Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαίο «street food»

Published

on

Αρχαιολόγοι στην Πομπηία παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό εύρημα, ένα κατάστημα ζεστού φαγητού και ποτών, με νωπογραφίες, που σέρβιρε το αντίστοιχο αρχαίο «street food».  Ίχνη φαγητού σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκαν σε κάποια από τα βαθιά δοχεία από τερακότα που περιείχαν ζεστό φαγητό, τα οποία ο καταστηματάρχης κατέβαζε μέσα στις στρογγυλές τρύπες που υπήρχαν στον πάγκο.

H μπροστινή πλευρά του πάγκου είναι διακοσμημένη με νωπογραφίες με φωτεινά χρώματα, κάποια από τα οποία με ζώα που αποτελούσαν τα συστατικά των φαγητών που σερβίρονταν, όπως κοτόπουλα και πάπιες.  Μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι βρήκαν κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα βραστού ή σούπας, φιάλες κρασιού και αμφορείς. Ίχνη χοιρινού, ψαριού, σαλιγκαριών και βοδινού βρέθηκαν στα δοχεία, που χαρακτηρίζει την  ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν.

 

 

 

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο

Published

on

By

Η πιο κοντή γυναίκα που γεννήθηκε ποτέ ονομαζόταν Πολίν Μέστερς και είχε ύψος μόλις 58 εκατοστά. Ήταν γνωστή ως “Lady Dot’ και “the Midget Mite”. Γεννήθηκε το 1876 στην Ολλανδία.

Στα εννιά της χρόνια ζύγιζε μόλις τρία κιλά και στην εφηβεία της περίπου εννιά κιλά. Οι γονείς της επωφελήθηκαν από νωρίς την εξαιρετικά μικρόσωμη φιγούρα της. Από μωρό την παρουσίαζαν στα τσίρκο και στα freak σώου και προσέλκυαν το κοινό να τη θαυμάσει αντί αμοιβής.

Όταν μεγάλωσε απέκτησε το δικό της νούμερο στο  τσίρκο, το οποίο ονομαζόταν «Πριγκίπισσα Πολίν». Εμφανιζόταν ντυμένη με καλοραμμένα πριγκιπικά φορέματα, έκανε ακροβατικά και χόρευε με τους θεατές.

Ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της έπαθε πνευμονία και κόλλησε μηνιγγίτιδα. Η ασθένεια την κατέβαλε και το 1895 άφησε την τελευταία της πνοή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 19 ετών.

 

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη θέση σε αεροπλάνο…

Published

on

By

Μόνο όσοι ήταν πλούσιοι ταξίδευαν με αεροπλάνα ή όσοι είχαν επαγγελματικό λόγο, με τα έξοδα πληρωμένα από την εταιρεία.  Η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία αναπτύχθηκε ραγδαία. Το 1930 μετέφερε μόνο 6.000 επιβάτες, ενώ το 1934 περισσότερους από 450.000. Το 1938 οι επιβάτες που ταξίδεψαν με αεροπλάνο ήταν 1,2 εκατομμύρια.

Τα πρώτα αεροσκάφη των αμερικανικών αερογραμμών ήταν στενά και μακριά. Τα καθίσματα των επιβατών θεωρήθηκαν ως καινοτομία, ένα είδος πολυτέλειας.

Η πρώτη θέση δεν είχε τίποτα περισσότερο από συνηθισμένες καρέκλες χωρίς ζώνες ασφαλείας. Οι επιβάτες κάθονταν πίσω από το πιλοτήριο, χωρίς διαχωριστικό. Όμως, το πλήρωμα τους προσέφερε σάντουιτς με χαβιάρι. Τα αεροπλάνα ήταν τόσο στενά που χωρούσε μόνο μια σειρά καθισμάτων σε κάθε πλευρά. Οι επιβάτες μπορούσαν να καπνίσουν.  Ήταν η εποχή κατά την οποία μια πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία με προορισμό την Αυστραλία διαρκούσε 11 ημέρες και περιελάμβανε 20 στάσεις.

Continue Reading

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακή περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Published

on

By

Το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους χώρους του και στο διαδίκτυο. Η νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε www.theacropolismuseum.gr  στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» παρουσιάζει το μουσείο και τους εκθεσιακούς χώρους του, δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις παροδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, τη συντήρηση και τις νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα όμως παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστοχώρο, το σύνολο των εκθεμάτων του, καθιστώντας τα προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα. Τα 2.156 έργα που περιλαμβάνει σήμερα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του Μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ