Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ασυμπτωματικός ασθενής» το δημοτικό συμβούλιο;

Published

on

Είναι εμφανείς οι συνέπειες του covid 19 σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Πέρα όμως από τους τομείς που διαπιστωμένα νοσούν, όπως είναι η Υγεία και η Οικονομία, υπάρχουν και τομείς που πλήττονται χωρίς να είναι ιδιαίτερα ορατές   οι μέχρι τώρα συνέπειες.

Ανάμεσα  στους ασυμπτωματικούς μέχρι τώρα ασθενείς συγκαταλέγεται και η δημοκρατία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται και προσβάλλονται θανάσιμα από τον ιό.  Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το          δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο, ως δημοκρατικός θεσμός, αποτελεί το κορυφαίο όργανο με αποφασιστικό, επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο σε κάθε δήμο. Αποτελεί το όργανο που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και η ορθή λειτουργεί του διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χωρικής διοικητικής ενότητας.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθρεφτίζει την ίδια την κοινωνία, η οποία μέσω των αιρετών εκπροσώπων της  σχεδιάζει, εισηγείται και αποφασίζει για τα θέματα του δήμου. Η προβλεπόμενη από το νόμο  συμμετοχή των φορέων και των δημοτών στις ανοιχτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί ύψιστη δημοκρατική κατάκτηση. Η κάθε  δημοκρατική κατάκτηση επιφέρει δικαιώματα αλλά και εξίσου μεγάλη ευθύνη. Το κύριο βάρος της ευθύνης έχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι και εν συνεχεία οι δημότες.

Καθρεφτίζεται όντως η κοινωνία; Ο τρόπος που λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης των αιρετών εκπροσώπων της κοινωνίας; Ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες των δημοτών; Διασφαλίζεται η ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών;

Προ covid 19 συχνά πυκνά ακούγονταν φωνές και έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σχετικά με την υποβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.         Αντεγκλήσεις και συμπεριφορές με έντονες αποχρώσεις λαϊκισμού αμαύρωναν την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου  υποβαθμίζοντας τον κορυφαίο ρόλο του.

Στην covid 19 περίοδο το δημοτικό συμβούλιο μπήκε σε εξ αποστάσεως λειτουργία. Συνεδριάζει με τηλεδιασκέψεις και πολλές φορές δια περιφοράς δηλαδή οι σύμβουλοι ψηφίζουν τηλεφωνικά ή με email. ¨έτσι όμως δυσχεραίνεται μέχρι και αποκλείεται η συμμετοχή των δημοτών. Οι δημότες έχουν τη δυνατότητα μόνο της εικονικής παρακολούθησης. Οι δημότες δεν έχουν πια φωνή, είναι μόνο θεατές.

Θεατές μάλιστα ενός «θεάματος» που μάλλον δεν προσελκύει υψηλά ποσοστά «τηλε- θέασης». Ελάχιστοι, που μεταφράζονται σε μηδαμινό ποσοστό, είναι αυτοί που παρακολουθούν πλέον τα δημοτικά συμβούλια.

Ο δημότης έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον, γιατί το επίπεδο   συζήτησης έχει πέσει πολύ χαμηλά. Μακρόσυρτες, ανούσιες, «ξύλινες» και «λαϊκίστικες» τοποθετήσεις, συνεχόμενες και εκτός θέματος πολύωρες παρεμβάσεις κουράζουν τους δημότες – θεατές που είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τη συνεδρίαση από μια οθόνη με κακής πολλές φορές ποιότητας σύνδεση.

Η μη συμμετοχή των δημοτών και η χαμηλών προσδοκιών παρουσία των αιρετών εκπροσώπων έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου.

Η μέχρι σήμερα μη εξεύρεση χώρου που να επιτρέπει με όλα τα μέτρα ασφαλείας τις δια ζώσης συνεδριάσεις  είναι απ’ ότι φαίνεται επιλογή. Ποια όμως τα κίνητρα της        επιλογής;  Μήπως η δημοτική αρχή θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από τη φθορά που μπορεί να έχει η δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου;

Είναι κι αυτή πιθανότατα μια ερμηνεία.

Απορία όμως προκαλεί που δεν πιέζει προς αυτή την     κατεύθυνση η αντιπολίτευση. Μήπως βολεύονται με την επιλεκτική και αποσπασματική ανάρτηση προσωπικών   τοποθετήσεων που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική προβολή;

Αυτός είναι όμως ο ρόλος της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ