Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από εκλογολογία καλά πάμε

Published

on

Στο άθλημα της εκλογολογίας θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταθλητές. Σε εθνικό επίπεδο τρεφόμαστε με τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές, ενώ σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε ώρες και μαζί φαιά ουσία για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος.

Η εκλογολογία λοιπόν βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται στα καφενεία, στις γνωστές παρέες των εκλογολόγων, στις στήλες των εφημερίδων και στα σχόλια των διαδικτυακών φίλων. Η συζήτηση για τις εκλογές δεν έχει τόσο ενδιαφέρον από άποψη πολιτικής σκέψης και πολιτικού λόγου. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον για  τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι και για τις ζυμώσεις που προκαλούνται. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι  η συζήτηση ξεκινά λίγο μετά τις εκλογές και τελειώνει λίγο πριν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, η συζήτηση για τον επόμενο δήμαρχο γίνεται σε δυο μέτωπα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μέλλον των υφιστάμενων παρατάξεων πλην αυτής του δημάρχου.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα τα φώτα πέφτουν στους δυο πρώην δημάρχους, τον Γιάννη Μπουλέ και τον Τάκη Λουκόπουλο. Το πρώτο που συζητιέται είναι τι θα κάνουν, αν δηλαδή θα είναι ξανά υποψήφιοι δήμαρχοι.     Στη συνέχεια αρχίζουν τα σενάρια ποιος θα τους διαδεχτεί σε περίπτωση που αυτοί επιλέξουν να μην διεκδικήσουν πάλι το αξίωμα του δημάρχου. Στην περίπτωση  αυτή παίζει το σενάριο της διάλυσης αυτών των παρατάξεων με τη μορφή που έχουν σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό φουντώνουν και οι φήμες τον τελευταίο καιρό για προσχώρηση στελεχών κυρίως από την παράταξη Μπουλέ σε άλλες παρατάξεις, που μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνονται. Αντίστοιχα ακούγονται και σενάρια για αποχώρηση στελεχών από την παράταξη Λουκόπουλου, αν ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.

Για τις παρατάξεις του Ανδρέα Κοτσανά και του Γιώργου Γούλα δεν φαίνεται να δίνονται πολλές πιθανότητες αυτόνομης καθόδου τους στις επόμενες εκλογές, αφού πλέον με το νέο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα η κατάρτιση του συνδυασμού και η είσοδος στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται πάρα πολύ δύσκολη για αυτούς τους συνδυασμούς. Αντίστοιχο σενάριο παίζει και για την παράταξη Τσουκαλά, που σύμφωνα με την εκλογολογία φαίνεται να προσχωρεί στην παράταξη του νυν δημάρχου.

Στις συζητήσεις και ζυμώσεις που γίνονται ακούγεται και το σενάριο ευρύτερων συμμαχιών και η δημιουργία ενός καινούριου πόλου που θα αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο της παράταξης του Βασίλη Γκίζα, η κάθοδος της οποίας θεωρείται δεδομένη. Κάποιοι λοιπόν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και κάποιοι άλλοι το σενάριο αυτό το θεωρούν  δύσκολο να περπατήσει καθώς απαιτούνται πολλές συγκλίσεις και συναινέσεις που δύσκολα θα γίνουν γνωρίζοντας τα πρωτοκλασάτα στελέχη των υφιστάμενων παρατάξεων.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την παράταξη του νυν δημάρχου, του Βασίλη Γκίζα, που φέρεται να κινείται πυρετωδώς για τις επόμενες εκλογές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δεν φαίνεται να είναι η συσπείρωση των δικών της μελών όσο η ενσωμάτωση στελεχών  από άλλες παρατάξεις καθώς και προέδρων  των κοινοτήτων, που είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου. Οι εκλογολογικές συζητήσεις θέλουν τον Θωμά Κοτρωνιά  να έχει αναλάβει το ρόλο αυτό και λόγω της αντιδημαρχίας που έχει αλλά και λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στις εκλογές.

Τα σενάρια δεν σταματούν εδώ. Κάποιοι συνδέουν τις επόμενες εκλογές και με τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος από πολιτευτές σε περίπτωση που δεν        εκλεγούν βουλευτές.

Ο φετινός Σεπτέμβρης θεωρείται από πολλούς μήνας σταθμός για τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις.

Το υλικό λοιπόν της εκλογολογίας είναι πλούσιο και δίνει τροφή για πολλά σενάρια που στη συνέχεια γίνονται  φήμες. Ποιο κι αν τελικά θα επικρατήσει κάποιο από    αυτά , ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα και για προβλέψεις.

Το σίγουρο είναι ότι η εκλογολογία διαμορφώνει ένα κλίμα, αποπροσανατολίζει όμως από την τρέχουσα κατάσταση σε επίπεδο λειτουργίας του δήμου.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ