Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Αναγκαία η κατασκευή του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο»

Published

on

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με Θέμα: «Αναγκαία η κατασκευή του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο» αναφέρει:

«Με διαδοχικές ερωτήσεις (448/30-08-2019 και 4526/27-2-2020) σας έχω θέσει τα σοβαρά προβλήματα του οδικού άξονα Λαμία – Μπράλος – Ιτέα – Αντίρριο, που καθιστούν αναγκαία έργα που θα το καταστήσουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Πρόκειται για τον άξονα που συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, με το σημερινό οδικό δίκτυο να μην παρέχει την ασφάλεια ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στον διαγώνιο άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικές προοπτικές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, υπέρ της εθνικής μας οικονομίας αλλά και τον τοπικών κοινωνιών.        Ο άξονας αυτός θα προσφέρει ασφάλεια και ταχύτητα στις μετακινήσεις και θα συνδέσει την ΠΑΘΕ με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης. Θα αποτελέσει συνεπώς τη διασύνδεση μεταξύ ανατολικού και δυτικού άξονα, τη διασύνδεση μεταξύ των Περιφερειών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, με τον τουρισμό, τις μεταφορές και εν γένει την τοπική οικονομία να εισέρχονται σε ένα νέο κεφάλαιο.

Η σπουδαιότητα του άξονα αυτού τονίσθηκε μάλιστα και στην Τελική Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (Έκθεση Πισσαρίδη), ως έργο υποδομής που μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα, την προσβασιμότητα και την περιφερειακή σύγκλιση στο σύνολο της χώρας. Το ζήτημα  αναδείχθηκε και πάλι μέσα από τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο συνάδελφος Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, με τη συμμετοχή Βουλευτών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων από τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.

Ο διαγώνιος άξονας θα αποτελέσει έργο πνοής για τη Στερεά Ελλάδα και επιβάλλεται συνεπώς τα αρμόδια Υπουργεία να προωθήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την κατασκευή του, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής. Να σημειωθεί δε, ότι για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί προμελέτη ήδη από το 2001 και στη συνέχεια, το 2009, υπεγράφησαν οι συμβάσεις των κυρίως μελετών για τα τμήματα «Άμφισσα – Ναύπακτος» και «Μπράλος-Άμφισσα». Απομένει λοιπόν η απόφαση εκ μέρους των Υπουργείων για την εκτέλεση του έργου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να προωθήσουν την κατασκευή του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο;

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός των αρμόδιων Υπουργείων για την κατσκευή του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότησή του;

Ποια είναι η εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου για την κατασκευή 2 σηράγγων και 8 γεφυρών στο τμήμα Μπράλος-Άμφισσα, του οποίου οι μελέτες έχουν παραληφθεί από το 2016 και στο έργο «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη» συνολικού μήκους 4,7 χιλιομέτρων, του Οδικού Άξονα «Λαμία – Ιτέα –Αντίρριο», το οποίο έχει ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας από τον Μάιο του 2019;»

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με σεβασμό και προϋποθέσεις…

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», σχετικά με την αδειοδότηση για την εγκατάσταση Αιολικού πάρκου στο όρος Βαράσοβα, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσία κατά των όποιων αποφάσεων για τοποθέτηση αιολικού πάρκου και ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα «Άγιο όρος Αιτωλίας» και να συνταχθεί με τους φορείς της περιοχής μας σε όποια νόμιμη ενέργεια αποφασίσουν.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες και προσφέρουν σημαντικά κατά των κλιματικών αλλαγών καθώς και στην ελάφρυνση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση στο όνομά τους, να δίνονται άδειες σε χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές “Natura” ή ακόμα να καταστρέφονται περιοχές με θρησκευτική σημασία και ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και φυσικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία και θα υποστεί της συνέπειες ή τα οφέλη.

Στο Δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν αναλογικά  πολλά αιολικά πάρκα τόσο σε δασικές περιοχές όσο και πολύ κοντά σε οικισμούς. Την ίδια  στιγμή ωστόσο εκκρεμεί νομοθετικά έως και σήμερα το σοβαρότερων ερώτημα όλων. Τι γίνονται οι εγκαταστάσεις αυτές καθώς  και η αποκατάσταση του χώρου φιλοξενίας μετά τα 25 χρόνια λήξης της σύμβασης και το τέλος λειτουργίας;

Από την πλευρά μας ως φορέας έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στο μηνιαίο περιοδικό μας, για την ανάγκη ύπαρξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μόνη λύση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο και τους κινδύνους που υπάρχουν με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και κεντρικού σχεδιασμού από τη πολιτεία, που επιτρέπει την καταπάτηση του φυσικού πλούτου και τη κερδοσκοπία.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε  με περιβαλλοντική ευαισθησία το σοβαρό αυτό θέμα των αιολικών πάρκων, ενημερώνοντας τους πολίτες της περιοχής μας και όχι μόνο.”

Η περιβαλλοντική οργάνωση

«Πράσινο+Μπλε»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τροποποίηση του ωραρίου των φαρμακείων

Published

on

By

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών που έλαβε η κυβέρνηση για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων σε συνεχές από Δεύτερα έως Παρασκευή από τις 08.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα μέχρι τις 16/3/21 που είναι σε ισχύ οι περιορισμοί της κυκλοφορίας.

Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Εκ του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κουνήθηκε και η Ναύπακτος από τα 6 Ρίχτερ στα Τρίκαλα

Published

on

By

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με αναθεωρημένη καταγραφή, σημειώθηκε στις 12.16 νότιο δυτικά των Τρικάλων με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξης των 5 ρίχτερ, με το ρήγμα του Τυρνάβου να είναι η αιτία του φαινομένου, με τους σεισμολόγους να καταλήγουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός και στην Ναύπακτο, όπως και σε αρκετά μέρη της χώρας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 ρίχτερ.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ