Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Ναυπακτίας, ετήσια αποτίμηση: Τι δείχνουν για τον 1ο χρόνο οι 400 αναρτήσεις του, στο Facebook;

Published

on

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου της δημοτικής αρχής στο “τιμόνι” του Δήμου Ναυπακτίας, η δημοτική παράταξη “Ενωτική πρωτοβουλία” του Τάκη Λουκόπουλου έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

” Ένας χρόνος πέρασε από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής αρχής από τον κ. Γκίζα σε συνεργασία με τις παρατάξεις των κ. Μπουλέ και Τσουκαλά στο δήμο Ναυπακτίας. Αυτό τον χρόνο, είναι φανερό ότι κάποιοι δούλευαν στον δήμο Ναυπακτίας. Παραγωγικότατοι, παρουσίασαν αναλυτικά στο Facebook, όλες τις δράσεις του δήμου Ναυπακτίας. Με 365 ημέρες θητείας ανέβασαν 400 αναρτήσεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα  στον  κάθε πολίτη, να γνωρίζει και να αντλεί με ακρίβεια στοιχεία για  τα πεπραγμένα της διοίκησης Γκίζα, στον 1ο χρόνο της θητείας του. Και μάλιστα, χωρίς στρεβλώσεις από αντιπολιτευτική διάθεση, αφού και οι 400 αναρτήσεις ήταν επιλογή της σημερινής διοίκησης του δήμου.

Τι έγινε λοιπόν, το 2020 στον δήμο Ναυπακτίας;

Πάνω από μία ανάρτηση κάθε ημέρα, αλλά με τι περιεχόμενο;

Ας δούμε αναλυτικά:

112 αναρτήσεις: Αφορούν στην υγειονομική κρίση. Κυρίως αναπαράγουν ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς συνήθως κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η πληροφόρηση έφθανε σε όλους μας με πολλούς τρόπους. Δίνεται όμως η ευκαιρία, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, να φιγουράρει και η φωτογραφία του δημάρχου μας.

102 αναρτήσεις: Αφορούν σε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, ανταλλαγές ευχών και ασπασμών σε κάθε περίσταση, χαιρετούρες και επισκέψεις. Μα πώς τα κατάφεραν και έστησαν 102 αναρτήσεις σε μια εποχή χωρίς πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια; Είναι πολύ απλό: Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε το συνέδριο των οικολογικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο τον Νοέμβριο του 2019. Με πέντε δελτία τύπου μας ενημέρωσε ο δήμος Ναυπακτίας για το συνέδριο. Στο πρώτο ανακοίνωσε ότι θα γίνει στην Ναύπακτο, στο δεύτερο ότι θα γίνει σε λίγες ημέρες, στο τρίτο ότι όπου να’ ναι ξεκινάει, στο τέταρτο ότι διεξάγεται το συνέδριο και στο πέμπτο ότι παραβρέθηκε στο συνέδριο ο δήμαρχος. Άλλα δεκαπέντε (15) δελτία τύπου προέκυψαν για τις περσινές εκδηλώσεις εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και ακόμη δεκαπέντε (15) για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων του 2019. Κάπως έτσι γεμίζει το διαδίκτυο με φωτογραφίες του δημάρχου μας που ακούραστος χαιρετά οτιδήποτε κινείται.

80 αναρτήσεις: Είναι ενημερωτικές για τους πολίτες. Ενημερώνουν για διακοπές στο δίκτυο του νερού από την ΔΕΥΑΝ, για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς, της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης κλπ. Απαραίτητες ανακοινώσεις αλλά δεν παραπέμπουν σε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

35 αναρτήσεις: Προσπαθούν να προβάλλουν τον τόπο μας τουριστικά. Οι 18 όμως αναφέρονται στην ίδια τουριστική καμπάνια. Αυτή του φετινού καλοκαιριού. Οι υπόλοιπες αναπαράγουν ειδήσεις από άλλους διαδικτυακούς τόπους για την Ναυπακτία. Μάλλον φτωχός απολογισμός.

33 αναρτήσεις: Αναφέρονται σε σοβαρά έργα υποδομής που υλοποιούνται ή δημοπρατήθηκαν. Μην βιαστείτε όμως να χαρείτε. Οι 29 από αυτές αναφέρονται σε έργα της δημοτικής αρχής του Τάκη Λουκόπουλου. Ευτυχώς κουτσά – στραβά, προσπαθούν να συνεχίσουν κάποια από τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που παρέλαβαν. Άλλες 2 αναρτήσεις σε έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι ο δήμος Ναυπακτίας. Και μόνο 2 αναρτήσεις, έχουν σχέση με δράση της σημερινής διοίκησης του δήμου. Αναφέρονται στο ίδιο θέμα, την διαβούλευση που έγινε για την ανάπλαση στην πλ. Τζαβελαίων. Μια ανάπλαση για την οποία δεν υπάρχει μελέτη, ούτε προϋπολογισμός, ούτε χρηματοδότηση παρά μόνο προσχέδια.

27 αναρτήσεις: Αναφέρονται σε μικροδράσεις καθαριότητας και ευπρεπισμού. Αλλά πάλι ας μην βιαστούμε να χαρούμε. Στην πραγματικότητα οι δράσεις αυτές είναι πολύ λιγότερες. Για παράδειγμα έξι (6) αναρτήσεις αναφέρονται στην ίδια δράση. Στον καθαρισμό πινακίδων σήμανσης από αυτοκόλλητα κλπ. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι αυτή η δράση έγινε στην Ψανή, με επόμενη ανάρτηση ότι έγινε στο Γρίμποβο, με άλλο δελτίο τύπου ότι έγινε στο κάστρο και με νεώτερο δελτίο ότι συνέβη και στην κεντρική πλατεία. Με επόμενο δελτίο τύπου μαθαίνουμε ότι η δράση είναι πρωτοβουλία του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς. Με το τελευταίο δελτίο τύπου, ενημερωνόμαστε ότι η δράση (επιτέλους!) ολοκληρώθηκε.

Κάπως έτσι «φουσκώνουν» οι δράσεις για να καλύπτεται η απραξία.

7 μόνο αναρτήσεις:  Αφορούν στο σοβαρότατο πρόβλημα της ασθένειας των πλατανιών. Και στις μισές από αυτές φωτογραφίζεται ο δήμαρχός μας.

2 μόνο αναρτήσεις:  Αφορούν στην «αξιοποίηση» των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου.

1 μόνο ανάρτηση:  Αφορά στο τεράστιο θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα του δήμου Ναυπακτίας, στον 1ο χρόνο της διοίκησης του Β. Γκίζα. Αυτά είναι τα ελάχιστα που έκανε σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος φιλοτέχνησε για τον εαυτό του. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η ανύπαρκτη παρουσία των συνδιοικούντων με τον κ. Γκίζα.

Σταματάμε εδώ, γιατί θα ήταν υπερβολικά μακροσκελής η αποτίμηση του πρώτου χρόνου της θητείας του κ. Γκίζα, αν προσθέταμε και αυτά που έπρεπε να κάνει και δεν έκανε.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα χρηματοδότηση σε Δήμους & Σχολικές Επιτροπές – Τι ποσό λαμβάνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Στο ΥΠΕΣ υπέγραψαν σήμερα νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 176.129  ευρώ

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 36.775 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοξοβολίας συνέχεια!

Published

on

By

Τοξοβολία-ναύπακτος-πρασινο-μπλε-lepanto-archery-team

Συνεχίζεται για 2η χρονιά η γνωριμία με το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας στη Ναύπακτο!

Μια συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε” με το “Α.Σ.Τ. Πέλοπας”, που έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ενασχόληση μικρών και μεγάλων με το όμορφο αυτό άθλημα, στη πόλη της Ναυπάκτου!

Κάθε Κυριακή υλοποιούνται προπονήσεις από προπονητές του Α.Σ. Τοξοβολίας Πέλοπας και του Lepanto Archery Team, στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Από τις 10.00 – 11.00 για παιδιά από 5 έως 8 ετών,

11.00 – 12.00 για παιδιά από 9 έως 12 ετών και

12.00 – 13.00 από 13 ετών και άνω.

Η τοξοβολία είναι για όλες τις ηλικίες. Μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινώντας, θα διαπιστώσεις τα ψυχικά οφέλη που θα αποκομίσεις, ενώ συγχρόνως θα βελτιώσεις την ισορροπία, τη δύναμη του κορμού και των άνω άκρων, την αντίληψη και τον συντονισμό, την ελαστικότητα καθώς και την αντοχή σου.

Δοκίμασε,

Σε περιμένουμε!

*Πληροφορίες στο τηλ. +30 26340 25016 /  info@prasinomple.gr  /   @nafpaktiaarchery

Τοξοβολία-ναύπακτος-πρασινο-μπλε-lepanto-archery-team

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία – Τι θα προβλέπει

Published

on

By

δημοτική-αστυνομία-δημος-ναυπακτίας
Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.

Στη συνέχεια θα γίνουν παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τους αρμόδιους φορείς. Θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Ήδη ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα αιτήματα αφορούν λίγο περισσότερες από 200 προσλήψεις.
Οι συγκεκριμένες θέσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σήμερα 27 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο οι δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημοτική αστυνομία, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:
— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.
— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).
— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)
— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.
— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).
— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).
— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.
— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ