Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια…»

Published

on

Ως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, μεσολαβεί αρκετός χρόνος. Δίνεται έτσι η ευκαιρία ανταλλαγής σκέψεων γύρω από την πορεία προς τις εκλογές. Ως τώρα οι υποψήφιοι αρχηγοί των παρατάξεων, κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, ως προς τα πρόσωπα που επρόκειτο να πλαισιώσουν τους συνδυασμούς τους.

Λογικό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της φθοράς των υποψηφίων από τη μακρόχρονη έκθεση στη δημοσιότητα. Με τη νέα νομοθεσία εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, την αναλογική, σε συνδυασμό με τις αθρόες μετακινήσεις των συμβούλων από παράταξη σε παράταξη, τα πράγματα αλλάζουν.

Οι συνδυασμοί πολλαπλασιάζονται. Ο εκλογικός νόμος ευνοεί, όσους έχουν σχετική απήχηση στην κοινωνία. Από την άλλη όμως «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει», για τους συνδυασμούς της πλειοψηφίας που με την πριμοδότηση, έβγαζαν τη μερίδα του λέοντος σε συμβούλους.

Όχι μόνο το λένε αλλά και το πιστεύουν οι περισσότεροι από τις πλειοψηφίες. Άλλοι είναι έτοιμοι να το καταλάβουν στην κάλπη. Αυτοί βέβαια φεύγουν. Το ερώτημα του πολίτη είναι ποιοι έρχονται ν’ αντικαταστήσουν αυτούς που αποχαιρετούν την Αλεξάνδρεια.

Η πρόβλεψη κυμαίνεται μεταξύ εύκολης και δύσκολης. Από τις συζητήσεις που γίνονται, αρκετοί αδιαφορούν και δε θέλουν να γνωρίζουν. Γιατί; Στις εκλογές ο ψηφοφόρος απλά ψηφίζει και φεύγει για το σπίτι του. Ξαναεμφανίζεται ύστερα από τέσσερα χρόνια ή σε κάποιες άλλες εκλογές.

Πίσω παραμένουν οι τριάντα ως εξήντα σύμβουλοι. Λέγεται γι’ αυτούς αποφάσισε ο κυρίαρχος λαός. Επαναλαμβάνεται ανενδοίαστα ο κυρίαρχος λαός.  Μια απάντηση που δε χαρακτηρίζεται λάθος. Δεν είναι όμως και απόλυτα σωστή. Γιατί πριν την απόφαση του κυρίαρχου λαού, αποφασίζει ο αρχηγός του συνδυασμού ποιοι οι εκλεκτοί του ψηφοδελτίου. Στη συνέχεια έρχεται ο εκλογικός νόμος της αναλογικής, που παρέχει την ευχέρεια εκπροσώπησης σε απίθανους.

Ο εκλογικός νόμος, σε συνδυασμό με όσα καταγγέλλονται για μια αυτοδιοικητική αρχή, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, ανεξάρτητα αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καλλιεργεί την οργή των ψηφοφόρων. Στα έδρανα των συμβούλων κάθονται μέλη που ποτέ δεν είχαν παρουσία στα κοινά. Άλλα μέλη τα οποία στο πέρασμά τους από το αξίωμα του αιρετού, δεν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Έτσι διαμορφώνεται μια αρχή Βαβυλωνίας.

Ας όψεται το σκάουτινγκ που ψάχνει για φίρμες. Αυτές φέρνουν ψήφους και συχνά χαρίζουν τη νίκη. Σ’ αυτό το σημείο της επιλογής των υποψηφίων είναι μεγάλη η ευθύνη του αρχηγού της παράταξης. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η ευθύνη της κατάρτισης του ψηφοδελτίου, είναι μεγαλύτερη από αυτή της επίδοσης.

# Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek στην στήλη ΤΟΜΕΣ, που γράφει ο Βασίλης Πολιτόπουλος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή Αντιρρίου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ναυπάκτου υπό  τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας  Τάκης Λουκόπουλος οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών υπηρεσιών  Κώστας Καρακώστας και Περιβάλλοντος Πάνος Κονίδας,  εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου Ναυπακτίας.

Μετά από συζήτηση για τα θέματα που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αντιρρίου αποφασίστηκε όπως κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε άμεσα  να προχωρήσουν οι αναγκαίες χρηματικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες και  να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

 

Για τον σκοπό αυτό  συστήνονται 4 επιτροπές, με έργο  την καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και οικιακό εξοπλισμό, από αύριο το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου.

Οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές  από την χθεσινή νεροποντή ,θα μπορούν από το πρωί της Δευτέρας  να επικοινωνούν  στο πενταψήφιο νούμερο 15199  του Δήμου Ναυπακτίας όπου θα δηλώνουν τις ζημιές.

Αποφασίστηκε επίσης όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  να προχωρήσει άμεσα μέσα από δημοπρασία στον καθαρισμό των ρεμάτων.

Επίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ  και το Υπουργείο Περιβάλλοντος άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών  σε δημόσια  έργα έτσι ώστε να προχωρήσει η  αποκατάστασή τους αναφορικά με τις επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο του Δήμου, αλλά και σε υποδομές της Ιόνιας οδού.

photo: Nikos Stavrogiannopoulos – Giorgos Galis 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοκιμάστηκε η περιοχή της Ναυπάκτου από την ισχυρή νεροποντή

Published

on

By

Αρκετά ήταν τα προβλήματα από την χθεσινοβραδυνή ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή της Ναυπάκτου.  Αρκετά σημεία της πόλης, όπως και τμήματα της παραλίας  Ψανής είχαν μετατραπεί σε λίμνες με την πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια και μαγαζιά.

Με προσπάθειες των επαγγελματιών που τα καταστήματά τους κινδύνευαν,  καθαρίστηκαν  τα φρεάτια ώστε να περάσει το νερό της βροχή, ενώ κατά τόπους έντονη ήταν και η δυσοσμία!

Σοβαρά προβλήματα είχαμε ωστόσο στις περιοχές Παλαιοπαναγιάς , Πλατανίτη, Αντιρρίου, Μακύνειας και Ρίζας. Προβλήματα που συνοδεύονταν και από ζημιές σε περιουσίες και δίκτυα.

Σε κάποιες μάλιστα περιοχές είχαμε διακοπή της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Για περίπου 90 λεπτά της ώρας παρέμεινε κλειστός ο κόμβος στον Πλατανίτη καθώς και τμήμα της παλιάς Ε.Ο  Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Με παρέμβαση μηχανημάτων έργου του Δήμου Ναυπακτίας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, και μηχανημάτων ιδιωτών άνοιξαν τα σημεία και εκτονώθηκε ο όγκος του νερού, δίνοντας στην κυκλοφορία τόσο την παλιά Ε.Ο αλλά και τα υπόλοιπα σημεία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόστολος Κατσιφάρας: «Μετωπικά και ανυποχώρητα αντίθετοι στην ακύρωση της Νομικής Σχολής Πάτρας»

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την ανακοίνωση από μέρους του υπουργείου Παιδείας για την ακύρωση ίδρυσης της  Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια ιστορική κατάκτηση για την πόλη και για όλη την Δυτική Ελλάδα. Μια κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων, επίμονων και συστηματικών διεκδικήσεων.

Και θέλω να υπενθυμίσω ότι η 4η Νομική Σχολή, με έδρα την Πάτρα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και στην διεύρυνση της ακαδημαϊκής του εμβέλειας.

Συνεπώς, κάθε πιθανή πρωτοβουλία που θ’ αποβλέπει στην ακύρωση της Νομικής Σχολής της Πάτρας είναι αυτονόητο ότι θα μας βρει μετωπικά και ανυποχώρητα αντίθετους.

Θα βρει αντίθετους όλους τους φορείς της πόλης και της Περιφέρειας, αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα και θέλω να πιστεύω και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ