Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποθήκες Δήμου: χρόνια ή ανίατη πάθηση;

Published

on

Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η οργάνωση και ο έλεγχος είναι βασικά  χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό υπάρχουν νομικές προβλέψεις και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σε επίπεδο Δήμου πέρα από τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε πολιτικό επίπεδο  η άσκηση κριτικής και ελέγχου είναι ένας από τους ρόλους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και του κάθε υπεύθυνου πολίτη. Πρόκειται για ένα ρόλο με μεγάλη σημασία και  είναι  σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον κάθε δήμαρχο και δημοτική αρχή να έχει «απέναντι»  φορείς και άτομα που θα αναδεικνύουν θέματα με τρόπο που να συμβάλουν στην κινητοποίηση και βελτίωση της διοίκησης άρα και της λειτουργίας του δήμου. Η κριτική, όταν κινείται στα πλαίσια της δεοντολογίας, μόνο θετικά μπορεί να έχει.

Δείγμα οργάνωσης, λοιπόν, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι η καταγραφή και προστασία της ακίνητης και κινητής περιουσίας. Γίνεται φανερό ότι η καταγραφή και ο έλεγχος της περιουσίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία για το δημόσιο, γιατί αφορά περιουσιακά   στοιχεία για την απόκτηση των οποίων  συμβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι περιουσία των πολιτών, που έχει αποκτηθεί με δημόσιο χρήμα. Επομένως αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια αγαθά έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη.

Στο Δήμο Ναυπακτίας έχει γίνει, όπως προβλέπεται από το νόμο, η καταγραφή της ακίνητης  περιουσίας, υπάρχει όμως έλλειμμα στην καταγραφή, οργάνωση και αποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, όπως υλικών και γενικότερα εξοπλισμού.

Καταγράφονται τα υλικά και ο εξοπλισμός; Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που παρακολουθεί την κίνηση του εξοπλισμού; Πού φυλάσσονται και κάτω από ποιες συνθήκες αποθηκεύονται και προστατεύονται όλα τα υλικά που αποτελούν την κινητή περιουσία του Δήμου; Ποιος χρεώνει, ποιος χρεώνεται, ποιος παραδίδει σε ποιόν;

Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να ήταν αδιανόητα κι όμως είναι υπαρκτά και πιθανότατα κανείς αρμόδιος να μην μπορεί να δώσει και απαντήσεις.

Η έλλειψη οργανωμένης Αποθήκης στο Δήμο Ναυπακτίας επισημαίνεται θεσμικά, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται, κάθε χρόνο στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα τουλάχιστον από το 2011 που συγκροτήθηκε ο Δήμος Ναυπακτίας με τη συνένωση έξι πρώην δήμων.             Έχει παρουσιαστεί ως πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης  πολλές φορές  από τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική στήλη. Τελευταία προβλήθηκε με τρόπο καταγγελτικό  για καθαρά  αντιπολιτευτικούς λόγους από δημοτικό σύμβουλο, που έχει ασκήσει διοίκηση και έχει μερίδιο ευθύνης για την απουσία οργανωμένης απουσίας αποθήκης στο δήμο. Η ευθύνη όμως φαίνεται να εξαντλείται και με τη λήξη των καθηκόντων, μετά αρχίζει η περίοδος της κριτικής προς τους νέους υπεύθυνους…

Το πρόβλημα λοιπόν είναι υπαρκτό, έχει επισημανθεί    ποικιλοτρόπως, όμως δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Η λύση του επιβάλλεται. Η λύση όμως απαιτεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή να βάλει προτεραιότητες και να κάνει τον αναγκαίο προγραμματισμό.

Απαιτείται η εξεύρεση χώρων, μεγάλη πληγή για το δήμο Ναυπακτίας,.

Απαιτείται οργάνωση, η οποία πλέον προσφέρεται με την προμήθεια των κατάλληλων λογισμικών.

Απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού και οργάνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, που εύκολα γίνεται χωρίς να χρειάζεται να ανακαλύψει κάποιος την Αμερική.

Απαιτούνται χρήματα, που κι αυτά βρίσκονται μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν.

Απαιτείται όμως για όλα αυτά πολιτική βούληση. Φαίνεται ότι αυτή είναι που λείπει πραγματικά. Όλα τα άλλα βρίσκονται αν η εκάστοτε διοίκηση θέλει πραγματικά. Φαίνεται όμως να μην θέλει, γιατί η Αποθήκη δεν είναι από τα έργα που «μετράνε» στις εκλογές, γι’ αυτό μάλλον η έλλειψη οργανωμένης αποθήκης στο δήμο Ναυπακτίας από χρόνια αρρώστια θα εξελιχθεί σε ανίατη.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΦΛΟΓΑ”  Πασχαλινό μπαζάρ

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά οι εθελόντριες της «Φλόγας»  Ναυπάκτου με πολλή αγάπη και φαντασία δημιούργησαν πολλά σχέδια σε αρωματικές λαμπάδες για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις για το πασχαλινό μπαζαρ της «Φλόγας» που ήδη έχει ξεκινήσει.

Καθημερινά από 9:30-13:00 και 17:30-21:00 και το Σάββατο από 9:30-13:00 στα γραφεία της «Φλόγας» στην οδό Ν. Μπότσαρη 50, μπορούμε να  συμβάλουμε στο έργο της «Φλόγας»  προσφέροντας ένα δώρο αγάπης και στηρίζοντας το παιδί που νοσεί από καρκίνο.

40 χρόνια “ΦΛΟΓΑ”

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια αγώνα και δράσης για τη «Φλόγα» καθώς ο σύλλογος γεννήθηκε το 1982 από εθελοντές και γονείς παιδιών που είχαν καρκίνο και   αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι φίλοι και φορείς στηρίζουν το έργο του συλλόγου και  προσφέρουν, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί, ώστε να  λειτουργούν ξενώνες φιλοξενίας για τα παιδιά και τους γονείς από την περιφέρεια για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν τα παιδιά σε θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Το παράρτημα της Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα εθελοντών και γονιών, και ήδη έχει συμπληρώσει  15 χρόνια λειτουργίας.

Στηρίχτηκε και στηρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια στην αγάπη και στην προσφορά των συμπολιτών μας.

Τα έσοδά προέρχονται από χρήματα που προσφέρουν οι συμπολίτες μας “αντί στεφάνου”, σε μνήμη αγαπημένων προσώπων τους, από τις δώρο εκθέσεις που γίνονται δύο φορές το χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, από πωλήσεις ειδών του συλλόγου, τετράδια, ημερολόγια, κάρτες.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βρικόλακες στο φως” – Κατάθεση στεφάνου από πρώην Χρυσαυγίτη στο Μεσολόγγι

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του το  γραφείο τύπου Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου,  και με τον τίτλο “Βρικόλακες στο φως” ζητά να δοθούν εξηγήσεις για την αμαύρωση της τελετής κατάθεσης στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι  από το πρώην μέλος  της «Χρυσής Αυγής» Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και σημερινό εκπρόσωπο του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ».  Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Η ηρωική και αιματοβαμμένη έξοδος του Μεσολογγίου της 10 ης Απριλίου 1826 αποτελεί τον  θεμέλιο λίθο ιστορικής αναφοράς της Ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο.
Το γεγονός της μεγάλης θυσίας απέβη παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.
Η αυτοθυσία των εξοδιτών, συντάραξε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε
πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα καθώς και αξιακό σύστημα, που ενέχει ιδανικά όπως: Ελευθερία και δικαιοσύνη.

Αξιακό σύστημα που παρέμεινε άσβεστο σε όλα τα χρόνια που  ακολούθησαν, όπως η αντίσταση στον φασισμό και τον ναζισμό στην διάρκεια του Β’  παγκοσμίου πολέμου, στο έπος της εθνικής αντίστασης και τους δημοκρατικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως ένα θλιβερό περιστατικό αμαύρωσε της φετινή επέτειο.
Με περίσσιο θράσος και υπέρμετρη αναλγησία έγινε κατάθεση στεφάνου στον κήπο των  Ηρώων από τον εκπρόσωπο του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ», πρώην «Χρυσή Αυγή»,
Μπαρμπαρούση Κωνσταντίνο, πρώην βουλευτή του ακροδεξιού, νεοναζιστικού κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης και καταδικασμένου για συμμετοχή του σε αυτή.

Αυτός που καλούσε από το βήμα της βουλής στις 15 Ιουνίου του 2018 το στρατό για πραξικόπημα και κατάλυση του  δημοκρατικού πολιτεύματος.
Έγινε ανεκτή αυτή η κατάθεση στεφάνου στον κήπο των Ηρώων, το αιώνιο σύμβολο της πανανθρώπινης αποτίναξης κάθε ζυγού.
Ο Δήμαρχος και η οργανωτική επιτροπή οφείλουν μία εξήγηση προς τους πολίτες για την  τεράστια προσβολή.
Καλούμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους φορείς να πάρουν θέση για τη  λαθροχειρία που επιχειρείται στην ιστορία και στις γιορτές εξόδου.

Το γραφείο τύπου
Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 263 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 263ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# ΔΕΥΑ: Σώζονται ή πνίγονται; :

Έγινε πολλή συζήτηση για το νομοσχέδιο και πλέον νόμο του κράτους για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με την  επόμενη ημέρα να φέρνει πολλά ζητήματα στην επιφάνεια και κυρίως αν θα υφίστανται τελικά Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης  και Αποχέτευσης…

#   Υπάρχουν κανόνες;  :

Με αφορμή τα πρόσφατα τροχαία και τις συμπεριφορές οδηγών και πεζών που σε καθημερινή βάση βλέπουμε να συμβαίνουν στην πόλη της Ναυπάκτου και  θέλοντας…

#   Λύση για τα πρόστιμα στα αδήλωτα τετραγωνικά:

Τροποποιούνται διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 5027/2023 που αναφέρονται στη βεβαίωση και  είσπραξη εσόδων Δήμων, και καθορίζουν ότι…

#    Προχωρούν οι εργασίες στο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου :

Οι εργασίες αφορούν στην επισκευή των κτηρίων του πρώην Μηχανουργείου και του πρώην Ξυλουργείου, αλλά και επεμβάσεις στο υπόλοιπο κτήριο της σχολικής          μονάδας…

#   Κοινόχρηστοι χώροι:  Ο καθρέφτης του επιπέδου των κοινωνιών…  ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Για να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί μια κοινωνία, πρέπει να παρατηρήσει πώς η κοινωνία αυτή διαχειρίζεται τους δημόσιους χώρους της…

#   Ρύθμιση οφειλών στους δήμους μέχρι 72 δόσεις :

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πολιτών προς Δήμους σε έως και 72 δόσεις αλλά και αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων οφειλών σε έως και 100 δόσεις, παρέχουν διατάξεις…

#   Ο «μπούσουλας» των εκλογών :

Στις 24 Απριλίου, θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής, με την οποία ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Το Διάταγμα θα προβλέπει…

#   Με μεγάλη  συμμετοχή ο ποδηλατικός αγώνας «L’ ÉTAPE Greece by Tour de France»:

Ο 1ος ποδηλατικός αγώνας L’ÉTAPE Greece by Tour de France, ένα εμβληματικό γεγονός προσέλκυσε περισσότερες από 500 συμμετοχές και πολλαπλάσιους θεατές.

Ο αγώνας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας…

#   Αντιδράσεις  για Τροπολογία που επιτρέπει καταστήματα ανοιχτά έως τις 6 το πρωί :

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θεσμοθετείται ώστε να δίνεται η δυνατότητα για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar.  Το ωράριο μπορεί να παρατείνεται…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ