Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Βρούτσης: Πιθανόν και νέο «800άρι» το επόμενο δίμηνο 

Published

on

Επίδομα-800-ευρώ

O Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για τον τρόμο που έχει δημιουργήσει στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα το παρατεταμένο λουκέτο στην αγορά ο κορονοϊός και την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκαλεί η πανδημία, τόνισε:

Για το «800άρι» είπε ότι θα δοθεί μέχρι και τις 15 του τρέχοντος τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς με την παράταση που δόθηκε ως τις 10 Απριλίου στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ πάει την πληρωμή λίγο πιο πίσω.

Για το αν έχουν λεφτά τα ταμεία για να υπάρξει το επίδομα των 800€ για τον Μάη και τον Ιούνη: «Έχουμε εξαγγείλει ότι η περίμετρος των επιχειρήσεων θα μεγαλώσει και το 85% μπαίνει σήμερα κάτω από την ομπρέλα των 800€. Αν συνεχιστεί θα διευρυνθεί το 800άρι».

Ο υπουργός Εργασίας ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει ακόμα κι αν τραβήξει περισσότερο η ιστορία και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση για μείωση μισθών μιας και «Με όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιέχει μείωση συντάξεων ή μισθών. τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί». Παράλληλα τόνισε ότι η εικόνα των στοιβαγμένων συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες θα αλλάξει, καθώς «ο στόχος για να βγάλουμε ψηφιακή σύνταξη παραμένει, αν δεν πάμε Ιούνιο θα πάμε τον Ιούλιο σίγουρα».

Για το φόβο έκρηξης της ανεργίας ξεκαθάρισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μπουν λουκέτα, να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ώθηση στην αγορά μόλις τελειώσει αυτό. Διατηρούμε καύσιμα, κρατήστε το αυτό, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τον Μάρτιο έδειξε γενναιότητα η ελληνική επιχείρηση. Δεν είχαμε κύμα απολύσεων που να οφείλεται σε λουκέτα. Αν υπήρξε άνοδος της ανεργίας, οφείλεται σε μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα τον Μάρτιο κράτησε».

ΕΛΛΑΔΑ

Δυστυχώς δεν μας λείπουν τα λεφτά…

Published

on

By

Άσπρο-Μαύρο-άρθρο-πολιτικό-Nafsweek

Σε ένα θέμα δεν μπορεί να διαφωνήσει  κανένας στη Ναύπακτο, την  υστέρηση της πόλης σε υποδομές. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου.  Βρίσκονται σκόρπιες σε όλη την πόλη. Δυσκολεύεται       κάποιος να τις εντοπίσει, και μόνο αν γνωρίζει την ακριβή  διεύθυνση τους  θα καταφέρει με GPS ή με χάρτη να τις    ανακαλύψει.

Σε ένα κτήριο, το γνωστό σε όλους παλιό Sprider, στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες και η διεύθυνση περιβάλλοντος, που φωτίζονται με προβολείς το βράδυ αλλά την ημέρα  ούτε μια πινακίδα δεν ενημερώνει τον πολίτη τι στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτήριο.

Σε άλλο κτήριο το γνωστό ως   παλιό ΙΚΑ η κοινωνική διεύθυνση και σε διαφορετικό κτήριο το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σε άλλο κτήριο, το γνωστό    παλιό νοσοκομείο, η οικονομική υπηρεσία και αλλού η ΔΕΥΑΝ.

Στο ΞΕΝΙΑ συνεδρίαζε για χρόνια το δημοτικό συμβούλιο, που πρόσφατα προ κορωνοϊού, βρήκε στέγη στα  γραφεία της Αιτωλικής.

Διασκορπισμένες οι υπηρεσίες του Δήμου και σε μισθωμένα κτήρια οι περισσότερες από αυτές. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος για το αυτονόητο ότι δηλαδή ο διασκορπισμός αυτός έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη διοίκηση του δήμου όσο και  στην εξυπηρέτηση του δημότη. Δεν φτάνει που ταλαιπωρείται ο δημότης με τη γραφειοκρατία και τις ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης μπαίνει και στη διαδικασία να κόβει βόλτες από τη μια στην άλλη άκρη της πόλης για να εξυπηρετηθεί.

Ο Δήμος είναι η μεγαλύτερη «επιχείρηση» στην περιοχή, από την άποψη ότι απασχολεί περισσότερους από 250   μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους και επιπλέον έχει ένα πολύ μεγάλο μητρώο προμηθευτών και εργολάβων που συναλλάσσονται με τον Δήμο. Δεν χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση για να κατανοήσει ο κοινός νους ότι τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις δεν νοείται να έχουν τα γραφεία τους διασκορπισμένα στα πέντε σημεία του ορίζοντα.

Η λύση στο πρόβλημα εξόφθαλμη.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου διοικητηρίου που θα καλύπτει όχι μόνο όλες τις  υπηρεσίες αλλά θα διαθέτει και κατάλληλους χώρους  εκδηλώσεων και διοργάνωσης μικρών συνεδρίων με   κατάλληλους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης. Μεγαλόπνοο θα πει κανείς έργο και ως εκ τούτου ανέφικτο στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η κρίση έχει γίνει μια πολύ καλή αφορμή να προσπερνάμε προς στιγμή τα προβλήματα διογκώνοντας τα για το    μέλλον. Δεν φταίει όμως η κρίση αλλά η διαχείριση των δημοσίων θεμάτων από αυτούς που διοικούν τον δήμο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν δεν υπήρχαν οι κατά    καιρούς ευεργέτες (Παπαχαραλάμπους, Κοζώνης, Τσώνης κα.) ο Δήμος Ναυπακτίας δεν θα είχε κεραμίδι να   στεγαστεί. Διαχρονικά, όλες οι δημοτικές αρχές δεν  κατάφεραν να παραδώσουν ένα δημοτικό κτήριο και   βεβαίως έχουν τις ευθύνες τους.

Γιατί σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί  στα δημοτικά συμβούλια έχουν δοθεί περισσότερα από 250.000 ευρώ σε μισό χρόνο για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, περισσότερα από 300.000  για αγορά κοινόχρηστου εξοπλισμού και οργάνων παιδικών χαρών, πάνω από 250.000 ευρώ για καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, πάνω από 200.000 για αγορά οικοδομικών υλικών.

Και φαίνεται ότι τα ποσά αυτά έχουν δαπανηθεί. Γιατί η διοίκηση του δήμου δεν έχει αρνηθεί ότι έχουν δοθεί τα ποσά.

Αν αθροίσει κανείς τα ποσά  αυτά καταλαβαίνει ότι πρόκειται για 1.000.000 ευρώ που έχει δαπανηθεί σε ένα μόνο χρόνο!!!

Μετά από αυτό, πόσο ανέφικτη είναι με χρονοδιάγραμμα πενταετίας η δημιουργία ενός σύγχρονου Διοικητηρίου στη Ναύπακτο;

Δυστυχώς δεν μας λείπουν τα χρήματα, το όραμα, η στρατηγική, ο προγραμματισμός και η απαγκίστρωση από μικροπαλαιοκομματικές νοοτροπίες μας λείπουν.

Αν τα είχαμε αυτά, θα είχαμε όχι μόνο υποδομές αλλά και άλλη κουλτούρα ως πολίτες, που σημαίνει ότι η Ναύπακτος θα ήταν αναγνωρίσιμος με ταυτότητα   προορισμός.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί όχι Μουσείο το πρώην δημαρχείο Αντιρρίου ;

Published

on

By

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη υποδομών στη Ναυπακτία. Υποδομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική επισκεψιμότητα αναδεικνύοντας τον μεγάλο   πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ενώ έχουμε πολιτιστικό πλούτο είμαστε πάμφτωχοι σε υποδομές, όπως μουσεία, πινακοθήκες και γενικότερα  χώρους πολιτισμού.

Πέρα όμως από την ανάδειξη της υστέρησης που έχουμε, δόθηκε η ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης αξιόλογες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης είναι μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν, από τη δημοτική περίοδο Μπουλέ, που είχε την ιδέα και έκανε ενέργειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος και πέτυχε να χωροθετηθεί με ΦΕΚ ο χώρος ανέγερσης του στο Γρίμποβο. Στόχος του εγχειρήματος,  να ζωντανέψει ξανά η ιστορία και να προβληθεί  σε όλο τον κόσμο η ταυτότητα της περιοχής, μιας και η Ναύπακτος  είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που το όνομά της το ίδιο είναι ταυτισμένο με τη ναυπηγική.

Η πρόταση προέβλεπε εκθέματα και δράσεις κυρίως βιωματικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα αναδείκνυαν την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης ξεκινώντας από τη σχεδία των Ηρακλειδών που    πέρασαν από τη Ναύπακτο στη Πελοπόννησο.

Πέρα από τη χωροθέτηση του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης, τα επόμενα χρόνια δεν έγινε καμιά άλλη ενέργεια για να προχωρήσει το θέμα. Ωστόσο τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει, η ιδέα και η χωροθέτηση του χώρου αποτελούν πραγματικότητα. Η υλοποίηση αυτού τους εγχειρήματος θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην πολιτιστική και    τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader στη δημοτική περίοδο Λουκόπουλου στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΞΕΝΙΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο ανάδειξης του μεγάλου – και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητου – πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουμε ως πόλη, της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στο  χώρο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τις νέες τεχνολογίες να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι εργασίες στο ΞΕΝΙΑ προχωρούν και αναμένουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα το μουσείο εικονικής πραγματικότητας.

Αρχαιολογικό Μουσείο στα δημοτικά κτήρια του Αντιρρίου, που πλέον είναι κενά μετά την οριστική αποχώρηση του ΤΕΙ, πρότεινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αξιοποίησης των σημαντικών σε αριθμό και έκταση δημοτικών εγκαταστάσεων του Αντιρρίου, που σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, που έχουν εμπλουτιστεί και με την κατασκευή της Ιόνιας οδού καθώς και για εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή συζητηθεί με τους υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Η περιοχή ενδείκνυται καθώς αποτελεί την κύρια είσοδο του Δήμου Ναυπακτίας και ταυτόχρονα αποτελεί      σταυροδρόμι που συνδέει το παρελθόν (κάστρο Αντιρρίου, αρχαίο θέατρο Μακύνειας) με το σύγχρονο μεγάλο έργο της Γέφυρας.

Είναι μια πρόταση με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου που διαθέτει η Ναυπακτία. Τα λιγοστά δημοτικά κτήρια που διαθέτει ο δήμος θα πρέπει να τα αξιοποιεί με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα μπορούσε να έχει.

Με δεδομένη τη βαρύτητα που, όπως δηλώνει, ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας δίνει στον Πολιτισμό η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του τόσο για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης όσο και για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αντίρριο.

Πεδίον δόξης λαμπρόν.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για τα πλατάνια

Published

on

By

«Σήμα κατατεθέν» για την πόλη της Ναυπάκτου αποτελούν τα πλατάνια της. Τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και σε διάφορα σημεία της πόλης συναντούμε πλατάνια, που προσδίδουν ιδιαίτερο τόνο στο περιαστικό πράσινο.

Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε και να τα διατηρήσουμε και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, ιδιαίτερα τώρα που η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, η οποία επιφέρει νέκρωση τους,  έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της και στην Ναύπακτο.  Αν και δεν αντιμετωπίζαμε μέχρι και πέρυσι κανένα απολύτως πρόβλημα με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων και με την κατάσταση των πλατάνων στην χερσαία ζώνη να είναι πολύ καλή, η ασθένεια επισκέφθηκε και την πόλη μας.

Κατά την περσινή χρονιά διαγνώστηκαν πλατάνια στην ορεινή Ναυπακτία και  ένα πλατάνι στο Γρίμποβο που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Μόλις  πριν λίγες ημέρες ένα ακόμα, αυτή την φορά στην Ψανή  βρέθηκε να έχει χτυπηθεί από την ασθένεια, γεγονός που σήμανε συναγερμό.

Συγκεκριμένα το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενημέρωσε το δήμο ότι μετά από έλεγχο  που πραγματοποιήθηκε  σε πλατάνι της παραλίας Ψανής, τα δείγματα που στάλθηκαν σε   εργαστήριο της Αθήνας,  βγήκαν θετικά με το φυτό να έχει προσβληθεί από την ασθένεια μονοχρωματικό έλκος.  Σε εγρήγορση βρίσκονται το Δασαρχείο όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, παρακολουθώντας το φαινόμενο και με μέλημά τους να αποφευχθεί η διασποράς  της νόσου και στα υπόλοιπα    δέντρα της παραλίας.

Την Ναύπακτο θα επισκεφθεί  την Τρίτη  ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο – φυτοπαθολόγο  του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος  έχει επισκεφθεί και πάλι  για το ίδιο θέμα την Ναύπακτο στο παρελθόν,  υποδεικνύοντας  τρόπους αντιμετώπισής του προβλήματος.

Ωστόσο, από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάσχεση της διάδοσής της  σε άλλα δέντρα,  με μοναδική λύση την κοπή και την καύση του δέντρου που έχει ασθενήσει, αλλά και των γειτονικών με αυτό, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται και μέσω του ριζικού   συστήματος των δέντρων.

Σε κάθε περίπτωση η Ναύπακτος πρέπει να βρίσκεται σε συναγερμό.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ