Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απασφαλίζει τη βόμβα ΔΕΥΑΝ η Σμπούκη

Published

on

Συγκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ υπό την πρόεδρο Αγγελική Σμπούκη, με μοναδικό θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη αυτό της λήξης της σύμβασης την 30η Σεπτεμβρίου, των εννέα εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα  ήταν το αντικείμενο ερώτησης στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 21ης Αυγούστου.

Το Δ.Σ της επιχείρησης είχε πάρει απόφαση να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση που να δεσμεύει την νέα Δημοτική αρχή με ανανέωση της σύμβασης.

Να επισημάνουμε ότι  η σύμβαση αυτή γίνεται κάθε χρόνο με τον ίδιο εργολάβο,  συνεργασία που κρατάει αρκετά χρόνια.

Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε και απόλυση υπαλλήλου από τον εργολάβο, κίνηση που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

Το ετήσιο κόστος της ΔΕΥΑΝ προς τον εργολάβο ανέρχεται σε 245.000 ευρώ και είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα είχε η ΔΕΥΑΝ αν  το προσωπικό αυτό ήταν με μισθοδοσία από την ίδια την επιχείρηση.

 

Οι αποφάσεις του Δ.Σ

Ερχόμενοι στα όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ και σύμφωνα με πληροφορίες του Nafsweek, έπεσε στο τραπέζι πρόταση της προέδρου της επιχείρησης Αγγελικής Σμπούκη για την πρόσληψη τουλάχιστον των 5-6 εργαζόμενων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με επιδότηση περίπου στο 60% και για τρία χρόνια, (άρα σημαντική μείωση του κόστους για την ΔΕΥΑΝ), ενώ για το εξειδικευμένο προσωπικό – ειδικότητες πρότεινε να γίνει πρόσληψη μέσω εξωτερικών συνεργατών και διαγωνισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Ωστόσο,  με το ζητούμενο να είναι τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα της παράτασης της σύμβασης  με τον εργολάβο, άρα και την παραμονή των εργαζόμενων στην ΔΕΥΑΝ, αν και η πρόταση από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής  σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν η εξάμηνη παράταση της σύμβασης,  η πρόταση αυτή μειοψήφησε.

Κατά την ψηφοφορία εγκρίθηκε η πρόταση της προέδρου της ΔΕΥΑΝ Αγγελικής Σμπούκη για δίμηνη παράταση, την οποία και υπερψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ Γιώργος Σιαμαντάς και Νίκος Δημητρόπουλος. Μειοψήφησαν οι Χρήστος Παπακωστόπουλος και Αριστομένης Χάρος. Απόντες από το Δ.Σ ήταν τα μέλη Δημήτρης Κότσαλος και Σπύρος Τραχύλης.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε, η απόφαση της δίμηνης παράτασης ήταν «πακέτο» με την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου που πρόσφατα απολύθηκε από τον εργολάβο.

Ουσιαστικά, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κα. Σμπούκη, με την απόφαση για δίμηνη παράταση (στην πράξη πρόκειται για τρεις μήνες αφού η τωρινή σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) και με την πρότασή της «φωνάζει» ότι κάτι δεν πάει καλά, βάζοντας στο τραπέζι πρακτικά το θέμα της κατασπατάλησης χρήματος από την επιχείρηση.

Με την αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΥΑΝ, μήπως θα έπρεπε η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας να δει το σοβαρό αυτό θέμα, που καταγγέλλεται από την πρόεδρο και να ρίξει φως στις όποιες σκιές υπάρχουν;

Θεωρούμε ότι σκιές υπάρχουν καθώς και ευθύνες, οπότε «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» για τη νέα δημοτική αρχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΓΙΑΤΙ κ. Δήμαρχε;;;» Χτυπά και πάλι ο Κοτσανάς

Published

on

By

Ανάπλαση-Ναύπακτος

Συνεχίζοντας το μπαράζ των ανακοινώσεων με στόχο την δημοτική αρχή, ο Ανδρέας Κοτσανάς «χτυπά» και πάλι για το θέμα της ανάπλασης. Αναφέρει συγκεκριμένα στην πρόσφατη ανακοίνωσή του:

«ΓΙΑΤΙ κ. Δήμαρχε;;;».

«Μήπως είναι επιβεβλημένο και καίριο κ. Δήμαρχε να δώσετε εξηγήσεις και να ενημερώσετε, όπως οφείλετε, τους συμπολίτες μας ΓΙΑΤΙ έπειτα από 3 ΗΜΕΡΕΣ ο δρόμος στη Νότη Μπότσαρη παραμένει κλειστός και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες;

Υ.Γ. Τώρα που βγαίνουν τα προβλήματα του έργου κρύβονται όλοι… δεν φωτογραφίζεται κανείς…!»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανδρ. Κοτσανάς: “Όταν η ασχετοσύνη γίνεται… επικίνδυνη”

Published

on

By

Ανάπλαση-Κοτσανάς

Σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς , με τον τίτλο  “ΟΤΑΝ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ… ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ”  επικρίνει την δημοτική αρχή για την καθυστέρηση στην επιλογή και έγκριση των υλικών, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης του έργου της ανάπλασης, θα πρέπει να προμηθευτεί ο εργολάβος. Αναφέρει στην ανακοίνωση:

Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Έπειτα από την παρέλευση 5 μηνών από την δημοπράτηση του έργου της Ανάπλασης και 6 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Γκίζα, και ενώ η πόλη έχει υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα, και είναι στα όρια της ,είναι πρωτόγνωρο για ένα έργο τέτοιου μεγέθους που η επίσπευση της ολοκλήρωσης είναι επιβεβλημένη, να μην έχουν επιλεγεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου και να μην έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια των υλικών από τον εργολάβο της Ανάπλασης.

Αξιοσημείωτο γεγονός που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κεντρικό Δημαρχείο, παρουσία της προϊσταμένης της Αρχαιολογίας, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Γκίζα με θέμα συνάντησης την έγκριση και την επιλογή έστω και καθυστερημένα του υλικού επίστρωσης.

Το παράδοξο αυτής της συνάντησης ήταν ότι ο εργολάβος παρουσίασε μια και μοναδική πέτρα η οποία αντί να έχει τις προδιαγραφές της μελέτης και τις κατευθύνσεις που είχε πάρει ο Δήμος Ναυπακτίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αυτή ήταν φυσική πέτρα με τα χαρακτηριστικά της Καστροπολιτείας , ο εργολάβος με τη σιωπηρή συγκατάθεση τόσο του κ. Γκιζα όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου  παρουσίασε προς έκπληξη των ανθρώπων της Αρχαιολογίας τεχνητή επεξεργασμένη πέτρα η οποία δεν έχει καμία σχέση και συμβατότητα με τα προβλεπόμενα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η σύσκεψη να περιέλθει σε αδιέξοδο και να έχουμε το εξής τραγελαφικό: να έχει ξεκινήσει η ανάπλαση και να ΜΗΝ έχουν εγκριθεί και επιλεγεί τα υλικά για την πραγματοποίησή της !

Αυτά και άλλα ευτράπελα συμβαίνουν μόνο στο Δήμο Ναυπακτίας.

ΥΓ. Για τις παραπάνω αλήθειες είναι γεγονός ότι ΞΕΧΑΣΕ να εκδώσει Δελτίο τύπου η Δημοτική αρχή όπως και επίσης αποσιωπήθηκε το γεγονός από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ,  τα οποία κάνουν επιλεκτική ενημέρωση μετατρέποντας τον εαυτό τους σε γραφείο Τύπου της Δημοτικής αρχής του κ. Γκίζα

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Χαρτούρα” τέλος !  Έρχεται πλατφόρμα με τα στοιχεία μας

Published

on

By

Χαρτούρα-τελος-νέα-πλατφορμα-πληροφοριών

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλει να βάλει τέλος στο σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεώνονται να προσκομίζουν έγγραφα που τους ζητούνται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα, με τους οποίους συναλλάσσονται.

Ήδη, το υπουργείο σχεδιάζει και αναμένεται στους επόμενους μήνες να είναι έτοιμη μια πλατφόρμα (κεντρική βάση δεδομένων), η οποία θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών.

Από την συγκεκριμένη «τράπεζα πληροφοριών» μπορεί να αντλούν στοιχεία δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες, όποτε κρίνεται αναγκαίο, όπως για περιπτώσεις επικαιροποίησης, υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο πολίτης, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο θα δίνει την έγκρισή του, γραπτή ή ηλεκτρονική συναίνεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ούτε η φυσική του παρουσία, ούτε το «κυνήγι» εγγράφων που του έχουν ζητηθεί.

Όπως δηλώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς «ουσιαστικά απλουστεύουμε τη διαδικασία επαλήθευσης-πιστοποίησης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων, δίνοντας τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον φυσικά υπάρχει η εξουσιοδότηση από τον πολίτη, να αντλούν σημαντικά στοιχεία, όπως διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο και e-mail αυτόματα, μέσω του Μητρώου Επικοινωνίας της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, εξοικονομούμε πόρους, καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια».

Για διαλειτουργικότητα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

 Τι προβλέπεται

Δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κεντρική βάση μοναδικής καταχώρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), η ταχυδρομική διεύθυνση, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, μέσω αυτής της κεντρικής βάσης αποκλειστικά θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η καταχώρηση και ενημέρωση των ανωτέρω δεδομένων στην κεντρική βάση πραγματοποιείται μέσω πιστοποιημένης πρόσβαση σε ειδική εφαρμογή με κωδικούς μοναδικής ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Τα στοιχεία των πολιτών που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα θα μπορεί να τα αξιοποιεί το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας ΓΓΠΣΔΔ για την ταυτοποίηση των πολιτών στα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, ενώ μπορούν και οι τράπεζες να αντλήσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις επικαιροποίησης των στοιχείων των πελατών τους. Αυτό μπορεί να γίνεται όμως μόνο κατόπιν γραπτής ή ηλεκτρονικής ρητής συναίνεσης του πολίτη ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου και ενέργειας για να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα που του ζητάει η τράπεζά του.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ