Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των δωρητών και ευεργετών της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου.
Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο, αλλά και από δεξίωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων της πόλης, στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, ενώ επιδόθηκαν και οι σχετικές υποτροφίες στους δικαιούχους μαθητές και σπουδαστές που ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 47.630 ευρώ.
Παρόντες στην Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπάκτου Αντώνης Φράγκος.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Οι ευεργέτες θα πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα και παράδειγμα για άλλους, προκειμένου να προσφέρουν αυτό που μπορούν στην κοινωνία. Διότι ότι χρήματα ή καρπούς αποκτά κανείς, αυτό γίνεται επειδή υπάρχει ευημερία στην κοινωνία και ως τέτοια αγαθά θα πρέπει να επιστρέφονται σ’ αυτή, ως το αίμα που η καρδιά τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα.
Ότι δώρα έχουμε από το Θεό είτε υλικά, είτε πνευματικά θα πρέπει να τα επιστρέφουμε στους ανθρώπους μέσα από τις ευεργεσίες, αναπτύσσοντας την φιλοθεΐα και την φιλανθρωπία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φίλαυτος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ούτε φιλάνθρωπος, ούτε φιλόθεος».
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, είπε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ σήμερα για δύο λόγους κυρίως ο πρώτος είναι να δώσουμε τα βραβεία που χάρισαν οι μεγάλοι δωρητές της περιοχής μας στους άριστους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιτυχόντες στις ανώτερες Σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα άτομα τα οποία κάποια στιγμή άφησαν την κοινωνική πολιτική οικονομική ζωή της χώρας μας της πατρίδος μας, της περιοχής μας. Ένα μικρό παράδειγμα θα σας πω μόνο για τον Παπαχαραλάμπους. Σκεφτείτε την Ναύπακτο χωρίς φιλαρμονική, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς γήπεδο, χωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων».
Μετά τον απολογισμό για κάθε ίδρυμα χωριστά, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους μαθητές και φοιτητές που για εφέτος φθάνουν το συνολικό ποσόν, μαζί με τα βοηθήματα και επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους των 47.630 ευρώ, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά προς τους νέους και την πόλη.
Στο δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως για τον απολογισμό των ιδρυμάτων αναφέρεται σχετικά:
Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας έδωσαν, εν μέσω παρατεταμένης κρίσεως, τις φετινές υποτροφίες και τα βοηθήματα σε 55 φοιτητές και μαθητές της Ναυπάκτου που ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 47.630 ευρώ.
Δύο σημεία, μεταξύ άλλων, που υπογραμμίσθηκαν και προβληματίζουν έντονα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, αλλά και όλους τους πολίτες είναι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα, λόγω της μη καταβολής ενοικίων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες, καθώς και το ότι το ποσόν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος είναι μεγαλύτερο από το ποσό των υποτροφιών και της υλοποίησης των σκοπών των Ιδρυμάτων!
Τα Ιδρύματα – Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας είναι τα εξής:
∙ Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα, ∙ Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, ∙ Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη, ∙ Ανδρέα Τσάρα, ∙ Ανδρέα Κοζώνη, ∙ Γαβριήλ Οικονόμου, ∙ Δημητρίου Ασημακοπούλου, ∙ Δημητρίου Πλούμη, ∙ Γιάννη Βαρδακουλά, ∙ Λεωνίδα Τσώνη, ∙ Λεωνίδα Κολοκυθά, ∙ και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.
Οι Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας είναι:
Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα–Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους–Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, και οι νεώτεροι Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.
Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού των Ιδρυμάτων, τέθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες, για το μέλλον του Καπορδελείου-Ξυκείου Ιδρύματος και για το μέλλον του οικοπέδου Παπαχαραλάμπους
Για το Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα ο Σεβασμιότατος είπε ότι το κτήριο έχει περατωθεί, χρειάζεται ο εξοπλισμός και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη Ξύκη που βρίσκεται στην Αμερική έκανε μια γενική πρόταση συνεργασίας, και το Καπορδέλειο-Ξύκειο μελετάει την αντιπρότασή του και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης.
Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο και στο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Δήμο για μια καλή μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα γίνει σύντομα ανακοίνωση από τον Δήμο και ότι σκοπός του Δήμου είναι να γίνει πλατεία.