Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Ενημέρωση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Published

on

Δημαρχείο-Ναύπακτος

Με αφορμή την καταγγελία στην οποία προέβη συγκεκριμένη φιλοζωική ομάδα, ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στην ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις δαπάνες των τελευταίων ετών για τη διαχείριση, τις τροφές και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία αφορούν στα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022, κατά τα οποία καταγράφεται μία σημαντικότατη αύξηση δαπανών, που το έτος 2022 ξεπέρασε τον πενταπλασιασμό τους.

2018

2019

2020

2021

2022

Διαχείριση

10.000 €

10.000 €

24.480 €

29.000 €

50.000 €

Τροφές

14.600 €

18.000 €

24.500 €

39.800 €

70.000 €

Περισυλλογή Νεκρών

3.000 €

4.000 €

6.400 €

5.000 €

7.000 €

Παγίδα Σαρωτής

650 €

Την ίδια ακριβώς περίοδο, η χρηματοδότηση του Δήμου Ναυπακτίας από το κράτος ήταν:

2018

2019

2020

2021

2022

1.418,48 €

2.367,48 €

2.121,24 €

0

0

 

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα ποσά που διατίθενται από τον Δήμο είναι τα πλέον γενναιόδωρα και χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος και σε μία εξόχως δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τις δύο φιλοζωικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τους πολίτες εθελοντές, καλύπτουν τις ανάγκες 800 και πλέον αδέσποτων σκύλων και εκατοντάδων αδέσποτων γατών.  Από την πρώτη στιγμή, και λόγω της αυξητικής τάσης του αριθμού των αδέσποτων, οι δαπάνες αυξήθηκαν αναλογικά, ενώ έχει συσταθεί και συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων, το οποίο απαρτίζουν έμμισθοι υπάλληλοι του δήμου που ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της συγκεκριμένης φιλοζωικής ομάδας που προέβη στην καταγγελία.

Παράλληλα, ο Δήμος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις και σε τακτική βάση κοινοποιεί έγγραφα  προς τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να προχωρούν σε τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό ανεμβολίαστων και ατσιπάριστων ζώων,  δεδομένου ότι ο Δήμος Ναυπακτίας δε διαθέτει δικό του ελεγκτικό μηχανισμό (Δημοτική Αστυνομία).

Επιπλέον, ο Δήμος συνδράμει με κάθε τρόπο (υλικά, καθαριότητα κτλ) τις φιλοζωικές ομάδες ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων στους χώρους που διατηρούν. Ενώ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου  κ.Ντίνος Ζορμπάς έχει πολλές φορές καλύψει ο ίδιος, ακόμη και με προσωπικά του έξοδα, τροφές, στειρώσεις, φάρμακα και υλικά για κατασκευές στο υφιστάμενο καταφύγιο.

Επισημαίνεται ότι, η υπόθεση των αδέσποτων μας αφορά όλους και όσα χρήματα και εάν διατεθούν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασυλλόγιστη εγκατάλειψη των μικρών φίλων μας από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση του θλιβερού αυτού φαινομένου και ζητά τη συνεργασία και ευαισθητοποίηση όλων μας.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιάρηδες!!!

Published

on

By

Είναι καθημερινό το φαινόμενο των βανδαλισμών δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας. Τοίχοι, κάδοι απορριμμάτων, αγάλματα, φωτιστικά σώματα  και στάσεις της συγκοινωνίας είναι τα  «θύματα» ανδραγαθιών «ζημιάρηδων» εγκεφάλων.

Το κόστος βέβαια της αποκατάστασης των ζημιών στην δημόσια περιουσία βαρύνει  τις  τσέπες όλων μας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ