Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο από την ΟΣΥΝ

Published

on

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν. , μετά την εισήγηση και παρότρυνση πολλών τοπικών παραγόντων και οργανώσεων, αποφάσισε  την οργάνωση του                  «Β΄ ΠΑΝΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ» που προβλέπεται να γίνει στη  Ναύπακτο την 1-2/3/2019  ( Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα ) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας.

Σημειωτέον  το Α΄ Αναπτυξιακό Συνέδριο οργανώθηκε από την Ο.ΣΥ.Ν. τον Νοέμβριο του 1988  και ακολούθησε ανάλογη Ημερίδα το Μάρτη του 2007.

Μετά από 30 χρόνια και με ομογενοποιημένο το διοικητικό πλαίσιο της Ναυπακτίας είναι καιρός  να εξεταστούν συνολικά τα υπάρχοντα προβλήματα και οι προοπτικές.

Στην προσωρινή  προτεινόμενη θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες  θεμάτων :

Α.  Αυτοδιοίκηση – Φορείς  Ανάπτυξης              Β. Τουριστική και Οικιστική Ανάπτυξη

Γ.  Πολιτιστική και Εκπαιδευτική  Ανάπτυξη      Δ. Γεωργική και Βιομηχανική Ανάπτυξη

Ε.  Ποιότητα Ζωής.

Η θεματολογία είναι  ανοικτή, οπότε μπορούν να προστεθούν, εάν προταθούν εγκαίρως,  θέματα κατά τα ενδιαφέροντα των εισηγητών και των φορέων – συνέδρων.

Η  Οργανωτική Επιτροπή , με απόφαση του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας απαρτίζεται από τους :

Πρόεδρος : Χαραλαμπόπουλος Χαρ. ,    πρώην Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν.              ( 6978332724)

Μέλη :       Δημαδάμα Δήμητρα ,                      Πρόεδρος  Ο.ΣΥ.Ν.             ( 6945425698 )

Καλαβρουζιώτης Αθαν.             Αντιπρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν.             ( 6947945473 )

Τσώτας Ιωάννης ,                  πρώην Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν              ( 6972500806 )

Δημητρόπουλος Ηλίας , Αρχισυντάκτης Ναυπακτιακής Φωνής Πατρών ( 6945563238 )

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Μετά τριάντα χρόνια (Ναύπακτος 19-20 Νοεμ. 1988) από την οργάνωση του Α΄ ΠΑΝΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν. αποφάσισε να οργανώσει το  Β΄ Συνέδριο στη Ναύπακτο  για να δούμε, τώρα που η Επαρχία Ναυπακτίας αποτελεί ένα Δήμο, πού βρισκόμαστε, πού πάμε .

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Ο.ΣΥ.Ν., την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας .  Θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα αναφερθούμε στο μέλλον, τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε η Ναυπακτία να πάρει τη θέση που δικαιούται μέσα στην εθνική οικονομία.

Η πρώτη και προσωρινή διαμόρφωση των θεματικών ενοτήτων θα αναλυθεί παρακάτω. Η οριστική διαμόρφωση θα γίνει μετά την ανάληψη των θεμάτων από τους εισηγητές. Η προσέγγιση των θεμάτων είναι ενημερωτική και όχι δεσμευτική.

Α΄Ενότητα : Αυτοδιοίκηση – Φορείς  Ανάπτυξης.

1ο ΘΕΜΑ :   Γεωγραφικό – Ιστορικό – Δημογραφικό – Διοικητικό πλαίσιο – Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  « Καποδίστριας, Καλλικράτης , Κλεισθένης» .

Το θέμα είναι σημαντικό. Η ερήμωση στην  ορεινή ζώνη είναι φανερή. Πώς μπορεί να σταματήσει ; Η διάσπαση του Δήμου σε πάνω από εξήντα (60) κοινότητες , που πολλές είναι έρημες,  είναι λειτουργική και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ;  Η επάνοδος  στη Ναυπακτία των δύο κοινοτήτων  που χωρίς λόγο εντάχθηκαν στο Δήμο Θέρμου θεωρείται δίκαιη πράξη.  Η σημερινή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από το 1833 που ορίστηκαν τα όρια των επαρχιών . Η Ναύπακτος και η Ευπαλίδα (περιοχή Ευπαλίου ) έχουν πλέον κοινά συμφέροντα και πολλές δημόσιες λειτουργίες είναι κοινές. Το θέμα πρέπει να τίθεται και να συζητείται.

2ο ΘΕΜΑ : Ο ρόλος της Ο.ΣΥ.Ν. , των πατριδοτοπικών Συλλόγων και των αποδήμων στην κοινωνικοοικονομική  ανάπτυξη της Ναυπακτίας.

-Ήδη η Ο.ΣΥ.Ν. και οι πατριδοτοπικοί Σύλλογοι  είναι μια πραγματικότητα. Ο στόχος του Πατριδοτοπικού Κινήματος είναι : 1) Συνδετικός ( στενότερες σχέσεις μεταξύ  χωριανών για τους Συλλόγους και για την Ομοσπονδία η δημιουργία της συνείδησης του  Ναυπακτίτη που ενδιαφέρεται για όλη την Επαρχία),  2) Πολιτιστικός ( η πολιτιστική ανάπτυξη κάθε χωριού και της Επαρχίας, η συντήρηση των παραδόσεων και η διάσωση των αντικειμένων που μας θυμίζουν το παρελθόν) και  3) Αναπτυξιακός ( η οικονομική ανάπτυξη κάθε χωριού και της  επαρχίας ως ευρύτερης ενότητας ).

  • Το Πατριδοτοπικό Κίνημα (Π.Κ.) μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο. Για να επιτύχει τους στόχους του πρέπει να συνεργάζεται με τους  Ο.Τ.Α.  Το Π.Κ. συμπληρώνει και δεν ανταγωνίζεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) .

Η Τ.Α:. διοικεί, το Π.Κ.  εκφράζει γνώμη – συμπαρίσταται. Απαιτείται συνεργασία χωρίς αυταρχισμούς  αλλά με πολύ διάλογο. Το Π.Κ. στερείται πόρων για να επιτελέσει τους σκοπούς του.

  • Απαιτείται συνεργασία με το απόδημο πατριδοτοπικό κίνημα.
  • Απαιτείται επισήμανση των αναπτυξιακών τομέων και κατάλληλη διαφώτιση για τη   συμμετοχή των απόδημων στην προσπάθεια ανάπτυξης.
  • Εξέταση των προϋποθέσεων για μερική παλιννόστηση.

Β΄ Ενότητα  : Τουριστική και Οικιστική Ανάπτυξη.

    1ο  Θέμα   : Θαλάσσιος Τουρισμός – Ορεινός Τουρισμός – Αγροτουρισμός – Περιβάλλον – Ιαματικές Πηγές – Ευηνολίμνη .

Ο τουρισμός σε όλους τους τομείς του μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης της Ναυπακτίας.

– Ο καθαρισμός και η βελτίωση των ακτών Βαράσοβας – Κλόκοβας – Μακύνειας – Αντιρρίου – Πλατανίτη – Παλαιοπαναγιάς – Ναυπάκτου διευκολύνει  την τουριστική  ανάπτυξη της περιοχής και τη  δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων.

–  Η ιαματική πηγή Στάχτης  και η Ευηνολίμνη  μπορούν αναπτυσσόμενες ν’ αποτελέσουν  μοχλό ανάπτυξης  ολόκληρης της Ναυπακτίας.

–  Η παραλιακή σύνδεση κατά τους θερινούς μήνες με καΐκι  της Ναυπάκτου με τη Βαράσοβα θα φέρει φτερά στον τουρισμό.

– Η ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού  διευκολύνει και την τουριστική ανάπτυξη.

– Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού βρίσκεται σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός βατού οδικού δικτύου. Τόσο το  ανατολικό  όσο  και το δυτικό  τμήμα της Ναυπακτίας προσφέρονται ιδιαίτερα για την τουριστική ανάπτυξη  με προϋπόθεση την βελτίωση των αναγκαίων υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου . Η διατήρηση του παραδοσιακού τύπου των κατοικιών είναι απαραίτητη .

–  Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων για την λειτουργία ξενώνων σε όλα τα χωριά για την  ανάπτυξη του εσωτερικού – τοπικού τουρισμού. Μετατροπή των αργούντων δημοτικών σχολείων σε ξενώνες, στήριξη  των ενδιαφερόμενων για λήψη δανείου για κατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων.

–  Ανάδειξη των μνημείων της Αρχαίας, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ναυπακτίας ( Ασκληπιεία, Κάστρο Ναυπάκτου, Κάστρο Αντιρρίου, Παναξιώτισσα κ.λ.π.)

– Αξιοποίηση των ποταμών Εύηνου, Κότσαλου και Πόριαρη για τουριστικούς σκοπούς, μονοπάτια.

– Λογικές τιμές των καταστημάτων.

– Περιβάλλον : Βιολογικός καθαρισμός, καθαριότητα των ακτών, καθαριότητα των οικισμών, κατασκευή έργων με σεβασμό στο περιβάλλον.

–  Θρησκευτικός τουρισμός.

–  Ανάπτυξη της ιαματικής πηγής Στάχτης  και λοιπών πηγών .

–  Σύνδεση της Πυλήνης με την Αποδοτία μέσω Αγίας Κυριακής.

–  Σύνδεση  ανατολικής – δυτικής Ναυπακτίας  και στη συνέχεια με Φθιώτιδα στη διαδρομή  Κλεπά-Λιβαδάκι- Μανδρινή .

2ο  Θέμα : Πολεοδόμηση – Οικιστική Ανάπτυξη Ναυπάκτου, παραθαλλάσιων και ορεινών περιοχών, κυκλοφοριακό Ναυπάκτου.

– Η περιοχή  από Δάφνη ως τη Μακύνεια αποτελεί ένα πολεοδομικό συγκρότημα.

– Οικιστική ανάπτυξη της πόλης με διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της.

– Επέκταση των ορεινών οικισμών, διάθεση  κοινοτικών οικοπέδων, διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα.

– Το κυκλοφοριακό της Ναυπάκτου χρειάζεται ριζική  λύση. Μήπως πρέπει να εξεταστεί η κατασκευή υπόγειας σήραγγας στο Κάστρο ;

Γ΄Ενότητα  : Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Ανάπτυξη .

1ο Θέμα  :   Αρχαιότητες – Μνημεία – Πέτρινα Γεφύρια,  Κειμήλια ,Γράμματα , Τέχνες Τοπικός Τύπος ,Πολιτιστικά Σωματεία, Κληροδοτήματα, Δωρεές.

Σ’ όλη της Ναυπακτία υπάρχουν Αρχαιότητες για τις οποίες οι γνώσεις μας ακόμη είναι ελάχιστες. Χρειάζεται επισήμανση , απογραφή  και αξιοποίηση όσων είναι δυνατόν. Απογραφή των μνημείων και των πέτρινων γεφυριών ως και απογραφή και μέτρα προστασίας των εκκλησιαστικών κειμηλίων. Τρόπος δημιουργίας πνευματικής κίνησης και ενεργοποίηση των πολιτιστικών Σωματείων.

2ο  Θέμα  : Παιδεία  ( Τ.Ε.Ι. , Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση.

– Κτιριακό πρόβλημα Τ.Ε.Ι. και Σχολείων.

– Η χωροταξική κατανομή των Σχολείων της Δ/θμιας μπορεί να τροποποιηθεί ; Μήπως χρειάζεται Λύκειο στα ανατολικά ;

3ο Θέμα : Αθλητισμός ( Αθλητικοί Όμιλοι, Γυμναστήρια , Γήπεδα , Στάδια )

– Απογραφή   ομίλων όλων των τομέων. Επισήμανση προβλημάτων. Προτάσεις λύσης τους. Απογραφή γυμναστηρίων, γηπέδων και σταδίων. Προβλήματα – προτάσεις.

Δ΄ Ενότητα : Γεωργική και Βιομηχανική Ανάπτυξη .

1ο  Θέμα  :  Γεωργία – Κτηνοτροφία – Πτηνοτροφία – Μελισσοκομία – Δασοκομία – Πανίδα – Αλιεία – Συνεταιρισμοί.

-Εντατικοποίηση της καλλιέργειας στην πεδινή ζώνη και κατασκευή αρδευτικών έργων. Παραγωγή κτηνοτροφικών τροφών.

– Προβλήματα θαλάσσιας αλιείας.

– Καταγραφή δασών – προστασία – τρόποι εκμετάλλευσης – προστασία θηραματικού πλούτου – εκτροφεία – αναδασώσεις – δασικό οδικό δίκτυο.

-Καθαρισμός βοσκοτόπων – βοσκόδρομοι – στέγαστρα. Κίνητρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.

–  Συνεταιριστική ανάπτυξη της περιοχής .

2ο Θέμα : Οικοτεχνία – Βιοτεχνία – Βιομηχανία – Ορυκτός Πλούτος – Εργατικό Δυναμικό –

-Υπάρχει οικοτεχνία και πώς μπορεί να αναπτυχθεί ;

– Απογραφή Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας, προβλήματα και τρόποι  ανάπτυξης. Επισήμανση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Απογραφή του Εργατικού Δυναμικού – Προβλήματα – Ανεργία.

3ο  Θέμα  : Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ε΄ Ενότητα  : Ποιότητα Ζωής .

1ο Θέμα : Οδικό δίκτυο – συγκοινωνία, Τηλεπικοινωνίες – Επικοινωνίες, Τηλεοπτική κάλυψη – Διαδίκτυο.

– Ασφαλτοστρωμένες βασικές οδικές αρτηρίες (24, 25, 26 ) Βατό ενδιάμεσο ακτινωτό δίκτυο. Σύνδεση Δυτικής με Ανατολική Ναυπακτία ( Πλάτανος – Άνω Χώρα – Πυλήνη ,      Κλεπά – Λιβαδάκι – Μανδρινή ).

– Οργάνωση συγκοινωνιών με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Επικοινωνία με νέα μέσα – Διαδίκτυο.

2ο  Θέμα  : Περίθαλψη – Πρόνοια – Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ύδρευση – Αποχέτευση.

– Ορθολογική λειτουργία Κέντρων Υγείας – Περιφ. Ιατρείων – Αγροτικών Ιατρείων .

– Βρεφονηπιακοί σταθμοί, περίθαλψη αναπήρων – απόρων . Στεγαστικό.

– Αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης.

– Αποχέτευση παραθαλάσσιων οικισμών.  Προγραμματισμός για τους λοιπούς οικισμούς.

Αυτή είναι μία πρόχειρη προσέγγιση και ανίχνευση των προβλημάτων. Οι εισηγητές θα συμπληρώσουν και θα εμβαθύνουν  οι δε σύνεδροι θα προσφέρουν τη δική τους εμπειρία.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως εισηγητές καλούνται να  αποστείλουν στην Οργανωτική   Επιτροπή Συνεδρίου συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής μέχρι 15-01-2019.

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Χαρ. Χαραλαμπόπουλος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας – Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων και να μοιραστούν αξέχαστες Γιορτές με ένα πλούσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, Δράσεων και Δραστηριοτήτων!

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος η πλατεία απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα υπάρχουν τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια των παιδιών, ενώ όπως και κάθε χρόνο, θα φιλοξενούνται σε αυτά και οι Σύλλογοι ΑμεΑ ΑΛΚΥΟΝΗ και Γονέων Παιδιών με Νεοπλαστματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ Ναυπάκτου.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

  • 18:00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου σε συνεργασία με την Τ.Κ. Λυγιά, το Δημοτικό Σχολείο Λυγιά και τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

  • 18:00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Γαλατά, σε συνεργασία με την Τ.Κ Γαλατά, το Δημοτικό Σχολείο Γαλατά και τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

  • 18:00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με Χριστουγεννιατικές δράσεις για τα παιδιά και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιρρίου «Το Καστέλι» και το ΚΔΑΠ Αντιρρίου. Πλατεία Χορμόβα Αντιρρίου

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

  • 19:00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Ναύπακτο. Συμμετέχουν: ο Σύλλογος «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές», η σχολή χορού της Μάρθας Καραλή και η Σχολή Ιππασίας «Δημητρίου Horses». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00 «Τα φλουριά του Άι-Βασίλη» με τη Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Αφροδίτη Τηλιγάδα και τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
  • 17:30-20:30 Μουσικά παιχνίδια με τον Νίκο Τριανταφύλλου & τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
  • 18:00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Δάφνη, σε συνεργασία με την Τ.Κ. Δάφνης, το Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024        

  • 17:30-20:30 Γύψινα Χριστουγεννιάτικα Διακοσμητικά  με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου.

Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-16:00 Rockpainting (για παιδιά 7-12 ετών) και προβολή Χριστουγεννιάτικης ταινίας, με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
  • Βόλτα με την άμαξα του Άγιου Βασίλη (διάρκεια 1 ώρα).
  • 12:00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου στις πλατείες της πόλης μας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δ. Αμπατζή.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00 Άγιος Βασίλης με δαχτυλομπογιές (για παιδιά 5-8 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου.
  • 17:30-20:30 Φτιάχνω τον πιο ξεχωριστό Άγιο Βασίλη (για παιδιά 5-8 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00 Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές.
  • 17:30-20:30 Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές.  Σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00 Κατασκευή Ημερολογίου. Σύλλογος «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
  • 17:30-20:30 Γλυκά Χριστούγεννα – Γλυκές Δημιουργίες με την Σωτηρία Προδρόμου & τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00 Κατασκευή Ημερολογίου με τον Σύλλογο «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές».
  • 17:30-20:30 Διαδραστικό Παραμύθι με τη συγγραφέα Χριστίνα Καρρά & τον Σύλλογο «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
  • 20:00 Have yourself a Merry Little Christmas – Τραγουδάμε τα Χριστούγεννα, με τη Ζωή Παπαδοπούλου και τον Νίκο Ζιάζιαρη. Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-13:00  Origami Άγιος Βασίλης (για παιδιά 5-7 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου.
  • 17:30-20:30 «Χριστουγεννιάτικα θαύματα από χαρτί». Origami για ενήλικες και παιδιά με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Τρίτη  31 Δεκεμβρίου 2024

  • 11:00-16:00 Χριστουγεννιάτικη Τέχνη και Επιστήμη – Φωτεινός Τάρανδος (για παιδιά 8-12 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
  • 12:00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου στις πλατείες της πόλης μας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δ. Αμπατζή.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

  • 11:00-13.00 Μουσικά παιχνίδια με τον Νίκο Τριανταφύλλου και τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
  • 17:30-20:30 Ζωγραφική και Κατασκευές από τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».  Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Βόλτα με την άμαξα του Αγίου Βασίλη (διάρκεια 1 ώρα).

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

  • 11:00-13:00  Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου
  • 17:30-20:30 «Πιγκουίνος στο Παγοδρόμιο του Χρόνου» AR Εφαρμογή (για παιδιά 5-12 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

  • 11:00-13:00 Pixel Art (για παιδιά 5-12 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου
  • 17:30-20:30  Crafts (για παιδιά 5-12 ετών) με τον εικαστικό Ηλία Παπαγεωργίου. Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Βόλτα με την άμαξα του Αγίου Βασίλη (διάρκεια 1 ώρα).

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

  • 11-13:00 Ζωγραφική και Κατασκευές. «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
  • 17:30-20:30 «Τα Καλικαντζαράκια».  Μουσική, Παιχνίδι και Χορός με τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Πλατεία έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

  • 11:00 Εορτασμός Θεοφανείων – Λιμάνι Ναυπάκτου.

#  Η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και δημοτικά σχολεία της πόλης μας, στολίζει Χριστουγεννιάτικα Δέντρα:

6 Δεκεμβρίου, ώρα 09:30, Ειδικό σχολείο, πλατεία Φαρμάκη

10 Δεκεμβρίου, ώρα 10:15, 5ο δημοτικό σχολείο, πλατεία λιμένος

13 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00, 3ο δημοτικό σχολείο, πλατεία Ησιόδου

19 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00, 1ο δημοτικό σχολείο, πλατεία Φαρμάκη

Σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή δυσμενών καιρικών συνθηκών ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις ημερομηνίες ή τον τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων για το 2025

Published

on

By

Το θέμα των χρεώσεων των κοινόχρηστων χώρων για το 2025 ήρθε προς συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας (4/12).

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο εξορθολογισμός τους και η δίκαιη χρέωση ανάλογα την περιοχή, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και γενικώς καταλαμβάνουν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου, αν και η τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, το κόστος για τις επιχειρήσεις παρέμεινε το ίδιο.

Ταυτόχρονα σημείωσε τις αδικίες που υπάρχουν στις χρεώσεις φέρνοντας ως παράδειγμα τις ζώνες χρέωσης που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, με συνέπεια γύρω από το λιμάνι η χρέωση  να είναι 23 ευρώ ανά τ.μ. και έναν δρόμο πιο κάτω, αυτή να είναι 6,5 ευρώ ανά τ.μ., κάνοντας λόγο για την ανάγκη εξορθολογισμού τους.

Με την καταψήφιση της πρότασης για αύξηση των χρεώσεων από την Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε την προηγούμενη του Δημοτικού συμβουλίου (Τρίτη 3/12), οι χρεώσεις παραμένουν ως έχουν για το 2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίθετη η ΚΕΔΕ στις συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ

Published

on

By

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2024 στη Λάρισα και ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εκφράζει την έντονη, απόλυτη και πλήρη αντίθεση του στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ ‘’Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης’’.

Εμμένει στην δεσμευτική απόφαση του Τακτικού του Συνεδρίου στη Ρόδο όπου ομόφωνα αποφασίστηκε από τους συνέδρους, οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές, σεβόμενοι πάντα τις συνταγματικές επιταγές και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προϋπόθεση για τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου με βάση την κοινή πρόταση της ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ είναι να διεξαχθεί, ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΒΑΣΗ με επισπεύδον το αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υπουργείο Εσωτερικών και όχι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ δε μπαίνει σε καμία επιμέρους συζήτηση για το σχέδιο νόμου που απεστάλη από το ΥΠΕΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ