Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απονομή απολυτηρίων στους μαθητές του 2ου Λυκείου

Published

on

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Λυκείου σε μια όμορφη, ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση, επιδόθηκαν τα απολυτήρια στους μαθητές της Γ τάξης, παρουσία του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου και  του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Παναγιώτη Λουκόπουλου. Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Πέτρος Πιτσιάκκας αφού συνεχάρη τους μαθητές,  τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη ζωή τους και καλά αποτελέσματα στις πανελλαδικές  εξετάσεις, τους τόνισε :

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια συμβολική πράξη επιβράβευσης της ατομικής προσπάθειας κάθε αποφοίτου και ταυτόχρονα εκδήλωση εκτίμησης στο πρόσωπο του καθενός.  Ταυτόχρονα είναι και μια δημόσια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Λυκείου το οποίο σας «παίδευε» αυτά τα τρία τελευταία χρόνια της σχολικής σας διαδρομής.

Φεύγοντας από το Σχολείο να έχετε πάντα κατά νου ότι τα όρια ενός έθνους καθορίζονται από τα όρια της παιδείας του. Να έχετε υπόψη σας πως «δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει». Ως ακαδημαϊκοί πολίτες να είστε πιστοί στα πιστεύω σας, ακόμη κι αν αυτή η πίστη ενέχει κόστος. Αγνοείστε τους λαϊκιστές και τους ψεύτικους εμπόρους ελπίδας. Μην απογοητεύεστε και μην σταματάτε με την πρώτη δυσκολία, αλλά να είστε προσηλωμένοι στο στόχο και το σκοπό σας.

Τη μοίρα των λαών την καθορίζουν οι εκλεκτοί που έχουν τη δυνατότητα να συγχρονίζουν το εσωτερικό τους ρολόι με το ρολόι της ιστορίας. Ας προσπαθήσει ο καθένας να είναι ένας από τους εκλεκτούς. Κι αν πάλι «δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, ττουλάχιστον τούτο προσπάθησε όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις» Μην απελπίζεσαι και μη φοβάσαι, αύριο πάλι θα ξημερώσει, αύριο πάλι θα βγεις και θα περπατήσεις κάτω από έναν καινούργιο ήλιο, αύριο θα βγεις και θα περπατήσεις σε καινούργιους δρόμους. Δημιουργείστε, κοαινοτομείστε και αντλείστε παραδείγματα από ανθρώπους πρότυπα και δώστε τον καλύτερο σας εαυτό με πίστη στην πατρίδα και στην αξία Άνθρωπος.

Εκ μέρους όλων των καθηγητών του σχολείου συγχαίρω θερμά εσάς, αλλά και τους γονείς σας, που είναι πάντα δίπλα σας, αφανείς ήρωες της όποιας προσπάθειας και πορείας σας. Περπατήστε τους δύσκολους δρόμους της ζωής και αφήστε τα ίχνη σας, το αποτύπωμα σας. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και τιμή τόσο για μας τους καθηγητές σας, όσο και για τους γονείς σας.

Θερμά συγχαρητήρια για όσα πετύχατε και καλή αρχή σε όσα θα πετύχετε».

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο χαιρετισμό προσφώνησε τους αποφοίτους ως «πολίτες της κοινωνίας» και έδωσε το στίγμα τι είναι πολίτης. Μέχρι τώρα ήταν πολίτες, αλλά από εδώ και στο εξής θα είναι πιο υπεύθυνοι πολίτες.  Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι ενδεχόμενο να αισθάνονται μια απογοήτευση λόγω της κοινωνικής κατάστασης και αυτή η απογοήτευση μπορεί να εκφραστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι η παθητική απογοήτευση που εκφράζεται με τη λέξη του Αριστοφάνη «χαυνοπολίτης», δηλαδή οι νέοι πολίτες να μην ενδιαφέρονται για  την κοινωνία ή και να οδηγούνται σε μια αδράνεια. Ο δεύτερος τρόπος είναι η ενεργητική απογοήτευση που εκφράζεται με τις αναρχικές κινήσεις με τις οποίες δείχνει κανείς μίσος προς την κοινωνία. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις δύο ακραίες ενέργειες και να ζουν με έμπνευση και όραμα για τη διόρθωση των κακώς κειμένων της κοινωνίας και να αποτελέσουν το «καλό αίμα» που θα μεταγγισθεί στην κοινωνία μας για να καθαριστεί το παλαιό σάπιο αίμα της.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και εκπαιδευτικός κ Παναγιώτης Λουκόπουλος προσφώνησε τους αποφοίτους ως φοιτητές και τους ευχήθηκε να έχουν καλά αποτελέσματα στις πανελλαδικές εξετάσεις και ένα όμορφο καλοκαίρι.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ