Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ ευεργετών και δωρητών και απολογισμός ιδρυμάτων

Published

on

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των δωρητών και ευεργετών της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο, αλλά και από δεξίωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων της πόλης, στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, ενώ επιδόθηκαν και οι σχετικές υποτροφίες στους δικαιούχους μαθητές και σπουδαστές που ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 47.630 ευρώ.

Παρόντες στην Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπάκτου Αντώνης Φράγκος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι ευεργέτες θα πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα και παράδειγμα για άλλους, προκειμένου να προσφέρουν αυτό που μπορούν στην κοινωνία. Διότι ότι χρήματα ή καρπούς αποκτά κανείς, αυτό γίνεται επειδή υπάρχει ευημερία στην κοινωνία και ως τέτοια αγαθά θα πρέπει να επιστρέφονται σ’ αυτή, ως το αίμα που η καρδιά τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα.

Ότι δώρα έχουμε από το Θεό είτε υλικά, είτε πνευματικά θα πρέπει να τα επιστρέφουμε στους ανθρώπους μέσα από τις ευεργεσίες, αναπτύσσοντας την φιλοθεΐα και την φιλανθρωπία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φίλαυτος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ούτε φιλάνθρωπος, ούτε φιλόθεος».

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εδώ σήμερα για δύο λόγους κυρίως ο πρώτος είναι να δώσουμε τα βραβεία που χάρισαν οι μεγάλοι δωρητές της περιοχής μας στους άριστους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιτυχόντες στις ανώτερες Σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα άτομα τα οποία κάποια στιγμή άφησαν την κοινωνική πολιτική οικονομική ζωή της χώρας μας της πατρίδος μας, της περιοχής μας. Ένα μικρό παράδειγμα θα σας πω μόνο για τον Παπαχαραλάμπους. Σκεφτείτε την Ναύπακτο χωρίς φιλαρμονική, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς γήπεδο, χωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων».

Μετά τον απολογισμό για κάθε ίδρυμα χωριστά, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους μαθητές και φοιτητές που για εφέτος φθάνουν το συνολικό ποσόν, μαζί με τα βοηθήματα και επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους των 47.630 ευρώ, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά προς τους νέους και την πόλη.

Στο δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως για τον απολογισμό των ιδρυμάτων αναφέρεται σχετικά:

Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας έδωσαν, εν μέσω παρατεταμένης κρίσεως, τις φετινές υποτροφίες και τα βοηθήματα σε 55 φοιτητές και μαθητές της Ναυπάκτου που ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 47.630 ευρώ.

Δύο σημεία, μεταξύ άλλων, που υπογραμμίσθηκαν και προβληματίζουν έντονα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, αλλά και όλους τους πολίτες είναι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα, λόγω της μη καταβολής ενοικίων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες, καθώς και το ότι το ποσόν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος είναι μεγαλύτερο από το ποσό των υποτροφιών και της υλοποίησης των σκοπών των Ιδρυμάτων!

Τα Ιδρύματα – Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας είναι τα εξής:

∙ Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα, ∙ Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, ∙ Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη, ∙ Ανδρέα Τσάρα, ∙ Ανδρέα Κοζώνη, ∙ Γαβριήλ Οικονόμου, ∙ Δημητρίου Ασημακοπούλου, ∙ Δημητρίου Πλούμη, ∙ Γιάννη Βαρδακουλά, ∙ Λεωνίδα Τσώνη, ∙ Λεωνίδα Κολοκυθά, ∙ και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.

Οι Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας είναι:

Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα–Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους–Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, και οι νεώτεροι Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού των Ιδρυμάτων, τέθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες, για το μέλλον του Καπορδελείου-Ξυκείου Ιδρύματος και για το μέλλον του οικοπέδου Παπαχαραλάμπους

Για το Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα ο Σεβασμιότατος είπε ότι το κτήριο έχει περατωθεί, χρειάζεται ο εξοπλισμός και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη Ξύκη που βρίσκεται στην Αμερική έκανε μια γενική πρόταση συνεργασίας, και το Καπορδέλειο-Ξύκειο μελετάει την αντιπρότασή του και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης.

Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο και στο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Δήμο για μια καλή μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα γίνει σύντομα ανακοίνωση από τον Δήμο και ότι σκοπός του Δήμου είναι να γίνει πλατεία.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τρίτη 28/5 κλιμάκιο του Ινστιτούτου Δασικών Οικοσυστημάτων στην Ναύπακτο για τα πλατάνια

Published

on

By

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων, συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Το γεγονός τέθηκε σε γνώση του Δήμου Ναυπακτίας εγγράφως από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενώ έχει λάβει γνώση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κλιμάκιο του οποίου θα βρεθεί στην Ναύπακτο την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 προκειμένου να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όπως είναι γνωστό, η καταστρεπτική για τα πλατάνια ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη.  Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και σε πολλές ακόμη χώρες.  Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.

Ήδη έχουν νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στην Αιτωλοακαρνανία η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και ακολούθως διαπιστώθηκαν προσβολές σε αρκετές περιοχές του νομού.

Το 2017 κρούσμα μεταχρωματικού έλκους διαγνώστηκε για πρώτη φορά  και στην πόλη της Ναυπάκτου σε πλατάνι της παραλίας Γριμπόβου στο Ξενία.

Στο πλαίσιο των διαδοχικών εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται έκτοτε συστηματικά, τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό κρούσματος στην παραλία της Ψανής,. Η αντίδραση του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση και λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης με τη συνδρομή του Ινστιτούτου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών.

Κάθε είδους εργασίες συντήρησης των πλατανιών γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ως μη αναστρέψιμη,  ο Δήμος Ναυπακτίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια διάσωσης του φυσικού μας πλούτου.  Χρειάζεται ωστόσο διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση “ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ” για τα πλατάνια

Published

on

By

Γρήγορα αντανακλαστικά, σωστές αποφάσεις, αναζήτηση ευθυνών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα ότι 3 πλατάνια στο Γρίμποβο και 2 στην Ψανή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Θέλουμε με την σημερινή μας ανακοίνωση να επισημάνουμε τα εξής:

  • Την μεγάλη σημασία των πλατανιών καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φυσιογνωμία της πόλης της Ναυπάκτου, με την μοναδικότητα να έχουμε πλατάνια στις παραλίες.
  • Το μεγάλο ενδιαφέρον της παράταξης μας για την προστασία τους καθώς μετά το πρώτο συμβάν μεταχρωματικού έλκους πριν από 6-7 χρόνια στην περιοχή του φλοίσβου, πήρε αυστηρά μέτρα προστασίας και δημιούργησε μεταξύ άλλων και σχετικό μητρώο πλατανιών. Επιπλέον ο μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Λουκόπουλος τουλάχιστον 10 φορές έχει φέρει με πρωτοβουλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας τους με παροτρύνσεις στους αρμοδίους με ιδιαίτερες αναφορές στη σημασία της προστασίας τους και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων όταν γίνεται παρέμβαση από οποιονδήποτε (Λιμενικό ταμείο, Δήμο, ιδιώτες κτλ) στην περιοχή των παραλιών.
  • Το ερώτημα κάθε πότε γινόταν έλεγχος για το αν έχουν προσβληθεί πλατάνια (πράγμα που έπρεπε να γίνεται συχνά) καθώς δεν μπορεί να διαγνώσκονται τουλάχιστο 5 πλατάνια που νοσούν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία.
  • Τον προβληματισμό μας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο του οποίου ζητήσαμε άμεσα Δημοτικό συμβούλιο μόνο με αυτό το θέμα και την κλήση σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων (επιστήμονες, αρμόδιοι υπάλληλοι και αιρετοί, επιχειρήσεις των παραλιών, φορείς της πόλης κτλ.)
  • Το ερώτημα μας γιατί σε ένα τόσο, μα τόσο σημαντικό θέμα που ο Δήμαρχος μας είπε ότι το γνώριζε από την Τρίτη δεν μας ενημέρωσε άμεσα με τηλέφωνο ή στην Δημοτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι. Και αυτό επιλέγοντας να μην πιστέψουμε πληροφορίες ότι μέλη της Δημοτικής Αρχής γνώριζαν το θέμα αρκετές μέρες νωρίτερα.
  • Το ερώτημα αν ο Δήμαρχος πάραυτα διέταξε ένορκη εξέταση για το αν το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον 2-3 χρόνια πίσω) τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την προστασία τους (σωστός ψεκασμός, σωστή αποκλάδωση, απαγόρευση παρεμβάσεως μηχανημάτων έργου πάσης φύσεως στην περιοχή, ή αν υπήρχε απόλυτη ανάγκη χρήσης τους αν αυτή έγινε μετά από απολύμανση των μηχανημάτων πριν και ποιος το πιστοποιούσε αυτό κτλ.)

Με αυτές τις επισημάνεις ζητάμε από όλους και κυρίως από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και τα λοιπά μέλη της Δημοτικής αρχής να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με σκοπό: α) τον περιορισμό της ζημιάς β) την λήψη μέσα από διαβούλευση με ειδικούς, παρατάξεις και φορείς των κατάλληλων αποφάσεων για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Απαιτείται αυτό που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, δηλαδή γρήγορα αντανακλαστικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Marathon 2024 με πολλές εκπλήξεις στον Γαλατά Ναυπακτίας

Published

on

By

Ένας αγώνας 65 χιλιομέτρων δίπλα στον Εύηνο ποταμό στο όρος Αράκυνθος, μια καταπληκτική διαδρομή μέσα σε κατάφυτο περιβάλλον.

Κατά την εκκίνηση η διαδρομή θα περάσει δίπλα από θάλασσα.

Το διήμερο των αγώνων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:

Το πρωί του Σαββάτου  25 Μαΐου   θα γίνει δεξιοτεχνία και το απόγευμα το XCC short track για μικρές κατηγορίες.

Την Κυριακή  26 Μαΐου  αγώνας για εφήβους, παίδες και για sportive, point to point,  30 χιλιομέτρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ