Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν με την δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα να έχει το τιμόνι της διοίκησης στον Δήμο Ναυπακτίας. Δυο χρόνια εκ των οποίων τους δεκαέξι μήνες βρισκόμαστε σε καραντίνα, με ότι αρνητικά και ότι θετικά δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί αυτή η υγειονομική και όχι μόνο περιπέτεια.
Ωστόσο, το κράτος και η διοίκηση είναι δεδομένο πως θα πρέπει να λειτουργεί σε όποιες συνθήκες και καταστάσεις. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, μιλά για την καθημερινότητα, για τα συνεχιζόμενα έργα καθώς και για όσα σε αυτό το διάστημα των δυο ετών έχει υλοποιήσει αλλά και εκείνα που έχει προγραμματίσει για το μέλλον.

Πού εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κομμάτι της καθημερινότητας και ποια βήματα έχουν γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής;
«Είναι χωρίς αμφιβολία το πρώτο στοίχημα κάθε δημοτικής αρχής. Διότι ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων, η προοπτική ανάπτυξης προσθέτει αξία σε έναν τόπο, όταν όμως οι δημότες δεν απολαμβάνουν τις βασικές υπηρεσίες, τότε όλα είναι χτισμένα πάνω στην άμμο, θα μου επιτρέψετε την έκφραση.
Μέλημά μας είναι να είναι ο Δήμος μας ένας καθαρός δήμος, και αυτό το έχουμε επιτύχει. Για να είμαι δίκαιος η Ναυπακτία στον τομέα αυτό πάντα είχε καλό βαθμό, στόχος μας όμως είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Το έχουμε καταφέρει ενισχύοντας τον τομέα της καθαριότητας σε όλο το εύρος του δήμου, στο κέντρο και στο σύνολο της περιφέρειας, αλλά και στοχεύοντας σε κομβικά σημεία, όπως το Κάστρο της Ναυπάκτου.
Στο σημείο αυτό να πω ότι έχουμε θέσει στις βασικές προτεραιότητές μας την ανάδειξη του μνημείου και με επιπλέον παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός του κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και η στοχευμένη και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δασαρχείο κοπή δέντρων. Καθημερινότητα είναι και το κλίμα που επικρατεί σε έναν δήμο, η αίσθηση ότι η πόλη και οι κοινότητες λειτουργούν σε ένα οργανωμένο πλαίσιο. Και εδώ θεωρώ πως είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε».
Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης, εάν και εφόσον φυσικά είναι αυτό εφικτό.
«Δε θυμάμαι δημοτική που αρχή που να μην ασχολήθηκε με το θέμα, δε θυμάμαι προκάτοχό μου να μη σχεδίασε λύσεις και να μη μίλησε για αυτές, το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και εμείς. Αυτό όμως που δε θέλω είναι να καταγραφούμε στην ιστορία ως μία ακόμη θητεία η οποία δεν μπόρεσε να παρέμβει, παρά μόνο ανέπτυξε θεωρίες. Αποφεύγοντας λοιπόν τα μεγάλα λόγια, και αφού πω πως είμαστε σε στενή συνεργασία με τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με το έργο του ελέγχου, θα σας αναφέρω το εξής.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία όπως αποδείχτηκε στην πράξη κακώς καταργήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία. Μέσα από αυτή την πολύ σημαντική παρέμβαση θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό εργαλείο, που συνδυαστικά με την ελεγχόμενη στάθμευση και κάποιες ακόμη επιμέρους ενέργειες, ευελπιστούμε ότι θα ανακουφίσουν έως ένα βαθμό την κατάσταση.
Δεν είμαστε μάγοι, και γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, κανείς που είναι ειλικρινής απέναντι στους δημότες δεν μπορεί να υποσχεθεί θαύματα. Όμως εμείς στην πράξη δρομολογούμε παρεμβάσεις για να οδηγηθούμε στη μερική λύση του προβλήματος».
Όσον αφορά στην καθημερινή εξυπηρέτηση του δημότη, πιστεύετε ότι ανταποκριθήκατε επαρκώς, ιδιαίτερα κατά την απαιτητική περίοδο της πανδημίας;
«Η περίοδος της πανδημίας μας έφερε αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα. Τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε στο κομμάτι της καθημερινής εξυπηρέτησης των δημοτών αξιολογούνται σαφώς με θετικό πρόσημο. Στη διάθεσή μας είχαμε και έχουμε το σημαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που μας δίνει τη δυνατότητα να διευκολύνουμε τους δημότες και παράλληλα να βελτιστοποιούμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες με ασφάλεια και ταχύτητα. Ήμαστε δε από τους πρώτους δήμους της χώρας που ανταποκριθήκαμε άμεσα στις δυνατότητες που μας δόθηκαν εισάγοντας εφαρμογές όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα eservices.nafpaktos.gr, το My KEP live, το rantevou.kep.gov.gr καθώς και το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus».
Όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου υπήρχαν συγκεκριμένα έργα που ήδη είχαν δρομολογηθεί. Πού βρισκόμαστε σήμερα ως προς αυτά;

«Εν μέσω πανδημίας και σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση, εργαστήκαμε εντατικά για τα έργα που ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις δυσκολίες σε αρκετά από αυτά, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ωριμότητά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μη χαθεί κανένα έργο.
Επιγραμματικά αναφέρω τα συνεχιζόμενα και πλήρως ώριμα έργα: Πολυχώρος Μανιταριού Κεντρικής, Ανάπλαση πλατείας Πλατάνου, Ανάπλαση – τουριστική προβολή Ανθόφυτου, Δημιουργία και εξοπλισμός ψηφιακού κέντρου εμβαπτισμένης πραγματικότητας Ναυμαχίας Ναυπάκτου, Εκσυγχρονισμός, κατασκευή και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας, Βιολογικός καθαρισμός Άνω-Χώρας, Ύδρευση Τοπικής Κοινότητας Λυγιά, Αποχέτευση περιοχής Πούντου, Αποχέτευση Τοπικής Κοινότητας Μαμουλάδας.
Τα έργα που ήταν συνεχιζόμενα με σημαντικές ελλείψεις στη σύνταξη των φακέλων, όπως σε μελέτες, εγκρίσεις, άδειες κτλ, είναι τα εξής: Μονοπάτια – Πεζοπορικές Διαδρομές Δήμου Ναυπακτίας (Αποδοτίας, Βαράσοβας κλπ), Ανάπλαση Αγίας Παρασκευής, Αναρριχητικό πεδίο Βαράσοβας, Κατασκευή στίβου στο Αντίρριο, Ανάπλαση δημοτικής οδού Αντιρρίου, Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, Μελετητική ωρίμανση του έργου «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς, Σύνδεση αγωγού Παλαιοπαναγιάς (Ρέκκα) με το αποχετευτικό δίκτυο, Αποχέτευση Αντιρρίου, Πράσινο Σημείο στη Ναύπακτο, Κατασκευή 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, Προσαρμογή δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο».
Ποια έργα ξεκίνησαν επί δικής σας θητείας;

«Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησής μας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», προϋπολογισμού άνω των 17 εκ. ευρώ. Η πρότασή μας αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στον πολυεπίπεδο στρατηγικό μας στόχο αναβάθμισης της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής, των υποδομών, του περιβάλλοντος, του θαλάσσιου μετώπου, του τουριστικού και πολιτισμικού μας αποθέματος και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
Επιγραμματικά αναφέρω:
«Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού-Συστημάτων αποδοτικής χρήσης νερού Ορεινής Ναυπακτίας και μείωσης των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου – Χάλκειας – Αντιρρίου», συνολικού προϋπολογισμού 7.082.990,00 ευρώ.
«Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Δάφνης – Σύνδεση με υφιστάμενο Α/Σ λυμάτων Μόρνου» συνολικού προϋπολογισμού 1.199.111,29 ευρώ.
«Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων», υποβάλλαμε την πρόταση με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 2.803.600,00 ευρώ.
«Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος των Δήμων», υποβάλλαμε την πρόταση με τίτλο «Επαναχρήση και Επέκταση ημιτελούς κτηρίου Κολυμβητηρίου για την πλήρη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας» (νέο Διοικητήριο), συνολικού προϋπολογισμού 4.790.262,87 ευρώ.
«Προμήθεια e-Πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής – τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ναυπακτίας», συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00 ευρώ.
«Σύνταξη Αρχιτεκτονικής μελέτης μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Ναυπάκτου», προϋπολογισμού 497.391,60 ευρώ.
«Περιβάλλον Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους», ο Δήμος Ναυπακτίας καταθέτει την πρόταση «Δράσεις
Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Ναυπακτίας», προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ. Υποβάλλαμε, επίσης, πρόταση στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» με τίτλο «Ψηφιακή Περιήγηση σε 2,5 αιώνες ιστορίας της Ναυπάκτου. Από τη Ναυμαχία του Lepanto έως την Ελληνική Επανάσταση», προϋπολογισμού 241.676,00 ευρώ.
Ο Δήμος μας έχοντας αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του τις συγκεκριμένες μελέτες αποκτά υπεραξία, δεδομένου ότι ακόμη και εάν οι προτάσεις αυτές δε λάβουν χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης».
Όσον αφορά σε νέα έργα και παρεμβάσεις – εκπονήσεις μελετών ποιος ο σχεδιασμός σας;

«Αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που βασίζεται στους εξής άξονες:
Πολιτισμός, τουρισμός, εξωστρέφεια: Ανάδειξη της διαδρομής προς το Κάστρο και φωτισμός αυτής.
Σύνδεση του δρόμου προς κάστρο από τον περιφερειακό δρόμο. Κοπή δέντρων με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του μνημείου του Κάστρου. Επέκταση ωραρίου λειτουργίας του Κάστρου (8:00-20:00). Αποκατάσταση σπηλαιώσεων λιμανιού. Πυροπροστασία στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας. Πολύπλευρη προβολή της Ναυπακτίας. Wi-fi σε όλο το Δήμο.
Συμπληρωματικά αναφέρω τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και αφορούν στις εργασίες ανάδειξης του Κάστρου Ναυπάκτου και στην αποκατάσταση των ανατολικών επάλξεων του Ανατολικού τείχους και του Περιδρόμου του στο Λιμάνι της πόλης, τα οποία υποστηρίζονται από τον Δήμο Ναυπακτίας.
Θαλάσσιο μέτωπο: Εξασφάλιση χρηματοδότησης μελετών 600.000 € από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Δρομολόγηση κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στη Βαριά. Επισκευή υποδομών (ξύλινο ντεκ και σιντριβάνι) στην παραλία του Γριμπόβου.

Περιβάλλον: Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνα οδού Αθ. Νόβα (Μεσολογγίου). Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία στην πόλη της Ναυπάκτου. Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός στο Γρίμποβο. Θεσπίστηκαν νέοι κανονισμοί νεκροταφείων, πρασίνου και καθαριότητας.
Καθημερινότητα – Βελτίωση Υποδομών: Ανάπλαση πλατείας Κεφαλόβρυσου. Ανάπλαση πλατείας Τζαβελλαίων. Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίων 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ναυπάκτου.

Ανακατασκευή του κτηρίου του ΕΠΑΛ (με εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας). Ράμπες ΑμεΑ – WC AμεΑ στα σχολεία. Πυροπροστασία Σχολείων. Επέκταση πεζοδρομίων στα ανατολικά της Ναυπάκτου.
Δρομολόγηση εκπόνησης μελετών για την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Θέρμου. Υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων κοινόχρηστων χώρων. Φωτισμός – ανάδειξη του χώρου πέριξ της δεξαμενής Ναυπάκτου. Πιστοποίηση παιδικών χαρών.
Υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Επίσπευση διαδικασίας για τις επεκτάσεις σχεδίων (ολοκλήρωση διαδικασίας οριοθέτησης των ρεμάτων). Κατασκευή μεγάλου τμήματος του επαρχιακού δικτύου με άσφαλτο (έργο που θα εκτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Επισκευή μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος επαρχιακού οδικού δικτύου στις απομονωμένες περιοχές και ιδίως στους δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά δίκτυα, ή συνδέουν νομούς και περιφέρειες (Γραμμένη Οξυά – Λαμία, ή Αράχωβα – Καρπενήσι κλπ) (έργο που θα εκτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας: Ανανέωση στόλου με καινούργια μέσα (4 απορριμματοφόρα, 1 πλυντήριο κάδων, 3 επαγγελματικά οχήματα, 1 ΙΧ και 1 γκρέιντερ). Κάρτες παρουσίας εργαζομένων. Τοποθέτηση GPS στα οχήματα και τα μηχανήματα του Δήμου».
Σχετικά με το νέο Διοικητήριο και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να σχολιάσετε;

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθη μία εποικοδομητική και εξόχως κατατοπιστική συζήτηση, καθώς είχαμε την ευκαιρία να είναι μαζί μας ο μελετητής του έργου κ. Γιαννουλάκης ο οποίος έλυσε αρκετές απορίες και έδωσε απαντήσεις και ως προς τεχνικά ζητήματα.
Ως δημοτική αρχή δεσμευτήκαμε από την αρχή της θητείας μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων σε χρόνια ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα του Διοικητηρίου.
Ο δήμος μας αξίζει ένα κτήριο εμβληματικό αντάξιο των προοπτικών και των σύγχρονων απαιτήσεων.
Με τη λύση που προτείνουμε θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σοβαρότατες δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο αλληλεπίδρασης και συνοχής των υπηρεσιών μας, αλλά και σε επίπεδο διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης των δημοτών.
Θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 140.000 ευρώ και θα αξιοποιήσουμε ένα ακίνητο που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια και είναι το μοναδικό που διαθέτει ο δήμος εντός των ορίων της Ναυπάκτου.
Ταυτόχρονα όμως, δε θα επιβαρυνθεί στο παραμικρό ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου, καθώς δεν προβαίνουμε στην αγορά κάποιου οικοπέδου και δε δαπανούμε χρήματα για την κατασκευή του, από τη στιγμή που η χρηματοδότησή του θα προέλθει από δημόσιους πόρους».
Ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά την πόλη της Ναυπάκτου είναι αυτό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

«Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για το έργο αυτό που επιλέγουμε συνειδητά να προσπαθούμε να προχωρά χωρίς να μιλάμε, διότι το κλίμα που εντέχνως δημιουργήθηκε από κάποιους είναι τοξικό και δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο.
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση που ετέθη, ενημερώσαμε και είπαμε ότι σε 15 ημέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου για το τι υπάρχει στο υπέδαφος κατά μήκος του έργου, κάτι που έπρεπε φυσικά να έχει γίνει από την αρχική του μελέτη. Με αυτό στα χέρια μας θα μπορούμε πλέον να το συνεχίσουμε κάνοντας παρεμβάσεις σε σημεία που πρέπει και όχι χάνοντας χρόνο δοκιμαστικά, όπως έγινε στην έναρξη των εργασιών της Β’ φάσης.
Ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να τηρήσουμε και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προχωρώντας ένα δύσκολο ομολογουμένως έργο για το οποίο όταν κάνουμε τον απολογισμό του θα αναδειχθεί το πόσο εργαστήκαμε για την ολοκλήρωσή του, προσηλωμένοι μόνο σε αυτό το στόχο και χωρίς κανένα μικροπολιτικό κίνητρο στους χειρισμούς μας».
Πολύς λόγος γίνεται για την τουριστική προβολή της Ναυπακτίας. Τί έχετε κάνει σε αυτό το κομμάτι και τί σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια;

«Όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, το 2020 και παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ως Δήμος Ναυπακτίας μία ολοκληρωμένη καμπάνια προώθησης και προβολής. Σε αυτή συμμετείχαν πρόσωπα αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα στο χώρο τους που έλκουν την καταγωγή τους από εδώ. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να παρουσιάσουμε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά να καταφέρουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή Μέσων Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας στη Ναυπακτία.
Δε σας κρύβω ότι λάβαμε εξαιρετικά σχόλια για την όλη μας προσπάθεια. Συμπληρωματικά αναφέρω ότι η συγκεκριμένη καμπάνια προβλήθηκε σε περίοδο τουριστικής αιχμής στους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ της Αθήνας.
Δε μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Στη συνέχεια, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων όπως του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά και των Ακαδημαϊκών κ. Μαρίας Ευθυμίου και κ. Σίας Αναγνωστοπούλου στο ειδικό αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Φέτος, με τις επαφές που έχουμε κεφαλαιοποιήσει από την περυσινή χρονιά και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός της συμπλήρωσης των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που διακρίνονται από την ποιότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά και όσα θα δρομολογηθούν στη συνέχεια αποτελούν την εκπλήρωση του οράματός μας για τη Ναυπακτία, την οποία θέλουμε να έχει τη θέση που της αξίζει και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».

