Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Ναυπακτίας απέστειλε ο Σύλλογος Στρανωμιτών Ναυπακτίας Αθηνών «O Άγιος Νικόλαος» όπου και αναφέρει σε αυτή τα ακόλουθα:
«Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη οδό και μετά και από την απερίγραπτη απόφαση και κίνηση του Δήμου Ναυπακτίας να κόψει την σκάλα που συνδέεται με το Καρέλι και να τοποθετήσει πινακίδες για την μη διέλευση από το ιστορικό μας αυτό μνημείο προβαίνουμε σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που θα κοινοποιηθεί προς όλους τους Συλλόγους της περιοχής και σε μέσα ενημέρωσης.
Για όσους δεν γνωρίζουν, από τις 24.11.23 το πρωί ένα κομμάτι της ιστορίας, του τουρισμού και της καθημερινότητας του τόπου μας, η συρματογέφυρα, «το Καρέλι» μας, αποτελεί παρελθόν λόγω της συνεχιζόμενης αμέλειας και αδιαλλαξίας του Δήμου Ναυπακτίας.
Η αερογέφυρα αυτή που βρίσκεται στον Άνω Κάμπο Στρανώμης Ναυπακτίας και συνδέει τις περιοχές Στράνωμας με τον συνοικισμό Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας στον ποταμό Εύηνο αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, και συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Ναυπακτίας και της ορεινής Τριχωνίδας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών είναι μεγάλος κυρίως, την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Επιπροσθέτως, το Καρέλι αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν από τα ελάχιστα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, αυτό που συνδέει το Καρέλι με το ιστορικότατο γεφύρι της Αρτοτίβας. Το γεφύρι της Αρτοτίβας είναι από τα αρχαιότερα γεφύρια από όσα σώζονται μέχρι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το εν λόγω μονοπάτι είναι και καταχωρημένο σε βασικές εφαρμογές πεζοπορίας όπως το wikiloc που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως
Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το Καρέλι αποτελεί τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών του Ευήνου ποταμού.
Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι αποτελεί τη μοναδική λύση. Παραμένει ακόμα λοιπόν και σήμερα η γέφυρα ζωτικής σημασίας για τους κάτοικους της περιοχής που θέλουν να μετακινηθούν από την μια μεριά στην άλλη:
Από τους ηλικιωμένους που θέλουν να ψωνίσουν τα απαραίτητα,
Από τα μικρά παιδιά που πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στο σχολείο τους,
Από τους κατοίκους που η εργασία τους βρίσκεται στην απέναντι πλευρά,
Από τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού.
Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να εκπονηθεί μελέτη για την στήριξη του Καρελιου- καθότι αυτό στηρίζεται σε πλατάνι που έχει προσβληθεί από την νόσο των πλατανιών. Αντί λοιπόν να πραγματοποιηθεί μελέτη και να στηριχτεί το ιστορικό αυτό μνημείο ( στέκει εκεί για πάνω από 100 χρόνια) ο Δήμος προτίμησε να καταστρέψει την σκάλα που οδηγεί στην αερογέφυρα..
Είναι πραγματικά ντροπή ένα μνημείο που έχει αποτυπωθεί μέχρι και σε γραμματόσημο του Ελληνικού Κράτους (Συλλογή 2012 – Περιηγητικός τουρισμός- επισυνάπτεται σε φωτοτυπία η συλλογή- ) να αφεθεί στην τύχη του.
Απαιτούμε λοιπόν την υπαγωγή της περιοχής στην κατηγορία «διατηρητέα μνημεία της φύσης» σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 86 του 1969 όπως τροποποιήθηκε με το ΝΔ 996 του 1971 και αντικαταστάθηκε από το Νόμο 998/1979 και την άμεση στήριξη του Καρελιού».
