Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βρήκα λεφτά, ας κάνω και μια Ανάπλαση

Published

on

Στο ίδιο έργο θεατές τις τελευταίες δεκαετίες. Βγαίνουν προγράμματα που χρηματοδοτούν έργα και οι Δήμοι τρέχουν να προλάβουν για να πάρουν χρήματα και να εμφανίσουν έργο.

Κι όταν λέμε τρέχουν, κυριολεκτούμε. Αγώνας δρόμου να γίνουν μελέτες από υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες και από ειδικούς συνεργάτες των δημάρχων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν την εμπειρία σχεδιασμού και υλοποίησης δημοσίων έργων και μάλιστα χρηματοδοτούμενων από προγράμματα ή από μελετητικά γραφεία που δεν έχουν την όσμωση με την τοπική  κοινωνία.

Και μέσα στη βιασύνη, ανθρώπινα είναι και τα λάθη, οι παραλείψεις και ένα σωρό άλλα προβλήματα που βγαίνουν στην πορεία και δύσκολα μαζεύονται. Μα κι αν  ακόμα μαζευτούν και κάποια στιγμή το έργο παραδοθεί, εκεί πλέον αρχίζουν τα προβλήματα και καταλαβαίνουν όλοι ότι για να αξιοποιηθεί ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεσμεύτηκε και εγκλωβίστηκε το μέλλον μιας  περιοχής.

Ως πόλη και ως δήμος το έχουμε βιώσει πολλές φορές το θέμα αυτό.  Και δυστυχώς με αυτό τον τρόπο όχι    μόνο χάθηκαν έργα και πήγαν χαμένα προγράμματα, αφού τελικά η κοινωνία δεν κατάφερε να τα χαρεί, όπως για παράδειγμα το κολυμβητήριο και τα σφαγεία, αλλά έφτασε να απαξιώνει και έργα που θα μπορούσαν να είχαν δώσει μια άλλη προοπτική, όπως για παράδειγμα ο πολύπαθος ποδηλατόδρομος.

Ως δήμος έχουμε απτά παραδείγματα και συνεχίζουμε κι αυτή την περίοδο. Από τα χείλη του ίδιου του δημάρχου έχει ειπωθεί και επισημανθεί ως αδυναμία του έργου της Ανάπλασης, που γίνεται στο κέντρο της πόλης, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου η οδός Τζαβέλα θα στενέψει σε σημείο που δεν θα είναι ξανά δυνατό να γίνει ο δρόμος αυτός  διπλής  κυκλοφορίας.

Και ενώ όλα αυτά τα ζούμε, είναι δηλαδή πραγματικότητα που δύσκολα αμφισβητείται,  διαβουλευόμαστε και  αποφασίζουμε για την ανάπλαση δύο πλατειών, των Τζαβελαίων και του Κεφαλοβρύσου, με ρυθμούς που θυμίζουν διαδικασίες fast track, γιατί για άλλη μια φορά δεν προλαβαίνουμε ούτε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κάνουμε που μάλιστα προβλέπεται και από το νόμο.

Και δεν προλαβαίνουμε γιατί τρέχει πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει τα χρήματα για να κάνουμε την ανάπλαση των πλατειών. Και για να ξεπεράσουμε το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα εμφανίσουμε το έργο ως ήσσονος σημασίας.

Η διαμόρφωση κοινόχρηστων, δημοσίων χώρων και μάλιστα χώρων που συνδέονται με την ταυτότητα μιας περιοχής, την ιστορία της και την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας. Είναι θέμα που δεσμεύει την ταυτότητα της συγκεκριμένης περιοχής που τυχαίνει να ταυτίζεται και με την ανατολική είσοδο της πόλης.

Και κανείς δεν νομίζω ότι αμφισβητεί το κύρος της  μελέτης που εκπονήθηκε, αλλά δεν δόθηκε η δυνατότητα να κατατεθούν κι άλλες ιδέες και προτάσεις, έτσι ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη. Αυτή είναι η ουσία και η αξία ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.  Και δεν ξέρω ποιος μας δίνει το δικαίωμα να προσπερνάμε τη δυνατότητα της επιλογής της βέλτιστης πρότασης και λύσης.

Θεμιτή η επιθυμία κάθε δημάρχου  να θέλει να βάλει το όνομά του στην πατρότητα ενός έργου, γιατί συνήθως αυτό μένει στα χαρτιά, αφού ο επόμενος δήμαρχος είναι αυτός που κόβει τις κορδέλες. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο και με αυτούς τους ρυθμούς λειτουργεί η υλοποίηση δημοσίων έργων στη χώρα μας.

Όμως πόσο θεμιτό είναι να εγκλωβίζουμε την ταυτότητα μιας περιοχής που θα τη συνοδεύει και στο  μέλλον;

 

Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Lepanto Formula Kite Europeans: Τελετή Λήξης και Απονομές Μεταλλίων την Κυριακή 2/10

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ.Σοφίας Ζαχαράκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στις 18:30‘, η Τελετή Λήξης και οι Απονομές των Μεταλλίων στους αθλητές και τις αθλήτριες τη μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Ναύπακτο,  του Lepanto Formula Kite Europeans.   Η βραδιά θα κλείσει με μία ανοικτή για όλους συναυλία από τους “Les SkartOi“!

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

Το 2022 Lepanto Formula Kite Europeans που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Lepanto Formula Kite Europeans – Δηλώσεις Γκίζα, Schwendtner, Κρότση (vid)

Published

on

By

Δηλώσεις Β. Γκίζα, Δήμαρχου Ναυπακτίας, Πρόεδρου Οργανωτικής Επιτροπής Lepanto Formula Kite Europeans

Marcus Schwendtner, Secretary and Class Manager International Kiteboarding Association (ΙΚΑ)

–  Σπ. Κρότση, Αντιπρόεδρου International Kiteboarding Association (ΙΚΑ), Αντιπρόεδρου Οργανωτικής Επιτροπής Lepanto Formula Kite Europeans, Πρόεδρου Συλλόγου ΙΑΣΩΝ

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 238 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 238ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Σε ρυθμούς European Formula Kite η Ναύπακτος:

Σχεδόν 140 αθλητές που εκπροσωπούν 39    χώρες από κάθε ήπειρο συμμετέχουν και  αγωνίζονται στο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Formula Kite» στη Ναύπακτο αυτή την εβδομάδα. Το πρωτάθλημα που πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, στον κόλπο της Ναυπάκτου, είναι ένα δυνατό τεστ πριν από τους Παγκόσμιους αγώνες Formula Kite που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία σε λίγες εβδομάδες…

#   Μπαράζ ανακοινώσεων για ΟΕΥ και Δημοτική αστυνομία :

Την συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας, που κατέληξε συζήτηση για την επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας, ακολούθησε…

#   Τον Οκτώβριο ψηφίζει η Βουλή για τη Δημοτική Αστυνομία:

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία. Θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή…

#   «Βοήθεια στο σπίτι»: Το ΣτΕ φέρνει τα πάνω κάτω στην μοριοδότηση:

Άκυρη κρίθηκε από το ΣτΕ η μοτιοδότηση των ήδη εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 50% των θέσεων, σύμφωνα…

#   Με το βλέμμα στην κάλπη…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :   

Μιλούσαμε τους  προηγούμενους μήνες  για αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση και προσφυγή στις κάλπες ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης έναντι των αντιπάλων. Στην αυτοδιοίκηση όμως που η ημερομηνία των        εκλογών…

#   «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», αλλάζει το κέντρο της Ναυπάκτου:

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οδό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό      Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις…

#   Φωκίων Ζαΐμης: «Με διάλογο και συνεργασία μπορούμε να συνδέσουμε την  τεχνολογία με την εκπαίδευση και την εργασία» :

Στο 7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, τονίζοντας ότι η επιστήμη και η τεχνολογία…

#   Πέτυχαν το στόχο τους!  :

Πετυχαίνοντας το στόχο τους,  για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία  στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι «2οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας», όλων των      κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών. Με τις απονομές…

#  Ιωάννα Μαρή:  «Προγεννητική Αγωγή, τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου»:

Συνέντευξη στο Nafsweek.gr  της προέδρου της «Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής     Αγωγής», με στόχο την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας για την προετοιμασία των μελλοντικών γονέων  για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ