Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ ευεργετών και δωρητών και απολογισμός ιδρυμάτων

Published

on

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των δωρητών και ευεργετών της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο, αλλά και από δεξίωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων της πόλης, στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, ενώ επιδόθηκαν και οι σχετικές υποτροφίες στους δικαιούχους μαθητές και σπουδαστές που ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 47.630 ευρώ.

Παρόντες στην Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπάκτου Αντώνης Φράγκος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι ευεργέτες θα πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα και παράδειγμα για άλλους, προκειμένου να προσφέρουν αυτό που μπορούν στην κοινωνία. Διότι ότι χρήματα ή καρπούς αποκτά κανείς, αυτό γίνεται επειδή υπάρχει ευημερία στην κοινωνία και ως τέτοια αγαθά θα πρέπει να επιστρέφονται σ’ αυτή, ως το αίμα που η καρδιά τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα.

Ότι δώρα έχουμε από το Θεό είτε υλικά, είτε πνευματικά θα πρέπει να τα επιστρέφουμε στους ανθρώπους μέσα από τις ευεργεσίες, αναπτύσσοντας την φιλοθεΐα και την φιλανθρωπία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φίλαυτος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ούτε φιλάνθρωπος, ούτε φιλόθεος».

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εδώ σήμερα για δύο λόγους κυρίως ο πρώτος είναι να δώσουμε τα βραβεία που χάρισαν οι μεγάλοι δωρητές της περιοχής μας στους άριστους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιτυχόντες στις ανώτερες Σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα άτομα τα οποία κάποια στιγμή άφησαν την κοινωνική πολιτική οικονομική ζωή της χώρας μας της πατρίδος μας, της περιοχής μας. Ένα μικρό παράδειγμα θα σας πω μόνο για τον Παπαχαραλάμπους. Σκεφτείτε την Ναύπακτο χωρίς φιλαρμονική, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς γήπεδο, χωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων».

Μετά τον απολογισμό για κάθε ίδρυμα χωριστά, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους μαθητές και φοιτητές που για εφέτος φθάνουν το συνολικό ποσόν, μαζί με τα βοηθήματα και επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους των 47.630 ευρώ, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά προς τους νέους και την πόλη.

Στο δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως για τον απολογισμό των ιδρυμάτων αναφέρεται σχετικά:

Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας έδωσαν, εν μέσω παρατεταμένης κρίσεως, τις φετινές υποτροφίες και τα βοηθήματα σε 55 φοιτητές και μαθητές της Ναυπάκτου που ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 47.630 ευρώ.

Δύο σημεία, μεταξύ άλλων, που υπογραμμίσθηκαν και προβληματίζουν έντονα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, αλλά και όλους τους πολίτες είναι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα, λόγω της μη καταβολής ενοικίων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες, καθώς και το ότι το ποσόν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος είναι μεγαλύτερο από το ποσό των υποτροφιών και της υλοποίησης των σκοπών των Ιδρυμάτων!

Τα Ιδρύματα – Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας είναι τα εξής:

∙ Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα, ∙ Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, ∙ Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη, ∙ Ανδρέα Τσάρα, ∙ Ανδρέα Κοζώνη, ∙ Γαβριήλ Οικονόμου, ∙ Δημητρίου Ασημακοπούλου, ∙ Δημητρίου Πλούμη, ∙ Γιάννη Βαρδακουλά, ∙ Λεωνίδα Τσώνη, ∙ Λεωνίδα Κολοκυθά, ∙ και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.

Οι Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας είναι:

Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα–Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους–Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, και οι νεώτεροι Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού των Ιδρυμάτων, τέθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες, για το μέλλον του Καπορδελείου-Ξυκείου Ιδρύματος και για το μέλλον του οικοπέδου Παπαχαραλάμπους

Για το Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα ο Σεβασμιότατος είπε ότι το κτήριο έχει περατωθεί, χρειάζεται ο εξοπλισμός και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη Ξύκη που βρίσκεται στην Αμερική έκανε μια γενική πρόταση συνεργασίας, και το Καπορδέλειο-Ξύκειο μελετάει την αντιπρότασή του και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης.

Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο και στο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Δήμο για μια καλή μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα γίνει σύντομα ανακοίνωση από τον Δήμο και ότι σκοπός του Δήμου είναι να γίνει πλατεία.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπούσουλας…

Published

on

By

Σκέπτεται κανείς το μπλέξιμο που θα βρεθεί και το γρίφο που θα κληθεί να δώσει  λύση ο οδηγός που για πρώτη φορά επισκέπτεται  την περιοχή και τις ομορφιές στην  ορεινή Ναυπακτία.

Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο για να ξεμπλέξει με τους προορισμούς και τα βέλη που βλέπει στις πινακίδες. Αν πιάσει και τις χιλιομετρικές αποστάσεις που δεν αναγράφονται, εκεί χάθηκε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψήφισμα της Ομοσπονδίας  για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Published

on

By

Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττονται καίρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και ι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».
Την στιγμή μάλιστα που μείζονα ζητήματα, όπως το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Και βέβαια ούτε λόγος δεν αρθρώνεται για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροαποφυγής και της αισχροκέρδειας.


Το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών που ουσιαστικά καθορίζει ένα οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα, εάν τελικά εφαρμοστεί θα αποτελέσει την ταφόπλακα για χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπέρ δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.
Αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο την επιβολή καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του. Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογής τους.
Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό εκείνο που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει με τη στάση της η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ότι πλέον δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί.
Μετά από όλα αυτά, αρνούμαστε να πληρώνουμε μονίμως την χρόνια αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία του Κράτους να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες στεκόμαστε ενάντια στις απαράδεκτες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ζητάμε την πλήρη απόσυρσή του και την έναρξη ευρύτατου διαλόγου για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Τέλος διεκδικούμε :

  • Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της
  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα
  • Υποχρεωτικά δεκτή η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών σε αιτούντες με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
  • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές
  • Κατάργηση του νόμου περί Δέουσας Επιμέλειας
  • Απλοποίηση του συστήματος MY DATA καθώς και κατάργηση της εφαρμογής των υπέρογκων προστίμων από 1/1/2024

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα

Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας
Εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου
Σύλλογος κομμωτών
Σύλλογος υδραυλικών
Σύλλογος συνεργείων αυτοκινήτων
Σωματείο αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ
Επαγγελματική ένωση Ναυπακτίας
Εμπορικός σύλλογος Αντιρρίου
Οδοντιατρικός σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας
Δικηγορικός σύλλογος Μεσολογγίου
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Β/Δ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση μελών της «Ενωτικής πρωτοβουλίας» – Τι θα ανακοινώσει ο Τάκης Λουκόπουλος

Published

on

By

Συνάντηση των μελών της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» θα  πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα  στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται  μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της παράταξης – πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ