Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών ενόψει της χειμερινής περιόδου 2024-2025, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτεταμένη αναφορά στους σοβαρούς κινδύνους που ανέκυψαν από πυρκαγιές κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στη Δυτική Ελλάδα, λόγω των αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών, ενώ υπογραμμίστηκε ότι μπορεί η αντιπυρική περίοδος να ολοκληρώνεται τυπικά σε λίγες ημέρες, ωστόσο η επιφυλακή παραμένει, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώνονται ακόμα στη χώρα και μάλιστα, μία από αυτές εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα και στην Π.Ε. Ηλείας, ξεκινώντας από τη θέση «Γεράκι» Αμαλιάδας.

Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός δράσεων με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι σε φαινόμενα παγετού και ισχυρών χιονοπτώσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι η Δυτική Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, αποτελεί ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής. Το λένε όλοι οι ειδικοί, το βιώνουμε όμως και εμείς που όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα. Θυμίζω ως παράδειγμα ότι η περιοχή μας ταλαιπωρείται επί σχεδόν δύο χρόνια από μία σημαντική ξηρασία. Και παρά το γεγονός ότι είναι μία περιοχή με σημαντικά υδάτινα αποθέματα, φτάσαμε φέτος στο σημείο να διαμορφώσουμε αρδευτικά προγράμματα για τη ζώνη του Πηνειού, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή».

Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης  αναφέρθηκε διεξοδικά στα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρατήρησε πως είναι σημαντικό για τη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλος εύρος εργασιών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχουν παντού ενεργές εργολαβίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί να υπάρχει άμεση παρέμβαση.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την προστασία των πολιτών, του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος είναι διαρκής, καθώς όπως είπε «ο αγώνας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι διαρκής, πολλές φορές και άνισος. Ξέρουμε ότι πάντα και παντού θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, διαθέτουμε ξεπερασμένες και ευάλωτες υποδομές. Ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα χρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού για το σύνολο των ΟΤΑ, αλλά και των υπηρεσιών ασφαλείας. Είμαστε εδώ όμως για να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και ο καθένας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να κάνει το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία που εκπροσωπούμε και υπερασπιζόμαστε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή κάθε ανάγκης, με το σύνολο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δήμων, καθώς επίσης και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν το καλοκαίρι για την προστασία του  τόπου από τις μεγάλες και επικίνδυνες φωτιές, αλλά και για την διάθεση συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες ανάγκες. «Το χρέος μας δεν σταματάει. Συνεχίζεται, χειμώνα – καλοκαίρι…» κατέληξε.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης,  Π.Ε Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ΠΕ Ηλείας, Νικόλαος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος,  ο Διοικητής ΠΕ.Π.Υ.Δ. Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Σολδάτος, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Τσαπικούνης, ο Βοηθός Δ/ντη ΓΕ.Π.Α.Δ Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κακούσης, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ Ιωάννης Πουλημένος, ο Διοικητής ΚΕΤΧ Πάτρας Γεώργιος Αλεξίου, ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της 6ης ΥΠΕ Κωνσταντίνος Καρζής, η εκπρόσωπος ΕΚΑΒ Πάτρας Κλεονίκη Τσίμα,  ο Προϊστάμενος Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης δασών Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αλέξανδρος Τοκατλίδης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς  Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νικόλαος Γυφτάκης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης,  ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αιτωλ/νιας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αχαΐας Βασίλειος Κούτρας, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών Ρομά στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας ενημερώνουν ότι, στις 27 Απριλίου 2025, θα πραγματοποιηθεί Παιδιατρική κλινική εξέταση και Εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στο Κέντρο Κοινότητας, μεταξύ 9:30 π.μ. – 14:30 μ.μ.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με την συνεργασία της 6ης Υ.ΠΕ, του Δήμου Ναυπακτίας και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Έδρα της UNESCO για την υγεία και τις ασθένειες των εφήβων.

Τα εμβόλια που θα πραγματοποιηθούν, είναι:

  • MMR: (Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας)
  • Prevenar 13 (Πνευμονιόκοκκου)
  • Vaqta (Hπατίτιδας A’)
  • Vaxelis (Διφθερίτιδας-Κοκκύτη, Hπατίτιδας B’-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Neisvac (Μηνιγγιτιδόκοκκου)
  • HBVAXPRO (Hπατίτιδας B’)
  • Varilrix (Ανεμευλογιάς)
  • Hexyon (Διφθερίτιδας-Τετάνου- Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Repevax (Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας)

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόσβαση στον εμβολιασμό και την παιδιατρική φροντίδα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η κοινή προσπάθεια των φορέων αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας για ένα πιο δίκαιο και υγιές μέλλον για όλους.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση συμβάσεων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Published

on

By

Βοήθεια-στο-σπίτι-δήμος-ναυπακτίας

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο “Παράταση της διάρκειας των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48).

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο,  ειδικότερα, στο άρθρο 27 παρ. 4 του  ν. 5188/2025 προβλέπεται ότι η διάρκεια των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), παρατείνεται από τη λήξη τους με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, με δυνατότητα παράτασης, κατά παρέκκλιση των άρθρων 5, περί διαδοχικών συμβάσεων, και 6, περί της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων, του π.δ. 164/2004 (Α’ 134). Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτει το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις συνεχίστηκαν με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών του προς τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr στη διαδρομή: www.ypes.gr/Υπουργείο/Εγκύκλιοι.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πού πάνε τα αιολικά όταν πεθάνουν;

Published

on

By

Σε κάποια βουνά κοντά στο νότιο άκρο της Εύβοιας, το τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο και θυμίζει λατομείο από τους δρόμους και τις κομμένες πλαγιές, γεμάτο με ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αποσυναρμολογημένες στο έδαφος, και σαπίζουν.

Η «απόσυρση» αιολικών πάρκων που έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους είναι ένα ζήτημα που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς οι πρώτες άδειες για αιολικά πάρκα δόθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και πλέον λήγουν, έχοντας συμπληρώσει την 25ετία για την οποία αδειοδοτήθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ΡΑΕ, από το 2022 μέχρι το 2024 έληξε η άδεια αιολικών πάρκων 501 MW συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν 202 ΜW το 2025.

Συνολικά, έως το 2030 θα λήξει η άδεια αιολικών πάρκων 1.551 ΜW.

Συνέχιση της λειτουργίας με repowering

Η κατεύθυνση που υπάρχει για τα αιολικά πάρκα που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους είναι η αντικατάσταση των ανεμογεννητριών και η συνέχιση της λειτουργίας τους, το λεγόμενο repowering».

Όταν λήξει η άδεια, αν δεν επεκταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει repowering για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, τα πρώτα αιολικά πάρκα είχαν γίνει στις καλύτερες θέσεις από πλευράς αιολικού δυναμικού. Επιπλέον η υποδομή, όπως οι δρόμοι, είναι έτοιμη και η ύπαρξη του αιολικού πάρκου δεδομένη για δύο δεκαετίες – δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Η απεγκατάσταση και διαχείριση των παλιών ανεμογεννητριών δεν είναι απλή υπόθεση. Το 90% της μάζας μιας ανεμογεννήτριας είναι μεταλλικό, άρα ανακυκλώσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της. Το πρόβλημα είναι τα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σκάφη.

Στη χώρα μας τα παραλαμβάνουν πιστοποιημένες εταιρείες τα θρυμματίζουν και τα κάνουν ένα είδος πέλετ, που διοχετεύεται σε καύση. Μια άλλη εναλλακτική είναι η δημιουργία αστικού εξοπλισμού από αυτά, ένα είδος επαναχρησιμοποίησης.

Το θέμα της διαχείρισης των φτερωτών των ανεμογεννητριών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η  Wind Europe έχει ζητήσει να απαγορευθεί η ταφή των συνθετικών υλικών, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην Αμερική. Γενικώς υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην έρευνα, για τις νέες τεχνικές ανακύκλωσης και την κατασκευή των νέων φτερωτών με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το πρόγραμμα repowering στην Ελλάδα αφορούσε αιολικά πάρκα στη Λήμνο, στη Χίο, στα Ψαρά, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στη νότια Εύβοια και στη Σητεία της Κρήτης.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες που «αποσύρθηκαν», μέρος αυτών πωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά και έφυγε στο εξωτερικό, είτε για να τοποθετηθούν αλλού με ανανέωση του μηχανισμού τους, ή για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ