Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογραφής συνέχεια

Published

on

Η τελευταία απογραφή, 2021, ανάδειξε τη σοβαρή και σημαντική μείωση του πληθυσμού.

Ένα ανησυχητικό γεγονός που επιβάλλεται ν’ απασχολήσει την Κυβέρνηση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμοι είναι άμοιροι ευθυνών.

Στο διάστημα της δεκαετίας 2011-2021, η μείωση αγγίζει τις τέσσερις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Η ελάττωση δεν καταγράφεται ισομερής στις περιφέρειες. Σε πείσμα των καιρών, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίδει μικρή αύξηση.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση στο Δήμο Θέρμου. Υπερβαίνει το 30%.  Σίγουρα ακολουθεί η Ναυπακτία.  Η ερήμωση των χωριών της Ορεινής Ναυπακτίας είναι αισθητή. Μια διέλευση από τα χωριά το δείχνει.

Δύσκολα συναντάς άνθρωπο. Κλειστά σχολεία, κατεβασμένα ρολά των όποιων καταστημάτων.

Δύο θεωρούνται οι κύριες αιτίες της μείωσης του πληθυσμού.  Αιτίες πασίγνωστες από πολλών ετών.

Δε λαμβάνονται όμως ευεργετικά μέτρα που τις αναστέλλουν ή τουλάχιστον τις περιορίζουν.

Όλες οι πολιτικές ηγεσίες σφυρίζουν αδιάφορα. Όταν έρθουν στην εξουσία λησμονούν τις τομές που  πλημμυρίζουν τα προγράμματά τους.

Οι ικανοποιητικές απολαβές, οι ευκολίες στην εξεύρεση εργασίας, οι συνθήκες στην απασχόληση, η κοινωνική ζωή, αποτελούν μαγνήτες έλξης της μετανάστευσης.

Η αδυναμία εξεύρεσης μόνιμης και αποδοτικής εργασίας, η ακριβή στέγη, η πλημμελής αντιμετώπιση της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, δρουν ανασταλτικά στα νέα  ζευγάρια, ν’ ακολουθήσουν την πορεία των γονέων τους, να νυμφευθούν, ν’ αποκτήσουν οικογένεια.

Η δημογραφική κρίση επιβάλλει συντονισμένα μέτρα σε βάθος χρόνου.

Να δοθούν κίνητρα, ν’ απλοποιηθούν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Απλά πράγματα χρειάζονται.

Να συνεχίσει την επιχείρηση του πατέρα στο χωριό, ο νέος, η νέα, απαιτούνται του κόσμου τα δικαιολογητικά.

Πιο εύκολα μεταναστεύει. Η ίδια χρονοβόρα διαδικασία για την επισκευή της πατρικής οικίας.

Κάτι πρέπει να γίνει για τις νέες, τους νέους, που σπούδασαν στο εξωτερικό και σταδιοδρομούν εκεί.   Δεν αρκεί το κάλεσμα, απαιτούνται και κίνητρα.

Η απογραφή του 2021 είναι η τελευταία παραδοσιακή η αναδεκαετία.

Εναρμονίζεται με τις ετήσιες έρευνες που ακολουθούν οι χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Είναι πανάρχαια υπόθεση των οργανωμένων κοινωνιών.

Ποιος δε θυμάται, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Ο Ιωσήφ οδήγησε τη Μαρία, την Παναγία, έγκυο εννέα μηνών, στη μακρινή Βηθλεέμ, ν’ απογραφούν.

Είναι απαραίτητη η απογραφή.

Εξάγονται στοιχεία απαραίτητα για την πορεία της χώρας.

Αρκεί να μελετώνται σε συναινετικό κλίμα και οι λύσεις που προκύπτουν να εφαρμόζονται προς όλες τις  κατευθύνσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν «Το Πάσχα του καλοκαιριού»

Published

on

By

εορτασμός-παναγια-τηνοσ

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της   Παναγίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μ.Χ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), που καθόρισε το θεομητορικό δόγμα και έγινε αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Για πρώτη φορά φαίνεται να γιορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου και λίγο αργότερα μετατέθηκε στις 15 του ίδιου μήνα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε, μετά τη σταύρωση του   Χριστού. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι      μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου την έθαψαν.

Όταν μετά από τρεις ημέρες ο απόστολος Θωμάς πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Πάνω στον τάφο της Παναγίας χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Οι «Παναγίες» των Ελλήνων

Αναρίθμητοι ναοί και μονές έχουν χτιστεί προς τιμήν της Κοιμήσεώς της, θαυμάσιες τοιχογραφίες παριστάνουν σε κάθε ναό, πίσω από την κεντρική είσοδο, σε εκπληκτικές συνθέσεις την ιερή της κηδεία, ύμνοι   εκλεκτοί έχουν διακοσμήσει την ακολουθία της και λόγοι λαμπροί και εγκώμια εκφωνήθηκαν από τους Πατέρες κατά την ημέρα της μνήμης της.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».   Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά.

Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό. Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία. Στην  Στερεά Ελλάδα έχουμε την  Παναγιά την Προυσιώτισσα και στη Ναυπακτία την Παναγιά την Αμπελακιώτισσα στην ορεινή Ναυπακτία και την Παναγιά την Παναξιώτισσα στην Χάλκεια.

εορτασμός-παναγία-τηνος

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Δεκαπενταύγουστο

Published

on

By

Στο μήνυμά του για το Δεκαπενταύγουστο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Σε καιρούς ισχυρών προκλήσεων και συνεχών δυσκολιών, οι Έλληνες στο πρόσωπο της Παναγίας βλέπουμε πάντα τη δύναμη της υπομονής και της ελπίδας. Και με την Υπέρμαχο Στρατηγό στο πλευρό μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για ατομική και συλλογική προκοπή, για ηθική και κοινωνική ανάταση.

Χρόνια πολλά, με υγεία και αισιοδοξία, στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, τον τόπο που αποτελεί το  δικό μας “σπίτι “, χρόνια πολλά και σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, όπου γης».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2022

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανακοινώνει πως, στο πλαίσιο εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό-Κοινωνικό-Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού, αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μικρασιατικής καταγωγής συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή, με τίτλο:

«Το φεγγαράκι ρώτησε…»

την Παρασκευή 12 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πλευρώνας, υπό τον μαέστρο Σπύρο Χολέβα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα έναρξης: 21:00

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πληροφορίες στα παρακάτω link:

www.culture.gr

www.efaaitl.gr

https://www.facebook.com/ΕΦ.Α.-Αιτωλοακαρνανίας-και-Λευκάδος

https://www.instagram.com/efaait

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ