Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Παπαϊωαννίδης: Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος στο ρόλο που έχω αναλάβει

Published

on

Ο  Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλά στο Nafsweek

κ. Παπαϊωαννίδη, επαγγελματικά προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζετε ποιες είναι οι απαιτήσεις στο κομμάτι της διοίκησης και της καθημερινής διαχείρισης μιας ιδιωτικής επιχείρησης.  Πόσο διαφορετική είναι η άσκηση διοίκησης στον δημόσιο τομέα και   ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που κληθήκατε να  διαχειριστείτε;

Οι παθογένειες του δημόσιου τομέα είναι λίγο πολύ γνωστές.  Σαφώς η γραφειοκρατία βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας αυτών και αποτελεί τη βασικότερη, ίσως, πρόκληση σε επίπεδο διαχείρισης.  Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ στα σημεία εκείνα που είναι κοινά στον  δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα στον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, τον συντονισμό.  Εστιάζοντας κανείς σε αυτά και αξιοποιώντας την εμπειρία που μπορεί να έχει αποκομίσει από την επαγγελματική του δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται αποδοτικότερα στα ζητήματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση, πάντα προς όφελος των δημοτών.

Αν σας ρωτούσα ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Δε θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιο προσωπικό στοίχημα. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι επιθυμώ να είμαι χρήσιμος στο ρόλο που έχω αναλάβει.

Η υγειονομική κρίση πιστεύετε ότι επιτάχυνε την προσαρμογή και των δήμων στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση;

Αναμφισβήτητα η υγειονομική κρίση δοκίμασε την καθημερινότητα όλων μας επιδρώντας καταλυτικά σε αυτή.  Ιδιαίτερα όσον αφορά στους δήμους, δοκίμασε τη λειτουργία, την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά μας.  Στη διάθεσή μας έχουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, την τεχνολογία, που μας δίνει λύσεις σε αρκετές περιπτώσεις.  Το θέμα, λοιπόν, ήταν να ορίσουμε εμείς από την πλευρά μας ως δήμος το προς σε ποια κατεύθυνση επιθυμούμε να κινηθούμε.  Εμείς, στον Δήμο Ναυπακτίας, επιλέξαμε να θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολίτη, που πρακτικά αυτό μεταφράζεται στην όσο το δυνατόν αμεσότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή του.  Βρεθήκαμε εγκαίρως ένα βήμα μπροστά και δώσαμε εναλλακτικές στην καθημερινή διεκπεραίωση των αιτημάτων του μέσω συγκεκριμένων λειτουργιών και εφαρμογών.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

Ηλεκτρονική πλατφόρμα eservices.nafpaktos.gr.         Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ (ΔΑΕΜ ΑΕ) μέσα από τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα οι δημότες έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά 10 δημοφιλή πιστοποιητικά απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες και τις συναλλαγές των δημοτών με τις υπηρεσίες μας.

My KEP live.  Ενταχθήκαμε έγκαιρα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλέον το ΚΕΠ Ναυπάκτου δίνει στους δημότες τη δυνατότητα επικοινωνίας με βιντεοκλήση, προκειμένου  να εξυπηρετηθούν χωρίς φυσική παρουσία στο χώρο του ΚΕΠ.  Μέσω του myKEPlive παρέχονται διαδικασίες υψηλής ζήτησης, όπως χορήγησης πιστοποιητικών, μέσω των τεσσάρων θεματικών υπηρεσιών: Πληροφόρηση-Αίτηση, Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις, Εξυπηρέτηση Πολιτών με Αναπηρία και Εξυπηρέτηση από Δημοτικές Υπηρεσίες (όπως βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, δημοτική ενημερότητα και βεβαίωση σήμανσης).

rantevou.kep.gov.gr.  Eφαρμόσαμε τη νέα δυνατότητα που προσφέρεται με την υπηρεσία του Υπουργείου      Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία στα καταστήματα ΚΕΠ του Δήμου μας μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους και μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus. Πρόκειται για το Σύστημα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους δημότες, να μπορούν να αιτούνται και να λαμβάνουν  ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα πιστοποιητικά, αιτήσεις, δικαιολογητικά κλπ. συμπληρώνοντας από το σπίτι ή το γραφείο τους τη σχετική αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία που είναι ιδιαίτερα εύκολη ακόμη και για τους συνδημότες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Η αυθεντικοποίηση του δημότη και η είσοδος στο Σύστημα γίνεται μέσω διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με χρήση κωδικών Taxisnet και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη προσέλευση στον Δήμο για την ταυτοποίηση. Επιπλέον, το Σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Πρωτόκολλο του Δήμου εισάγοντας σε πραγματικό χρόνο (real time) νέες εγγραφές συνοδευόμενες από τα απαραίτητα στοιχεία εγγραφής. Το Σύστημα μπορεί να δυσλειτουργήσει με την Ηλεκτρονική Πύλη του Δήμου και σε συνεργασία με το «Σύστημα Διαχείριση Αιτημάτων Καθημερινότητας Πολιτών» και τον «Οδηγό Πόλης του Δήμου» να παράξουν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τον Δημότη, υπό την σκέπη της Ηλεκτρονικής Πύλης του Δήμου. Βρισκόμαστε ήδη στη φάση των τελικών δοκίμων και άμεσα θα είμαστε σε θέση να το λειτουργήσουμε.

Πέρα όμως από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που  βρίσκονται στη διάθεση του δημότη, προχωρήσατε   και στην ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας. 

Ήταν κάτι που θέλαμε από την πρώτη στιγμή να γίνει ώστε ο Δήμος μας να διαθέτει μία σύγχρονη, χρηστική και σαφώς αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά ιστοσελίδα.  Η αλήθεια είναι ότι έγινε μία σοβαρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Ναυπακτίας.

Βασικές μας επιδιώξεις είναι η εξωστρέφεια και, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, η αλληλεπίδραση και η αμεσότητα.

Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούμε οι δημότες μας να παραμένουν ενημερωμένοι και να έχουν απομακρυσμένη και εύκολη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.  Να τονίσω ότι, η νέα μας ιστοσελίδα αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο που διαρκώς θα ανανεώνεται, θα εμπλουτίζεται και θα βελτιώνεται.

Στις αρχές του 2021 το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε σε πρώτο στάδιο την πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για τη χρηματοδότηση του «Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)».  Μιλήστε μας για αυτό.

Μέσα από τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που μας δίνονται θέλουμε να είμαστε παρόντες στο σχεδιασμό της          επόμενης ημέρας.  Έχοντας ως δεδομένο ότι οι δήμοι θα        διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, δρομολογήσαμε τις δικές μας ενέργειες, ώστε να βρισκόμαστε μεταξύ εκείνων που θα εκπονήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια. Ήδη λάβαμε την πρώτη θετική απόφαση του Πράσινου Ταμείου.

Ποιες άλλες δράσεις έχετε υλοποιήσει ή πρόκειται να   υλοποιήσετε;

Επεκτείναμε την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω δικτύου Wi-Fi, σε πολυσύχναστους χώρους (πλατείες) των τοπικών κοινοτήτων όπου συναθροίζονται είτε κάτοικοι, είτε διερχόμενοι, είτε επισκέπτες της περιοχής.

Το δίκτυο αυτό που έχει δημόσιο χαρακτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για χρήση καθημερινών απλών δραστηριοτήτων (π.Χ. email, τραπεζικές συναλλαγές, Facebook, κτλ.), όσο και για άλλες δημοτικές δραστηριότητες, όπως είναι η εποπτεία πυρασφάλειας περιοχής, η εποπτεία δεξαμενών ύδρευσης, κτλ. Επίσης, το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση ενημέρωση των πολιτών για θέματα δημοτικού ενδιαφέροντος (πχ πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανακοινώσεις κτλ.).

Εφαρμόσαμε την τηλεματική διαχείριση (σύστημα Gps) σε οχήματα του στόλου του Δήμου Ναυπακτίας με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών, την καλύτερη αξιοποίηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Δήμου και τη μείωση του κόστους των καυσίμων των οχημάτων, αλλά και συνολικά του κόστους λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν σε 50 οχήματα τηλεματικές συσκευές που είναι εφοδιασμένες με κεραίες GPS για το συνεχή υπολογισμό της θέσης του οχήματος, χρησιμοποιούν την υπηρεσία GPRS για τη συνεχή αποστολή των δεδομένων και απεικονίζονται οι καθημερινές μετακινήσεις και εργασίες των οχημάτων σε ψηφιακούς χάρτες.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για τη βελτίωση και πλήρη επαναλειτουργία του συστήματος παρουσίας προσωπικού του Δήμου Ναυπακτίας για την καταγραφή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Τέλος, θα αναφερθώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης από το Τμήμα Προγραμματισμού.  Το συγκεκριμένο συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής-λειτουργικής ανάπτυξης, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αφορά όχι μόνον στις υποδομές και τις τοπικές επενδύσεις, αλλά και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου μας.

Ποιες είναι οι επόμενες στοχεύσεις σας;

Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.  Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεσμό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά σε καίριους τομείς, όπως η καθημερινότητα, η στάθμευση, το περιβάλλον, η καθαριότητα και να καλύψει σημαντικά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της πόλης που προκύπτουν σε καθημερινή βάση.

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρύπα… με σήμανση!

Published

on

By

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια που αναδείξαμε το πρόβλημα με την λακκούβα που χάσκει στη μέση της οδού Αρβανίτη, τοποθετήθηκε σήμανση που  προειδοποιεί πεζούς και τροχοφόρα για το επικίνδυνο του πράγματος.

Έγινε ολόκληρη  “φασαρία” για να τοποθετηθεί η σήμανση και δυο φτυαριές τσιμέντο με δυο πλάκες δεν βρέθηκαν ώστε να κλείσει η τρύπα και να δοθεί οριστική λύση στο θέμα!

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Published

on

By

Ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Δυτικής Ελλάδας παρείχε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες, Δευτέρα 17 Μαΐου, οι δύο άνδρες, στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του επομένου διαστήματος, κατά το οποίο εκτιμάται πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα θα της επιτρέψουν να ξεφύγει από τη «μέγγενη» της υγειονομικής κρίσης και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας, τόσο ως προς τη στήριξη των δομών υγείας και της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, όσο και ως προς την επιτάχυνση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», καθώς και την ετοιμότητα που διαθέτει η Περιφέρεια τόσο ενόψει της εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, όσο και ως προς την υλοποίηση νέων έργων και δράσεων, ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι προϋπόθεση άρσης και αντιστροφής της χρόνιας υπανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί η ένταξή της στα σύγχρονα μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα και προς αυτή την κατεύθυνση έθεσε ως απολύτως αναγκαίες και άμεσες προτεραιότητες, την ολοκλήρωση σημαντικών μεταφορικών υποδομών όπως η Πατρών – Πύργου, ο διαγώνιος οδικός άξονας από τον Αστακό μέχρι τη Λαμία και η νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το λιμάνι της Πάτρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αμέσως μόλις υπάρξει η επίσημη έγκριση από την Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ επίσης σημείωσε και ο ίδιος την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας, έργο για το οποίο σημείωσε πως επίσης έχει τεθεί πλέον σε ορατή τροχιά υλοποίησης από το Υπουργείο Υποδομών.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε και στην ένταξη του έργου επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στο νέο 5ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην μεγάλη πρωτοβουλία αυτονόμησης των αγροτικών οργανισμών και των φορέων αυτοδιοίκησης μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σημείωσε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να την προωθήσουν με πολύ γρήγορα βήματα.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στον Πρωθυπουργό τη διαφωνία της Περιφέρειας, όπως και του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, μετά και την αποδοχή του Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών από το Υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συνιστά έναν πολύτιμο «πλούτο» που πρέπει να αξιοποιηθεί και να διαχυθεί στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Τονίσθηκε μάλιστα ότι είχε εγκαίρως αποστείλει επιστολή στα μέλη της Συγκλήτου, στην οποία αντεπιχειρηματολογούσε στο κατατεθέν Σχέδιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία και η εκατέρωθεν μεταφορά γνώσεων και απόψεων, μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης, αποτελούν προϋπόθεση οποιασδήποτε προσπάθειας ανάπτυξης, ειδικά όταν αυτή αφορά μία περιοχή όπως η Δυτική Ελλάδα που έχει ανάγκη από κάθε διαθέσιμη δύναμη για να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια ανάπτυξης, ειδικά στην εποχή έρχεται και στην οποία το μεγάλο ζητούμενο πλέον θα είναι η αναδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας σε πιο γερές βάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, συναντήθηκα σήμερα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά κομβικά ζητήματα για τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως, να επαναβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας για μία συνεργασία που ως στόχο θα έχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και μάλιστα, με μεγάλες ταχύτητες. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους, γνωρίζοντας πως η επιτυχία δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα του ενός ή των λίγων, αλλά όλων μαζί».

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θ. Δαβανέλλος : Νόμιμες, όχι όμως ηθικές οι αναθέσεις

Published

on

By

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλά για την επόμενη ημέρα…

Με τους επαγγελματίες μετά από πολύμηνη  αδράνεια λόγω πανδημίας να προσπαθούν να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους, με αρκετούς να επιλέγουν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας οικονομικής, είτε γιατί ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά με τον τουρισμό από αύριο  15 Μαΐου.  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος μιλά στο Nafsweek εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα εκφράζοντας ταυτόχρονα παράπονα προς τον Δήμο για ελλιπή στήριξη προς τους επαγγελματίες αλλά και  μηδενική ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στην Ανάπλαση, που για μήνες ταλαιπωρεί την  αγορά.

Ποια είναι η εικόνα των επαγγελματιών,  λαμβάνοντας υπόψη ότι άνοιξε η εστίαση το λιανεμπόριο και αναμένεται από αύριο να ανοίξει και ο τουρισμός;

«Η κίνηση μέχρι αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι υποτονική. Οι επαγγελματίες δεν δουλεύουν όπως περίμεναν και αυτό αφορά και το λιανεμπόριο και την εστίαση. Όσον αφορά την εστίαση, άνοιξαν οι επαγγελματίες δειλά-δειλά και με χίλια δυο προβλήματα και μέχρι  σήμερα δεν δείχνει να βελτιώνεται η εικόνα.

Σύμφωνα με έρευνα, είναι δύσπιστος ακόμα ο κόσμος να αποφασίσει να καθίσεις στα μαγαζιά, με την έννοια της ασφάλειας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας φόβος στον κόσμο ακόμα.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις μικρές ηλικίες οι οποίες έχουν ξεφύγει μπορώ να πω, αγνοώντας και μη υπολογίζοντας τους όποιους κινδύνους. Το τελευταίο το έχουμε επισημάνει και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πιο έντονη αστυνόμευση ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα με τη διασπορά του ιού».

Υπήρξε για τους επαγγελματίες από τη μεριά του κράτους η ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, γιατί ιδιαίτερα στην εστίαση χρειάζεται η αγορά πρώτων υλών κλπ. Λειτούργησε αυτό το μέτρο;

«Υπήρξε  μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή και  όπως το λέει και το όνομα είναι επιστρεπτέα. Την βοήθεια αυτή την πήραν συγκεκριμένες κατηγορίες, με συγκεκριμένα κριτήρια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να μην είναι μέσα σε αυτή την ενίσχυση.

Αυτές τις μέρες τελικά ανοίγει η πλατφόρμα ενίσχυσης των επαγγελματιών με ένα κεφάλαιο εκκίνησης κάτω από συγκεκριμένες και πολύ στενές προϋποθέσεις. Για το θέμα βέβαια υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις και από την πανελλήνια Ομοσπονδία και από την ΓΣΕΒΕΕ  για το ταβάνι των 100 χιλιάδων το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλό. Θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να πάρουν περισσότερες επιχειρήσεις αυτή την ενίσχυση. Την ίδια διαφωνία για την διαχείριση είχαμε και με την ενίσχυση των 30 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε να βλέπουμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία αλλά είναι δυστυχώς  συγκεκριμένα και δύσκολα τα πράγματα».

Μία και μιλάμε για βοήθεια προς τους  επαγγελματίες, τις τελευταίες μέρες βγήκε από την Ομοσπονδία  ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον δήμο ότι κάνει αναθέσεις σε επαγγελματίες εκτός περιοχής. Έχοντας η Ομοσπονδία κάνει συγκεκριμένη πρόταση κατά το παρελθόν για το θέμα, τι βλέπετε σήμερα να συμβαίνει και ποια είναι η θέση σας;

«Πρόκειται για μία πολύ παλιά ιστορία που φτάνει σε βάθος τριών δημοτικών αρχών. Από τη δημαρχία Γιάννη Μπουλέ που δημιουργήθηκε το μητρώο επαγγελματιών και λειτούργησε σχετικά, περάσαμε στην αδράνεια στη δημαρχεία Λουκόπουλου και σήμερα Γκίζα.

Με δεδομένο ότι ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, υπήρξε μία “συμφωνία κυρίων” σε όλες τις προεκλογικές συναντήσεις όλα αυτά τα χρόνια, και με όλους αυτούς τους δημάρχους, όμως σήμερα δεν ισχύει τίποτα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει οι επαγγελματίες της πόλης να στηριχθούν. Οι περιβόητες αυτές αναθέσεις ναι μεν είναι νόμιμες αλλά θα πρέπει να είναι και ηθικές.

Δεν ζητάμε από το Δήμο να παρανομήσει αλλά το πράγμα να λειτουργήσει  ως κυκλική ανάθεση προς τους επαγγελματίες της περιοχής για την στήριξή τους.

Θα μπορούσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τα   σωματεία της Ομοσπονδίας και να γνωρίζει ο δήμος ποιοι έχουν τη δυνατότητα, ποιοι έχουν τη νομιμότητα  να αναλάβουν έργα. Αντί αυτού βλέπουμε αναθέσεις να πηγαίνουν σε επαγγελματίες εκτός  Ναυπάκτου.

Εκείνο που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι υπάρχουν επαγγελματίες από διάφορους χώρους οι οποίοι είναι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της διοίκησης σήμερα και φαίνεται πως δεν  τους απασχολεί το θέμα.

Προκαλέσαμε σαν Ομοσπονδία, μετά από απόφαση που πήραμε σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο, να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να μας πουν και τη θέση τους, ιδιαίτερα της Δημοτικής Αρχής που έχει μία πολυμορφία και με τόσους επαγγελματίες μέσα στη διοίκηση. Τι έχουν να μας πουν για αυτές τις περιβόητες αναθέσεις».

Ένα ακόμα θέμα το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο απασχολεί έντονα την Ομοσπονδία και έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, είναι αυτό που αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Έχετε κάποια επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση για την πρόοδο του έργου;

«Σε κάθε διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας το   θέμα της ανάπλασης είναι στην ατζέντα μας γιατί μας ενδιαφέρει, μας καίει σαν επαγγελματίες που έχουμε ταλαιπωρηθεί εδώ και μήνες από τις εργασίες αυτού του έργου.

Η τελευταία ενημέρωση ήταν, μετά από συνάντηση αν θυμάμαι καλά, προ τριμήνου με τον κύριο Δήμαρχο. Τότε είχε ολοκληρωθεί το κάτω μέρος της ανάπλασης  στην οδό Μπότσαρη και το έργο βέβαια είχε για μια ακόμα φορά σταματήσει.

Κάναμε τότε και πρόταση προς τη δημοτική αρχή, οι εργασίες στο επόμενο τμήμα στο έργο να ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου ώστε μην έχουμε σκαψίματα μέσα στο καλοκαίρι πάλι στο λιμάνι για δεύτερη χρονιά.

Σήμερα το έργο έχει σταματήσει, έχουν  τοποθετηθεί κάποιες λαμαρίνες  επί της Οδού  Μεσολογγίου και δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση από το δήμο.

Σήμερα δίπλα από το κτίριο “Ναυπακτία” έχει γίνει ένα μεγάλο παρκινγκ για μηχανάκια, τα ταξί έχουν μεταφερθεί  στο βόρειο τμήμα της πλατείας με ότι κινδύνους ελλοχεύει  η μεταφορά της πιάτσας των ταξί εκεί, υπάρχουν ημιτελή κομμάτια από το πρώτο μέρος του έργου, ενημέρωση δεν υπάρχει όμως.

Τις επόμενες μέρες θα ζητήσουμε συνάντηση για ενημέρωση από τον κύριο Δήμαρχο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι και θα πρέπει  να δούμε τι θα γίνει με αυτό το έργο.

Επίσης θα καταθέσουμε και προτάσεις σχετικά με την κυκλοφορία.

Προτάσεις που έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν για το κυκλοφοριακό, χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας,  οι οποίες μέσα στην ανακατωσούρα των έργων και του κορωνοϊού έχουν πάει  πίσω.

Ωστόσο όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που θέλει σοβαρή συζήτηση.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο για ενημέρωση επί των έργων αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, μία και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και ότι μαθαίνουμε είναι από πληροφορίες που γράφονται στα ΜΜΕ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ