Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βγαίνουν 5.000 έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» αλλά με στημένες προσκλήσεις

Published

on

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι η διάδοχη κατάσταση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που έτρεχε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον επόμενο χειμώνα, σε 12 προσκλήσεις , θα ενταχθούν  5.000 έργα, όπως  προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος στο  Delphi Economic Forum, θυμίζοντας ότι στις 19 Μαρτίου υπέγραψε τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σημειώνοντας  ότι έχει διασφαλισθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 1,5 δισ. ευρώ.

Όμως την ίδια στιγμή την καλή αυτή εξέλιξη ήρθαν να σκουρύνουν καταγγελίες που έγιναν στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συγκεκριμένα από τον Γιάννη Τσιάμη Δ.Σ. Ορχομενού (Αυτοδιοικητικό Κίνημα) για πρόσκληση ύψους 135 εκατομμύρια ευρώ που κυκλοφορεί ήδη σε ορισμένα δημαρχεία και στην αγορά. Συγκεκριμένες εταιρείες ανέφερε ο κ. Τσιάμης έχουν ήδη την πρόσκληση στα χέρια τους που αφορά την Ψηφιακή Σύγκλιση και στον άξονα 11 με προθεσμία 1η Ιουλίου και η ΚΕΔΕ όπως ανάφερε χαρακτηριστικά…  δεν γνωρίζει τίποτα.

Ο κ. Τσιάμης ζήτησε η ΚΕΔΕ να πάρει επίσημα θέση να σταματήσει αυτό το φαινόμενο: εταιρείες να έχουν ήδη τις προσκλήσεις στα χέρια τους και να έχουν πάρει σβάρνα του δήμους για να προκαθορίσουν τους όρους διακήρυξης των έργων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, να βγαίνουν προσκλήσεις προς τους Δήμους και η ΚΕΔΕ να μην συμμετέχει στην διαμόρφωσή τους.

Προς επίρρωσιν των όσων ανέφερε ο κ. Τσιάμης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Μουράτογλου απαντώντας προσέθεσε τη φράση «έτσι γινόταν πάντα δυστυχώς» μιλώντας για έργα γέφυρα στην μετάβαση από το «Φιλόδημο» στο «Αντώνης Τρίτσης».

Η καταγγελία του κ. Τσιάμη δεν αποτελεί βέβαια κάποια πρωτόγνωρη αποκάλυψη. Είναι γνωστό στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ότι οι διαχειριστικές αρχές βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με την αγορά και την συμβουλεύονται με αποτέλεσμα συγκεκριμένες εταιρείες όχι μόνο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προσκλήσεις αλλά και να τις καθορίζουν.

Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια στρέβλωση τόσο στην χρήση νέων τεχνολογιών, όσο και στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των δήμων.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η υπόθεση  για τους αύλειους χώρους των σχολείων και για τις Παιδικές Χαρές. Οι προκηρύξεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και όχι των δήμων. Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται να έχουμε και στην ηλεκτροκίνηση καθώς οι εταιρείες που συμβουλεύουν τις αναθέτουσες αρχές, δεν έχουν προσανατολισμό στην χρήση ΑΠΕ, ούτε στις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας με κίνδυνο να υπάρξει η ανάγκη βραδύτερης ανάπτυξης του δικτύου. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στο Πράσινο Ταμείο το οποίο ενδιαφέρεται βασικά για την απορρόφηση και πολύ λιγότερο για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, χρηματοδοτώντας έργα με προϋπάρχουσες μελέτες αναπλάσεων από το 2.000.

Το πρόβλημα βασικά ξεκινάει από το άγχος της Κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης να διοχετεύσει λεφτά στην αγορά με όσο το δυνατό πιο γρήγορες διαδικασίες που σημαίνει ότι ακολουθεί τις προδιαγραφές της αγοράς με σκοπό να υπάρξει άμεση ετοιμότητα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στο Delphi Economic Forum, βασική και ισχυρή προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι πώς το ελληνικό δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ανακοινώσεις και ο πρωθυπουργός.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να πέσουν τα 2,5 δις στην αγορά άρα, να βρουν έτοιμες μελέτες οι δήμοι να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις.

Όμως οι Δήμαρχοι ζητούν να υπάρξει διαφάνεια και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τους. Όπως τονίστηκε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκτός του ότι η συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού θεωρείται απαραίτητη στην διαμόρφωση και στο αντικείμενο των προσκλήσεων, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί και η ισότιμη πληροφόρηση.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 294 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 294ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Μουσείο αποκτά η Ναύπακτος  :

Για πρώτη φορά δημιουργείται εκθεσιακός χώρος στη Ναύπακτο, με μόνιμη έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει στις αίθουσες του Ιτς Καλέ και της Οπλοθήκης στο Κάστρο, με την πρόταση  δημιουργίας…

#   «Έξοδος» Λουκόπουλου,  διεργασίες στην “Ενωτική πρωτοβουλία”  :

Κατά την συνάντηση που είχε πρακτικά χαρακτήρα αποτίμησης του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Οκτωβρίου ο Τάκης            Λουκόπουλος…

# Εγκαίνια στα έργα του παραλιακού μετώπου :

Τα έργα ανάπλασης  που έχουν υλοποιηθεί  στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου, εγκαινιάστηκαν την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τόσο στην περιοχή Βαρειά της Ψανής όσο και εκείνες στην παραλία    Γριμπόβου με την δημιουργία…

#  Δημοτική Αστυνομία:  «Σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Ενώ το  ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο…

#   Ευημερούν οι αριθμοί      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                            

Η ακρίβεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των νοικοκυριών. Τα food pass, τα επιδόματα ακρίβειας προφανώς δεν μπορούν να ισοσκελίζουν…

#   ΟΧΙ στη νεκρανάσταση της Εκτροπής του Αχελώου :

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει σταθερά αντίθετη σε οποιοδήποτε σενάριο Εκτροπής του Αχελώου αξιολογώντας το έργο ως περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβαρυντικό, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης…

#   Ομοσπονδία λέει  ΟΧΙ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο :

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της    Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες…

#  Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 : 

Το πρόγραμμα αφορά έργα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας, δηλαδή όσα υλοποιούνται από τις Διευθύνσεις Έργων της ΠΔΕ και δεν περιλαμβάνονται εκείνα που θα εκτελεστούν από άλλους φορείς  υλοποίησης. Πηγές χρηματοδότησης…

#   Κατάργηση πιστοποιητικού μη οφειλής  ΤΑΠ:

Με διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου   Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τέθηκε σε διαβούλευση, προχωράει η μείωση της γραφειοκρατίας με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 ενεργοποιείται ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφια της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ναύπακτος αποκτά το Μουσείο της

Published

on

By

Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας παρουσίασε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, το πρόγραμμα  Interreg COHEN – Coastal Heritage Network,  που συμμετέχει και  υλοποιεί ως επικεφαλής εταίρος.

To έργο «Coastal Heritage Network – CoHeN» που ολοκληρώνεται στα τέλος του χρόνου συγχρηματοδοτείται από το διασυνοριακό στρατηγικό πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2012-2020, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 €.

Στοχεύει στη δημιουργία μίας πολιτιστικής  διαδρομής με την εμπλοκή σημαντικών μνημείων κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου από τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος.

Μέσα από τις παρουσιάσεις των πέντε εταίρων του προγράμματος έγινε παρουσίαση του σημαντικού αναστηλωτικού έργου που πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα μνημεία των εμπλεκόμενων περιοχών της Αδριατικής και του Ιονίου αλλά και η δημιουργία   νέων μουσείων και ψηφιακών εκθέσεων που ενισχύουν την επισκεψιμότητα, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και την προσέλκυση του τουριστικού κοινού.

Χαιρετισμούς απεύθυναν η   Προϊστάμενη της ΕφΑ Αιτ/νίας και Λευκάδος, Δρ. Ολυμπία Βικάτου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.    Ιερόθεος, καθώς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.  Στην ημερίδα έδωσαν επίσης το «παρών» ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς  καθώς και  ο πρόεδρος της Αιτωλικής  Αναπτυξιακής/  δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοτρώνης .

Ακολούθησε η παρουσίαση του Προγράμματος «Coastal Heritage NetworkCΟHΕN» από την:

ΕΦΑ Αιτ/νίας και Λευκάδας : «Τα παράκτια Κάστρα Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Ακτίου στους πλόες προς το Ιόνιο και την Αδριατική».

Την ΕΦΑ Ηλείας : «Κάστρο Χλεμούτσι: το μεσαιωνικό παλάτι της Ηλείας-αποκατάσταση των μαγειρείων του»,

την ΕΦΑ Θεσπρωτίας : «Τα μεσαιωνικά Κάστρα    Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής—Ιονίου»,

την ΕΦΑ Κέρκυρας: «Δίκτυο φρουρίων νήσου     Κέρκυρας» και την   Περιφέρεια Απουλίας: «Τα Μνημεία της Απουλίας και η δημιουργία της Παράκτιας Διαδρομής Adriatic coastal route».

Με την ολοκλήρωση της Ημερίδας ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο υπό διαμόρφωση νέο Βυζαντινό Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου από την  Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρα Ολυμπία Βικάτου και την αρχαιολόγο Φραγκούλα Γεώρμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ