Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η οργάνωση και ο έλεγχος είναι βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό υπάρχουν νομικές προβλέψεις και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Σε επίπεδο Δήμου πέρα από τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε πολιτικό επίπεδο η άσκηση κριτικής και ελέγχου είναι ένας από τους ρόλους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και του κάθε υπεύθυνου πολίτη. Πρόκειται για ένα ρόλο με μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον κάθε δήμαρχο και δημοτική αρχή να έχει «απέναντι» φορείς και άτομα που θα αναδεικνύουν θέματα με τρόπο που να συμβάλουν στην κινητοποίηση και βελτίωση της διοίκησης άρα και της λειτουργίας του δήμου. Η κριτική, όταν κινείται στα πλαίσια της δεοντολογίας, μόνο θετικά μπορεί να έχει.
Δείγμα οργάνωσης, λοιπόν, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι η καταγραφή και προστασία της ακίνητης και κινητής περιουσίας. Γίνεται φανερό ότι η καταγραφή και ο έλεγχος της περιουσίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία για το δημόσιο, γιατί αφορά περιουσιακά στοιχεία για την απόκτηση των οποίων συμβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι περιουσία των πολιτών, που έχει αποκτηθεί με δημόσιο χρήμα. Επομένως αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια αγαθά έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη.
Στο Δήμο Ναυπακτίας έχει γίνει, όπως προβλέπεται από το νόμο, η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, υπάρχει όμως έλλειμμα στην καταγραφή, οργάνωση και αποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, όπως υλικών και γενικότερα εξοπλισμού.
Καταγράφονται τα υλικά και ο εξοπλισμός; Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που παρακολουθεί την κίνηση του εξοπλισμού; Πού φυλάσσονται και κάτω από ποιες συνθήκες αποθηκεύονται και προστατεύονται όλα τα υλικά που αποτελούν την κινητή περιουσία του Δήμου; Ποιος χρεώνει, ποιος χρεώνεται, ποιος παραδίδει σε ποιόν;
Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να ήταν αδιανόητα κι όμως είναι υπαρκτά και πιθανότατα κανείς αρμόδιος να μην μπορεί να δώσει και απαντήσεις.
Η έλλειψη οργανωμένης Αποθήκης στο Δήμο Ναυπακτίας επισημαίνεται θεσμικά, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται, κάθε χρόνο στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα τουλάχιστον από το 2011 που συγκροτήθηκε ο Δήμος Ναυπακτίας με τη συνένωση έξι πρώην δήμων. Έχει παρουσιαστεί ως πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης πολλές φορές από τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική στήλη. Τελευταία προβλήθηκε με τρόπο καταγγελτικό για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους από δημοτικό σύμβουλο, που έχει ασκήσει διοίκηση και έχει μερίδιο ευθύνης για την απουσία οργανωμένης απουσίας αποθήκης στο δήμο. Η ευθύνη όμως φαίνεται να εξαντλείται και με τη λήξη των καθηκόντων, μετά αρχίζει η περίοδος της κριτικής προς τους νέους υπεύθυνους…
Το πρόβλημα λοιπόν είναι υπαρκτό, έχει επισημανθεί ποικιλοτρόπως, όμως δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Η λύση του επιβάλλεται. Η λύση όμως απαιτεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή να βάλει προτεραιότητες και να κάνει τον αναγκαίο προγραμματισμό.
Απαιτείται η εξεύρεση χώρων, μεγάλη πληγή για το δήμο Ναυπακτίας,.
Απαιτείται οργάνωση, η οποία πλέον προσφέρεται με την προμήθεια των κατάλληλων λογισμικών.
Απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού και οργάνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, που εύκολα γίνεται χωρίς να χρειάζεται να ανακαλύψει κάποιος την Αμερική.
Απαιτούνται χρήματα, που κι αυτά βρίσκονται μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν.
Απαιτείται όμως για όλα αυτά πολιτική βούληση. Φαίνεται ότι αυτή είναι που λείπει πραγματικά. Όλα τα άλλα βρίσκονται αν η εκάστοτε διοίκηση θέλει πραγματικά. Φαίνεται όμως να μην θέλει, γιατί η Αποθήκη δεν είναι από τα έργα που «μετράνε» στις εκλογές, γι’ αυτό μάλλον η έλλειψη οργανωμένης αποθήκης στο δήμο Ναυπακτίας από χρόνια αρρώστια θα εξελιχθεί σε ανίατη.
