Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απώλεια Βάρους ή απώλεια λίπους;

Published

on

Σχεδόν όλοι όσοι ξεκινούν µία δίαιτα, επιθυµούν τη γρήγορη απώλεια βάρους, όποιο και αν είναι το κόστος για τον οργανισµό τους. Είναι ακριβώς αυτή η επιθυµία για το γρήγορο και εύκολο τρόπο που µακροπρόθεσµα θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσµα από αυτό που θέλουµε να επιτύχουµε.

Το βασικό που θα πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας, είναι ότι η απώλεια βάρους και η απώλεια λίπους δεν είναι το ίδιο πράγµα. Η απώλεια βάρους είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα µε διάφορους τρόπους δίαιτας (χημικές – θερμιδικές – μονοφαγίας), διάφορους τύπους από μαγικές κρέμες και διάφορα διαστημικά συστήματα αδυνατίσματος. Με αποτέλεσμα, να µεταφράζεται κυρίως σε απώλεια υγρών, µυϊκής µάζας και ίσως ακόµα και σε µία µικρή ποσότητα οστικής µάζας.

Το βάρος του ανθρώπινου σώματος, εκτός από λίπος, αποτελείται και από άλλα πολυτιμότατα στοιχεία, όπως ενδοκυτταρικό – εξωκυτταρικό υγρό, κόκαλα (οστίτη ιστό), ανόργανα άλατα, γλυκογόνο και, κυρίως, κυτταρικό ιστό (σκελετικοί μύες – σπλαχνικοί μύες – νευρικός ιστός και επιθηλιακός ιστός). Ο εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού από υγιεινής πλευράς αλλά και ο εχθρός από αισθητικής άποψης του σώματός μας είναι το λίπος. ΄Όταν λοιπόν αδιαφορούμε για το τι βάρος χάνουμε, γιατί μαζί με το λίπος χάνουμε και κυτταρικό ιστό, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνουμε προέρχεται από κυτταρικό ιστό, τότε η δίαιτα είναι πλήρης αποτυχία όχι μόνο γιατί θα αισθανθούμε κούραση – ατονία – πτώση απόδοσης, αφού ο κυτταρικός ιστός είναι κυρίως ενεργός ιστός του σώματός μας.  Έτσι με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε το αντίστοιχο οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα, αφού το λίπος έχει χαμηλό ειδικό βάρος, χαμηλότερο και από το νερό, κι έτσι καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο, ενώ ο κυτταρικός ιστός είναι υψηλής πυκνότητας ιστός με υψηλό ειδικό βάρος, άρα καταλαμβάνει σχετικά μικρό όγκο.

Και για να γίνω πιο κατανοητή, ο μόνος ιστός του σώματός μας που έχει απαιτήσεις για φαγητό και προϊόντα θρέψης είναι ο κυτταρικός μας ιστός, άρα μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό μειώνουμε και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας για φαγητό. Έτσι, μετά το τέλος της δίαιτας παχαίνουμε πολύ εύκολα, τρώγοντας λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι ο στόχος της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι η μείωση του λίπους μας και όχι του κυτταρικού μας ιστού,  ή, τουλάχιστον, να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό, ούτε η υγεία μας θα κινδυνεύσει, ούτε η ενέργειά μας θα μειωθεί, ούτε ο βασικός μας μεταβολισμός θα μειωθεί με αποτέλεσμα να μην παχαίνουμε με το παραμικρό μετά το τέλος της δίαιτας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Κυριακή 15/6 οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής  

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, από την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

  • Για την οδό Καθόδου Δωριέων (Γρίμποβο) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και το διάστημα 26 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου (Ψανή) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2025.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00′-9:00′ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρομολογημένη η επαναφορά των ΥΔΟΜ στο κράτος

Published

on

By

Η μετάβαση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εκπονήσει ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την απόδοση των πολεοδομιών σε κρατικό έλεγχο.

Το σχέδιο αυτό, κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια χρόνια κατάσταση διοικητικής δυσλειτουργίας, η οποία  δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο εδώ και 13 χρόνια. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση των ΥΔΟΜ, η υποστελέχωση και οι ασύμμετρες πρακτικές έχουν συντηρήσει ή και επιδεινώσει προβλήματα που υπήρχαν και στην προ-Καλλικρατική εποχή των Νομαρχιακών Πολεοδομιών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα στελεχωθούν οι νέες ΥΔΟΜ που θα μεταβιβαστούν στο Κράτος.

Μέχρι σήμερα, σε μόλις 168 δήμους λειτουργούν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό με στοιχειώδη ή καθόλου στελέχωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των 19 Δήμων (ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας) λειτουργούν εννέα ΥΔΟΜ, με τέσσερες από αυτές να είναι πλήρως στελεχωμένες και πέντε να είναι υπο-στελεχωμένες ή ανενεργές.

 Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει:

  • Επανένταξη των ΥΔΟΜ στην κρατική διοίκησηυπό το ΥΠΕΝ.
  • Σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησηςμε παραρτήματα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.
  • Καθολική ψηφιοποίησηφακέλων, εγκρίσεων και αποφάσεων.
  • Ανασύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησηςγια εποπτεία, έλεγχο και αναφορά παραβάσεων.
  • Νέα κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίαςέως το τέλος του 2025.
  • Κίνητρα για μηχανικούςπου θα ενταχθούν στις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ ή μετατάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, αντιδρούν σθεναρά στην επανακρατικοποίηση, τονίζοντας ότι η λειτουργία των ΥΔΟΜ σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση καταγγελιών, την πρόληψη παρανομιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τονίζουν πως οι ΥΔΟΜ είναι ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία πρόληψης της αυθαιρεσίας» που διαθέτουν οι δήμοι. Η ΥΔΟΜ δεν είναι απλώς μία τεχνική υπηρεσία. Είναι η βάση για τον πολεοδομικό έλεγχο στην πόλη, τοπικά, με ευθύνη και γνώση του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικόπεδα: από 16 Ιουνίου έλεγχοι και πρόστιμα

Published

on

By

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η παράταση που δόθηκε φέτος έως τις 15 Ιουνίου δεν θα παραταθεί περαιτέρω και μετά από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική και τους δήμους. Αν το οικόπεδο δεν έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμα και αν έχει καθαριστεί, ενώ σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων υπάρχει ποινικό σκέλος και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η υποχρέωση των ιδιοκτητών να είναι καθαρά από βιομάζα τα οικόπεδα τους ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ