Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποχαιρετώντας πλατάνια στην Ψανή

Published

on

Ασπρο-Μαύρο-άρθρο-Nafsweek

Αν δειγματοληπτικά ρωτήσουμε ντόπιους και επισκέπτες να αποδώσουν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της Ναυπάκτου, το  σίγουρο είναι ότι το λιμάνι και τα πλατάνια θα κατέχουν τα πιο υψηλά ποσοστά.

Τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία είναι αυτά που κατά κύριο λόγο συνθέτουν το τοπίο και την ταυτότητα μιας περιοχής.

Η έννοια του τοπίου προσεγγίζεται μέσα από την αλληλεπίδραση του τόπου και του ανθρώπου.  Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το χώρο μέσα από το προσωπικό του φίλτρο, κάτω από  το πρίσμα της  αισθητικής του κρίσης, των ιδιαίτερων σχέσεων που αναπτύσσει με τον τόπο.

Σε αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης του τόπου, ο παρατηρητής χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις και τις εμπειρίες του, καθώς και τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες που επικρατούν στον τόπο όπως είναι η ατμόσφαιρα και το φως.

Το τοπίο λοιπόν δεν είναι μόνο τα φυσικά στοιχεία  μιας περιοχής, αλλά και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη σημερινή προβολή της. Το τοπίο είναι ο τόπος που έχει ταυτότητα. Και αναμφισβήτητα η Ναύπακτος έχει ταυτότητα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς η Ναύπακτος θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει την ταυτότητα της με στόχο την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της αλλά και την προσέλκυση των επισκεπτών της.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει όλοι όσον αφορά την κατεύθυνση, ώστε να εκπονηθεί ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα υλοποιείται ανεξαρτήτως ποιος θα έχει τα ηνία του Δήμου.

Μέχρι σήμερα κυριαρχούν  η αποσπασματικότητα και οι «κοκορομαχίες» που οδηγούν όχι μόνο στην αποφυγή λήψης μέτρων αλλά και στην αποφυγή ανάληψης ευθυνών για πράξεις και για παραλείψεις.

Τόσο η Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, ως πολιτιστικό αγαθό, όσο και το φυσικό της τοπίο ως περιβαλλοντικό αγαθό αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και αναδεικνύονται θέματα μόνο όταν προκύπτουν προβλήματα.

Το βιώνουμε και στις μέρες μας με τα πλατάνια. Το πρόβλημα έκανε έντονα την εμφάνιση του κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Αναδείχθηκε κάπως τις ημέρες που προέκυψε το θέμα με τα πλατάνια στο Καρέλι στον Εύηνο και με το πλατάνι στο ΚΕΠ κι από εκεί και πέρα το θέμα μπήκε στον πάγο και ξεχάστηκε.

Ούτε ο Δήμος ενεργοποιήθηκε ούτε την κοινωνία ενεργοποίησε και σήμερα αποχαιρετάμε πλατάνια αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Η συνεργασία με τους ειδικούς, η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, η πρόληψη, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η έγκυρη   λήψη μέτρων αποτελούν λύση.

Υστερούμε σε όλα, υπερτερούμε στην μικροπολιτική. Παίρνουμε άριστα στην γκρίνια  και στις εκ των υστέρων διαπιστώσεις.

Έχοντας την εμπειρία της πανδημίας που ο φόβος της επιβίωσης μας έκανε να υπακούσουμε στις   υποδείξεις ειδικών ας ελπίσουμε ότι  ο φόβος της αλλοίωσης της ταυτότητας του τόπου που ζούμε να μας κάνει όλους να σταθούμε στο ύψος των  περιστάσεων.

 

 

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 264 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 264ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# «Αι γενεαί πάσαι»… κατέκλυσαν την Ναύπακτο:

Την ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες που θα βρεθούν την ημέρα αυτή  στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα η Ναύπακτος…

#   Τα «πάνω κάτω» με την ανάδειξη των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων :

Κατατέθηκε «νύχτα» και χωρίς «διαβούλευση» και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Βουλή  νομοσχέδιο που αφορά «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού», ανατρέποντας…

#   Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου :

Με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά. Στις εργασίες…

#    Ελεγκτικό Συνέδριο: Έκθεση κόλαφος για ΟΤΑ :

Στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καταγράφονται οι αδυναμίες, οι ελλείψεις, τα λάθη και οι παραλείψεις της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ, (Περιφέρειες – Δήμοι) οποίες επιβαρύνουν οικονομικά το Δημόσιο

#   Χώροι στάθμευσης και προοπτικές        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Ανέκαθεν το κυκλοφοριακό στη Ναύπακτο ταλαιπωρούσε τους δημότες και τους επισκέπτες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το Πάσχα και τις ημέρες της         Ναυμαχίας.  Και το κυκλοφοριακό συνδέεται άμεσα…

#   Μεταφορά των αποφάσεων στις επιτροπές του Δήμου :

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή προβλέπεται ότι για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ, εάν μετά από δύο συνεδριάσεις…

#   Ο «εφιάλτης» με τις τιμές στα τρόφιμα :

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες   από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι τριπλάσιος και πλέον, σε  σύγκριση με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Η κατάσταση…

#   197η Επέτειος της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων:

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας  Σακελλαροπούλου κορυφώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Οι εκδηλώσεις…

#   Στεγαστικά δάνεια  «Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια:

«Ασπίδα» προστασίας στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων, για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δημιουργούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου

Published

on

By

Στην κυκλοφορία δίνεται  την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου,  μετά από πολλούς μήνες που παρέμενε κλειστή. Λόγω των έργων της ανάπλασης η οδός έμενε κλειστή και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Χαρακτηρισμένη ως οδός ήπιας κυκλοφορίας,  χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για  πεζοδρόμια, μετά από τόσους μήνες κατέληξε να δοθεί λύση στο θέμα, με τον δήμο να τοποθετεί κολονάκια στις δυο πλευρές του δρόμου, ώστε με σχετική ασφάλεια να διέρχονται οι πεζοί.

Ταυτόχρονα το άνοιγμα της οδού Αγελάου αναμένεται να εκτονώσει μερικώς και την κυκλοφορία στο λιμάνι, αφού τα οχήματα που κινούνταν από ανατολικά και επί της οδού Τζαβέλα για να κατευθυνθούν και πάλι ανατολικά μέσω της  της οδού Μπότσαρη έπρεπε να φτάνουν στην πλατεία λιμανιού.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει το κατά πόσο είναι ασφαλής η λύση με τα κολονάκια τόσο για τους πεζούς όσο και  για τα οχήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΦΛΟΓΑ”  Πασχαλινό μπαζάρ

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά οι εθελόντριες της «Φλόγας»  Ναυπάκτου με πολλή αγάπη και φαντασία δημιούργησαν πολλά σχέδια σε αρωματικές λαμπάδες για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις για το πασχαλινό μπαζαρ της «Φλόγας» που ήδη έχει ξεκινήσει.

Καθημερινά από 9:30-13:00 και 17:30-21:00 και το Σάββατο από 9:30-13:00 στα γραφεία της «Φλόγας» στην οδό Ν. Μπότσαρη 50, μπορούμε να  συμβάλουμε στο έργο της «Φλόγας»  προσφέροντας ένα δώρο αγάπης και στηρίζοντας το παιδί που νοσεί από καρκίνο.

40 χρόνια “ΦΛΟΓΑ”

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια αγώνα και δράσης για τη «Φλόγα» καθώς ο σύλλογος γεννήθηκε το 1982 από εθελοντές και γονείς παιδιών που είχαν καρκίνο και   αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι φίλοι και φορείς στηρίζουν το έργο του συλλόγου και  προσφέρουν, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί, ώστε να  λειτουργούν ξενώνες φιλοξενίας για τα παιδιά και τους γονείς από την περιφέρεια για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν τα παιδιά σε θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Το παράρτημα της Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα εθελοντών και γονιών, και ήδη έχει συμπληρώσει  15 χρόνια λειτουργίας.

Στηρίχτηκε και στηρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια στην αγάπη και στην προσφορά των συμπολιτών μας.

Τα έσοδά προέρχονται από χρήματα που προσφέρουν οι συμπολίτες μας “αντί στεφάνου”, σε μνήμη αγαπημένων προσώπων τους, από τις δώρο εκθέσεις που γίνονται δύο φορές το χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, από πωλήσεις ειδών του συλλόγου, τετράδια, ημερολόγια, κάρτες.

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ