Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γκίζας εφ’ όλης της ύλης

Published

on

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν με την δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα να έχει το τιμόνι της  διοίκησης στον Δήμο Ναυπακτίας. Δυο χρόνια εκ των οποίων τους  δεκαέξι μήνες βρισκόμαστε σε καραντίνα, με ότι αρνητικά και ότι θετικά δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί αυτή η υγειονομική και όχι μόνο περιπέτεια.

Ωστόσο, το κράτος και η διοίκηση είναι δεδομένο πως θα πρέπει να λειτουργεί σε όποιες συνθήκες και καταστάσεις. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, μιλά για την καθημερινότητα, για τα συνεχιζόμενα έργα καθώς και για όσα σε αυτό το διάστημα των δυο ετών έχει υλοποιήσει αλλά και  εκείνα που έχει  προγραμματίσει για το μέλλον.

Πού εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κομμάτι της καθημερινότητας και ποια βήματα έχουν γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής;

«Είναι χωρίς αμφιβολία το πρώτο στοίχημα κάθε δημοτικής αρχής. Διότι ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων, η προοπτική ανάπτυξης προσθέτει αξία σε έναν τόπο, όταν όμως οι δημότες δεν απολαμβάνουν τις βασικές υπηρεσίες, τότε όλα είναι χτισμένα πάνω στην άμμο, θα μου επιτρέψετε την έκφραση.

Μέλημά μας είναι να είναι ο Δήμος μας ένας καθαρός δήμος, και αυτό το έχουμε επιτύχει. Για να είμαι δίκαιος η Ναυπακτία στον τομέα αυτό πάντα είχε καλό βαθμό, στόχος μας όμως είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Το έχουμε καταφέρει ενισχύοντας τον τομέα της καθαριότητας σε όλο το εύρος του δήμου, στο κέντρο και στο σύνολο της περιφέρειας, αλλά και στοχεύοντας σε κομβικά σημεία, όπως το Κάστρο της Ναυπάκτου.

Στο σημείο αυτό να πω ότι έχουμε θέσει στις βασικές προτεραιότητές μας την ανάδειξη του μνημείου και με επιπλέον παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός του κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και η στοχευμένη και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δασαρχείο κοπή δέντρων.  Καθημερινότητα είναι και το κλίμα που επικρατεί σε έναν δήμο, η αίσθηση ότι η πόλη και οι κοινότητες λειτουργούν σε ένα οργανωμένο πλαίσιο. Και εδώ θεωρώ πως είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε».

Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις καθημερινές μας μετακινήσεις.  Ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης, εάν και εφόσον     φυσικά είναι αυτό εφικτό.

«Δε θυμάμαι δημοτική που αρχή που να μην ασχολήθηκε με το θέμα, δε θυμάμαι προκάτοχό μου να μη σχεδίασε λύσεις και να μη μίλησε για αυτές, το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και εμείς. Αυτό όμως που δε θέλω είναι να καταγραφούμε στην ιστορία ως μία ακόμη θητεία η οποία δεν μπόρεσε να παρέμβει, παρά μόνο ανέπτυξε θεωρίες. Αποφεύγοντας λοιπόν τα μεγάλα λόγια, και αφού πω πως είμαστε σε στενή συνεργασία με τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με το έργο του ελέγχου, θα σας αναφέρω το εξής.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία όπως αποδείχτηκε στην πράξη κακώς καταργήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία. Μέσα από αυτή την πολύ σημαντική παρέμβαση θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό εργαλείο, που συνδυαστικά με την ελεγχόμενη στάθμευση και κάποιες ακόμη επιμέρους ενέργειες, ευελπιστούμε ότι θα ανακουφίσουν έως ένα βαθμό την κατάσταση.

Δεν είμαστε μάγοι, και γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, κανείς που είναι ειλικρινής απέναντι στους δημότες δεν μπορεί να υποσχεθεί θαύματα. Όμως εμείς στην πράξη δρομολογούμε παρεμβάσεις για να οδηγηθούμε στη μερική λύση του προβλήματος».

Όσον αφορά στην καθημερινή εξυπηρέτηση του δημότη, πιστεύετε ότι ανταποκριθήκατε επαρκώς, ιδιαίτερα κατά την απαιτητική περίοδο της πανδημίας;

«Η περίοδος της πανδημίας μας έφερε αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα.  Τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε στο κομμάτι της καθημερινής εξυπηρέτησης των δημοτών αξιολογούνται σαφώς με θετικό πρόσημο.  Στη διάθεσή μας είχαμε και έχουμε το σημαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που μας δίνει τη δυνατότητα να διευκολύνουμε τους δημότες και παράλληλα να βελτιστοποιούμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες με ασφάλεια και ταχύτητα.  Ήμαστε δε από τους πρώτους δήμους της χώρας που ανταποκριθήκαμε άμεσα στις δυνατότητες που μας δόθηκαν εισάγοντας εφαρμογές όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα eservices.nafpaktos.gr, το My KEP live, το rantevou.kep.gov.gr καθώς και το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus».

Όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου υπήρχαν     συγκεκριμένα έργα που ήδη είχαν δρομολογηθεί.  Πού βρισκόμαστε σήμερα ως προς αυτά;

«Εν μέσω πανδημίας και σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση, εργαστήκαμε εντατικά για τα έργα που ξεκίνησαν κατά την  προηγούμενη δημοτική περίοδο αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις δυσκολίες σε αρκετά από αυτά, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ωριμότητά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μη χαθεί κανένα έργο.

Επιγραμματικά αναφέρω τα συνεχιζόμενα και πλήρως ώριμα έργα:   Πολυχώρος Μανιταριού Κεντρικής, Ανάπλαση πλατείας Πλατάνου, Ανάπλαση – τουριστική προβολή Ανθόφυτου, Δημιουργία και εξοπλισμός ψηφιακού κέντρου εμβαπτισμένης πραγματικότητας Ναυμαχίας Ναυπάκτου, Εκσυγχρονισμός, κατασκευή και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας, Βιολογικός καθαρισμός Άνω-Χώρας, Ύδρευση Τοπικής Κοινότητας Λυγιά, Αποχέτευση  περιοχής Πούντου,   Αποχέτευση Τοπικής Κοινότητας Μαμουλάδας.

Τα έργα που ήταν συνεχιζόμενα με σημαντικές ελλείψεις στη σύνταξη των φακέλων, όπως σε μελέτες, εγκρίσεις, άδειες κτλ, είναι τα εξής: Μονοπάτια – Πεζοπορικές Διαδρομές Δήμου Ναυπακτίας (Αποδοτίας, Βαράσοβας κλπ), Ανάπλαση  Αγίας Παρασκευής, Αναρριχητικό πεδίο Βαράσοβας, Κατασκευή στίβου στο Αντίρριο, Ανάπλαση  δημοτικής οδού  Αντιρρίου, Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, Μελετητική ωρίμανση  του έργου «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς, Σύνδεση αγωγού Παλαιοπαναγιάς (Ρέκκα) με το αποχετευτικό δίκτυο, Αποχέτευση Αντιρρίου, Πράσινο Σημείο στη Ναύπακτο, Κατασκευή 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, Προσαρμογή δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο».

Ποια έργα ξεκίνησαν επί δικής σας θητείας;

«Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησής μας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», προϋπολογισμού άνω των 17 εκ. ευρώ.  Η πρότασή μας αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στον πολυεπίπεδο στρατηγικό μας στόχο αναβάθμισης της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής, των υποδομών, του περιβάλλοντος, του θαλάσσιου μετώπου, του τουριστικού και πολιτισμικού μας αποθέματος και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Επιγραμματικά αναφέρω:

«Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού-Συστημάτων αποδοτικής χρήσης νερού Ορεινής Ναυπακτίας και μείωσης των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου – Χάλκειας – Αντιρρίου», συνολικού προϋπολογισμού 7.082.990,00 ευρώ.

«Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Δάφνης – Σύνδεση με υφιστάμενο Α/Σ λυμάτων Μόρνου» συνολικού προϋπολογισμού 1.199.111,29 ευρώ.

«Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων», υποβάλλαμε την πρόταση με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 2.803.600,00 ευρώ.

«Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος των Δήμων», υποβάλλαμε την πρόταση με τίτλο «Επαναχρήση και Επέκταση ημιτελούς κτηρίου Κολυμβητηρίου για την πλήρη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας» (νέο Διοικητήριο), συνολικού προϋπολογισμού 4.790.262,87 ευρώ.

«Προμήθεια e-Πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής – τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ναυπακτίας», συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00 ευρώ.

«Σύνταξη Αρχιτεκτονικής μελέτης μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Ναυπάκτου», προϋπολογισμού 497.391,60 ευρώ.

«Περιβάλλον Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους», ο Δήμος Ναυπακτίας καταθέτει την πρόταση  «Δράσεις

Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Ναυπακτίας», προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ.  Υποβάλλαμε, επίσης, πρόταση στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» με τίτλο «Ψηφιακή Περιήγηση σε 2,5 αιώνες ιστορίας της Ναυπάκτου.  Από τη Ναυμαχία του Lepanto έως την Ελληνική Επανάσταση», προϋπολογισμού 241.676,00 ευρώ.

Ο Δήμος μας έχοντας αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του τις συγκεκριμένες μελέτες αποκτά υπεραξία, δεδομένου ότι ακόμη και εάν οι προτάσεις αυτές δε λάβουν χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης».

Όσον αφορά σε νέα έργα και παρεμβάσεις – εκπονήσεις μελετών ποιος ο σχεδιασμός σας;

«Αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που βασίζεται στους εξής άξονες:

Πολιτισμός, τουρισμός, εξωστρέφεια:  Ανάδειξη της διαδρομής προς το Κάστρο και φωτισμός αυτής.

Σύνδεση του δρόμου προς κάστρο από τον περιφερειακό δρόμο.  Κοπή δέντρων με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του μνημείου του Κάστρου.  Επέκταση ωραρίου λειτουργίας του Κάστρου (8:00-20:00).  Αποκατάσταση σπηλαιώσεων λιμανιού. Πυροπροστασία στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας. Πολύπλευρη προβολή της Ναυπακτίας. Wi-fi σε όλο το Δήμο.

Συμπληρωματικά αναφέρω τα σημαντικά έργα που  υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και αφορούν στις εργασίες ανάδειξης του Κάστρου Ναυπάκτου και στην αποκατάσταση των ανατολικών επάλξεων του Ανατολικού τείχους και του Περιδρόμου του στο Λιμάνι της πόλης, τα οποία υποστηρίζονται από τον Δήμο Ναυπακτίας.

Θαλάσσιο μέτωπο: Εξασφάλιση χρηματοδότησης μελετών 600.000 € από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.        Δρομολόγηση κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στη Βαριά. Επισκευή υποδομών (ξύλινο ντεκ και σιντριβάνι) στην    παραλία του Γριμπόβου.

Περιβάλλον: Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνα οδού Αθ. Νόβα (Μεσολογγίου). Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία στην πόλη της Ναυπάκτου. Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός  στο Γρίμποβο. Θεσπίστηκαν νέοι κανονισμοί νεκροταφείων, πρασίνου και        καθαριότητας.

Καθημερινότητα – Βελτίωση Υποδομών:  Ανάπλαση πλατείας Κεφαλόβρυσου. Ανάπλαση πλατείας Τζαβελλαίων.  Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίων 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ναυπάκτου.

Ανακατασκευή του κτηρίου του ΕΠΑΛ (με εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας). Ράμπες ΑμεΑ – WC AμεΑ στα σχολεία. Πυροπροστασία Σχολείων.  Επέκταση πεζοδρομίων στα ανατολικά της Ναυπάκτου.

Δρομολόγηση εκπόνησης μελετών για την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Θέρμου.  Υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων κοινόχρηστων χώρων.  Φωτισμός – ανάδειξη του χώρου πέριξ της      δεξαμενής Ναυπάκτου. Πιστοποίηση παιδικών χαρών.

Υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση Τοπικών Πολεοδομικών  Σχεδίων. Επίσπευση διαδικασίας για τις επεκτάσεις σχεδίων (ολοκλήρωση διαδικασίας οριοθέτησης των ρεμάτων). Κατασκευή μεγάλου τμήματος του επαρχιακού δικτύου με άσφαλτο (έργο που θα εκτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Επισκευή μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος επαρχιακού οδικού δικτύου στις απομονωμένες περιοχές και ιδίως στους δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά  δίκτυα, ή  συνδέουν  νομούς  και περιφέρειες (Γραμμένη Οξυά – Λαμία, ή Αράχωβα – Καρπενήσι κλπ) (έργο που θα εκτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας:  Ανανέωση στόλου με καινούργια μέσα (4 απορριμματοφόρα, 1 πλυντήριο κάδων, 3 επαγγελματικά οχήματα, 1 ΙΧ και 1 γκρέιντερ). Κάρτες παρουσίας εργαζομένων. Τοποθέτηση GPS στα οχήματα και τα μηχανήματα του Δήμου».

Σχετικά με το νέο Διοικητήριο και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να σχολιάσετε;

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθη μία εποικοδομητική και εξόχως κατατοπιστική συζήτηση, καθώς είχαμε την ευκαιρία να είναι μαζί μας ο μελετητής του έργου κ. Γιαννουλάκης ο οποίος έλυσε αρκετές απορίες και έδωσε απαντήσεις και ως προς τεχνικά ζητήματα.

Ως δημοτική αρχή δεσμευτήκαμε από την αρχή της θητείας μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων σε χρόνια ζητήματα.  Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα του Διοικητηρίου.

Ο δήμος μας αξίζει ένα κτήριο εμβληματικό αντάξιο των προοπτικών και των σύγχρονων απαιτήσεων.

Με τη λύση που προτείνουμε θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σοβαρότατες δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο αλληλεπίδρασης και συνοχής των υπηρεσιών μας, αλλά και σε επίπεδο διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης των δημοτών.

Θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 140.000 ευρώ και θα αξιοποιήσουμε ένα ακίνητο που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια και είναι το μοναδικό που διαθέτει ο δήμος εντός των ορίων της Ναυπάκτου.

Ταυτόχρονα όμως, δε θα επιβαρυνθεί στο παραμικρό  ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου, καθώς δεν προβαίνουμε στην αγορά κάποιου οικοπέδου και δε δαπανούμε χρήματα για την κατασκευή του, από τη στιγμή που η χρηματοδότησή του θα προέλθει από δημόσιους πόρους».

Ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά την πόλη της Ναυπάκτου είναι αυτό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.  Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

«Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για το έργο αυτό που επιλέγουμε συνειδητά να προσπαθούμε να προχωρά χωρίς να μιλάμε, διότι το κλίμα που εντέχνως δημιουργήθηκε από κάποιους είναι τοξικό και δεν  επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο.

Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση που ετέθη, ενημερώσαμε και είπαμε ότι σε 15 ημέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου για το τι    υπάρχει στο υπέδαφος κατά μήκος του έργου, κάτι που έπρεπε φυσικά να έχει γίνει από την αρχική του μελέτη. Με αυτό στα χέρια μας θα μπορούμε πλέον να το συνεχίσουμε κάνοντας παρεμβάσεις σε σημεία που πρέπει και όχι χάνοντας χρόνο δοκιμαστικά, όπως έγινε στην έναρξη των εργασιών της Β’ φάσης.

Ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να τηρήσουμε και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προχωρώντας ένα δύσκολο ομολογουμένως έργο για το οποίο όταν κάνουμε τον απολογισμό του θα αναδειχθεί το πόσο εργαστήκαμε για την ολοκλήρωσή του, προσηλωμένοι μόνο σε αυτό το στόχο και χωρίς κανένα μικροπολιτικό κίνητρο στους χειρισμούς μας».

Πολύς λόγος γίνεται για την τουριστική προβολή της Ναυπακτίας.  Τί έχετε κάνει σε αυτό το κομμάτι και         τί σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια;

«Όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, το 2020 και παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ως Δήμος Ναυπακτίας μία ολοκληρωμένη καμπάνια προώθησης και προβολής.  Σε αυτή συμμετείχαν πρόσωπα αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα στο χώρο τους που έλκουν την   καταγωγή τους από εδώ.  Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να παρουσιάσουμε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά να καταφέρουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή Μέσων Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας στη Ναυπακτία.

Δε σας κρύβω ότι λάβαμε εξαιρετικά σχόλια για την όλη μας προσπάθεια. Συμπληρωματικά αναφέρω ότι η     συγκεκριμένη καμπάνια προβλήθηκε σε περίοδο τουριστικής αιχμής στους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ της Αθήνας.

Δε μείναμε όμως μόνο σε αυτό.  Στη συνέχεια, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων όπως του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά και των Ακαδημαϊκών κ. Μαρίας Ευθυμίου και κ. Σίας Αναγνωστοπούλου στο ειδικό αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Φέτος, με τις επαφές που έχουμε κεφαλαιοποιήσει από την περυσινή χρονιά και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός της συμπλήρωσης των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που διακρίνονται από την ποιότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά και όσα θα δρομολογηθούν στη συνέχεια αποτελούν την εκπλήρωση του οράματός μας για τη Ναυπακτία, την οποία θέλουμε να έχει τη θέση που της αξίζει και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tο μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Νεκτάριος Φαρμάκης:   «Επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, σπάνε τα δεσμά της ενεργειακής φτώχειας για τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση, φέρνοντας τη Δυτική Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης»

«Έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ σημαντικό. Ένα μεγάλο έργο που πρέπει να μας ενώνει όλους. Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη συνένωση τοπικών δυνάμεων με κοινό στόχο: Να απαλλάξουμε τους αγρότες μας από την ενεργειακή φτώχεια και να δώσουμε στους δήμους μας τη δυνατότητα να γίνουν πιο «αυτόφωτοι» και πιο ισχυροί. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα πράσινο έργο που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα και μάλιστα, τόσο μεγάλο που θα καθιστά τη Δυτική Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας».

Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων με εταίρους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και Δήμους, Εταιρείες Ύδρευσης και άλλους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως οραματικό και πρωτοποριακό, το οποίο όμως έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον, μέσα από την υλοποίηση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, του μεγαλύτερου συνεργατικού πάρκου που θα γίνει στην Ευρώπη και όχι μόνο μπορεί να θέσει τέλος στην ενεργειακή ανασφάλεια και φτώχεια των αγροτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να θέσει τη Δυτική Ελλάδα και στην πρωτοπορία μετάβασης της οικονομίας της στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως η σκέψη ξεκίνησε από την ανάγκη να απαλλαγούν οι αγρότες από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης. «Αν πετύχουμε να απαλλάξουμε τον αγροτικό μας πληθυσμό από αυτό το πολύ σημαντικό κόστος, ταυτόχρονα σπάμε ένα από τα σημαντικότερα δεσμά» της πρωτογενούς μας παραγωγής, η οποία αποτελεί πραγματικό και όχι θεωρητικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα συμβάλλει κατά 10% στην τοπική οικονομία όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4% και απασχολεί περίπου το 25-30% του εργατικού δυναμικού στην περιοχή. Η Δυτική Ελλάδα είναι στην 4η θέση των ελληνικών περιφερειών σε φυτική παραγωγή και στην 3η θέση σε ζωική παραγωγή. Και όλα αυτά, μεταφράζονται σε ένα συνολικά παραγόμενο εισόδημα ύψους 1,3 δις ευρώ, περίπου, με στοιχεία του 2019.

Αυτή η σκέψη όμως στην πορεία διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο λόγος δεν είναι επίσης, η απαλλαγή της από το μεγάλο ενεργειακό κόστος, αλλά και μεγάλη δυνατότητα που διανοίγεται για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. «Εάν ένας Δήμος παράγει ρεύμα και μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομος, τότε όχι μόνο γλιτώνει χρήματα που θα μπορεί να στρέψει προς άλλες δράσεις προς όφελος των πολιτών, αλλά ακόμα και να διαθέτει φθηνό ή και δωρεάν ρεύμα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά του. Αντίστοιχα, μία τέτοια δράση στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης, μπορεί να σημαίνει φθηνότερο νερό για όλους και ποιοτικότερα δίκτυα ύδρευσης» εξήγησε ο κ. Φαρμάκης.

Παρουσιάζοντας τα συνοπτικά στοιχεία του έργου, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε τα εξής:

«Εκμεταλλευόμαστε το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που υπάρχει από το 2018 και το οποίο θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμο και πιο κατανοητό σε όλους. Δημιουργούμε επτά Ενεργειακές Κοινότητες. Οι τρεις αφορούν 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας με ενεργειακές ανάγκες 52.050 KW. Και οι άλλες τέσσερις, αφορούν στην παρούσα φάση, 11 δήμους, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια, με συνολικές ανάγκες 66.050 KW. Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Και βήμα – βήμα, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες και καταγράφοντας όλες τις ανάγκες, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους φορείς που προανέφερα. Συζητήσαμε μαζί τους, εξετάσαμε το θεσμικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και αποφασίσαμε, η Περιφέρεια να μπει μπροστά, να οργανώσει και να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό. Όμως δεν μείναμε εκεί. Ερευνήσαμε, διεκδικήσαμε και ήδη εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον χώρο στον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το μεγάλο ενεργειακό πάρκο. Είναι το κτήμα Pilot Polder, έκτασης 1.300 στρεμμάτων περίπου, που έχει ήδη παραχωρηθεί στην  Περιφέρεια. Το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε αφορά περίπου 40 φορείς τους τόπου μας και επηρεάζει περισσότερους από 300.000 πολίτες σε 11 δήμους της Περιφέρειάς μας, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε τους φορείς που αποτελούν ήδη συνοδοιπόρους του συγκεκριμένου έργου αλλά τόνισε: «Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές για όλους. Το μεγάλο πάντα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και το καλό πάντα να γίνει καλύτερο. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, όχι απλά και μόνο η Περιφερειακή Αρχή, αλλά συνολικά το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, να γίνει αρωγός και συμμέτοχος σε αυτό το σχέδιο, στέλνοντας συνολικά ένα ισχυρό και μεγάλο μήνυμα στους πολίτες αυτού του τόπου και ειδικά στους αγρότες μας, ότι δεν στεκόμαστε στο πλευρό τους μόνο με λόγια, αλλά είμαστε εδώ με έργα».

«Ο δρόμος έχει ακόμα αρκετές στροφές. Όμως είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος. Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί σύντομα. Πρώτον γιατί αφορά τόσους πολλούς που για πρώτη φορά ενώνονται σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια ενεργειακής αυτονόμησης. Και δεύτερον, γιατί είναι ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο μετάβασης στην πράσινη οικονομία που είναι βέβαιο πως θα έλξει το επενδυτικό ενδιαφέρον» κατέληξε.

  • H τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/3kaLRRJsCAU

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Ζωντανά τις εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Με την ομιλία του Δημήτρη Σκάλκου, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, προς τον επιχειρηματικό κόσμο ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Όλες οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι του Alma Anaptixis TV στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1FmtnIYID12Zs0SHIsbDug)

Το πρόγραμμα των εργασιών   

 

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ | ROOF GARDEN ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

19.30 – 20.00       Προσέλευση 

 20.00 – 22.00       Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου
και Δείπνο Εργασίας με επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας.

* Με ιδιαίτερη Πρόσκληση
……………………………………………………………… 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ Ι ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

09.30      Προσέλευση 

10.30 – 12.00       Ενότητα 1

Αγροτική Ανάπτυξη

Σπήλιος Λιβανός,  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σταύρος Αραχωβίτης, Π. Υπουργός – Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Μενέλαος Γαρδικιώτης, Αναπλ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΙΝ.ΑΛ. –

Γεν. Γραμματέας, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Συντονισμός: Νίκη Παπαδούλα, Δημοσιογράφος Ε.Ρ.Τ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ Ι ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

15:00-15:30          Προσέλευση 

15.30- 16.30         Χαιρετισμοί 

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος 

Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας, Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ΚΙΝ.ΑΛ.

16.30 – 17.00        Επίσημη κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από τον 

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Συντονισμός:  Σάγια Τσαουσίδου, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Πρόεδρος

  

17.30 – 18.45        Ενότητα 2

450 Χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου 

Παρουσίαση του λογοτύπου της Επετείου των 450 της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από τον
Βασίλειο Γκίζα, Δήμαρχο Ναυπακτίας

Χαιρετισμός (μέσω Zoom) από την
Cristina Conde de Beroldingen, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συντονισμός: Σάγια Τσαουσίδου, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Πρόεδρος

18.45 – 19.30 Ενότητα 3

Τουρισμός

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Γιώργος Κοτρώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Εισήγηση με θέμα «Διαχείριση Τουριστικού Προορισμού το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας»

Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Συντονισμός: Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

 19.30 – 20.15

 Πολιτισμός

Ομιλία: «Παρουσίαση Έργων Αποκατάστασης και Ανάδειξης στα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας»

Ολυμπία Βικάτου, Έφορο, Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας

Συντονισμός: Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

………………………………………………………….. 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ | ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

09.00 – 09.45       ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

 09.45 – 10.00       ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ  

Μαρία Σαλμά, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας

Θανάσης Μαυρομάτης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας

Συντονισμός: Δήμητρα Λαοπόδη, Δημοσιογράφος

10.00 – 12.00       Ενότητα 4

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ομιλία: «Ο Ρόλος της Ενεργειακής Μετάβασης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος  και Ενέργειας

 Συζήτηση

Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος της Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τη Διαχείριση Απορριμμάτων

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΑ

Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας

Συντονισμός: Κωστής Τσιακανίκας, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΑΝΤ1

12.00 – 13.30       Ενότητα 5

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 

Γιώργος Στύλιος, Yφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος, Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας

Ιωάννης Παπαδημητρίου, Senior Manager Τεχνικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδα και Ιονίων Νήσων, COSMOTE Technical Services

Συντονισμός:  Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «Συνείδηση

*Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας υπό την φροντίδα και οργάνωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο χώρο των συνεδριακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί έκθεση χαρακτηριστικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων του Νομού, από την Παρασκευή (25 Ιουνίου) το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου (26 Ιουνίου).

 

Χορηγός επικοινωνίας Nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά σήμερα το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας – Το Πρόγραμμα

Published

on

By

Ξεκινούν την Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, στη Ναύπακτο, στο κτήριο «Τσώνη», στην παραλία Ψανή, οι εργασίες του τριήμερου 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας που φέτος είναι αφιερωμένο στην Επέτειο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία.

Οι κύριοι άξονες του συνεδρίου είναι: η αγροτική προοπτική, η ψηφιακή σύγκλιση σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη,  ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι συνέργειες στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Το φετινό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Θέρμου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου» και την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

 

Το πρόγραμμα των εργασιών   

 

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ | ROOF GARDEN ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

19.30 – 20.00       Προσέλευση 

 20.00 – 22.00       Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου
και Δείπνο Εργασίας με επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας.

* Με ιδιαίτερη Πρόσκληση
……………………………………………………………… 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ Ι ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

09.30      Προσέλευση 

10.30 – 12.00       Ενότητα 1

Αγροτική Ανάπτυξη

Σπήλιος Λιβανός,  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σταύρος Αραχωβίτης, Π. Υπουργός – Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Μενέλαος Γαρδικιώτης, Αναπλ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΙΝ.ΑΛ. –

Γεν. Γραμματέας, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Συντονισμός: Νίκη Παπαδούλα, Δημοσιογράφος Ε.Ρ.Τ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ Ι ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

15:00-15:30          Προσέλευση 

15.30- 16.30         Χαιρετισμοί 

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος 

Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας, Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ΚΙΝ.ΑΛ.

16.30 – 17.00        Επίσημη κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από τον 

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Συντονισμός:  Σάγια Τσαουσίδου, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Πρόεδρος

  

17.30 – 18.45        Ενότητα 2

450 Χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου 

Παρουσίαση του λογοτύπου της Επετείου των 450 της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από τον
Βασίλειο Γκίζα, Δήμαρχο Ναυπακτίας

Χαιρετισμός (μέσω Zoom) από την
Cristina Conde de Beroldingen, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συντονισμός: Σάγια Τσαουσίδου, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Πρόεδρος

18.45 – 19.30 Ενότητα 3

Τουρισμός

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Γιώργος Κοτρώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Εισήγηση με θέμα «Διαχείριση Τουριστικού Προορισμού το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας»

Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Συντονισμός: Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

 19.30 – 20.15

 Πολιτισμός

Ομιλία: «Παρουσίαση Έργων Αποκατάστασης και Ανάδειξης στα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας»

Ολυμπία Βικάτου, Έφορο, Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας

Συντονισμός: Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

………………………………………………………….. 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ | ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΩΝΗ

09.00 – 09.45       ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

 09.45 – 10.00       ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ  

Μαρία Σαλμά, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας

Θανάσης Μαυρομάτης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας

Συντονισμός: Δήμητρα Λαοπόδη, Δημοσιογράφος

10.00 – 12.00       Ενότητα 4

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ομιλία: «Ο Ρόλος της Ενεργειακής Μετάβασης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος  και Ενέργειας

 Συζήτηση

Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος της Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τη Διαχείριση Απορριμμάτων

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΑ

Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας

Συντονισμός: Κωστής Τσιακανίκας, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΑΝΤ1

12.00 – 13.30       Ενότητα 5

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 

Γιώργος Στύλιος, Yφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος, Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας

Ιωάννης Παπαδημητρίου, Senior Manager Τεχνικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδα και Ιονίων Νήσων, COSMOTE Technical Services

Συντονισμός:  Δημήτρης Παπαδάκης, Δημοσιογράφος Εφημερίδας «Συνείδηση

*Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας υπό την φροντίδα και οργάνωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο χώρο των συνεδριακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί έκθεση χαρακτηριστικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων του Νομού, από την Παρασκευή (25 Ιουνίου) το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου (26 Ιουνίου).

 

Χορηγός επικοινωνίας Nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ