Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Στ. Ρήγας: Ο Τουρισμός ως βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στη Ναυπακτία

Published

on

Στα τέλη του 2016 εξέφρασα το ενδιαφέρον μου για την ενασχόλησή μου με τα κοινά στο δήμο Ναυπακτίας για πολύ προσωπικούς – συναισθηματικούς λόγους, καθώς και ως αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, έρευνας και αξιολόγησης των ενεργειών και έργων που (δεν) έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 12ετία. Έργα που θα έπρεπε να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών του δήμου στο σύνολό του και θα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων και εν γένει οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Φυσικά επέλεξα να συζητήσω τα παραπάνω με τον πλέον ειδικό σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Ναυπακτίας, καθώς και έμπειρο πρώην Δήμαρχο με αξιόλογο έργο Γιάννη Νταουσάνη. Μοιράστηκα λοιπόν το όραμά μου για την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής του δήμου (από τα χωριά του ορεινού όγκου έως το παραλιακό μέτωπο) ως τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει περισσότερες επιλογές στους πολίτες, θα κάνει το δήμο πιο λειτουργικό και φιλικό προς τους πολίτες του και ταυτόχρονα θα αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρατηρώντας και αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο άλλοι δήμοι της Ελλάδας – πχ. Καλαμάτας, Ναυπλίου, Βόλου – έχουν αναπτυχθεί  που βρίσκονται στις ίδιες χιλιομετρικές περίπου αποστάσεις από το κέντρο των Αθηνών, βασιζόμενοι στην προβολή, εξωστρέφεια και αναδόμηση μιας κυρίως πόλης κι όχι μέσω της εκμετάλλευσης του συνόλου του φυσικού πλούτου που διαθέτουν όπως ο δήμος Ναυπάκτου, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη ενός δήμου χρειάζεται να βασιστεί σε ένα όχημα το οποίο θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο δήμο μαζί.

Υποδομές όπως μια υπερσύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η οποία θα προσελκύσει ναυτικό τουρισμό, η κατασκευή παραλιακού οδού από το Γρίμποβο έως τη Χιλιαδού με τη σχετική ανάπλαση κατά μήκος της με πρότυπο οικολογικό πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Παλαιοπαναγιάς, υποδομές για εναλλακτικό τουρισμό στις όχθες του Εύηνου ποταμού καθώς και του βράχου της Βαράσοβας ως αναρριχητικό κέντρο η διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας στο κάστρο, με σκοπό τη δημιουργία ενός εναλλακτικού κοντινότερου περιφερειακού οδικού δικτύου της πόλης όπου θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των δημοτών, και βέβαια η βελτίωση του οδικού δικτύου προς τα χωριά του ορεινού όγκου (Ναύπακτο-Παλαιόσκαλα-Ανεμάκι-Πλάτανο-Αράχωβα-Καρπενήσι και Ανεμάκι-Αγ. Κυριακή-Άνω Χώρα) είναι κάποια μόνο από τα έργα τα οποία μπορούν να αποφέρουν νέες και μεγάλες πηγές εσόδων για το δήμο και τους πολίτες του.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα θα ωφελήσουν τον δήμο μας σε όλα τα στάδια τους. Από την προσέλκυση νέων επενδυτών για τη δημιουργία των έργων καθώς και αύξηση θέσεων εργασίας, τη διατήρηση αυτών καθώς τα έργα θα πρέπει να διατηρηθούν έως την αύξηση των εσόδων του δήμου, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και των εσόδων όλων των πολιτών όσοι θα απασχοληθούν στις προσωπικές τους επιχειρήσεις.

Στόχος λοιπόν είναι, μέσα από την ορθολογιστική χρήση των πόρων – φυσικών και οικονομικών – και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων επενδυτικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη  υποδομών που θα επιτρέψουν στο δήμο να εξυπηρετεί στο μέγιστο τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του. Φυσικά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιουσίες των δημοτών.

Φαντασθείτε το δήμο Ναυπάκτου με σύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου όπως της Καλαμάτας, ζωντανά χωριά ορεινού όγκου όπως του Πηλίου και εκμετάλλευση πολιτιστικής κληρονομιάς όπως του Ναυπλίου! Η τοποθεσία, η φυσική ομορφιά και η ιστορία του δήμου μας, αποτελούν 3 πολύ δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό πλάνου προβολής-προώθησης τουριστικού προϊόντος μπορούν να προσελκύσουν πληθώρα επισκεπτών. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να έχουμε μερίδα από τον εγχώριο τουρισμό όπως καί από το εξωτερικό καθ΄όλη την διάρκεια του έτους.

Όλα τα παραπάνω, ακουμπούν στους άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «Νέα Πορεία» του Γιάννη Νταουσάνη που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς και αποτελεσματικού δήμου, ενός δήμου που προσκαλεί τον κόσμο να τον επισκεφτεί, που έχει κάθε φορά κάτι νέο να προσφέρει στον επισκέπτη, έναν δήμο που προσφέρει στους πολίτες του, είναι αυτό που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Γιάννης Στ. Ρήγας, M.Sc

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Master NLP coach

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδιασμό «Νέα Πορεία» και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Ντουσάνη

ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Καραγκούνης: «Συνεχίζουμε με καθαρά πρόσωπα για τη ζωή μας»

Published

on

By

Μπαίνουμε στη τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου ο ελληνικός λαός καλείται να επιλέξει αν θα επιστρέψουμε στις μέρες των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας ή αν θα κάνουμε το βήμα μπροστά.

Το επικαιροποιημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εφασφαλίζει τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με νέα στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. Αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο και πλέον δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με υψηλό αίσθηση ευθύνης και συνέπειας απέναντι στους νέους και στις νέες, στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους που αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εγγυάται μία πορεία όπου η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν, μια πορεία όπου η μείωση της ανεργίας συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα, μια πορεία όπου τα υγιή δημόσια οικονομικά και η κοινωνική πολιτική συγκροτούν ένα πλέγμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.

Το πρόγραμμά μας δεν εστιάζει στους λίγους κι εκλεκτούς, αλλά στους αδικημένους και όλους εκείνους που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, για μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες. Στις 7 Ιούλη όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Συνεχίζουμε με καθαρά πρόσωπα για τη ζωή μας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.syriza.gr/ekloges2019/?gclid=CjwKCAjwxrzoBRBBEiwAbtX1nwtJ2rQQ7bQObbBBm9VBVbh8OjqU_E-A5wPvWe4y_pFD23LI-OrjsRoC2LMQAvD_BwE

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Καραγκούνης: «Η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται την οπισθοδρόμηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Published

on

By

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  Σταύρος Καραγκούνης  δήλωσε για τις υποσχέσεις του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια «μετά-Κλεισθένη» εποχή τα ακόλουθα:

«Μια νέα εποχή στη τοπική αυτοδιοίκηση έφερε η δημοκρατική τομή του ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου «Κλεισθένης Ι», ένα μεταρρυθμιστικό βήμα που υλοποίησε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς και ευρύτερα του προοδευτικού κινήματος.

Η απλή αναλογική ήταν το αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γυρίζοντας την πλάτη στη «συνταγµατική µοναρχία» και τα δημαρχοκεντρικά μοντελα. Ένα νέο εκλογικό σύστημα που έδωσε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και ανάγκες, να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου τους. Ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που βασίζεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και τις προγραμματικές συγκλίσεις.

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει σε ενδεχόμενη εκλογή του να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε Περιφέρειες και Δήμους και να μεταβεί σε μια «μετά-Κλεισθένη» εποχή.

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν άντεχε «περισσότερη δηµοκρατία», ποτέ δεν προωθούσε τη συνεργασία και τη διαφάνεια. Θέλει απλά να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ονειρεύεται την οπισθοδρόμηση και τις πελατειακές σχέσεις μετατρέποντας τους Δήμους σε τσιφλίκια τους και δεξαμενή ψήφων.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ τις συνεργασίες και την πολυφωνία,

ΘΕΛΟΥΝ να «ξηλώσουν» τις αρμοδιότητες σε Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ τοπικά δημοψηφίσματα και ανοιχτές διαβουλεύσεις με τον κόσμο,

ΘΕΛΟΥΝ δημοτικές αρχές να παίρνουν αποφάσεις για όλους με άνετη πλειοψηφία,

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών,

ΘΕΛΟΥΝ τον Δήμαρχο να αποφασίσει για όλους και για όλα.

Εμείς είμαστε κατά της οπισθοδρόμησης και υπέρ της προόδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς μιλάμε με ένα ουσιώδες έργο αλλάζοντας τους δήμους, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, υλοποιώντας κρίσιμες παρεμβάσεις και έργα υποδομής, οικοδομώντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ηρώ Ζαβογιάννη: «Κοιτάμε την κοινωνία στα μάτια, ψηφίζουμε για την επόμενη δεκαετία»

Published

on

By

Η Υποψήφια Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας , στον χαιρετισμό της κατά την παρουσίαση στη Ναύπακτο του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Αιτωλοακαρνανία, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενάρη του 2015. Μετά τους κοινωνικούς μας αγώνες, στις εκλογές του Ιανουαρίου, ένιωθα την αισιοδοξία της αλλαγής αλλά και την αγωνία να ανταποκριθούμε στην δύσκολη συγκυρία.

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 κατέβαινα ως υποψήφια και ακόμα αναρωτιόμασταν αν πράξαμε σωστά, αν υπήρχαν ρωγμές που δεν εκμεταλλευτήκαμε. Τότε ο λαός έδειξε ωριμότητα, μας εμπιστεύθηκε και μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε για να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Σήμερα, σε αυτές τις εκλογές, της 7ης Ιουλίου, κατεβαίνω πολύ υπερήφανη γιατί καταφέραμε πολλά. Βγήκαμε από τα μνημόνια. Εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και αρχίσαμε να τη σχεδιάζουμε για την επόμενη φάση της χώρας.

Αν κάναμε κάποια λάθη στο μείγμα των φορολογικών μέτρων, το διορθώνουμε. Δεν πιστεύω ότι μέσα στο μνημόνιο μπορούσαμε να κάνoυμε περισσότερα.

Άρα, λοιπόν, με υπερηφάνεια και αισιοδοξία κοιτάμε την κοινωνία στα μάτια. Ζητάμε να μην γυρίσουμε πίσω και να μη σταματήσει ο σχεδιασμός για μια ανάπτυξη βιώσιμη και δίκαιη. Τώρα ψηφίζουμε για την επόμενη δεκαετία».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ