Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν λείπουν τα χρήματα. Λείπει ο προσανατολισμός για το ΤΕΙ»

Published

on

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, μετά από την συζήτηση που έγινε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019 και την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την παραμονή του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου στην πόλη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η έλλειψη μόνιμων κτηριακών εγκαταστάσεων φαίνεται να είναι η κύρια αιτία που η Ναύπακτος κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ σε κάθε σχέδιο συγχώνευσης, μετακινήσεων και αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η Ναύπακτος από το 2004 που διεκδίκησε και πέτυχε να γίνει έδρα ενός τμήματος ΤΕΙ μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έφτιαξε μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές. Βασικός λόγος είναι η αντιπολιτευτική διάθεση που αξιοποιεί κάθε φορά τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα δεκαπέντε χρόνια μετά να βρισκόμαστε στο σημείο της εκκίνησης.

Το 2011 με τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου Ναυπακτίας η προηγούμενη δημοτική αρχή κληρονόμησε μεταξύ άλλων μεγάλων προβλημάτων και το πρόβλημα του ΤΕΙ.

Τι κληρονομήσαμε και τι παραδώσαμε:

 • Το ΤΕΙ λειτουργούσε σε μισθωμένους χώρους, το μίσθωμα των οποίων πλήρωνε ο Δήμος.
 • Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε στο Δήμο να πληρώνει το μίσθωμα για το ΤΕΙ.
 • Το 2012 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλεπόταν η μετακίνηση του ΤΕΙ από τη Ναύπακτο.
 • Οι δημοτικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο τότε ήταν η μοναδική λύση για να κρατηθεί το ΤΕΙ.
 • Το εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση ενεργοποίηση και αποτελεσματική δράση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, τη μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη γιγάντια προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ετοιμάσει  σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στο ΤΕΙ τις εγκαταστάσεις στο Αντίρριο μεταφέροντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου σε μισθωμένο κτήριο στην Παλαιοπαναγιά.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε το παραμικρό και βρισκόμαστε πάλι σήμερα για άλλη μια φορά με το «πιστόλι στον κρόταφο». Στο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιλαμβάνεται η Ναύπακτος.

Επισημάνσεις

 • Από τις 24/3/2019 που συγκλήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέχρι και σήμερα 28/3/2019 καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το δήμαρχο για την ενεργοποίηση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, που τα τελευταία χρόνια συντονίζει όλες τις ενέργειες για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.
 • Το έλλειμμα δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ακόμα και για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για το Δήμο Ναυπακτίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη δημοτική περίοδο

Προτάσεις Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για το ΤΕΙ

 • Άμεση διεκδίκηση χώρου από τα Δημόσια Κτήματα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.
 • Αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το ΤΕΙ για το σκοπό αυτό
 • Συνεργασία με του Δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου και στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τη «Σύνταξη Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών», προϋπολογισμού 608.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνεται και η μελέτη κατασκευής της Μαρίνας Ναυπάκτου, ύψους 105.000 ευρώ, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει από κοινού Δήμος Ναυπακτίας και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2023.

Οι μελέτες αφορούν επίσης στα εξής έργα:

 • Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου κάστρου Αντιρρίου
 • Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική
 • Επισκευή-επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου.

Τόσο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Σπύρος Τσέλιος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της διαδικασίας.

Β. Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου»

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Γκίζας σημείωσε ότι «Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στον καίριο στόχο που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή για την συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.  Με την ολοκλήρωσή τους θα ληφθούν χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα που θα βελτιώσουν την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα των υποδομών μας από θαλάσσης.

 Ιδιαιτέρως και όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίνας Ναυπάκτου, με την ανάδειξη του αναδόχου και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της μελέτης, θα έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην βασική μας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από το να αποτελέσει ο τόπος μας πόλο έλξης τουρισμού υψηλού επιπέδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη.  Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις του Αντιρρίου, της Κάτω Βασιλικής και του Κρυονερίου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίψον ανομήματα…

Published

on

By

Και ξαφνικά όπως περπατάς στη πλατεία Τζαβελαίων,   στον βραχόκηπο που υπάρχει  εκεί. συναντάς τον κατάλευκο νιπτήρα ανάμεσα στα αγκωνάρια.

Δεν είχε φαίνεται τι να τον κάνει  ο πρώην ιδιοκτήτης του και τον έβγαλε σε δημόσια θέα ή  μήπως η αίσθηση του  χιούμορ που διαθέτει  τον ώθησε να  κάνει την  σημειολογική αυτή κίνηση  σε αναμονή της…  ανάπλασης του χώρου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 17/6 (Ζωντανά) η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα   Δευτέρα 17-06-2024  και  ώρα  18:00,   σε Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Συζήτηση-ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Εισηγητής κ. Δήμαρχος.
 2. Ενέργειες για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Σιαμαντά.
 3. Αξιοποίηση και λειτουργία του κτηρίου Ξενία μετά την οριστική παραλαβή από της 31-01-2024. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Ασημακόπουλου.
 4. Ενέργειες για την πολεοδόμηση στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς και την αποκατάσταση της παραλιακής οδού. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου.
 5. Ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας για την ενίσχυση εξωστρέφειας και καινοτομίας επιχειρήσεων. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Κεχαγιά.
 6. Αθλητικοί χώροι Αντιρρίου. Θέμα προέδρου δημοτικής κοινότητας Αντιρρίου, κ. Ταμπάκη Νικολάου:

α) Ενημέρωση για την αδειοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου.

β) Λειτουργία Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου. Πότε θα μπουν τα όργανα γυμναστικής στο νέο τμήμα που κατασκευάστηκε, και πότε θα δοθεί σε χρήση.

γ) Προβολείς στο γήπεδο Αντιρρίου. Πότε θα γίνει η αντικατάσταση των προβολέων στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αντιρρίου – (Επισυναπτόμενο έγγραφο τμήματος Ηλεκτρομηχ/κών έργων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ