύ για έργο των δικών της ημερών. Μάλιστα, δεν αρκέστηκε στο ότι «το προγραμμάτισε η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου», αλλά προχώρησε παρακάτω παραπληροφορώντας εσκεμμένα τους πολίτες για τα στάδια ωρίμανσης του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το σύνολο των μελετών και των αδειοδοτήσεων για το έργο, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2019», καθώς επίσης και ότι «τον Οκτώβριο του 2019 εκδόθηκε και η σχετική άδεια δόμησης». Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης είναι το εξής: Γιατί κύριοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, αφού είχατε ολοκληρώσει, όπως λέτε, το φάκελο των στοιχείων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν προέβη άμεσα στην έκδοση της οικοδομικής άδειας από το καλοκαίρι του 2019; Η απάντηση είναι, για να μην μπαίνετε στον κόπο να τη βρείτε, προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς γνώση των δημοτών, γιατί η ολοκλήρωση των μελετών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας, κάτι που οδήγησε και στην έκδοση της οικοδομικής άδειας τον Ιανουάριο του 2020. Σε συνέχεια αυτής, με τις ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής και τη συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, το έργο υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ την άνοιξη του 2020, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να ακολουθήσει τώρα η απόφαση ένταξης.

Με λίγα λόγια, για ένα έργο που η διαδικασία των μελετών ξεκίνησε από την δημοτική αρχή Γιάννη Μπουλέ (2011-2014), η παράταξη του κ. Τάκη Λουκόπουλου, επί πέντε(!) χρόνια, δεν κατάφερε ούτε να ολοκληρώσει τη σύνταξη των μελετών ούτε να εκδώσει τη σχετική οικοδομική άδεια ούτε να εξεύρει χρηματοδότηση. Και αντί να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους αυτό συνέβη, σήμερα, υπερβαίνοντας κάθε όριο, η «Ενωτική Πρωτοβουλία» προκλητικά εμφανίζεται να διεκδικεί την «πατρότητα» και αυτού του έργου.

Οι δημότες ζητούν έργα για τον τόπο μας, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι τα δρομολόγησαν. Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι γίνονται δέκτες αυτού του είδους της ανακοίνωσης, όμως η τακτική της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να σπεύδει να οικειοποιηθεί κάθε τί που γίνεται, αλλοιώνοντας τα πραγματικά γεγονότα, δεν μπορεί να μένει αναπάντητη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και νέα παράταση για την ολοκλήρωση του ΞΕΝΙΑ

Published

on

By

Με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας κατά την συνεδρίασή της σε Τακτική συνεδρίαση την Τρίτη 29-11-2022 με την υπ’ αριθμό 507 / 2022 απόφασή της, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την  παράταση της συνολικής προθεσμίας υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμό του Ξενία Ναυπάκτου – Παρεμβάσεις σε δημοτικό κτίριο Αρχιτεκτονικού/Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Η παράταση δόθηκε  έως 07/04/2023, με την αιτιολογία ότι η χρονική καθυστέρηση των εργασιών δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

Ως αιτιολογία για την παράταση λήφθηκαν και τα παρακάτω αίτια:  α) καθυστέρηση της γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας επί του 4ου ΑΠΕ & της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης β) καθυστέρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ΄ επέκταση στην προμήθεια υλικών λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία και  γ) καθυστέρηση λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών του covid -19.

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Νίκος Δημητρόπουλος ψήφισε κατά, τονίζοντας πως πλέον έχουν παρέλθει όλα τα εύλογα διαστήματα της παράτασης και δεν υπάρχει δικαιολογία για τις εργασίες που εκτελέστηκαν και η μη ολοκλήρωση του έργου επιφέρει τεράστια ζημιά στην οικονομία της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Κ. Δάφνης

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υπέγραψε την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 τη σύμβαση κατασκευής του έργου ανάπλασης-ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Αγίας Παρασκευής Κάτω Δάφνης.

Παρόντες ήταν επίσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Τσουκαλάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δάφνης κ. Νίκος Σιτίστας και ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δάφνης π. Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

Το έργο συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 255.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και μεταξύ άλλων προβλέπει:

·      Διαμόρφωση δυο επίπεδων στον κοινόχρηστο χώρο, όπου το καθένα απευθύνεται στην εκάστοτε είσοδο του Ιερού Ναού

·      Επίστρωση του δρόμου που οδηγεί περιμετρικά του Ναού με κυβόλιθους σκυροδέματος

·      Συγκρότηση πυρήνα φύτευσης, επικάλυψης πατημένου χώματος, ο οποίος θα φιλοξενεί τον υπάρχων πλάτανο

·      Διαμόρφωση χώρων πρασίνου στο νοτιοανατολικό άκρο και τοποθέτηση δέντρων κατά μήκος αυτών

Βασίλης Γκίζας: «Η Δάφνη αλλάζει προς το καλύτερο, όπως και ολόκληρος ο Δήμος Ναυπακτίας»

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε:

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για την Κοινότητα Δάφνης, αλλά και για τον δήμο μας ευρύτερα, καθώς το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες που θέσαμε με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη.  Η πλατεία της Κ.Δάφνης, όπως και η πλατεία του Γαλατά, θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για δύο από τις μεγαλύτερες Κοινότητές μας αλλάζοντας ριζικά την εικόνα τους. 

Με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της πλατείας Κ.Δάφνης, οι κάτοικοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο χώρο συνάθροισης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων.  Το γεγονός αυτό θα τονώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους.  Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν και σε αυτό το έργο.  Κυρίως ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοτική Αστυνομία: Έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο

Published

on

By

Την 1ή στις 2 Δεκεμβρίου  θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με θέμα: «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί εντός της εβδομάδας στην ολομέλεια του κοινοβουλίου θα ψηφιστεί πριν από το νέο προϋπολογισμό του 2023 που επίσης θα επικυρωθεί από τη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εντός του 2023 θα γίνουν 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία. 

Οι αλλαγές

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημοτική αστυνομία, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:

— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)

— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ