Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απολογισμός Πεπραγμένων από τη Δημοτική Αρχή Ναυπακτίας

Published

on

Βασίλης Γκίζας: «Συνεργασία, Εργατικότητα, Οραματισμός.

Οι 3 βασικές αρχές της σημερινής διοίκησης του Δήμου»

Τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας.  Θέτοντας τις βασικές αρχές, στις οποίες στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η διοίκηση του Δήμου, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στη συνεργασία, την «έννοια κλειδί στην παραγωγή έργου» όπως είπε χαρακτηριστικά, στην εργατικότητα του συνόλου των μελών της σημερινής διοίκησης, αλλά και στον οραματισμό που διέπουν τα έργα, τα οποία «εξικνούνται και καταλήγουν σε όλα τα πεδία και τους τομείς είτε της κοινωνικής είτε της ευρύτερης ζωής».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι, τα έργα διακρίνονται από έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.  Αναφέρθηκε δε, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την παρούσα διοίκηση, ώστε το σύνολο των έργων που εκκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να ολοκληρωθεί παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν στους φακέλους. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα επί αυτών.

 

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα έργα και τις παρεμβάσεις, που θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκεται το κάθε ένα από αυτά, αναφέρθηκε στα εξής:

1.ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση  στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας. Δημοπρατήθηκε και προχωρά η υλοποίησή του.

2.Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων 1ου Γυμνασίου και Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις  και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς  χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.

3.Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και το έργο δημοπρατείται.

4.Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και προχωρά σε δημοπράτηση.

5.Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙ ποσού 150.000 €  για την προσαρμογή  των δημοτικών  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εντάχθηκε στις  22.11.2019: Δημοπρατήθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

6.Ανάπλαση πλατείας Κεφαλόβρυσου: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις  και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση.

7.Ανάπλαση πλατείας Τζαβελαίων: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

8.Πεζοδρόμια ανατολικά: Μελετήθηκε όλο το έργο μέχρι τη διασταύρωση του Ξηροπηγάδου, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπογράφεται  σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

9. Πεζοδρόμια δυτικά: Δρομολογούνται άμεσα οι μελέτες και την κατασκευή σημαντικού τμήματος.

10.Απαλλοτριώσεις χώρων (οικοπέδου οικίας Παπαχαραλάμπους, ιδιοκτησία στο Γρίμποβο):  Εντάχθηκαν στο Πράσινο Ταμείο και προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού.

11.Ανάπλαση  χώρου πέριξ δεξαμενής: Μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και υλοποποιείται.

12.Επισκευές πεζοδρομίων με ράμπες και  οδεύσεις ΑμεΑ:  Υλοποιούνται.

13.Ανακατασκευή δημόσιων τουαλετών πλατείας Φαρμάκη: Υλοποιήθηκε.

14.Ανάπλαση χώρου  Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

15.Ανάπλαση πλατείας οικισμού Γαλάτα: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

16.Ανακατασκευή οδοστρώματος (ασφαλτικών):  Δημοπρατήθηκε έργο προϋπολογισμού 500.000 €, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση.

17.Πιστοποίηση παιδικών χαρών και  τοποθέτηση-εγκατάσταση νέων.

18.Δράσεις ηλεκτροκίνησης (προμήθεια  ηλεκτρικών οχημάτων  και σταθμών φόρτισης): Υπεβλήθη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης.

19.Υπεβλήθη αίτημα με απόφαση ΔΣ για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση  Τοπικών Πολεοδομικών  Σχεδίων για Ναύπακτο  και Αντίρριο ( κατηγορία πολλή υψηλή προτεραιότητα), Χάλκεια (υψηλή προτεραιότητα) και Αποδοτία, Πλάτανο και Πυλλήνη ( μέση  προτεραιότητα).

20.Υπεβλήθη πλήρης φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο με τεχνικό δελτίο για τη λήψη του ποσού των 800.000 €  περίπου  προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, να προχωρήσουν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου με τη σχετική δημοπράτηση.  Ως προς την οριοθέτηση των ρεμάτων ελήφθησαν πρόσφατα  τις περιβαλλοντικές  εγκρίσεις.

21. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Τελειώνει η Γεωλογική μελέτη, επόμενα στάδια η διαβούλευση και η ολοκλήρωση.

22.Παράκαμψη κέντρου (κάστρου) Ναυπάκτου: Ολοκληρώθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ η σύνταξη από μελετητή πλήρους και άρτιου φακέλου που περιλαμβάνει τεχνικό δελτίο και προμελέτη,   τα οποία υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση των μελετών ποσού 2.000.000 € περίπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

23.Κατασκευή νέου Διοικητηρίου στη θέση του  κολυμβητηρίου στο Σκα: Ολοκληρώθηκαν ταχύτατα οι μελέτες, λαμβάνονται οι αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης. Αναμένεται  αποδοχή.

24.Εκπόνηση μελετών αγροτικής οδοποιίας ώστε να  υποβληθούν αιτήματα χρηματοδότησης  και να προχωρήσει η βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου αγροτικών δρόμων προς όφελος των τοπικών  κοινωνιών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Εξειδικεύοντας ανά τομέα, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Α. ΕΡΓΑ  ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΔΕΥΑΝ-ΧΥΤΑ  (ΘΑΛΑΣΣΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΔΡΕΥΣΗ)

1.   Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτεςελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο, υπεγράφη η σύμβαση υλοποιείται.

2.   Βιολογικός Τ.Κ.Άνω Χώρας: Ολοκληρώθηκαν οι  μελέτεςελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο και υλοποιείται.

3.      Σύνδεση Ρέκκα: Τροποποιήθηκε η μελέτηΕλήφθησαν οι εγκρίσεις και υλοποιήθηκε.

4.     Ύδρευση Τ.Κ.Λυγιά: Δημοπρατήθηκε  και εκτελείται.

5.      Αποχέτευση  Πούντος: Δημοπρατήθηκε  και  εκτελέστηκε.

6.      Αποχέτευση Τ.Κ.Μαμουλάδας: Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.

7.  Αποχέτευση  Αντιρρίου: Τροποποιήθηκαν οι μελέτες και ο προϋπολογισμόςΕλήφθησαν οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσειςδημοπρατήθηκε το έργο και βαίνει προς συμβασιοποίηση μετά το στάδιο των ενστάσεων.

8.   Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνα  οδού Μεσολογγίου: Μελετήθηκε το έργοελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσειςυπεβλήθη το έργο προς ένταξη και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.ΕλλάδαςΔημοπρατείται.

9.  Πράσινο Σημείο: Τροποποιήθηκε 2 φορές η ΥΓΟΣελήφθησαν οι εγκρίσεις και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με την ένταξη του έργου στο  επιχειρησιακό  πρόγραμμα της ΠεριφέρειαςΔημοπρατείται.

10. Υπογειοποίηση 14 σημείων Συλλογής απορριμμάτων: Μελετήθηκε το έργοελήφθησαν οι εγκρίσειςυπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και εγκρίθηκεΔημοπρατείται.

11. Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός  στο Γρίμποβο: Τροποποιείται η υπάρχουσα μελέτη και συμπληρώνεται το έργο, ώστε να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να αναβαθμιστεί  το αντλιοστάσιο στο Γρίμποβο και  στη συνέχεια να το υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

12. Κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 1 MW και ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων  ΔΕΥΑΝ: Υπεβλήθη πλήρης φάκελος προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

13. Τηλεμετρία στα ορεινά: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτεςυπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

14.  Ανάπτυξη  Συστήματος  Χωριστής  Συλλογής  Βιοαποβλήτων: Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

15. Αποχέτευση Δάφνης: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

16. Δρομολόγηση τοπικών  επεκτάσεων δικτύου αποχέτευσης (οδοί Κυρίλου και Μεθοδίου): Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ανατέθηκε  η κατασκευή του έργου.

17. Καθαρισμός χωματερών, μηνύσεις σε παραβάτες, υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες  ανακύκλωσης.

18. Νέοι Κανονισμοί Νεκροταφείων, Πρασίνου, Καθαριότητας με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

19.  Από το Σύνδεσμο Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν χώρα αρκετές δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συνδημοτών μας και ιδίως των νέων σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.     

Β. ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

1.        Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελετών ποσού  600.000 €  από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και προχωρά η δημοπράτησή τους.

2.        Υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσης πρόταση ύψους 500.000 € για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικών  μελετών  που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου.

3.        Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη  Λιμανιού. Από τη Διεύθυνση  Αναστηλώσεων  του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε  η μελέτη, λήφθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, εντάσσεται σε χρηματοδότηση  και  βαίνει προς δημοπράτηση.

4.        Κατασκευή αλιευτικού αγκυροβολίου στη Βαριά. Έλαβε χώρα  η προέγκριση χωροθέτησηςΟλοκληρώνεται  η επέκταση της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα, και στη συνέχεια οι  σχετικές αδειοδοτήσεις, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο   με χρήματα της Περιφέρειας, όπως  δηλώθηκε σε σχετικό δελτίο τύπου   από τον κ. Περιφερειάρχη.   Παράλληλα υπεβλήθη  αίτημα εναλλακτικής χρηματοδότησης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

5.        Εξασφάλιση χωροθετημένης μαρίνας και διαδικασία επαναδέσμευσης ιδιοκτησίας που  αποχαρακτηρίστηκε ως χερσαία ζώνη λιμένα.

6.        Ανάπλαση  του παραλιακού μετώπου  της Ναυπάκτου με εξοπλισμό και λοιπά  έργα  συνολικού προϋπολογισμού 1.790.000 € μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

7.        Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού  της Ναυπάκτου με νέα  βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας Λιμανιού.

8.        Αντικατάσταση μεγάλου τμήματος  από το ξύλινο ντεκ στο Γρίμποβο.

9.        Αποκατάσταση κρηπιδωμάτων Αντιρρίου, το οποίο  εκτελείται.

10.     Στέγαση του Λιμενικού Ταμείου στο ισόγειο του κτηρίου «Ναυπακτία»,  ώστε   να μπορεί να επιτελεί το έργο του, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με  το χώρο ευθύνης του.  Ταυτόχρονα, το κτήριο παραμένει πλέον μόνιμα ανοικτό και επισκέψιμο εξυπηρετώντας τουρίστες και επισκέπτες της Ναυπακτίας.

Γ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ

 1. Εξασφαλίστηκε επιπλέον ποσό 11,9εκ € για την ένταξη του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, του τοπικού προγράμματος LEADER. Τα 4,7εκ € αφορούσαν τις δημόσιες επενδύσεις και τα 7,2εκ€ τις ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά, εντάσσονται 92 επενδυτικά σχέδια, δημόσια ή ιδιωτικά, συνολικού προϋπολογισμού 23,5εκ €.
 2. Προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας, Θέρμου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου για την ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος, με σκοπό την αναβάθμισή του και τη βελτίωση της ελκυστικότητάς του.
 3. Εκπονήθηκε η προμελέτη για το τούνελ Ναυπάκτου, με σκοπό κατ’ αρχήν την διεκδίκηση των πόρων για την εκπόνηση των οριστικών μελετών του έργου.
 4. Εκπονείται business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, στην οποία επενδύουμε αναπτυξιακά, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

Δ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 

 1. Ανάδειξη της διαδρομής  προς Κάστρο – φωτισμός: Εκπονήθηκε σχετική  μελέτη, ελήφθησαν οι αδειοδοτήσειςεντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ  της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.
 2. Σύνδεση δρόμου προς κάστρο με περιφερειακό δρόμο: Ολοκληρώνεται η μελέτη και προχωρά η λήψη εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.
 3. Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη  Λιμανιού: Από τη Διεύθυνση  Αναστηλώσεων  του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την κ.Βικάτου, ολοκληρώθηκε  η μελέτηελήφθησαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσειςεντάσσεται σε χρηματοδότηση  και  βαίνει προς δημοπράτηση.
 4. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος  και το Δασαρχείο  Ναυπάκτου έλαβε χώρα από το δήμο κοπή δένδρων περιμετρικά των τειχών του Κάστρου.
 5. Με παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Κάστρο είναι επισκέψιμο κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς  μήνες από τις 8:00 πμ  έως 8:00 μμ.  Υπολογίζεται  ότι   κατά τη διάρκεια  του διευρυμένου  ωραρίου επισκέφθηκαν  το κάστρο  περί τις 12.500  επισκεπτών.
 6. Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού της Ναυπάκτου με νέα  βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας  Λιμανιού.
 7. Λόγω του συνεχούς καθαρισμού και  αποψίλωσης  της περιοχής πέριξ του κάστρου  κατά τους θερινούς μήνες από συνεργεία του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο φωτισμός του κάστρου παραμένει ανοιχτός  και κατά τους μήνες της αντιπυρικής   περιόδου.

Ε. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΟΥΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ

1.     Καθαρισμός και σήμανση  μονοπατιών Βαράσοβας: Συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται και προχωρά η υλοποίηση.

2.     Αναρριχητικό Πεδίο Βαράσοβας: Δεν υπήρχε  καμία μελέτη, δεν υπήρχε  καμία  έγκριση και αδειοδότηση.  Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και για  το λόγο αυτό  είχε λάβει πολύ χαμηλή βαθμολογία. Ωστόσο, η δημοτική αρχή έκανε τη μελέτη, έλαβε όλες τις εγκρίσεις, δημοπράτησε το έργο, υπέγραψε τη σύμβαση και το έργο υλοποιείται.

3.     Με  συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν αντιδράσεων των τοπικών φορέων και του Προέδρου Γαλατά, αλλά και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σταμάτησε έγκαιρα η αδειοδότηση και  εγκατάσταση  αιολικού Πάρκου  στο όρος Βαράσοβα,  διαφυλάσσοντας έτσι τη φυσική, ιστορική και  θρησκευτική  φυσιογνωμία του χώρου.

4.     Με πρωτοβουλία και συνεργασία δήμου Ναυπακτίας και Αιτωλικής Αναπτυξιακής εκπονείται  business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

 ΣΤ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΚΤΗΡΙΩΝ

1.       ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι  μελέτεςεκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη  προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και δημοπρατείται

2.       Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων  1ου  Γυμνασίου και 1ου Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και δημοπρατείται.

3.       Ράμπες ΑμεΑ – WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙΠροχωρά η υλοποίηση.

4.       Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ.  Προχωρά η υλοποίηση.

5.       Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙ ποσού 150.000 €  για προσαρμογή  δημοτικών  παιδικών  και βρεφονηπιακών σταθμών  στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Προχωρά η υλοποίηση.

6.       Βελτίωση εξωτερικών  και εσωτερικών χώρων και υποδομών σχολείων.

Ζ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ 

 1. Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτήΠροχωρά η υλοποίηση.
 2. Συστηματική επισκευή πεζοδρομίων με ράμπες και  οδεύσεις ΑμεΑ
 3. Σύσταση Επιτροπής για ΑμεΑ
 4. Στενή συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»
 5. Σημαντική  δράση ΚΔΑΠ ΜΕΑ  του δήμου
 6. Αξιοποίηση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ

Η. ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

 1. Ήδη εξαγγέλθηκε η κατασκευή  μεγάλου τμήματος  του επαρχιακού δικτύου με άσφαλτο,  έργο το οποίο   οδεύει  προς δημοπράτηση.
 2. Επισκευή μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος επαρχιακού δικτύου:  Στόχος οι απομονωμένες περιοχές  και ιδίως  στους  δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά δίκτυα, ή συνδέουν νομούς και περιφέρειες (Γραμμένη Οξιά-Λαμία, ή Αράχωβα-Καρπενήσι κλπ).
 3. Ο ορθός και αποτελεσματικός καθαρισμός ρεμμάτων και χειμάρων  και ιδίως σε περιοχές που ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
 4. Στην περιφέρεια ο Δήμος δρομολογεί και εκτελεί πολύ μεγάλο αριθμό έργων: Ανάπλαση χώρου  Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης, Ανάπλαση πλατείας οικισμού ΤΚ Γαλάτα, Πολυχώρος Μανιταριού στην ΤΚ Κεντρική, Ανάπλαση Πλατείας ΤΚ Πλατάνου και ΤΚ Αγίου Δημητρίου, Τουριστική προβολή ΤΚ Ανθοφύτου, Μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές Αποδοτίας, Βαράσοβας κλπ, Αναρριχητικό πεδίο Βαράσοβας, Εκπόνηση business plan στην περιοχή του όρους Βαράσοβα, Κατασκευή  στίβου στο Αντίρριο, Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο, Κατασκευή κλειστού  προπονητηρίου στο Αντίρριο, Γήπεδο στην Άνω Χώρα και στο Γαλατά, Βιολογικός στην Άνω Χώρα, Υδρευση στην ΤΚ Λυγιά,  αποχέτευση στην ΤΚ Μαμουλάδας, Βιολογικός στο Αντίρριο, Τηλεμετρία στα ορεινά, Αποχέτευση Δάφνης, Παιδικές χαρές σε  τοπικές κοινότητες, Αγορά γκρέιντερ , απορριματοφόρων  κλπ για την εξυπηρέτηση της περιφέρειας, Wi fi   σε όλη  την περιφέρεια (ήδη  υπάρχει σε ποσοστό 90 %  στις ορεινές ενότητες), Συνεχείς καθαρισμοί  οδικού δικτύου, υλοποίηση τεχνικού προγράμματος κλπ

Θ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ)

 1. Στον Δήμο Ναυπακτίας παρέχονται υψηλού επιπέδου παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 2. Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους  τομείς  παρέμβασης του δήμου μας. Στελεχώνεται από Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και υπάλληλο Διοικητικού.   Λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής ΥγείαςΚΑΠΗ στη Ναύπακτο και το Γαλατά και Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.
 3. Λειτουργούν Γραμμή Ψυχολογικής ΥποστήριξηςΠρόγραμμα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης  Ενηλίκων.
 4. Υλοποιούνται δράσεις διανομής σχολικών ειδών, παροχής υλικοτεχνικής υποδομής, καταγραφής του ενεργού μαθητικού πληθυσμού Ρομά, ενημέρωσης  και υποστήριξης  Ρομά, συμβουλευτική γονέων Ρομά κλπ.
 5. Αντιμετώπιση της πανδημίας: Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Τακτική και συστηματική ενημέρωση των δημοτών   μέσω  διαδικτύου  και τοπικών μέσων διανομή έντυπου υλικού και ειδών απολύμανσης σε Ρομά και ενημέρωσή τους για τα μέτρα προφύλαξης, διανομή τροφίμων σε ευαίσθητες  κοινωνικά ομάδες, παροχή υποστήριξης για κατ΄ οίκον εμβολιασμούς ευαίσθητων  ομάδων.
 6. Υψηλού επιπέδου παροχή βοήθειας και στήριξης στα παιδιά από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας με τη δημιουργία πρωτότυπου παιδαγωγικού υλικού  από τους εκπαιδευτές, διαδικτυακού καναλιού,  πρωτότυπων  διαγωνισμών εκπαιδευτικών δράσεων, παιχνιδιών, θεατρικών δράσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  συνεργασίας με την ΑΛΚΥΟΝΗ, συνεργασίας με ψυχίατρο  κλπ.
 7. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ναυπακτίας εξυπηρετεί σε εβδομαδιαία και 15ημερη βάση 480 άτομα. Πολύ σημαντική υπήρξε η συγκεκριμένη δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών απομόνωσης  που αυτή επέβαλε.
 8. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ιδίως κατά την  περίοδο  της πανδημίας, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο αφού τροφοδοτεί και στηρίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικονομικά ευάλωτων δημοτών.
 9. Αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων (οκτάμηνα, προγράμματα  για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ και για 1 συν 1 χρόνια για μακροχρόνια ανέργους).

Ι. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΒΟΛΗ

 1. Σε αυτή την κατηγορία παρεμβάσεων εντάσσονται όλα τα δρομολογημένα και υπό υλοποίηση έργα ήτοι: Tο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας και η εκπόνηση  bussines plan για την  περιοχή της ΒαράσοβαςTα μονοπάτια και οι πεζοπορικές διαδρομέςTο ψηφιακό κέντρο Εμβαπτισμένης Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της ΝαυπάκτουΗ ανάδειξη και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με μελέτες και το Πρόγραμμα INTERREGΗ αποκατάσταση και ανάδειξη του Λιμανιού της ΝαυπάκτουΗ κατασκευή  του αλιευτικού και τουριστικού αγκυροβολίου στη ΒαριάΗ συνεργασία των δήμων μέσω της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ.
 2. Επανασύσταση Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας, λειτουργία φιλαρμονικής μουσικής, συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία  Ναυπάκτου.
 3. Ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκδηλώσεων και ιδίως των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, η οποία απέκτησε εθνική και διεθνή προβολή, μέσω: Του documentary του καναλιού της Cosmote TVCosmote History, Της Έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571», Της  Έκθεσης του διεθνούς φήμης  φωτογράφου Joe Manuel NAVIA “Miguel de CervanteO el deseo de viviro“, Της παρουσίας για δεύτερη φορά της Προέδρου  της Δημοκρατίας και  των πρεσβευτών  των ευρωπαϊκών χωρών Ισπανίας, Κύπρου, Αυστρίας και Μάλτας, Της παρουσίας νυν και πρώην υπουργών και Αξιωματούχων της Ευρώπης, Της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την ένταξη της Ναυπάκτου στο Δίκτυο πόλεων Cervantes, Του δημοσίου λόγου προσωπικοτήτων, όπως του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, της κ.Μαρίας Ευθυμίου, του κ.Μαργαρίτη Σχοινά, της κ.Σίας Αναγνωστοπούλου κ.ά.
 4. Διοργάνωση και καθιέρωση νέων ποιοτικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και ιδίως σημαντικών αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων με σκοπό την   ανάδειξης  της τοπικής  μας ιστορίας (Γεώργιος Ανεμογιάννης, Απελευθέρωση της  Ναυπάκτου κλπ)
 5. Προβολή της Ναυπακτίας μέσω της επιτυχημένης καμπάνιας με τη συμμετοχή γνωστών  προσωπικοτήτων, της συχνής παρουσίας και των συνεντεύξεων στα ΜΜΕ και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο ραδιόφωνο,  στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ
 6. Αξιοποίηση χώρων, όπως του κάστρου του Αντιρρίου, το οποίο ο Δήμος φροντίζει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων  προκειμένου να διατηρείται καθαρός και αποψιλωμένος, του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, στο οποίο έγινε από το Δήμο μελέτη και εγκατάσταση   συστημάτων πυροπροστασίας, ώστε  να  είναι δυνατή η χρήση του για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 7. Διοργάνωση  σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή αλλά και τη συμμετοχή νέων όπως του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kitesurf, του πανευρωπαϊκού UEFA CHAMPIONSHIP ΑΝΔΡΩΝ U19,  των Ποδηλατικών Αγώνων, των Αγώνων Δρόμου, των Αγώνων Τοξοβολίας, των τουρνουά Beach Volley, του  τουρνουά Water Polo στο λιμάνι, της ποδηλασίας για μικρά παιδιά.

Κ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 1.        Ρολόγια: Ολοκληρώνεται  η εγκατάσταση και λειτουργία  τους με σκοπό την ορθή παρακολούθηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων του Δήμου.

2.        Ψηφιακή Πύλη-Ιστοσελίδα: Έχει δημιουργηθεί σε αντικατάσταση της παλαιάς απαρχαιωμένης ιστοσελίδας νέα  σύγχρονη, διαδραστική και με όλα τα σύγχρονα πιστοποιητικά ασφάλειας ιστοσελίδα για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Ναυπακτίας και η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια.

3.        Eservices Δήμου Ναυπακτίας: Τέθηκε  σε λειτουργία νέα  ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι δημότες έχουν στη διάθεση τους ηλεκτρονικά 10 δημοφιλή πιστοποιητικά. Ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, που οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι κρίσιμες, εξασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των δημοτών όσο και των εργαζομένων του Δήμου και ταυτόχρονα, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι συναλλαγές των δημοτών με τις υπηρεσίες, καθώς θα εξυπηρετούνται απομακρυσμένα και ταχύτερα.

4.        WiFi: Ο Δήμος επεκτείνει διαρκώς μέχρι την πλήρη κάλυψη όλων των ενοτήτων του δήμου την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω δικτύου Wi-Fi, σε πολυσύχναστους χώρους (πλατείες) των τοπικών κοινοτήτων όπου συναθροίζονται είτε κάτοικοι, είτε διερχόμενοι, είτε επισκέπτες της περιοχής. Ήδη  έχει  καλυφθεί  ποσοστό άνω του 90% των ορεινών  ενοτήτων.

5.        Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus: Πρόκειται για ένα Σύστημα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους Δημότες, να μπορούν να αιτούνται και να λαμβάνουν, ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα πιστοποιητικά, αιτήσεις, δικαιολογητικά κλπ. Το σύστημα δίνει την δυνατότητα στον Δημότη να συμπληρώσει την αίτηση για το πιστοποιητικό που τον ενδιαφέρει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του τηλέφωνο και να την υποβάλει μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από το σπίτι του, ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου. Είναι κατανοητό και εύκολο στην χρήση ακόμα και από Δημότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ η αυθεντικοποίηση του Δημότη και είσοδος στο Σύστημα, γίνεται μέσω διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου ο Δημότης αρκεί να εισάγει τους Κωδικούς Εισόδου, που χρησιμοποιεί στο Taxisnet και έτσι δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση του στον Δήμο για την ταυτοποίηση. Το Σύστημα, συνδέεται αυτόματα με το Πρωτόκολλο του Δήμου και εισάγει σε πραγματικό χρόνο (real time), χωρίς την παρέμβαση κάποιου εξουσιοδοτημένου χρήστη, νέες εγγραφές στο Πρωτόκολλο, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα στοιχεία εγγραφής. Το Σύστημα μπορεί να διαλειτουργήσει με την Ηλεκτρονική Πύλη του Δήμου και σε συνεργασία και με το «Σύστημα Διαχείριση Αιτημάτων Καθημερινότητας Πολιτών» αλλά και τον «Οδηγό Πόλης του Δήμου», να παράξουν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τον Δημότη, υπό την σκέπη της Ηλεκτρονικής Πύλης του Δήμου. Το σύστημα ήδη βρίσκεται σε φάση δοκίμων και άμεσα θα περάσει σε παραγωγική λειτουργία.

6.        Smart cities: Προμήθεια πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου –  Υποβλήθηκε στο Τρίτσης.

7.        Σύστημα GPS: Στο Δήμο μας μέσα στο τρέχον έτος εφαρμόστηκε η τηλεματική διαχείριση σε οχήματα του στόλου του Δήμου Ναυπακτίας με σκοπό την βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών, την καλύτερη αξιοποίηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Δήμου, και τη μείωση του κόστους των καυσίμων των οχημάτων και συνολικά του κόστους λειτουργίας τους (κόστος συντήρησης, βλάβες-ατυχήματα, υπερωρίες). Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν σε 50 οχήματα τηλεματικές συσκευές που είναι εφοδιασμένες με κεραίες GPS για το συνεχή υπολογισμό της θέσης του οχήματος, χρησιμοποιούν την υπηρεσία GPRS για τη συνεχή αποστολή των δεδομένων και απεικονίζονται οι καθημερινές μετακινήσεις και εργασίες των οχημάτων σε ψηφιακούς χάρτες.

Τα οφέλη που ο Δήμος έχει από την υλοποίηση της υπηρεσίας του συστήματος συνοψίζονται στα εξής:

·         Βελτίωση της απόδοσης των οχημάτων του Δήμου μέσω της παρακολούθησης των καθημερινών δρομολογίων των οχημάτων και βελτιστοποίησή τους.

·         Εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψουν από τα λιγότερα χιλιόμετρα του συνόλου των οχημάτων.

·         Μείωση κόστους συντήρησης οχημάτων, των βλαβών και των ατυχημάτων μέσω του ελέγχου της ταχύτητας και της οδηγικής συμπεριφοράς των εργαζομένων, και της οργάνωσης των εργασιών συντήρησης.

·         Περιβαλλοντικά οφέλη, μέσω της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων τα οποία προκαλεί η κίνηση των οχημάτων και της επιβάρυνσης που προκαλούν στην κυκλοφορία.

8.       Ανανέωση του στόλου  των οχημάτων: Προμήθεια 4 νέων απορριματοφόρων, ενός πλυντηρίου, ενός γκρέιντερ,  4 οχημάτων, με σκοπό  την  εξοικονόμηση πόρων,  την μείωση της ρύπανσης  και  κυρίως την ασφάλεια  των εργαζομένων.

9.       Καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας του δήμου και επίλυση χρόνιων προβλημάτων της,   ώστε ο δήμος να γνωρίζει τα ακριβή περιουσιακά του  στοιχεία.

10.    Προσωρινή  στέγαση των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του δήμου σε ιδιόκτητο χώρο (πρώην δημαρχείο Αντιρρίου) με σκοπό την αξιοποίηση υπάρχουσας περιουσίας και την εξοικονόμηση  πόρων.

11.    Δρομολόγηση της κατασκευής νέου σύγχρονου Διοικητηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου στο Σκα  Ναυπάκτου για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του, με  πρόσβαση μέσω περιφερειακού και ΚΤΕΛ, ενεργειακά  αυτόνομου, με χώρους στάθμευσης και  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε  ο  δημότης να εξυπηρετείται   αποτελεσματικά και οι υπηρεσίες να  αλληλεπιδρούν. Εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες και αναμένεται σύντομα  η έγκριση της χρηματοδότησης  του έργου από το πρόγραμμα Τρίτσης.

12.      Δρομολόγηση  μετατροπής  των νέων σφαγείων  σε χώρους αποθήκης  του δήμου.

13.    Σύσταση  Επιτροπής Παρακολούθησης ζημιών και επισκευών των οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου για τον περιορισμό των δαπανών.

14.    Οι αναθέσεις εργασιών, προμηθειών κλπ γίνονται με κύρια κριτήρια την εκ περιτροπής επιλογή ντόπιων επιχειρηματιών στην όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα  για το δήμο τιμή.  Για παράδειγμα, στις μισθώσεις μηχανημάτων ανατίθενται οι σχετικές εργασίες σε διαφορετικό   επιχειρηματία ανά δημοτική ενότητα με σκοπό όλοι οι ντόπιοι επιχειρηματίες να συμμετέχουν  χωρίς αποκλεισμό. Η τιμή  της ανάθεσης   μειώθηκε από το ποσό των 120 €/ώρα που ήταν κατά την προηγούμενη θητεία, στο ποσό των 50- 60 ευρώ/ώρα.

15.    Διαπραγμάτευση  και επίτευξη συμφωνίας για πρώτη φορά με τις εταιρείες αιολικών πάρκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας με σκοπό την μεγαλύτερη  δυνατή ωφέλεια  για το Δήμο και τις τοπικές κοινότητες και με διαφανείς διαδικασίες μέσω Δημοτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

16.    Για πρώτη φορά ο Δήμος δηλώνει με  απόφαση ΔΣ ότι πρέπει να τεθούν όρια στην αλόγιστη  και χωρίς όρια και κανόνες  εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.

17.    Για πρώτη φορά το τμήμα προμηθειών του Δήμου οργάνωσε και εξασφάλισε την διανομή φρέσκου γάλακτος στους εργαζομένους  αντί του κονσερβοποιημένου.

Λ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΩΡΙΜΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΣΗΣ

Συνολικός προϋπολογισμός έργων 17.187.031,80 ευρώ: Πρόκειται για την πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας σε ένα μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς οι συγκεκριμένες μελέτες μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

 1. Τηλεμετρία στα ορεινά: Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού-Συστημάτων αποδοτικής χρήσης νερού Ορεινής Ναυπακτίας και μείωσης των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου-Χάλκειας-Αντιρρίου», συνολικού προϋπολογισμού 7.082.990,00 ευρώ.
 2. Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Δάφνης-Σύνδεση με υφιστάμενο Α/Σ λυμάτων Μόρνου, συνολικού προϋπολογισμού 1.199.111,29 ευρώ. 
 3. Ενεργειακή Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 2.803.600,00 ευρώ: Αναλυτικότερα, κατατίθεται πρόταση για την προμήθεια και την εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων ΔΕΥΑ Ναυπακτίας καθώς και προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 999,9 KW για βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση (ΑΠΕ) της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
 4. Επαναχρήση και Επέκταση ημιτελούς κτηρίου Κολυμβητηρίου για την πλήρη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας (νέο Διοικητήριο), συνολικού προϋπολογισμού 4.790.262,87 ευρώ.
 5. Smart cities: Προμήθεια Πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής – τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ναυπακτίας, συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00 ευρώ.
 6. Σύνταξη Αρχιτεκτονικής μελέτης μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 497.391,60 ευρώ.
 7. Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Ναυπακτίας, προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ: Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια οχημάτων ηλεκτροκίνησης και σταθμών φόρτισης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου Ναυπακτίας.
 8. Πρόταση και για τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου  στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» με τίτλο «Ψηφιακή Περιήγηση σε 2,5 αιώνες ιστορίας της Ναυπάκτου: Από τη Ναυμαχία του Lepanto έως την Ελληνική Επανάσταση», προϋπολογισμού 241.676,00 ευρώ.  Το έργο προβάλλει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών την ιστορία της Ναυπάκτου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εποχή από το 1803 και μετά, οπότε η Ναυπακτία γίνεται θέατρο σημαντικών μαχών, τόσο μεταξύ του Αλή Πασά και των Κλεφτών, όσο και μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και Οθωμανών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ.Γκίζας σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε την τιμή να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας.  Παρά το γεγονός ότι, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα η πανδημία άλλαξε σαρωτικά την καθημερινότητα όλων μας και μας έθεσε νέα δεδομένα, καταφέραμε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, αλλά και μέρα με τη μέρα να βελτιωνόμαστε συνεχώς.  

Τα  δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας με πολλή  δουλειά και μεθοδικότητα: υλοποιούμε  με σεβασμό  τα έργα που παραλάβαμε από την προηγούμενη  δημοτική αρχή και δρομολογήσαμε  πολλά σημαντικά νέα έργα και δράσεις.  Τα  δύο επόμενα έτη της θητείας μας: ξεκινά η  εκτέλεση σημαντικού αριθμού νέων έργων  που δρομολογήσαμε, αλλά επίσης μελετώνται και δρομολογούνται νέα έργα, προκειμένου να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για την αποτελεσματική απορρόφηση των νέων χρηματοδοτήσεων που ακολουθούν (νέο ΕΣΠΑ, Leader,  Πράσινο Ταμείο κλπ).

Στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος υπάρχει απόλυτη  διαφάνεια, προς όφελος του Δήμου, της ναυπακτιακής κοινωνίας και της  τοπικής αγοράς. Συνεργαζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερους  ντόπιους επιχειρηματίες, χωρίς  πρόθεση αποκλεισμού κανενός. 

Υπάρχει σαφής στροφή προς την εξωστρέφεια  και τη συστηματική προβολή. Η Ναυπακτία γίνεται προοδευτικά επίκεντρο  τόσο ως προορισμός, όσο και  ως  τόπος  σημαντικών έργων  και δράσεων.

Δίνουμε έμφαση στη διοργάνωση γνήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων  και εκδηλώσεων με ιστορικό   και ευρύτερα πολιτιστικό περιεχόμενο, αξιοποιώντας και κεφαλαιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.   

Υπάρχει  συνεχής  συνεργασία και επικοινωνία  με τους   Προέδρους  των τοπικών κοινοτήτων  και τους φορείς  των τοπικών κοινωνιών. Οι πρόεδροι και οι  τοπικές συνελεύσεις έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα της τοπικής κοινότητας.

Βασικός μας στόχος: Όλοι οι δημότες και  όλα τα δημοτικά διαμερίσματα  από το Γαλατά μέχρι τη Γραμμένη Οξυά να αισθάνονται ισότιμα κομμάτια ενός δήμου.  Επιδιώκουμε την  καθημερινή αναβάθμιση  της ποιότητας  ζωής  των κατοίκων και συνδημοτών μας, ιδίως των νέων.

Τα έργα περιβάλλοντος, οι αποχετεύσεις, η ύδρευση, οι αναπλάσεις, οι βελτίωση των σχολικών κτηρίων, οι απαλλοτριώσεις χώρων, οι χωροταξικές επεμβάσεις, η διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών,  η  συστηματική    φροντίδα  για την πρόνοια των ευαίσθητων ομάδων κλπ   διαρκώς  βελτιώνουν και μάλιστα σημαντικά   τη ζωή  κάθε  συνδημότη μας, δίνουν ταυτότητα και καθιστούν τη Ναυπακτία  ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Επιθυμούμε να μετατραπεί  σύντομα  ο τόπος μας σε  σταθερό προορισμό,  όχι για έναν αλλά για πολλούς λόγους και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες αλλά 12 μήνες το χρόνο.  Τα έργα και οι δράσεις στο Κάστρο και στην Καστροπολιτεία, στο παραθαλάσσιο μέτωπο, στην περιφέρεια, η συστηματική προβολή, η αξιοποίηση  και ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών  γεγονότων  και μνημείων κλπ   καθιστούν  συνεχώς  τη Ναυπακτία ΤΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ.

Εργαζόμαστε καθημερινά και ακατάπαυστα, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας,  ΔΕΥΑΝ,  Διοίκηση,  ΚΕΔΝ,  Υπηρεσίες και διευθύνσεις του δήμου, ειδικοί συνεργάτες, από το πρωί  έως το βράδυ, και τα σαββατοκύριακα, σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μοναδική. Με διαφωνίες αλλά γνήσιο πνεύμα συνεργασίας.

Εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία, Φιλόδημος, LEADER,  ΤΡΙΤΣΗΣ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ  κλπ

Ευχαριστώ  όλους τους συνεργάτες μου,  τους  αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων που  απαρτίζουν  την παρούσα δημοτική αρχή, Ντίνο Τσουκαλά και Γιάννη  Νταουσάνη αλλά και τον Γιάννη Μπουλέ που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε και αυτός, τους αντιδημάρχους Θωμά Κοτρωνιά, Σωκράτη Παπαβασιλείου, Γιάννη Παπαϊωαννίδη,  Ζαχαρία Χοχτούλα, Σπύρο Τραχύλη, Θανάση Κούκουνα, Μουχτούρη και Μπάμπη Καραδήμα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Σιμάκη, τα μέλη των  επιτροπών, τους προέδρους των νομικών προσώπων Σπύρο Τσέλιο, Ντίνο Ζορμπά, Γιώργο Κοτρώνη και Μαρία Ζιαμπάρα, που μέχρι πρόσφατα ήταν  επικεφαλής της ΚΕΔΝ,  καθώς και τα μέλη των ΔΣ των  νομικών  προσώπων, τους διευθυντές  των υπηρεσιών του δήμου αρχικά  τον Γιώργο Κέστο, στη συνέχεια  τον Βασίλη Μαθιουδάκη  και τώρα την Λαμπρινή Σερεμέτη, τον Νικήτα Πολύδωρο,τον Δημήτρη Παπακωστόπουλο, τον Θανάση Μηνόπουλο και τον Ηλία Παπαγεωργίου μέχρι πρόσφατα και στη συνέχεια την Βούλα Κούκουνα, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους ειδικούς συνεργάτες Γιάννη ΧειμαριόΚωνσταντίνα ΣωτηροπούλουΚωνσταντίνο ΠετράκοΑντιγόνη Κέστου και Έμυ Παπαδούλα αλλά και όλους αυτούς που αθέατα και αθόρυβα (αρχιτέκτονες, μηχανικούς)  συμβάλλουν στην  δρομολόγηση όλων των παραπάνω έργων».

Δείτε το videohttps://www.youtube.com/watch?v=GsBdQ4Tsc10&t=36s

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία – Νέα επιδείνωση του καιρού

Published

on

By

Συνεχίζονται από το Δήμο Ναυπακτίας οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.  Οι εργαζόμενοι του Δήμου επιχειρούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου που επλήγη περισσότερο.

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΝ κάνοντας χρήση του αποφρακτικού μηχανήματος προχώρησαν στον καθαρισμό των φρεατίων και των αγωγών.  Ενώ, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με τα μηχανήματα, τα φορτηγά και τη μηχανοκίνητη σκούπα συνεχίζουν να απομακρύνουν φερτά υλικά από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις παραλίες.

Επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών

Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά η συγκρότηση Επιτροπών με σκοπό την καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και υποδομές.  Ταυτόχρονα, ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νέα επιδείνωση του καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα.  Στους πολίτες συνιστάται:

 • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά
 • Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις αναγκαίες
 • Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο
 • Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να παραμείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Σε περίπτωση εμφάνισης πλημμύρας

 • Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι εάν υπερχειλίσουν χείμαρροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού
 • Να μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους
 • Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους εάν αυτό ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει
 • Να μη πλησιάζουν σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων 

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
 • Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει
 • Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους
 • Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι προτάσεις αρχιτεκτόνων & μηχανικών για την Ανάπλαση

Published

on

By

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν με θέμα το έργο της ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου, και μετά την συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Ναυπακτίας και την τεχνική υπηρεσία του    Δήμου, οι Σύλλογοι αρχιτεκτόνων και μηχανικών της πόλης προχώρησαν σε έκθεση όπου καταγράφεται η  πρότασή τους  με στόχο να προχωρήσει το έργο, που εδώ και μήνες παραμένει τελματωμένο.

Αναλυτικά καταγράφεται στην έκθεση – πρόταση

” ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το έργο :  «Αστική ανάπλαση εντός ιστορικού κέντρου της πόλεως Ναυπάκτου»

Η αδιαμφησβήτητη βαρύτητα και σπουδαιότητα ενός τεχνικού έργου στον πυρήνα μιας ιστορικής πόλης είναι δεδομένο πως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με τους όρους που επελέγησαν να διεκπεραιωθούν οι “μελέτες” του παρόντος έργου.

Οι απόψεις μας ήδη εκφράσθηκαν κατά την περίοδο των διαδικασιών διαβούλευσης για το έργο και για μια ακόμα φορά δεν εισακούσθηκαν.

Σήμερα η πόλη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών του έργου λόγω δυσκολιών που παρουσιάζονται ανυπέρβλητες.

Στο σταυροδρόμι της θεώρησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου, με δεδομένο το ιστορικό του έργου, θεωρούμε ότι όφειλε ήδη να έχει εξεταστεί, η δυνατότητα (χρονική και οικονομοτεχνική) ώστε :

 1. η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να προβεί σε τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης όσον αφορά το πλάτος του οδοστρώματος του Βόρειου Αξονα και
 2. οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. να προχωρήσουν σε ανάλογη τροποποίηση της μελέτης υποδομών, αναθεωρώντας τον σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαλειφθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα και να υλοποιηθεί το έργο.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις κρίνονται επιτακτικές, από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι η ολοκλήρωση και η πλήρης υλοποίηση του έργου, με βάση τις μελέτες ως έχουν σήμερα, είτε είναι πρακτικά αδύνατη είτε θα δημιουργήσει μελλοντικά σημαντικά προβλήματα επιπλέον των ήδη υπαρχόντων.

Η τροποποίηση αυτή προβλέπεται στη νομοθεσία, πολύ περισσότερο δε όταν οι ανάγκες ανασχεδιασμού είναι τεκμηριωμένες και υπαρκτές. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον προϋπολογισμό του έργου.

Το κομβικό και ιδιαίτερα σημαντικό είναι η προτεινόμενη τροποποίηση να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για την επίτευξη της συνέχειας του χαρακτήρα του έργου υπό το πρίσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ικανοποιώντας ουσιαστικά τις ανάγκες της πόλης.

Με δεδομένη την εκφρασμένη πάγια άποψή μας, περί της αναγκαιότητας υιοθέτησης της νομιμότητας και τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, θεωρούμε ότι η κρισιμότητα αντιμετώπισης των ανελαστικών ζητημάτων που έχουν προκύψει :

 • μελλοντική απαίτηση χρήσης του βόρειου άξονα ως διπλής κατεύθυνσης,
 • αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ύδρευσης,
 • διαχωρισμός ομβρίων-ακαθάρτων,

είναι μονοσήμαντα ορισμένη σαν επιτακτική.

Κρίνουμε επίσης ότι, παρόλη την πίεση του χρόνου, ο συντονισμός ενεργειών των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση είναι δυνατόν να λειτουργήσει θετικά προς την ορθή κατεύθυνση και την υλοποίηση του έργου, έστω και μερική, που θα περιλαμβάνει όμως, μαζί με την ανάπλαση, αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και διαχωρισμό ομβρίων και ακαθάρτων.

Η πολυτέλεια μετάθεσης της αντιμετώπισης των αναγκών, αφήνοντας τον χρόνο ανεκμετάλλευτο, έχει ήδη παρέλθει.

Στον αντίποδα, κοιτώντας έναν ακόμα προϋπολογισμό του Δήμου δεν μπορούμε να διακρίνουμε με σαφήνεια τον προσανατολισμό σε μια φιλοσοφία ενιαίου σχεδιασμού. Απουσιάζει ευκρινώς η υιοθέτηση διαδικασιών και η δρομολόγηση μελετών.

Αντιθέτως κονδύλια αντισταθμιστικά, μοιράζονται κατακερματισμένα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς σχεδιασμό για παρεμβάσεις πάντα “χρήσιμες” αλλά σαφώς όχι ενταγμένες στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού συνολικού σχεδιασμού ανοικτού στην κοινωνία και στους πολίτες.

Επισυνάπτεται έκθεση εξέτασης του έργου από τους Συλλόγους μας

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ του έργου :  «Αστική ανάπλαση εντός ιστορικού κέντρου της πόλεως Ναυπάκτου»

Έχοντας υπόψη :

 • τa μέχρι σήμερα σχετικά έγγραφα και μελέτες, όπως μας κοινοποιήθηκαν ηλεκτρονικά από τον Δήμο Ναυπακτίας,
 • έγγραφα που συλλέξαμε από τη Διαύγεια σχετικά με το θέμα,
 • την ενημέρωση κατά τη διάρκεια συνάντησης, από αιρετούς προϊσταμένους των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τ.Υ. του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας,

και μετά από μελέτη και συνεκτίμηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και παραμέτρων προέκυψαν  :

Για το πλαίσιο χρηματοδότησης

 • Το έργο αστικής ανάπλασης υλοποιείται με τίτλο «Αστική ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου πόλεως Ναυπάκτου», εκτελείται εντός του αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου και πυρήνα του παραδοσιακού τμήματος της πόλης Ναυπάκτου – στο εξής για συντομία Ιστορικό Κέντρο Ναυπάκτου – και, σύμφωνα με την ένταξη του, έχει δύο υποέργα και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πράξης την 31.12.2022.
 • Το φυσικό αντικείμενο των υποέργων περιγράφεται αναλυτικότερα στην ένταξη της πράξης:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : «Η πρόταση αναφέρεται στην ανάπλαση εντός του Ιστορικού Κέντρου της Πόλεως Ναυπάκτου. Ειδικότερα η ανάπλαση περιλαμβάνει αντικατάσταση οδοστρώματος από φυσικά υλικά – διαπλάτυνση διαμόρφωση πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων και ανάπλαση πλατείας εντός του ιστορικού κεντρικού πυρήνα τη πόλης γύρω από το λιμάνι, που περικλείεται από τα τείχη της πόλεως και συγκεκριμένα από την αρχή του τείχους (ανατολική πλευρά) μέχρι και το κλείσιμο αυτών (δυτική πλευρά).

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, αναλυτικότερα, περικλείεται στο βόρειο τμήμα του από τα Τείχη της ανατολικής πλευράς που ξεκινούν από την οδό Τζαβέλα στο ύψος της οδού Αγελάου, μετά το δημαρχείο της πόλης, και τα τείχη της δυτικής πλευράς που βρίσκονται στην συμβολή των οδών Νόβα και Θέρμου και στο νότιο τμήμα από τη δυτική πλευρά των τειχών από την οδό Παπαχαραλάμπους και την ανατολική πλευρά στην συμβολή των οδών Νότη Μπότσαρη και Αγελάου. Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή της υποδομής, των έργων υπόγειων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων, των έργων ηλεκτροφωτισμού και την τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού.

Η ανάπλαση αποσκοπεί στην ανάδειξη της Καστρόπολης Ναυπάκτου και τη σύνδεσή της με το παραλιακό μέτωπο ανατολικά και δυτικά του λιμένος, την αισθητική αποκατάσταση – αναβάθμιση των οδών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, στην εξασφάλιση συνεχής, ανεμπόδιστης και ασφαλής κίνησης πεζών, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και στη διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων.»

ΥΠΟΕΡΓΟ 2 : «Αφορά στις απαιτούμενες εργασίες παρακολούθησης των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αρχαιοτήτων και τις έρευνες που ενδεχομένως προκύψουν κατά την εξέλιξη των εκσκαπτικών εργασιών».

Παραδοτέα πράξης: «Συνολική παρέμβαση σε 9.800 τ.μ. εντός του Ιστορικού Κέντρου της Πόλεως Ναυπάκτου, με εργασίες ανάπλασης – αναβάθμισης – διαμόρφωσης οδών, ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων της πόλης, την κατασκευή της υποδομής, των έργων υπόγειων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων, των έργων ηλεκτροφωτισμού και την τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού».

 • Ως περιοχή παρέμβασης του έργου ορίζεται η « περιοχή εντός των Τειχών », από Οδό Αγελάου έως και Οδό Σοιδά (δλδ από Δημαρχείο έως αρχή οδού Θέρμου) θέτοντας τυπικά εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ τα προβλεπόμενα έργα ανάπλασης :
 • Δυτικά στην οδό Σοϊδά,
 • Ανατολικά στην οδό Αγελάου, στην Ιλ. Κ. Τζαβέλα μέχρι το Δημαρχείο και στην «Πλατεία Παπαχαραλάμπους»,
 • τα έργα σχετικά με τα δίκτυα υποδομών της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλα από το Δημαρχείο ως την Πλατεία Φαρμάκη.
 • Στα πλαίσια του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1, συμπεριλήφθηκαν και εργασίες αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου αμιαντοσωλήνων, και διαχωρισμού των δικτύων αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων, οπότε υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας. Παρατηρούμε ότι μετά την υπογραφή τόσο της προγραμματικής σύμβασης όσο και της τροποποίησής της, δεν έχει γίνει έως και σήμερα, κάποια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., για την κάλυψη του κόστους των έργων υποδομών.

Οι εργασίες αυτές των υποδομών προβλέπονται μόνο για τον βόρειο άξονα από την Πλατεία Φαρμάκη, μέσω των οδών Ιλ. Κ. Τζαβέλα, Κλεονίκου και Γ.Α. Νόβα, μέχρι την οδό Σοϊδά  (δλδ. από Πλ.Φαρμάκη εως διασταύρωση Θερμου).

 • Κατόπιν ηλεκτρονικού διαγωνισμού έγινε ανάθεση του έργου σε εργολάβο, με έκπτωση 44,04%, ο συνολικός προϋπολογισμός των υποέργων, που είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος στήριξης της Ένωσης, είναι 332.000 €, όπου :

Α) Στο ΥΠΟΕΡΓΟ 1 για δαπάνες έργων ανάπλασης προϋπολογίζεται ποσό 1.142.000 .

Β) Στο ΥΠΟΕΡΓΟ 2 για δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών δεσμεύτηκε ποσό 190.000 €.

Στο ΥΠΟΕΡΓΟ 1, οι δαπάνες των έργων υποδομών, οι οποίες αφορούν στα δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. (Ύδρευση, Αποχέτευση και Όμβρια), ποσού 311.000 €, βαραίνουν την εταιρεία του Δήμου.

 • Όσον αφορά στις μελέτες των έργων :
 • Η μελέτη των έργων ανάπλασης έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενώ
 • οι υδραυλικές μελέτες υποδομών της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έγιναν κατόπιν ανάθεσης και παραλαβής αυτών από ιδιώτη Μηχανικό.

Για την εκτέλεση του έργου

 

 • Η έναρξη του έργου έγινε με σημαντική καθυστέρηση ξεκινώντας από τις εργασίες προετοιμασίας της αντικατάστασης του εναέριου υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) στην «Πλατεία Παπαχαραλάμπους» με επίγειο τύπου compact. Μετά από τις εργασίες επιφανειακών αποξηλώσεων, στο χώρο της Πλατείας ακολούθησε η αρχαιολογική έρευνα – ανασκαφή ενεργοποιώντας το 2ο υποέργο το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη ως τις 31.10.2021.
 • Αντίστοιχη σημαντική καθυστέρηση παρουσιάστηκε στην έναρξη των εργασιών ανάπλασης στο Νότιο Τμήμα (1ο υποέργο) καθώς, λόγω χαρακτηρισμού του βόρειου άξονα της πόλης ως παλιάς εθνικής οδού, ο προσωρινός ορισμός κυκλοφορίας (διπλής αμφίδρομης κατεύθυνσης στις οδούς Γ.Α. Νόβα – Κλεονίκου – Ιλ. Κ. Τζαβέλλα) απαιτούσε κανονιστική απόφαση Περιφερειάρχη με δημοσίευση σε ΦΕΚ, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι και την εγκατάσταση του εργολάβου.
 • Στη συνέχεια υπήρξαν νέες καθυστερήσεις καθώς προέκυψαν ζητήματα :

–      αφενός η ανάγκη τοπικών αλλαγών στην μελέτη ως προς την χάραξη του άξονα της οδού, από το Δεσποτικό ως το νότιο τμήμα της Πλατείας, και

–      αφετέρου καθυστέρησε η  επιλογή των υλικών επίστρωσης. Όλα αυτά ενώ οι εργασίες αποξηλώσεων στον νότιο άξονα ήταν ήδη σε εξέλιξη.

 • Στο χρονοδιάγραμμα του έργου ανάπλασης, για ένα διάστημα δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση εργασιών λόγω της πανδημίας, ενώ για ένα άλλο διάστημα υπήρξε δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών με συνθήκες περιορισμένης κυκλοφορίας.
 • Στον νότιο άξονα της πόλης (Ναυμαχίας – Παπαχαραλάμπους – Ν. Μπότσαρη) τελικά υλοποιήθηκε συνολική αλλαγή του υλικού επίστρωσης της οδού κυκλοφορίας, από ασφαλτικό σε φυσική λίθο παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του έργου έχουν υπολογισθεί ποσότητες ασφαλτικών εργασιών σημαντικά μεγαλύτερες από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, με ουσιαστικό αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονάσματος δαπανών της τάξης των 80 Κ €.

 • Στις εργασίες που εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα « εντός των Τειχών » έχουμε αντικατάσταση των επιστρώσεων με αλλαγή υλικών και τμηματικές διαπλατύνσεις οδεύσεων πεζών νότια, δυτικά και ανατολικά της Πλατείας Λιμένος.
 • Στην « εκτός των Τειχών » περιοχή έχουν υλοποιηθεί :
 • τα έργα αποξηλώσεων της «Πλατείας Παπαχαραλάμπους»,
 • τα έργα οριστικών επιστρώσεων της οδού Σοϊδά (δυτικά) ενώ
 • στην οδό Αγελάου (ανατολικά) έγιναν μόνο εργασίες αποξήλωσης επίστρωσης και διάστρωσης οπλισμένου σκυροδέματος.
 • Σε όλο το εύρος των τμημάτων του έργου που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση, ή έστω μελλοντική διευκόλυνση, της ανάγκης αντικατάστασης ή αναβάθμισης των υποδομών της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
 • Υλικά που έχουν προμηθευτεί και εργασίες που έχουν εκτελεστεί από τον εργολάβο έως σήμερα, τα οποία αφορούν στα δίκτυα υποδομών της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και για λογαριασμό της, έχουν χρεωθεί στην εταιρεία (περίπου 60 Κ €) χωρίς κάποια εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Για τη διακοπή των εργασιών

 • Η αίτηση διακοπής εργασιών από τον εργολάβο, με αρ. πρ. 18398/19-10-2021, δυνητικά μπορεί να επιφέρει τον κίνδυνο αποζημιώσεων ή πιθανών νομικών διαδικασιών που ενδεχομένως να ταλαιπωρήσουν την πόλη για πολλά χρόνια. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας δεν είναι επαρκή ώστε να εκτιμηθούν οι παραπάνω κίνδυνοι.
 • Στα τμήματα του έργου που έχουν εκτελεστεί υπάρχουν σήμερα σημαντικές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση τους, όπως φωτιστικά σώματα, φυτεύσεις και αστικός εξοπλισμός.

Στην οδό Αγελάου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιστρώσεις και στην «Πλατεία Παπαχαραλάμπους» δεν ολοκληρώθηκε το σύνολο της ανάπλασης με την τοποθέτηση του νέου υποσταθμού compact της ΔΕΔΔΗΕ.

 • Κατά την εκτέλεση έργων υποδομών επί της οδού Γ. Α. Νόβα (πρώην Μεσολογγίου) και στη διασταύρωση με την οδό Σοιδά έγιναν εκσκαφές, πλησίον του δυτικού Τείχους, όπου βρέθηκε δεξαμενή καυσίμων από παλαιότερο πρατήριο υγρών καυσίμων που βρισκόταν στο σημείο. Σε συνέχεια αυτού του γεγονότος η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης «Γεωφυσική έρευνα με γεωραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων δικτύων και λοιπών δομών κατά μήκος των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα» για να τεκμηριωθεί αν είναι τεχνικά εφικτή η υλοποίηση των έργων υποδομών όπως είχαν μελετηθεί.

Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας και συνεκτιμώντας το κόστος των έργων υποδομών, η Δημοτική Αρχή και η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. μέσω των υπηρεσιακών προϊσταμένων της χαρακτηρίζει την υφιστάμενη μελέτη ως μη υλοποιήσιμη και εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα ουσιαστικά εξετάζει την μη υλοποίηση του τμήματος του έργου που αφορά την αντικατάσταση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων.

Ανάλυση των δεδομένων

Για τα έργα ανάπλασης :

 • Οι ήδη εκτελεσμένες, όπως και οι προβλεπόμενες, εργασίες ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης δεν ήταν, ως όφειλαν, προϊόν ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ή ενός ολοκληρωμένου, βιώσιμου, λειτουργικού και αισθητικά ποιοτικού σχεδιασμού. Αντίθετα ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης η οποία, από την παρουσίασή της στον τεχνικό κόσμο της πόλης μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου, είχε πολλές φορές αξιολογηθεί ως ανεπαρκής, ανεφάρμοστη και επιεικώς ανάξια της σημαντικότητας του ιστορικού κέντρου της πόλης.
 • Οι εργασίες ανάπλασης που έχουν ήδη εκτελεστεί παρουσιάζουν σημαντικές κατασκευαστικές αστοχίες (π.χ. αστοχία υλικών επίστρωσης, έλλειψη δικτύου ομβρίων, ράμπες ΑΜΕΑ) καθώς και στοιχειώδεις παραλείψεις σχεδιασμού που, ενώ είχαν τονιστεί από τους Συλλόγους μας κατά την παρουσίαση των μελετών, ποτέ μέχρι την υλοποίηση δεν θεραπεύθηκαν, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν.
 • Η εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του βόρειου άξονα, από την οδό Σοϊδά ως το Δημαρχείο, προβλέπει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με παράλληλη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης σε εσοχές αριστερά της σημερινής όδευσης επί της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλλα.
 • Η προτεινόμενη ανάπλαση διατηρεί το είδος επίστρωσης της οδού με ασφαλτικό αλλά διαμορφώνει πλέον το πλάτος της οδού στα 5μ., το οποίο δεν θα επιτρέπει πιά την έκτακτη ή προσωρινή λειτουργία του βόρειου άξονα με αμφίδρομη κυκλοφορία ενώ παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα διαχείρισης της κίνησης ΑΜΕΑ και ποδηλάτων.
 • Λόγω του χαρακτηρισμού του βόρειου άξονα, ως παλαιάς Εθνικής οδού, το ελάχιστο πλάτος διαμόρφωσης ενός μονόδρομου είναι 5μ ενώ για διπλή αμφίδρομη κυκλοφορία απαιτείται πλάτος 6,50μ. Κατά παρέκκλιση είναι δυνατό σημειακά και για την εξασφάλιση ικανών πεζοδρομίων να χρησιμοποιείται για αμφίδρομη κυκλοφορία πλάτος έως 6μ. σε συνθήκες μικρής και ελεγχόμενης ταχύτητας.

Για τα έργα υποδομών :

 • Στην περιοχή του αρχαίου Λιμένα υλοποιήθηκε τμήμα του έργου ανάπλασης χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες έρευνες, μελέτες και τα έργα αποκατάστασης του τοίχου αντιστήριξης (Μεντένι) ή της διαχείρισης των πηγαίων υπόγειων υδάτων που κατακλύζουν την περιοχή και απειλούν το πολυτιμότερο αγαθό της πόλης.
 • Το έργο των υποδομών εκτελείται σε μια περιοχή υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ήταν ήδη γνωστό και δεδομένο, ότι οι απαραίτητες εκσκαφές – ανασκαφές θα φέρουν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, το θεμέλιο των δυτικών Τειχών του Κάστρου, το θεμέλιο της ανατολικής Δεσποτικής Πύλης του Κάστρου καθώς και τμήματα ήδη γνωστών κτιρίων και κατασκευών, όπου αποτυπώνονται σημαντικά στοιχεία της συνολικής ιστορικής διαδρομής και εξέλιξης της πόλης. Εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν αυτές οι ανασκαφικές εργασίες δεν υπάρχει καθώς και εκτίμηση του πρόσθετου κόστους των ανασκαφών.
 • Ο υπάρχων λιθόκτιστος παντορροϊκός αγωγός αποχέτευσης είναι προϊόν διαδοχικών εργολαβιών (τουλάχιστον τεσσάρων) που εκτελέστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναφέρεται ο αγωγός ως «οθωμανικός ή αρχαίος» ώστε η προστασία του να αποτελέσει πρόσχημα αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών στην περιοχή του. Στην περιοχή παρέμβασης υπάρχουν άλλοι αγωγοί, εκτός του λιθόκτιστου, που είναι γνωστό ότι μπορούν να αποτελέσουν αιτία καθυστερήσεων εργασιών και όμως δεν λαμβάνονται υπόψη από τη μελέτη.
 • Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης που προβλέπονται στο Βόρειο άξονα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση από άποψη τόσο υποδομών όσο και υγιεινής. Η απουσία πρόβλεψης αντικατάστασης των ίδιων δικτύων στο Νότιο τμήμα του έργου, που ήδη εκτελέσθηκε, κρίνεται εντελώς άστοχη και μελετητικά ασύμμετρη, ειδικότερα τη στιγμή κατά την οποία τα υπερκείμενα έργα ανάπλασης του Νότιου άξονα ολοκληρώθηκαν παραπέμποντας στις καλένδες την αντικατάσταση των παραπάνω υποδομών.
 • Το αντικείμενο του έργου βάση της μελέτης υποδομών προβλέπει :
 • τη διατήρηση του λιθόκτιστου παντορροϊκού αγωγού ως δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων,
 • την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης (αγωγοί βόρεια & νότια του άξονα της οδού) και
 • την τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων εκατέρωθεν του λιθόκτιστου.
 • Στο νέο δίκτυο αποχέτευσης η διαχείριση των ακαθάρτων σχεδιάζεται μέσω τριών διακριτών δικτύων που καταλήγουν σε υφιστάμενα κάθετα δίκτυα σύνδεσης με τον καταθλιπτικό αγωγό αποχέτευσης του νοτίου άξονα προς το αντλιοστάσιο στη θέση Ρέππα.
 • Πρώτο, στην οδό Ιλ. Κ. Τζαβέλλα, από την Πλατεία Φαρμάκη προς τον αγωγό στην οδό Καλαντζοπούλου,
 • Δεύτερο, από το Δημαρχείο αντίθετα προς τον ίδιο αγωγό και
 • Τρίτο, από το Δημαρχείο, μέσω της οδού Κλεονίκου, στη σύνδεση με τον αγωγό αποχέτευσης της οδού Σοϊδά.
 • Σύμφωνα με τα υδραυλικά δεδομένα της μελέτης και από τις παραδοχές σχεδιασμού προτείνονται εκσκαφές σημαντικού βάθους (σε κάποια σημεία έως και 4μ) που ήταν γνωστό και δεδομένο πως αφενός θα αποκαλύψουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αφετέρου θα επηρεάσουν τη δυνατότητα διατήρησης της ακεραιότητας του λιθόκτιστου αγωγού.
 • Οι παραδοχές σχεδιασμού στην υπάρχουσα υδραυλική μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων, εμφανίζονται να μην λαμβάνουν υπόψη κάποια στοιχεία τοπικής τοπογραφίας και ανάγλυφου τα οποία, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες παροχές, θα βοηθούσαν στη μείωση των αποστάσεων οδεύσεων, στην ορθή κατεύθυνση απορροής ή εκτίμηση των διατομών των αγωγών κατά μήκος του βόρειου άξονα και των κάθετων συνδέσεων προς τον νότιο, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κρίσιμα βάθη σχεδιασμού των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων.
 • Οι παραδοχές σχεδιασμού στην υδραυλική μελέτη αποχέτευσης ομβρίων, διατηρούν ως βασικό αγωγό ομβρίων τον υπάρχοντα λιθόκτιστο χωρίς όμως να είναι γνωστά βασικά στοιχεία του, από τη θέση, τη διατομή, την κατεύθυνση απορροής και την κλίση του μέχρι και την υπάρχουσα πλέον ικανότητα να μεταφέρει τις απαιτούμενες παροχές όμβριων.
 • Η ακεραιότητα και η απομένουσα, από τα υπάρχοντα φερτά υλικά, διατομή του λιθόκτιστου αγωγού είναι άγνωστα, όπως επίσης και το ποσοστό των υπαρχόντων υπόγειων υδάτων που παροχετεύονται προς τη θάλασσα μέσω του αγωγού.
 • Τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας τεκμηριώνουν με ακρίβεια την παρουσία και τις οδεύσεις των λοιπών – πλην του λιθόκτιστου παντορροϊκού αγωγού – υπογείων δικτύων υποδομών αλλά δεν ήταν δυνατή στα πλαίσια της ανάθεσης η τεκμηρίωση θέσεων, της δεδομένης παρουσίας, αρχαιολογικών ευρημάτων λόγω της φύσης του υπεδάφους και της όμοιας με αυτό σύστασης των τοπικών δομικών υλικών με ταυτόχρονη παρουσία υπόγειων υδάτων σε μικρό βάθος και μεγάλη έκταση.
 • Στα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας για την όδευση του παλαιού λιθόκτιστου αγωγού γίνονται απλουστευτικές παραδοχές κατά τμήματα, χωρίς να εντοπίζονται οι διασταυρώσεις ή οι συνδέσεις σε αυτόν (νεότερες ή παλαιότερες) καθώς και οι οδεύσεις, της επίσης δεδομένης παρουσίας, των παλαιότερων αγωγών πηγαίων υδάτων.

Για τις εκτελεσμένες εργασίες :

 • Μέχρι σήμερα το έργο στα υπέργεια τμήματά του έχει επεκταθεί στο 53% της συνολικής επιφάνειας ενώ υπόγειο εκτελεσμένο τμήμα του, πρακτικά δεν υπάρχει. Χρηματοδοτικά η απορρόφηση του έργου, όταν θα ολοκληρωθούν συνολικά οι εργασίες (φυτεύσεις, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός) στις παραπάνω επιφάνειες, θα αντιστοιχεί στο 28% των επιλέξιμων δαπανών του Υποέργου 1 (περίπου 350 Κ €).

Πρόταση Θεραπείας της μελέτης ανάπλασης του Δήμου

 • Στο υπέργειο τμήμα της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλλα να μελετηθούν και να ανασχεδιαστούν οι τοπικές διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, οι οποίες μαζί με τις θέσεις στάθμευσης διαμορφώνουν οδόστρωμα πλάτους 5μ (όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα). Αυτό θα επιτευχθεί είτε με τοπική υπερύψωση των διαβάσεων πεζών και τοποθέτηση κινητού αστικού εξοπλισμού είτε μέσω πλήρους ανασχεδιασμού της οδού με κατάργηση των ρείθρων, τοποθέτηση κινητού αστικού εξοπλισμού και κατάλληλη διαφοροποίηση των επιστρώσεων (προτιμώμενο το δεύτερο).

Ο ίδιος ανασχεδιασμός απαιτείται να υιοθετηθεί και στη μελλοντική ανάπλαση του υπολοίπου τμήματος της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλα από το Δημαρχείο ως την Πλατεία Φαρμάκη, όπως επίσης και στα προβλεπόμενα έργα και μελέτες στην περιοχή (βλέπε Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου) ώστε να προκύψει μια ενιαίας φιλοσοφίας και αντίληψης παρέμβαση .

 • Στο υπόλοιπο υπέργειο τμήμα, και μέχρι την οδό Θέρμου, να συμπληρωθούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, με στοχευμένες πρόσθετες διερευνήσεις της υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές περιβάλλον για τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα περιλαμβάνει την Πλατεία Λιμένος και τον περίγυρό της.

Εδώ πρέπει, όσο το έργο είναι ακόμη ενεργό, να διαμορφωθούν και να συνεκτιμηθούν εναλλακτικές προτάσεις για τα τμήματα που έχουν ήδη μερικώς εκτελεστεί και πιθανόν να ακυρώνουν τον συνολικό ανασχεδιασμό.

 • Στον συνολικό ανασχεδιασμό του υπέργειου τμήματος πρέπει να διαμορφώνονται ικανές οδεύσεις πεζών και ποδηλάτου στα πλαίσια των κανόνων βιώσιμης κινητικότητας και ταυτόχρονα ικανό πλάτος οδοστρώματος για την περίπτωση έκτακτης αμφίδρομης κυκλοφορίας των οχημάτων.

Πρόταση Θεραπείας της μελέτης αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

 • Να εκτελεστεί κατά προτεραιότητα, η ολοκληρωμένη αντικατάσταση των υποδομών ύδρευσης και αποχετεύσεων στο τμήμα του βόρειου άξονα της πόλης, από το ανατολικότερο άκρο της Πλατείας Λιμένος έως το Δημαρχείο.

Η υλοποίηση αυτού του κεντρικού τμήματος, θα εξασφαλίσει πλήρη γνώση των δεδομένων για ορθό και χωρίς αβεβαιότητες σχεδιασμό στην υλοποίηση :

 • αφενός του περιπλοκότερου δυτικού τμήματος, που έχει άμεση συνάφεια με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Πλατείας Λιμένος, και
 • αφετέρου του ανατολικού, μεγαλύτερου σε μήκος τμήματος, που θα επιφέρει, κατά την υλοποίησή του, όχληση στο αμιγώς εμπορικό τμήμα της πόλης.
 • Η κατ’ επιλογή προτεραιότητα του τμήματος αυτού (από ανατολικότερο άκρο της Πλατείας Λιμένος έως το Δημαρχείο) προκύπτει από το γεγονός ότι ο λιθόκτιστος, προς αξιοποίηση, παντορροϊκός αγωγός έχει εδώ το υψηλότερο σημείο του (μερικά μέτρα ανατολικά του δυτικότερου άκρου της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλλα στη διασταύρωση με την οδό Στρ. Νίκου Τζαβέλα) και οι εκατέρωθεν κλίσεις του οδηγούν αφενός στην είσοδο του Στενοπάζαρου και κατόπιν στον νότιο κλάδο της οδού Κλεονίκου, και αφετέρου είτε στην άλλη είσοδο του Στενοπάζαρου, νότια του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, είτε στην οδό Αγελάου είτε στην οδό Πάνου Νόβα (μένει ακόμη αδιευκρίνιστο).
 • Με την τροποποίηση της μελέτης υποδομών
 • θα μειωθούν τα βάθη εκσκαφής των δικτύων,
 • θα χρησιμοποιηθούν προς ωφέλεια του σχεδιασμού τα τοπογραφικά ή άλλα γνωστά δεδομένα της περιοχής,
 • θα διερευνηθούν τα άκρα της πλέον επιβαρυμένης από τα υπόγεια ύδατα περιοχής του Στενοπάζαρου και
 • ταυτόχρονα θα αποδοθεί πλήρως λειτουργικό τμήμα του έργου χωρίς η διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών του να αποτελεί ιδιαίτερη όχληση για τα εκατέρωθεν τμήματα της πόλης.
 • Για τα τμήματα των αποχετευτικών υποδομών στο υπόλοιπο τμήμα της Ιλ. Κ. Τζαβέλα, από το Δημαρχείο προς την Καλαντζοπούλου ή μεταξύ Πλατείας Φαρμάκη και Καλαντζοπούλου, με την ολοκλήρωση της τροποποίησης της μελέτης να εκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών εντός αυτής της εργολαβίας ή εντός μελλοντικού έργου υποδομών και ανάπλασης.
 • Αν, με την εκτέλεση του κατά προτεραιότητα τμήματος της οδού Ιλ. Κ. Τζαβέλα και την τροποποίηση της μελέτης, διευκρινιστούν κάποιες αβεβαιότητες στην υπάρχουσα κατάσταση, είναι πολύ πιθανόν η τελική λύση λειτουργικής διευθέτησης των δικτύων υποδομών στο τμήμα αυτό, να αποτελέσει και τη συνολική λύση για αρμονική και οικονομική συνύπαρξη του συνόλου των σύγχρονων δικτύων υποδομής με το αρχαιολογικό υπόβαθρο της πόλης.

Η διαχείριση του έργου με τίτλο «Αστική ανάπλαση εντός ιστορικού κέντρου της πόλεως Ναυπάκτου», από το στάδιο των μελετών και της επιλογής χρηματοδότησης έως την εργολαβία και τον τρόπο εκτέλεσης, παρουσιάζει συνεχώς σημαντικά λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.

Οι Σύλλογοι μας, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, τα επισημάναμε στους αρμόδιους και δείξαμε τους επερχόμενους άμεσους όσο και έμμεσους κινδύνους για την πόλη μας και τον Δήμο.

Έστω και τώρα, μια αλλαγή σχεδιασμού, με τήρηση των διαδικασιών όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό, να αποτρέψει τις συνέπειες και να αποδώσει – τώρα ή λίγο αργότερα – ένα λειτουργικό έργο στους δημότες και επισκέπτες της πόλης.

                             Το  Δ.Σ.                                                                    Το  Δ.Σ. 

  Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας              Σύλλογος Διπλωματούχων                                                                                                    Μηχανικών Ελευθέρων                                                                                                             Επαγγελματιών Ναυπάκτου             

                                 Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Πρόεδρος

           Μπαρμπαγιάννης Βασίλης                                Ζησιμόπουλος  Δημήτριος

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από το έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο – Τι αναφέρει επιστολή των παρατάξεων

Published

on

By

ΣΚΛΗΡΑΊΝΕΙ-ΤΗΝ-ΣΤΆΣΗ-ΤΟΥ-Ο-ΔΉΜΟΣ-ΑΠΈΝΑΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΗ-ΡΊΨΗ-ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ

Αποχώρησαν από το σημερινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους,  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ναυπακτίας, εκφράζοντας την διαφωνία τους για τα θέματα που μπαίνουν  στα Δημοτικά συμβούλια, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου:

«Προς τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας

Κ. Γιώργο Σιμάκη

κ. Πρόεδρε,

Χθες 30-11-21 συγκαλέσατε δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία δεν πραγματοποιήθηκε επειδή δεν συγκεντρώθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο πλειοψηφία των δύο τρίτων. Αυτό συνέβη επειδή καταχρηστικά βαπτίσατε τα θέματα ως επείγοντα ενώ κανένα από αυτά δεν είχε το χαρακτήρα του επείγοντος όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Αντί να προστατέψετε το δημοτικό συμβούλιο από τέτοια ατοπήματα που οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του επανήλθατε την ίδια ημέρα με νέα πρόσκληση με την οποία συγκαλείτε κατεπείγουσα συνεδρίαση για σήμερα (1-12-21) στις 13:30 προσθέτοντας στην ημερήσια διάταξη τέσσερα!!! ακόμα “επείγοντα” θέματα. Από αυτά μόνο το 6ο θέμα που αφορά δαπάνες θέρμανσης σχολείων θεωρούμε ότι είναι επείγον.

Γνωρίζετε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας του προέδρου του σώματος δείχνει αλαζονεία, κατάφωρη παραβίαση του νόμου, πρόθεση αποκλεισμού από τη συνεδρίαση των εργαζόμενων δημοτικών συμβούλων αφού συγκαλείτε τη συνεδρίαση σε ώρα εργάσιμη με προφανή στόχο να αποκλείσετε από τη συνεδρίαση εργαζόμενους δημοτικούς συμβούλους. Διαχειρίζεσθε τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ως εντολοδόχος του δημάρχου και όχι ως πρόεδρος του σώματος που προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες αποφάσεις προς όφελος του δήμου. Με τον τρόπο αυτό οδηγείτε το σώμα σε αδιέξοδα στην προσπάθειά σας να καλύψετε το έλλειμμα διοίκησης του δημάρχου που οδηγεί σε διάλυση τις υπηρεσίες του δήμου αφού ακόμα και για το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων είστε ανέτοιμοι και το χαρακτηρίζετε ως κατεπείγον!!!

Επειδή με αυτόν το τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου οδηγείτε το σώμα και το δήμο σε διάλυση

Επειδή παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας όχι μόνο δεν διορθώνετε την πορεία που ακολουθείτε αλλά με προκλητικό τρόπο επιμένετε στις μη σύννομες επιλογές σας, όπως η σημερινή συνεδρίαση

Επειδή από τις ημερομηνίες των εγγράφων που περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις όλων των θεμάτων (εκτός του 6ου ) προκύπτει ότι θα μπορούσε να είχε γίνει τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Γι’ αυτό

Δεν συμμετέχουμε στη συνεδρίαση και αποχωρούμε με στόχο να σας αφυπνίσουμε και να επαναφέρετε το δημοτικό συμβούλιο στην κανονικότητα από την οποία με δική σας ευθύνη έχει εκτραπεί.

Σ’ ότι δε αφορά την επιμονή σας να βαπτίζετε οτιδήποτε ως επείγον προκειμένου  να παίρνετε αποφάσεις με τη διαδικασία του επείγοντος σας ενημερώνουμε ότι θα προσφύγουμε στην  εποπτεύουσα αρχή για να μπει τέλος στην ασυδοσία της δημοτικής αρχής Γκίζα.

Οι δημοτικές Παρατάξεις

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ   ΑΔΚΝ     ​ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ     ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ