Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση

Published

on

Στην ομιλία του στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε:

 

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου δημόσια να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύθηκαν ξανά.

Να ευχηθώ καλή θητεία σε όλους και να πω ότι προσδοκία όλων μας είναι να πετύχει η κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.

Κυρίες  και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να ασκήσει γόνιμη κριτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία του Πρωθυπουργού.και θέλω να επισημάνω τα εξής:

Πρώτον

Η ανάπτυξη είναι στόχος όλων μας, και απάντηση στην κρίση!

Συμφωνούμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται φορολογική αποφόρτιση.

Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και να αποκτήσει η αγορά ρευστότητα.

Και ερωτώ:

Είναι δυνατόν οι οριζόντιες φοροαπαλλαγές να δημιουργήσουν κύμα επενδύσεων;

Να προκαλέσουν ανάπτυξη και να επαναφέρουν την οικονομία στην κανονικότητα;

Να θυμίσω  το 2006 ;

Και τότε η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες οριζόντιες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως τελικά να προκύψουν επενδύσεις στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Αντιθέτως, οι ρυθμοί ανάπτυξης κατρακύλησαν στο 1% κατά μέσο όρο και τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εξωτερικό) γιγαντώθηκαν. Αποτέλεσμα, τα βάρη πάλι να τα σηκώσουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Να θυμίσω, ότι προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % στο 2%. Ήταν δικιά μας θέση και παραμένει. Εσείς σήμερα αυτοαναιρείστε και μιλάτε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Για μας όπως είπε και η Πρόεδρός μας κ. Φώφη Γεννηματά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Προτείνουμε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Λέμε 1,5% του ΑΕΠ για επενδύσεις και μείωση φόρων.

Οσονούπω, έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το νέο πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2021-2027.

Συνολικά, θα μοιραστούν στα κράτη μέλη 1,3 τρις € από τα οποία η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει 40 έως 50 δις ευρώ. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η δυνατότητα για αναπτυξιακή ώθηση.

Τι χρειάζεται; Εθνική διαπραγμάτευση!

ΔΕΗ

Σε εκτροχιασμό η ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακούσαμε για στρατηγικούς επενδυτές.

Κύριοι της κυβέρνησης, η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και γι΄αυτό πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.

Εμείς λέμε: Εξυγίανση και δημόσιος έλεγχος!

Χωρίς να επωμιστούν τα βάρη οι καταναλωτές.

Δεύτερον

Πράγματι, χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κράτος με μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης.

Εμείς επιμένουμε ΟΧΙ στη φιλοσοφία των κομματικών διευθετήσεων. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΦΥΡΟ! ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ στους Γενικούς Γραμματείς!

Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και αυτό πρέπει να εγγυηθεί η κυβέρνηση.

Τρίτον

Παιδεία. Πυλώνας για τον οποίο απαιτείται εθνική και κοινωνική συναίνεση.

Δεν είναι δυνατόν μαθητές και φοιτητές να πορεύονται με διαρκείς αλλαγές ανάλογα με τη διακυβέρνηση του κράτους. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την ΠΑΙΔΕΙΑ και επαναλειτουργία του ΕΣΥΠ χωρίς τετελεσμένα και διαδικασίες διαλόγου fast-track.

Πολιτισμός. Η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της και στον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας.

Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Ο πολιτισμός αποτελεί προστιθέμενη αξία για μια κοινωνία.

To ίδιο και ο αθλητισμός, που έχει δώσει στη χώρα μας μεγάλες στιγμές και μεγάλες νίκες. Οφείλουμε να του δώσουμε τον σεβασμό που του πρέπει και στήριξη σε πόρους, σε υποδομές, σε κίνητρα.

Πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία: Στήριξη του σχολικού αθλητισμού για την καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Με χαρά άκουσα τον Υπουργό κ. Αυγενάκη να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέταρτον

Στα εθνικά θέματα:

Μιλούσατε προεκλογικά για βέτο σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προγραμματικές δηλώσεις ακούσαμε μόνο για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Τι άλλαξε ;

Εμείς επιμένουμε: Επιζήμια για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς.

Ξεκαθαρίστε ποια είναι η θέση σας.

Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας. Πρότασή μας η εθνική γραμμή. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Κυπριακό:

Τερματισμός της κατοχής. Να καταστεί η Κύπρος ένα επανενωμένο κράτος. Με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

 

Ολοκληρώνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, ουδείς διαφωνεί με τα 5 εμβληματικά έργα που ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι, είναι έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Όμως όλα αφορούν τον ιστό της Αττικής και ένα της Θεσσαλονίκης. Παρέλειψε ο κ. Πρωθυπουργός να αναφερθεί στην Περιφέρεια. Γιατί δεν είναι στον σχεδιασμό σας;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Περιφέρεια και οι άνθρωποί της στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Χρειάζονται, όμως, έργα υποδομών και στήριξη.

Όπως για την πατρίδα μου την Αιτωλοακαρνανία δεν είναι δυνατόν να μην έχει ολοκληρωθεί η Αμβρακία οδός με τους πολίτες της χώρας να πληρώνουν καθημερινά φόρο αίματος. Ζήσαμε τις πλημμύρες της Ναυπακτίας, πέρυσι του Μεσολογγίου. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιονίας Οδού. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Χρέος της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τα συγκεκριμένα έργα. Όπως επίσης και να διευκρινίσει ο νέος υπουργός Υποδομών αν θα προχωρήσει ως Ελληνικό Δημόσιο σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Γέφυρα ΑΕ για τη μείωση των διοδίων, καθώς επίσης και τα αναλογικά διόδια.

Σήμερα το κόστος των διοδίων αποτελεί φράγμα και όχι μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

Κλείνοντας να πω στον αγαπητό συνάδελφο Κλέωνα Γρηγοριάδη , ότι το Υπερταμείο ψηφίστηκε το 2016 με τον Ν.4389/2016 , άρθρα 184 έως και 214. Έγινε ονομαστική ψηφοφορία όπου ναι ψήφισαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ  και τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα λανθασμένη η αναφορά σας και λάθος οι εντυπώσεις που δημιουργήσατε. Τέλος, να σας θυμίσω ότι το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο είναι έργο Βαρουφάκη- Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει πειστεί ότι τα όσα λέει η Κυβέρνηση τα εννοεί, τα δε όσα εννοεί θα τα κάνει πράξη. Η δε διγλωσσία της με το θέμα των Πρεσπών και τα πρωτογενή πλεονάσματα, μας ανησυχούν. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ»

ΕΛΛΑΔΑ

Δράσεις Καθαρισμού Προστατευόμενων Περιοχών

Published

on

By

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης  των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας της πραγματοποιεί κάθε χρόνο δράσεις καθαρισμού με σκοπό την επίτευξη της καλής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και προστασίας της άγριας ζωής.

Φέτος, με τη βοήθεια δύτη – εξωτερικού συνεργάτη στη φύλαξη, η Μονάδα Διαχείρισης πραγματοποιεί μια σειρά υποβρύχιων καθαρισμών στην λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός στη περιοχή της Νίδοβας. Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεχθέντων απορριμμάτων ήταν πλαστικά μπουκάλια ενώ απομακρύνθηκαν από τον βυθό και αρκετές πλαστικές σακούλες, φελιζόλ , ελαστικά αυτοκινήτων και δίχτυα ψαράδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Μονάδα Διαχείρισης  συμμετείχε επίσης σε  Δράσεις καθαρισμού που διοργανώθηκαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην Λίμνη Τριχωνίδα και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στα πλαίσια του προγράμματος αειφορίας του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή»,  στηρίζοντας έτσι την ανάδειξη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η δράση στην λίμνη Τριχωνίδα πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Μούρτος Καψοράχης και στην Παραλία Σιταράλωνα, με την υποστήριξη των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, από την Henkel Hellas, το Dixan και τους  εργαζόμενους από τα My market Αγρινίου και Ναυπάκτου, Στην δράση συμμετείχαν επίσης η «Ακτίνα Εθελοντισμού», το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.), τη Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.Μ.Α.Θ.), τη δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση Project Κα.Πα. από την Πάτρα καθώς και σύλλογοι του δήμου Θέρμου και μεμονωμένοι εθελοντές πολίτες.

Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου η δράση καθαρισμού υλοποιήθηκε από την Henkel Hellas και το Dixan με την πολύτιμη συνδρομή της τοπικής εθελοντικής οργάνωσης Μεσολόγγι by Locals, την εθελοντική οργάνωση από την Πάτρα, Project Κα.Πα., στις τοποθεσίες Αλσύλλιο Κλείσοβας, Παρατηρητήριο Κλείσοβας και περιοχή Μπαμπακούλα,

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων περιοχών δυτικής Στερεάς Ελλάδας συνέδραμε στις δύο δράσεις με κλιμάκιο δυο εποπτών-φυλάκων και την χρήση αγροτικού οχήματος για την μεταφορά των συλλεχθέντων απορριμμάτων και την υποβοήθηση  του έργου της αποκομιδής, ενώ διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα στους εθελοντές. Τα πλαστικά που απομακρύνθηκαν  από τα σημεία των καθαρισμών, θα επεξεργαστούν περαιτέρω και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα μετατραπούν σε νέα αντικείμενα.

Η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστεί τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο δράσεις, δίνοντας με την παρουσία τους το ηχηρό μήνυμα: «Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τους οικότοπους μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πότε «σβήνουν» τα χρέη προς το Δημόσιο

Published

on

By

Με σχέδιο νόμου το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να λύσει το γρίφο και να τελειώσει με τον πονοκέφαλο των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών που απλά «φουσκώνουν» τον τελικό λογαριασμό των οφειλών προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  • Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
  • Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
  • Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν. Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.000.000 και 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.

Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.

Τέλος, οφειλή που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νομική Πληροφόρηση από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων και ανέργων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση  Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν  το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας – ΕΚΝΔ, σήμερα  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ν.Δ., είχε θέμα: «Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Φίλιππος Θωμάς και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 ( νόμου Χατζηδάκη) «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ απάντησαν δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούν Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ.)και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ