Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Στ. Ρήγας: Ο Τουρισμός ως βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στη Ναυπακτία

Published

on

Στα τέλη του 2016 εξέφρασα το ενδιαφέρον μου για την ενασχόλησή μου με τα κοινά στο δήμο Ναυπακτίας για πολύ προσωπικούς – συναισθηματικούς λόγους, καθώς και ως αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, έρευνας και αξιολόγησης των ενεργειών και έργων που (δεν) έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 12ετία. Έργα που θα έπρεπε να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών του δήμου στο σύνολό του και θα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων και εν γένει οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Φυσικά επέλεξα να συζητήσω τα παραπάνω με τον πλέον ειδικό σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Ναυπακτίας, καθώς και έμπειρο πρώην Δήμαρχο με αξιόλογο έργο Γιάννη Νταουσάνη. Μοιράστηκα λοιπόν το όραμά μου για την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής του δήμου (από τα χωριά του ορεινού όγκου έως το παραλιακό μέτωπο) ως τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει περισσότερες επιλογές στους πολίτες, θα κάνει το δήμο πιο λειτουργικό και φιλικό προς τους πολίτες του και ταυτόχρονα θα αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρατηρώντας και αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο άλλοι δήμοι της Ελλάδας – πχ. Καλαμάτας, Ναυπλίου, Βόλου – έχουν αναπτυχθεί  που βρίσκονται στις ίδιες χιλιομετρικές περίπου αποστάσεις από το κέντρο των Αθηνών, βασιζόμενοι στην προβολή, εξωστρέφεια και αναδόμηση μιας κυρίως πόλης κι όχι μέσω της εκμετάλλευσης του συνόλου του φυσικού πλούτου που διαθέτουν όπως ο δήμος Ναυπάκτου, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη ενός δήμου χρειάζεται να βασιστεί σε ένα όχημα το οποίο θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο δήμο μαζί.

Υποδομές όπως μια υπερσύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η οποία θα προσελκύσει ναυτικό τουρισμό, η κατασκευή παραλιακού οδού από το Γρίμποβο έως τη Χιλιαδού με τη σχετική ανάπλαση κατά μήκος της με πρότυπο οικολογικό πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Παλαιοπαναγιάς, υποδομές για εναλλακτικό τουρισμό στις όχθες του Εύηνου ποταμού καθώς και του βράχου της Βαράσοβας ως αναρριχητικό κέντρο η διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας στο κάστρο, με σκοπό τη δημιουργία ενός εναλλακτικού κοντινότερου περιφερειακού οδικού δικτύου της πόλης όπου θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των δημοτών, και βέβαια η βελτίωση του οδικού δικτύου προς τα χωριά του ορεινού όγκου (Ναύπακτο-Παλαιόσκαλα-Ανεμάκι-Πλάτανο-Αράχωβα-Καρπενήσι και Ανεμάκι-Αγ. Κυριακή-Άνω Χώρα) είναι κάποια μόνο από τα έργα τα οποία μπορούν να αποφέρουν νέες και μεγάλες πηγές εσόδων για το δήμο και τους πολίτες του.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα θα ωφελήσουν τον δήμο μας σε όλα τα στάδια τους. Από την προσέλκυση νέων επενδυτών για τη δημιουργία των έργων καθώς και αύξηση θέσεων εργασίας, τη διατήρηση αυτών καθώς τα έργα θα πρέπει να διατηρηθούν έως την αύξηση των εσόδων του δήμου, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και των εσόδων όλων των πολιτών όσοι θα απασχοληθούν στις προσωπικές τους επιχειρήσεις.

Στόχος λοιπόν είναι, μέσα από την ορθολογιστική χρήση των πόρων – φυσικών και οικονομικών – και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων επενδυτικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη  υποδομών που θα επιτρέψουν στο δήμο να εξυπηρετεί στο μέγιστο τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του. Φυσικά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιουσίες των δημοτών.

Φαντασθείτε το δήμο Ναυπάκτου με σύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου όπως της Καλαμάτας, ζωντανά χωριά ορεινού όγκου όπως του Πηλίου και εκμετάλλευση πολιτιστικής κληρονομιάς όπως του Ναυπλίου! Η τοποθεσία, η φυσική ομορφιά και η ιστορία του δήμου μας, αποτελούν 3 πολύ δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό πλάνου προβολής-προώθησης τουριστικού προϊόντος μπορούν να προσελκύσουν πληθώρα επισκεπτών. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να έχουμε μερίδα από τον εγχώριο τουρισμό όπως καί από το εξωτερικό καθ΄όλη την διάρκεια του έτους.

Όλα τα παραπάνω, ακουμπούν στους άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «Νέα Πορεία» του Γιάννη Νταουσάνη που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς και αποτελεσματικού δήμου, ενός δήμου που προσκαλεί τον κόσμο να τον επισκεφτεί, που έχει κάθε φορά κάτι νέο να προσφέρει στον επισκέπτη, έναν δήμο που προσφέρει στους πολίτες του, είναι αυτό που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Γιάννης Στ. Ρήγας, M.Sc

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Master NLP coach

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδιασμό «Νέα Πορεία» και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Ντουσάνη

ΕΛΛΑΔΑ

Το Seatrac θα τοποθετηθεί φέτος νωρίτερα στην παραλία Ψανής

Published

on

By

Σε ενημέρωση του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου σχετικά με την τοποθέτηση του ειδικού βοηθητικού εξοπλισμού Seatrac,στην παραλία Ψανής, αναφέρεται:

 

“Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου ενημερώνουν ότι ο ειδικός βοηθητικός εξοπλισμός Seatrac φέτος θα τοποθετηθεί στην παραλία Ψανής νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Προς ενημέρωση όλων, ο συγκεκριμένος ειδικός βοηθητικός εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται από άτομα με κινητική αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη θάλασσα, το 2019 τοποθετήθηκε στις 22 Ιουνίου (!)  Ως εκ τούτου, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η παράταξη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» του κ.Τάκη Λουκόπουλου κάνει λόγο για …καθυστερήσεις.

Η δημοτική αρχή και η σημερινή διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχουν θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητά του για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, εξασφαλίζοντάς τους αυτονόητα δικαιώματα, αλλά και το ότι καθιστά την Ναύπακτο πόλη φιλική και φιλόξενη προς όλους”.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο- Άγιος Νικόλαος: Μέσα στο καλοκαίρι θα επαναλειτουργήσει η πορθμειακή  γραμμή

Published

on

By

Θετικές είναι οι εξελίξεις με την επιχειρούμενη επαναλειτουργία της Πορθμειακής Γραμμής Αιγίου -Αγίου Νικολάου Φωκίδας. Μετά από αναμονή 4 μηνών, το υπουργείο Ναυτιλίας ενέταξε τελικά στις «Αγονες Γραμμές» της χώρας την παλιά ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κορινθιακού, συμπεριλαμβάνοντας ως ενδιάμεσο σταθμό του δρομολογίου το νησί «Τριζόνια». Στην απόφαση αυτή του ΥΕΝ μέτρησε πάρα πολύ η πιο κοντινή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του νησιού από το Νοσοκομείο Αιγίου, έναντι της Αμφισσας, του Μεσολογγίου ή ακόμα και του Αγρινίου.

Ωστόσο η πεποίθηση πως η χρηστικότητα της γραμμής θα είναι  μεγάλη για τους εκατέρωθεν τοπικούς πληθυσμούς, έκανε τους δύο δήμους να το παλέψουν πολύ επίμονα.

Αν μάλιστα, κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία εναντιωθεί δικαστικά στο «άγονο» της γραμμής, τότε υποχρεούται αυτή να εκτελέσει δρομολόγια για 2 χρόνια αυτοτελώς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει διαφανεί.

Σε αυτή τη φάση, η επαναλειτουργία τοποθετείται χρονικά μέσα στο καλοκαίρι, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί το γεγονός να μην προλάβει τη θερινή περίοδο το Φ/Β «Παναγία Τρυπητή», που βρίσκεται στην τελευταία φάση επισκευών για ναυσιπλοΐα, αλλά την επόμενη περίοδο θα πρέπει να θεωρείται κάτι το δεδομένο.

Πηγή:dete.gr

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σε 4 μήνες με ταρτάν το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο

Published

on

By

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 οι εργασίες για την κατασκευή του ταρτάν στο Εθνικό Παπαχαράμπειο Στάδιο Ναυπάκτου. Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα αθλητικών υποδομών για την περιοχή γίνεται πραγματικότητα, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής.

Το έργο, προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναμένεται βάσει του χρονοδιαγράμματος να αποδοθεί  προς χρήση μετά από τέσσερις μήνες. Μεταξύ άλλων, το φυσικό αντικείμενο του έργου προβλέπει την κατασκευή-επίστρωση ελαστικού συνθετικού τάπητα 400 μέτρων 6 διαδρόμων, καθώς και την κατασκευή μίας σειράς υποδομών για αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού όπως είναι ο ακοντισμός, η σφαιροβολία, η δισκοβολία, το άλμα εις ύψος, το άλμα επί κοντό,  το άλμα εις μήκος, το τριπλούν, καθώς και τα φυσικά εμπόδια (στίπλ) για το αντίστοιχο αγώνισμα.

Το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει κάνει ένας αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε και τις ανάγκες της περιοχής να ικανοποιήσει, ως προς τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και να θεωρείται πλέον ένα Στάδιο πλήρες με όλες τις απαραίτητες υποδομές άθλησης.

Γ. Μίχος: «Ολοκληρώνουμε ότι παραλάβαμε και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, κ. Γεώργιος Μίχος, σε δήλωσή του ευχαρίστησε καταρχάς όλους εκείνους που κατά το παρελθόν εργάστηκαν ώστε να δρομολογηθεί το εν λόγω έργο, και κυρίως τους προκατόχους του στην Επιτροπή, κ. Γεώργιο Αλεξόπουλο και λοιπά μέλη της. Αντιστοίχως ευχαρίστησε τον πρώην Γενικό Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Ιούλιο Συναδινό, επί ημερών του οποίου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, αλλά και δημοπρατήθηκε το έργο, καθώς και τον νυν, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, επί θητείας του οποίους έγινε η συμβασιοποίησή του. «Ένα αίτημα πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα για την περιοχή μας. Χρέος μας ήταν να ολοκληρώσουμε ότι αναλάβαμε δρομολογημένο, αλλά και να χαράξουμε νέες σημαντικές παρεμβάσεις για το Στάδιο κοιτάζοντας με εμγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα του αθλητισμού στη Ναυπακτία. Αυτό κάνουμε ήδη, εργαζόμενοι καθημερινά σε παράλληλους δρόμους…», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μίχος.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ