Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από το Λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

Με ανακοίνωσή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εργασιών της απομάκρυνση φερτών υλικών από το Λιμάνι της Ναυπάκτου. Εργασίες που έγινα το προηγούμενο διάστημα και κατά τις πρωινές ώρες, με το πρόβλημα στο τμήμα του λιμανιού να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση και ασφαλές για τα σκάφη. Αναφέρει η ανακοίνωση:  

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του λειτουργικού βάθους στην δυτική πλευρά του λιμένα της Ναυπάκτου με την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Επισημαίνουμε ότι η απομάκρυνση των φερτών υλικών μέχρι και το 2016 πραγματοποιείτο με χρήση εκσκαφικού μηχανήματος βαρέως τύπου. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε το 2017 στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Ναυπάκτου από εκπροσώπους της ΕΕΑ της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ και της ΕΦΑ Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, διαπιστώθηκε το πρόβλημα της έντονης προσάμμωσης στην είσοδο και στη δυτική πλευρά του λιμένα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε παρουσία μεγάλης επιμήκους ρωγμής επί του πλακόστρωτου της δυτικής πλευράς του λιμένα, καθώς και κλίση του εξωτερικού τμήματος, που υποδεικνύει καθιζήσεις.

Για το λόγο αυτό και προς αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, η λύση που επιλέχθηκε για την απομάκρυνση των φερτών υλικών ήταν η χρήση αναρροφητικής αντλίας-τζιφάρια, η οποία, όμως, αποδείχθηκε μη λειτουργική. Όλες οι εργασίες έγιναν δε με την συνδρομή των αρμοδίων Υπηρεσιών και την παρουσία Αρχαιολόγων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αιτ/νιας και Λευκάδος.

Στις 26/6/2018 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με νέα απόφαση της ενέκρινε ως ενδεδειγμένη λύση για την απομάκρυνση των φερτών υλικών τη διενέργεια των εργασιών με χρήση λαστιχοφόρου εκσκαφικού μηχανήματος, ελαφρού τύπου (JCB) και για αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των εργασιών, προτάθηκε από την Υπηρεσία  χρήση πιεστικής (jet) υδραντλίας από δύτη, έτσι ώστε το υλικό που βρίσκεται βαθύτερα (και μακρύτερα) να μεταφερθεί εντός της ακτίνας εκσκαφικής λειτουργίας του μηχανήματος.

Οι εργασίες με το JCB εκτελούνταν καθημερινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες προκειμένου να μην υπάρχει όχληση στον Λιμένα, ενώ παρίστατο και αρχαιολόγος από την Αρχαιολογία Εναλίων.

Εφεξής παρόμοιες εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του λιμένα θα πρέπει να εκτελούνται με την χρήση πλωτού μέσου».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή 27/4 οι χοροί στο λιμάνι

Published

on

By

Μετατίθεται για την Κυριακή 27 Απριλίου και ώρα 20:30 η προγραμματισμένη εκδήλωση «Χοροί και τραγούδια της Πασχαλιάς» που θα γινόταν την Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Μετά από ανακοίνωση των διοργανωτών και συμμετέχοντας στο πένθος για τον χαμό της 27χρονης Μαρίας Δροσοπούλου, η εκδήλωση μετατίθεται την προαναφερθείσα ημερομηνία και ώρα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χοροί και τραγούδια της Πασχαλιάς, Δευτέρα του Πάσχα στο Λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

By

Την Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025 και ώρα 20:30, το Λιμάνι της Ναυπάκτου θα πλημμυρίσει χορούς και τραγούδια της Πασχαλιάς, της Άνοιξης και της Αγάπης από τον Χορευτικό Όμιλο ΝΑΥΣ.  Την καλλιτεχνική   επιμέλεια της  εκδήλωσης έχει ο  Γιάννης Βαφειάδης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη οικοδομήσιμα τα κάτω από 2 στρέμματα ακίνητα σε οικισμούς

Published

on

By

Υπογράφηκε και βγαίνει σε ΦΕΚ το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών της χώρας.

Με το νέο ΠΔ τα ακίνητα σε οικισμούς, κάτω από 2 στρέμματα, γίνονται μη οικοδομήσιμα.

Το Υπουργείο προχώρησε σε μια μεθοδολογία που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ για τις 3 ζώνες από τις οποίες θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών.

Α Ζώνη: είναι το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

Β Ζώνη: είναι το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.

Β1 Ζώνη: είναι το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.

Η Ζώνη Γ που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, αφαιρέθηκε έπειτα από παρατήρηση του Σ.τ.Ε.

– Δεν προβλέπεται επίσης οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.

Πρακτικά, ιδιοκτησίες που είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων οικισμών, με τη δημοσίευσή του νέου ΠΔ του ΥΠΕΝ, που προβλέπει μείωση των ορίων οικισμών σε χωριά και σε οικισμούς έως και 2.000 κατοίκων θα  μετατραπούν σε ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών και συνεπώς άνευ οικοδομησιμότητας με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της περιουσίας τους.

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ