Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται το όριο για τις απευθείας αναθέσεις

Published

on

Το σχέδιο νόμου που επιφέρει αλλαγές στο νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, προβλέπει πως πριν την κατακύρωση – ανάθεση της σύμβασης, αυτή θα πρέπει να αναρτηθεί για διάστημα πέντε ημερών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λάβει γνώση ποιος θα την αναλάβει και με το ύψος του τιμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ευηνολίμνη: Τρεις δεκαετίες σε ομηρία – Κραυγή αγανάκτησης από τις παραλίμνιες κοινότητες

Published

on

By

Με αφορμή το ρεπορτάζ του Nafsweek, με τον τίτλο «Τι γίνεται με την Ευηνολίμνη;» το θέμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Από τον Ιούνιο του 2020  πέντε πρόεδροι παραλίμνιων Τοπικών Κοινοτήτων έστειλαν επιστολή προς τον Δήμο Ναυπακτίας με αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Ευηνολίμνης στο Δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να λάβουν μέχρι και σήμερα κάποια απάντηση.

Ανέφερε  η επιστολή, με αριθμό πρωτοκόλλου 12188/20 13/07/2020, που απευθυνόταν προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς, για το σοβαρό θέμα που απασχολεί την περιοχή μας, το θέμα της Λίμνης του Εύηνου. Η Λίμνη Εύηνου, δημιουργήθηκε το 1989 με τις τότε προδιαγραφές.

Δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα του έργου και η κρισιμότητά του για την υδροδότηση της Αττικής. Ωστόσο, πρόκειται για ένα έργο που είχε, έχει και θα έχει στο διηνεκές σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή μας.

Να ξεκινήσουμε με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

Το έργο αυτό, δεν έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν έχει εναρμονιστεί με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές επιταγές. Δεν υπάρχει οικολογική παροχή, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Τα υδατικά αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή μειώθηκαν εξαιτίας της Λίμνης, με άμεσες επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και την τοπική οικονομία.

Οι ακτές της λίμνης διαβρώθηκαν και συνεχίζουν να διαβρώνονται.

Η πρόσφατη υποχώρηση του εδάφους και η καταστροφή περιουσιών των κοινοτήτων μας, έχει ως πιθανή αιτία αυτή την διάβρωση.

Γύρω από τη Λίμνη, υφίστανται οικισμοί που δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης.

Τα λύματά τους καταλήγουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στη Λίμνη του και από εκεί στην Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λόγω δε της απαγόρευσης κάθε δραστηριότητας σε ακτίνα 1,5 χλμ  γύρωθεν της Λίμνης με βάση την Α5 υγειονομική διάταξη, δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιολογικός καθαρισμός σε αυτή την περιοχή.

Άρα, μοναδική λύση για τη διαχείριση αυτών των λυμάτων είναι να δημιουργηθεί αγωγός για τα λύματα πέριξ της Λίμνης και αυτός μάλιστα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί χθες.

Χρειάζεται ένα έργο, αδειοδοτημένο, εγκεκριμένο, μελετημένο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που μπορεί να δώσει λύση. Αρκεί να υπάρξει απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων για χρηματοδότηση και υλοποίησή του!

Ποιες είναι όμως, στις οικονομικές επιπτώσεις του έργου:

Όπως προαναφέραμε, βάσει της Α5 υγειονομικής διάταξης, έχει τεθεί  ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών όρων στην τοπική οικονομία.

Η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας σε ακτίνα 1,5 χλμ περιμετρικά της λίμνης δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών και την υλοποίηση επενδύσεων.  Και μάλιστα, χωρίς να δίνεται καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν επί σειρά ετών κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή πέριξ της Λίμνης οι οποίες λόγω αυτών των περιορισμών δεν μπορούν ούτε να αδειοδοτηθούν ούτε να υπαχθούν σε κάποιο Σχέδιο βελτίωσης ώστε να εκσυγχρονιστούν.

Άρα οι μονάδες οδηγούνται νομοτελειακά στο κλείσιμο και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και αδυναμία επιβίωσης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι επιβάλλεται να χορηγηθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες που υφίστανται τα προβλήματα αυτά.

Στις τοπικές κοινωνίες που δίνουν ένα πολύτιμο αγαθό για να υδροδοτηθεί η πρωτεύουσα.

Δε μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα και να λέμε ότι είναι όλα καλά.

Δε μπορούμε να συζητάμε για την ανανέωση της σύμβασης Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ και για το διαγωνισμό που θέλει να προκηρύξει το Υπουργείο Υποδομών για τη διαχείριση και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας, που περιλαμβάνει και τη λίμνη του Ευήνου και τους αγωγούς μεταφοράς του νερού και την ίδια στιγμή να μην απαντώνται καίρια ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Πρέπει επιτέλους να αναληφθούν ευθύνες και να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

-Να δημιουργηθεί αγωγός για τα λύματα πέριξ της Λίμνης.

-Επίσης η ανάδειξη των κοινοτήτων μας ως τουριστικός προορισμός, αποτελεί για εμάς, βασικό μοχλό επιβίωσης των κατοίκων μας.

-Και όπως το 2011, έγινε διευθέτηση για το Δήμο Δελφών, αντίστοιχη διευθέτηση θα πρέπει να προβλεφθεί για τη Ναυπακτία και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δοθούν στις κοινότητές μας, αντισταθμιστικά οφέλη για την Λίμνη του Ευήνου»

Ημερομηνία 29/6/2020

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Νικόλαος Μερίκας:  Κοινότητας Αράχωβας

Κωνσταντίνος Μπάκας:  Κοινότητας Κλεπάς

Λουκοπούλου Μαρία:  Κοινότητας Περδικόβρυσης

Καλαθά Γλυκερία:  Κοινότητας Νεοχωρίου

Δημήτριος Δημητρόπουλος: Κοινότητας Κρυονερίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται τα rapid tests  για Covid-19 στην Ναύπακτο – Και κάθε Κυριακή για επιβεβαίωση των self tests

Published

on

By

Ο ΕΟΔΥ, με δεδομένη την αυξημένη δυνατότητα ελέγχων λόγω της έγκρισης των rapid tests  για Covid-19 προσθέτει στη στρατηγική του τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.  Σε αυτό το πλαίσιο οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, υπό την εποπτεία της Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου, θα διενεργήσουν τυχαίο έλεγχο με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται στη Ναύπακτο τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • στο ίδρυμα Τσώνη, Δευτέρα 19/04 εώς Παρασκευή 23/04 και ώρες 11:00 – 13:00
  • στην πλατεία Φαρμάκη, Δευτέρα 19/04 εώς Τετάρτη 21/04 & Παρασκευή 23/04 και ώρες 11:00 – 13:00

Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται μέσα σε 20 λεπτά.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη διενέργεια των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19..

Και κάθε Κυριακή για επιβεβαίωση των self tests

Στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης των self tests που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον, αλλά και για το συνεχή έλεγχο της διασποράς της Covid-19 στο ευρύ κοινό, οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο ίδρυμα Τσώνη (παραλία Ψανής) κάθε Κυριακή και ώρες 10:00 – 13:00.

Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου

Κ.ΟΜ.Υ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

114 εκατ. σε Δήμους και Περιφέρειες  – Τι παίρνει ο  Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Δημοσιεύθηκαν χθες οι  Αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση της 4ης τακτικής δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του 2021 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δόθηκαν συνολικά 114.262.659,33 ευρώ στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας.

Τα χρήματα προέρχονται από τα λεφτά των ΟΤΑ και δεν πρόκειται για κάποια έκτακτη εξέλιξη, αλλά για την αναμενόμενη τέταρτηδόση για το τρέχον έτος.

Με την αριθμ. 28960/14.4.2021 Απόφαση, κατανέμονται 106.262.659,33 ευρώ από τους ΚΑΠ των Δήμων, ως τέταρτη (Δ΄) τακτική επιχορήγηση έτους 2021 στους 332 Δήμους της χώρας.

Τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους, καθώς επίσης και λοιπών δαπανών που επιχορηγούνται με ξεχωριστές Αποφάσεις του Υπουργείου έως την έκδοση αυτών, εφόσον υπάρχει επιτακτική ανάγκη.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 380.029 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ