Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια…»

Published

on

Ως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, μεσολαβεί αρκετός χρόνος. Δίνεται έτσι η ευκαιρία ανταλλαγής σκέψεων γύρω από την πορεία προς τις εκλογές. Ως τώρα οι υποψήφιοι αρχηγοί των παρατάξεων, κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, ως προς τα πρόσωπα που επρόκειτο να πλαισιώσουν τους συνδυασμούς τους.

Λογικό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της φθοράς των υποψηφίων από τη μακρόχρονη έκθεση στη δημοσιότητα. Με τη νέα νομοθεσία εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, την αναλογική, σε συνδυασμό με τις αθρόες μετακινήσεις των συμβούλων από παράταξη σε παράταξη, τα πράγματα αλλάζουν.

Οι συνδυασμοί πολλαπλασιάζονται. Ο εκλογικός νόμος ευνοεί, όσους έχουν σχετική απήχηση στην κοινωνία. Από την άλλη όμως «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει», για τους συνδυασμούς της πλειοψηφίας που με την πριμοδότηση, έβγαζαν τη μερίδα του λέοντος σε συμβούλους.

Όχι μόνο το λένε αλλά και το πιστεύουν οι περισσότεροι από τις πλειοψηφίες. Άλλοι είναι έτοιμοι να το καταλάβουν στην κάλπη. Αυτοί βέβαια φεύγουν. Το ερώτημα του πολίτη είναι ποιοι έρχονται ν’ αντικαταστήσουν αυτούς που αποχαιρετούν την Αλεξάνδρεια.

Η πρόβλεψη κυμαίνεται μεταξύ εύκολης και δύσκολης. Από τις συζητήσεις που γίνονται, αρκετοί αδιαφορούν και δε θέλουν να γνωρίζουν. Γιατί; Στις εκλογές ο ψηφοφόρος απλά ψηφίζει και φεύγει για το σπίτι του. Ξαναεμφανίζεται ύστερα από τέσσερα χρόνια ή σε κάποιες άλλες εκλογές.

Πίσω παραμένουν οι τριάντα ως εξήντα σύμβουλοι. Λέγεται γι’ αυτούς αποφάσισε ο κυρίαρχος λαός. Επαναλαμβάνεται ανενδοίαστα ο κυρίαρχος λαός.  Μια απάντηση που δε χαρακτηρίζεται λάθος. Δεν είναι όμως και απόλυτα σωστή. Γιατί πριν την απόφαση του κυρίαρχου λαού, αποφασίζει ο αρχηγός του συνδυασμού ποιοι οι εκλεκτοί του ψηφοδελτίου. Στη συνέχεια έρχεται ο εκλογικός νόμος της αναλογικής, που παρέχει την ευχέρεια εκπροσώπησης σε απίθανους.

Ο εκλογικός νόμος, σε συνδυασμό με όσα καταγγέλλονται για μια αυτοδιοικητική αρχή, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, ανεξάρτητα αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καλλιεργεί την οργή των ψηφοφόρων. Στα έδρανα των συμβούλων κάθονται μέλη που ποτέ δεν είχαν παρουσία στα κοινά. Άλλα μέλη τα οποία στο πέρασμά τους από το αξίωμα του αιρετού, δεν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Έτσι διαμορφώνεται μια αρχή Βαβυλωνίας.

Ας όψεται το σκάουτινγκ που ψάχνει για φίρμες. Αυτές φέρνουν ψήφους και συχνά χαρίζουν τη νίκη. Σ’ αυτό το σημείο της επιλογής των υποψηφίων είναι μεγάλη η ευθύνη του αρχηγού της παράταξης. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η ευθύνη της κατάρτισης του ψηφοδελτίου, είναι μεγαλύτερη από αυτή της επίδοσης.

# Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek στην στήλη ΤΟΜΕΣ, που γράφει ο Βασίλης Πολιτόπουλος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ