Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν λείπουν τα χρήματα. Λείπει ο προσανατολισμός για το ΤΕΙ»

Published

on

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, μετά από την συζήτηση που έγινε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019 και την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την παραμονή του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου στην πόλη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η έλλειψη μόνιμων κτηριακών εγκαταστάσεων φαίνεται να είναι η κύρια αιτία που η Ναύπακτος κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ σε κάθε σχέδιο συγχώνευσης, μετακινήσεων και αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η Ναύπακτος από το 2004 που διεκδίκησε και πέτυχε να γίνει έδρα ενός τμήματος ΤΕΙ μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έφτιαξε μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές. Βασικός λόγος είναι η αντιπολιτευτική διάθεση που αξιοποιεί κάθε φορά τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα δεκαπέντε χρόνια μετά να βρισκόμαστε στο σημείο της εκκίνησης.

Το 2011 με τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου Ναυπακτίας η προηγούμενη δημοτική αρχή κληρονόμησε μεταξύ άλλων μεγάλων προβλημάτων και το πρόβλημα του ΤΕΙ.

Τι κληρονομήσαμε και τι παραδώσαμε:

  • Το ΤΕΙ λειτουργούσε σε μισθωμένους χώρους, το μίσθωμα των οποίων πλήρωνε ο Δήμος.
  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε στο Δήμο να πληρώνει το μίσθωμα για το ΤΕΙ.
  • Το 2012 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλεπόταν η μετακίνηση του ΤΕΙ από τη Ναύπακτο.
  • Οι δημοτικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο τότε ήταν η μοναδική λύση για να κρατηθεί το ΤΕΙ.
  • Το εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση ενεργοποίηση και αποτελεσματική δράση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, τη μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη γιγάντια προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ετοιμάσει  σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στο ΤΕΙ τις εγκαταστάσεις στο Αντίρριο μεταφέροντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου σε μισθωμένο κτήριο στην Παλαιοπαναγιά.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε το παραμικρό και βρισκόμαστε πάλι σήμερα για άλλη μια φορά με το «πιστόλι στον κρόταφο». Στο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιλαμβάνεται η Ναύπακτος.

Επισημάνσεις

  • Από τις 24/3/2019 που συγκλήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέχρι και σήμερα 28/3/2019 καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το δήμαρχο για την ενεργοποίηση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, που τα τελευταία χρόνια συντονίζει όλες τις ενέργειες για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.
  • Το έλλειμμα δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ακόμα και για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για το Δήμο Ναυπακτίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη δημοτική περίοδο

Προτάσεις Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για το ΤΕΙ

  • Άμεση διεκδίκηση χώρου από τα Δημόσια Κτήματα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.
  • Αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το ΤΕΙ για το σκοπό αυτό
  • Συνεργασία με του Δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου και στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ