Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν λείπουν τα χρήματα. Λείπει ο προσανατολισμός για το ΤΕΙ»

Published

on

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, μετά από την συζήτηση που έγινε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019 και την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την παραμονή του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου στην πόλη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η έλλειψη μόνιμων κτηριακών εγκαταστάσεων φαίνεται να είναι η κύρια αιτία που η Ναύπακτος κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ σε κάθε σχέδιο συγχώνευσης, μετακινήσεων και αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η Ναύπακτος από το 2004 που διεκδίκησε και πέτυχε να γίνει έδρα ενός τμήματος ΤΕΙ μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έφτιαξε μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές. Βασικός λόγος είναι η αντιπολιτευτική διάθεση που αξιοποιεί κάθε φορά τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα δεκαπέντε χρόνια μετά να βρισκόμαστε στο σημείο της εκκίνησης.

Το 2011 με τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου Ναυπακτίας η προηγούμενη δημοτική αρχή κληρονόμησε μεταξύ άλλων μεγάλων προβλημάτων και το πρόβλημα του ΤΕΙ.

Τι κληρονομήσαμε και τι παραδώσαμε:

  • Το ΤΕΙ λειτουργούσε σε μισθωμένους χώρους, το μίσθωμα των οποίων πλήρωνε ο Δήμος.
  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε στο Δήμο να πληρώνει το μίσθωμα για το ΤΕΙ.
  • Το 2012 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλεπόταν η μετακίνηση του ΤΕΙ από τη Ναύπακτο.
  • Οι δημοτικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο τότε ήταν η μοναδική λύση για να κρατηθεί το ΤΕΙ.
  • Το εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση ενεργοποίηση και αποτελεσματική δράση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, τη μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη γιγάντια προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ετοιμάσει  σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στο ΤΕΙ τις εγκαταστάσεις στο Αντίρριο μεταφέροντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου σε μισθωμένο κτήριο στην Παλαιοπαναγιά.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε το παραμικρό και βρισκόμαστε πάλι σήμερα για άλλη μια φορά με το «πιστόλι στον κρόταφο». Στο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιλαμβάνεται η Ναύπακτος.

Επισημάνσεις

  • Από τις 24/3/2019 που συγκλήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέχρι και σήμερα 28/3/2019 καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το δήμαρχο για την ενεργοποίηση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, που τα τελευταία χρόνια συντονίζει όλες τις ενέργειες για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.
  • Το έλλειμμα δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ακόμα και για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για το Δήμο Ναυπακτίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη δημοτική περίοδο

Προτάσεις Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για το ΤΕΙ

  • Άμεση διεκδίκηση χώρου από τα Δημόσια Κτήματα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.
  • Αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το ΤΕΙ για το σκοπό αυτό
  • Συνεργασία με του Δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου και στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Published

on

By

Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους κόλπους  χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ, χωρίς δική του υπαιτιότητα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν      συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Ενώ το  ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις.

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Mε δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που  αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη  προσωπικού σε ΟΤΑ εξαιτίας της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών,  η έκδοση της προκήρυξης μέχρι τα    τέλη του 2023 φαντάζει σχεδόν αδύνατη, αφού κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην   αποδοχή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι  οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

Για τον Δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με το αίτημά του, προβλέπονται 10 θέσεις για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έξοδος» Λουκόπουλου, διεργασίες στην “Ενωτική πρωτοβουλία”

Published

on

By

Συνάντηση των μελών της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» πραγματοποιήθηκε σήμερα   Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το απόγευμα  στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της παράταξης – πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου.

Κατά την συνάντηση που είχε πρακτικά χαρακτήρα αποτίμησης του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών της  7ης Οκτωβρίου ο Τάκης  Λουκόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πορεία της παράταξης αλλά και του ίδιου επί μια δεκαετία, έκανε και εκτενή αναφορά στα έργα τα οποία άφησε στην Ναυπακτία επί της θητείας του, με κάποια από αυτά να μην τα ολοκληρώνει η νυν δημοτική αρχή,       δήλωσε πως θα παραμείνει μέλος της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» αποχωρώντας από την θέση του επικεφαλής αυτής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά από δυο ήττες δείχνει πως πρέπει να αποχωρήσω, τόνισε.

Ακολούθησε «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση για τις αιτίες της ήττας της παράταξης και για την επόμενη ημέρα.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του Τάκη Λουκόπουλου, η παράταξη αναμένεται να  ακολουθήσει εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται στο       πλαίσιο της εσωτερικής της λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις στο θέμα, με την  «έξοδο» να έχει και συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: ΟΧΙ στο φορολογικό νομοσχέδιο από την Ομοσπονδία

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου – ενημέρωση με την συμμετοχή μελών σωματείων και φορέων πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες προέδρους Συλλόγων και Σωματείων η ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου καθώς η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε ένδειξη αντίδρασης στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προχωρά σήμερα 22 Νοεμβρίου η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς υποστηρίζει ότι δεν αποκαθίσταται η δικαιοσύνη και δεν αλλάζει ο «αντιλαϊκός χαρακτήρας» του φορολογικού συστήματος.

Η ΓΣΕΒΕΕ διεκδικεί να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στο επίπεδο κάλυψης των βασικών αναγκών της οικογένειας, να υπάρχει φορολογική διαφάνεια, να καταργηθεί το 35% των συνεταιρισμών και το 25% των ΟΕ και ΕΕ.

Επίσης, η εισαγωγή του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών να συνδέεται από αναγνώριση του κύρους των βιβλίων και έκπτωση όλων των εξόδων, να αλλάξει η σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων και να καθιερωθεί αφορολόγητο αποθεματικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να είναι αφορολόγητο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ