Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση

Published

on

Στην ομιλία του στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε:

 

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου δημόσια να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύθηκαν ξανά.

Να ευχηθώ καλή θητεία σε όλους και να πω ότι προσδοκία όλων μας είναι να πετύχει η κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.

Κυρίες  και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να ασκήσει γόνιμη κριτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία του Πρωθυπουργού.και θέλω να επισημάνω τα εξής:

Πρώτον

Η ανάπτυξη είναι στόχος όλων μας, και απάντηση στην κρίση!

Συμφωνούμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται φορολογική αποφόρτιση.

Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και να αποκτήσει η αγορά ρευστότητα.

Και ερωτώ:

Είναι δυνατόν οι οριζόντιες φοροαπαλλαγές να δημιουργήσουν κύμα επενδύσεων;

Να προκαλέσουν ανάπτυξη και να επαναφέρουν την οικονομία στην κανονικότητα;

Να θυμίσω  το 2006 ;

Και τότε η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες οριζόντιες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως τελικά να προκύψουν επενδύσεις στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Αντιθέτως, οι ρυθμοί ανάπτυξης κατρακύλησαν στο 1% κατά μέσο όρο και τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εξωτερικό) γιγαντώθηκαν. Αποτέλεσμα, τα βάρη πάλι να τα σηκώσουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Να θυμίσω, ότι προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % στο 2%. Ήταν δικιά μας θέση και παραμένει. Εσείς σήμερα αυτοαναιρείστε και μιλάτε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Για μας όπως είπε και η Πρόεδρός μας κ. Φώφη Γεννηματά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Προτείνουμε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Λέμε 1,5% του ΑΕΠ για επενδύσεις και μείωση φόρων.

Οσονούπω, έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το νέο πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2021-2027.

Συνολικά, θα μοιραστούν στα κράτη μέλη 1,3 τρις € από τα οποία η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει 40 έως 50 δις ευρώ. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η δυνατότητα για αναπτυξιακή ώθηση.

Τι χρειάζεται; Εθνική διαπραγμάτευση!

ΔΕΗ

Σε εκτροχιασμό η ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακούσαμε για στρατηγικούς επενδυτές.

Κύριοι της κυβέρνησης, η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και γι΄αυτό πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.

Εμείς λέμε: Εξυγίανση και δημόσιος έλεγχος!

Χωρίς να επωμιστούν τα βάρη οι καταναλωτές.

Δεύτερον

Πράγματι, χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κράτος με μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης.

Εμείς επιμένουμε ΟΧΙ στη φιλοσοφία των κομματικών διευθετήσεων. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΦΥΡΟ! ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ στους Γενικούς Γραμματείς!

Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και αυτό πρέπει να εγγυηθεί η κυβέρνηση.

Τρίτον

Παιδεία. Πυλώνας για τον οποίο απαιτείται εθνική και κοινωνική συναίνεση.

Δεν είναι δυνατόν μαθητές και φοιτητές να πορεύονται με διαρκείς αλλαγές ανάλογα με τη διακυβέρνηση του κράτους. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την ΠΑΙΔΕΙΑ και επαναλειτουργία του ΕΣΥΠ χωρίς τετελεσμένα και διαδικασίες διαλόγου fast-track.

Πολιτισμός. Η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της και στον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας.

Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Ο πολιτισμός αποτελεί προστιθέμενη αξία για μια κοινωνία.

To ίδιο και ο αθλητισμός, που έχει δώσει στη χώρα μας μεγάλες στιγμές και μεγάλες νίκες. Οφείλουμε να του δώσουμε τον σεβασμό που του πρέπει και στήριξη σε πόρους, σε υποδομές, σε κίνητρα.

Πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία: Στήριξη του σχολικού αθλητισμού για την καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Με χαρά άκουσα τον Υπουργό κ. Αυγενάκη να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέταρτον

Στα εθνικά θέματα:

Μιλούσατε προεκλογικά για βέτο σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προγραμματικές δηλώσεις ακούσαμε μόνο για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Τι άλλαξε ;

Εμείς επιμένουμε: Επιζήμια για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς.

Ξεκαθαρίστε ποια είναι η θέση σας.

Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας. Πρότασή μας η εθνική γραμμή. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Κυπριακό:

Τερματισμός της κατοχής. Να καταστεί η Κύπρος ένα επανενωμένο κράτος. Με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

 

Ολοκληρώνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, ουδείς διαφωνεί με τα 5 εμβληματικά έργα που ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι, είναι έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Όμως όλα αφορούν τον ιστό της Αττικής και ένα της Θεσσαλονίκης. Παρέλειψε ο κ. Πρωθυπουργός να αναφερθεί στην Περιφέρεια. Γιατί δεν είναι στον σχεδιασμό σας;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Περιφέρεια και οι άνθρωποί της στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Χρειάζονται, όμως, έργα υποδομών και στήριξη.

Όπως για την πατρίδα μου την Αιτωλοακαρνανία δεν είναι δυνατόν να μην έχει ολοκληρωθεί η Αμβρακία οδός με τους πολίτες της χώρας να πληρώνουν καθημερινά φόρο αίματος. Ζήσαμε τις πλημμύρες της Ναυπακτίας, πέρυσι του Μεσολογγίου. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιονίας Οδού. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Χρέος της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τα συγκεκριμένα έργα. Όπως επίσης και να διευκρινίσει ο νέος υπουργός Υποδομών αν θα προχωρήσει ως Ελληνικό Δημόσιο σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Γέφυρα ΑΕ για τη μείωση των διοδίων, καθώς επίσης και τα αναλογικά διόδια.

Σήμερα το κόστος των διοδίων αποτελεί φράγμα και όχι μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

Κλείνοντας να πω στον αγαπητό συνάδελφο Κλέωνα Γρηγοριάδη , ότι το Υπερταμείο ψηφίστηκε το 2016 με τον Ν.4389/2016 , άρθρα 184 έως και 214. Έγινε ονομαστική ψηφοφορία όπου ναι ψήφισαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ  και τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα λανθασμένη η αναφορά σας και λάθος οι εντυπώσεις που δημιουργήσατε. Τέλος, να σας θυμίσω ότι το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο είναι έργο Βαρουφάκη- Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει πειστεί ότι τα όσα λέει η Κυβέρνηση τα εννοεί, τα δε όσα εννοεί θα τα κάνει πράξη. Η δε διγλωσσία της με το θέμα των Πρεσπών και τα πρωτογενή πλεονάσματα, μας ανησυχούν. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ»

ΕΛΛΑΔΑ

Η θερινή πανήγυρη Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων

Published

on

By

Στίς 17 Αὐγούστου ὁ Ἅγιος Βλάσιος Παρακαμπυλίων Δήμου Ἀγρινίου ἑορτάζει τήν μνήμη τοῦ θαύματος μέ τό ὁποῖο ὁ ἅγιος Βλάσιος ἔσωσε τό χωριό ἀπό τήν καταστροφική μανία τῶν Τούρκων, εἰδοποιώντας τούς χωρικούς γιά τήν ἔλευσή τοῦ ἐχθροῦ.

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τελέσθηκε πανηγυρικός ἑσπερινός μέ θεῖο κήρυγμα ἀπό τόν Ἱεροκήρυκα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀρχιμ. π. Δαμασκηνό Βασιλόπουλο, μέ λιτανεία καί ἀρτοκλασία στήν πλατεία τοῦ χωριοῦ.

Τήν κυριώνυμο ἡμέρα τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ἱερόθεο, μέ τήν συμμετοχή ὅλων σχεδῶν τῶν Ἱερέων τῆς Ἀρχιερατικῆς Περιφέρειας, τοῦ Πρωτοσυγκέλλου π. Καλλινίκου, τοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου π. Παναγιώτου Σαβελώνα, ὁ Ἐφημέριος π. Κωνσταντῖνος Κοντογεῶργος κ.ἄ.

Ἔψαλε ὁ Κων. Σαράκης, συμπαραστατούμενος ἀπό τούς ἀναγνῶστες τῆς Ἐνορίας Κ. Χασάκη, Κ.Παρθένη καί Β. Μέντζιο, μέ συνοδεία νέων ἀπό τίς Κατασκηνώσεις τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Ἀγρινίου στόν Ἅγιο Βλάσιο, πού μέ τόν ὑπεύθυνο Ἱερέα τῶν κατασκηνώσεων π. Λαυρέντιο ἐκκλησιάσθηκαν στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό. Οἱ ἀρχές ἐκπροσωπήθηκαν ἀπό τόν Ἀντιδήμαρχο Ἀγρινίου κ. Θύμιο Γρίβα, τόν πρόεδρο τοῦ Τοπικοῦ Συμβούλιου, τόν Διοικητή τοῦ Ἀστυνομικοῦ Τμήματος.

Ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος ἔλαβε ἀφορμή ἀπό τήν πανσέληνο, τήν ὁλόφωτη Σελήνη, πού εἶχε τήν προηγούμενη νύκτα, γιά νά ἀναφερθῆ στήν Ἐκκλησία, ὡς τό πνευματικό στερέωμα, τό ὁποῖο φωτίζει ὁ νοητός ἥλιος Χριστός, καί ὅπου λάμπει ἡ Θεοτόκος σάν τήν σελήνη καί ὅλοι οἱ ἅγιοι τοῦ Θεοῦ, ὅπως ὁ ἅγιος Βλάσιος, σάν τά ἀστέρια. Καί ἐμεῖς καλούμαστε μέ τήν ἀσκητική προσπάθεια νά ἀποκτήσουμε σιγά-σιγά τό φῶς τοῦ Χριστοῦ καί ὅλη ἡ καρδιά μας νά γίνη φωτεινή, χωρίς ἴχνος σκοταδιοῦ, καί νά συμμετάσχουμε στήν δόξα τοῦ νοητοῦ στερεώματος, ὑπερβαίνοντας καί τόν θάνατο.

Μετά τήν θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος ἐπισκέφθηκε τήν Κατασκήνωση τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως, στήν ὁποία διετέλεσε ὁ ἴδιος ὡς νέος κατασκηνωτής καί ὑπαρχηγός. Κατά τήν τρέχουσα περίοδο φιλοξενοῦνται ἑκατό παιδιά Γυμνασίου καί Λυκείου. Ὁ Σεβασμιώτατος συνομίλησε γιά ἐκκλησιαστικά θέματα μέ τά στελέχη, εὐλόγησε τήν μεσημεριανή τράπεζα τῶν κατασκηνωτῶν καί τούς μίλησε μέ κατάλληλο λόγο γιά τήν ὠφέλεια τῆς κατασκήνωσης, ἀναπτύσσοντας καί τό σύνθημα τῆς κατασκήνωσης πού ἦταν «ἀνάσα ζωῆς».

Ἄς σημειωθῆ ὅτι ὁ Ἅγιος Βλάσιος εἶναι ἕνα ὄμορφο γραφικό ἡμιορεινό χωριό μέ ἐκκλησιαστική παράδοση, πού ἀνήκει διοικητικά στόν Δῆμο Ἀγρινίου καί ἀπέχει δύο περίπου ὧρες μέ αὐτοκίνητο ἀπό τήν ἕδρα τῆς Μητροπόλεως τήν Ναύπακτο, μέσῳ Μεσολογγίου καί Ἀγρινίου.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 30% για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες

Published

on

By

Στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρούν 7.300.000 φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων στο TAXISnet θα αναρτηθούν στα τέλη Αυγούστου τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο που αναγράφεται να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει από τις 11 το πρωί της Παρασκευής 16 Αυγούστου και μέχρι τις 31 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 έτους 2019.

Επίσης, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων 2020 δεν είναι διαθέσιμη στις 16 Αυγούστου και στο διάστημα από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010 – 2018) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Στην περίπτωση συζύγων και εφόσον ο καθένας έχει ποσοστά επί ακίνητης περιουσίας, το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται χωριστά για κάθε σύζυγο. Μάλιστα αν κάποιος σύζυγος δεν έχει ακόμη κωδικούς εισαγωγής στο σύστημα ΤAXISnet θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοσης κλειδάριθμου ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό του σημείωμα και στην ταυτότητα πληρωμής του φόρου.

Ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών.

Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι λοιμώξεις του καλοκαιριού

Published

on

By

Μύθοι και αλήθειες για τις λοιμώξεις του καλοκαιριού και τα αντιοβιοτικά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

  Τα Κρυολογήματα

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς και στα οστά, τότε πρόκειται για «κοινό κρυολόγημα» δηλαδή ιογενή λοίμωξη που εμφανίζεται συχνά στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Περισσότερα από 200 είδη ιών προκαλούν το σύνδρομο του «κοινού κρυολογήματος» για το οποίο, αφού πρόκειται για ίωση δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Άρα δεν ζητώ από τον Ιατρό μου αντιβιοτικά ούτε παίρνω μόνος μου αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει στο σπίτι μου από άλλη φορά.

 Τα Διαρροϊκά Σύνδρομα

Το καλοκαίρι είναι συχνότερα τα διαρροϊκά σύνδρομα όπως και η γαστρεντερίτιδα (δηλαδή διάρροια που συνοδεύεται από εμέτους) διότι ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες, την ευκολία μετάδοσης και τη χρήση τροφίμων χωρίς καλή συντήρηση. Αίτιο είναι κατά κανόνα πολλά είδη ιών γι αυτό και δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Επειδή ο ασθενής αφυδατώνεται από τη διάρροια χρειάζεται λήψη πολλών υγρών από το στόμα ενώ συγχρόνως πρέπει να αποφεύγονται το γάλα και τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Η διατροφή πρέπει να είναι ελαφρά.

Εντούτοις αν ο διάρροια υπερβεί σε διάρκεια της 3 ημέρες ή εμφανιστεί υψηλός πυρετός, ή αίμα στα κόπρανα τότε συμβουλευόμαστε άμεσα τον Ιατρό μας και δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά γιατί αυξάνει η πιθανότητα το αίτιο της διάρροιας να είναι μικροβιακό και κατά κανόνα Σαλλμονέλα, για την οποία απαιτούνται ειδικά αντιβιοτικά.

Τσιμπήματα από Έντομα

Μετά από τσίμπημα από κουνούπι η άλλα έντομα εφόσον εμφανιστεί έντονη και εκτεταμένη ερυθρότητα γύρω από τα τσίμπημα όπως και πυρετός, τότε χρειάζεται ειδικό αντιβιοτικό γιατί έχει γίνει μόλυνση συνήθως από στρεπτόκοκκους ή σταφυλόκοκκους. Δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικό, αλλά συμβουλευόμαστε άμεσα τον Ιατρό μας.

Ωτίτιδα των Κολυμβητών

Το μπάνιο στην πισίνα το καλοκαίρι και σπανιότερα στη θάλασσα προδιαθέτει για την αποκαλούμενη «Ωτίτιδα των Κολυμβητών». Αφορά μικροβιακή (συνήθως από Ψευδομονάδα) φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Θεραπεύεται συνήθως με σταγόνες αντισηπτικού στον έξω ακουστικό πόρο. Συμβουλευόμαστε τον Ιατρό μας και δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά!

Οι ουρολοιμώξεις

Το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις παρόλο ότι στον κόσμο επικρατεί λανθασμένα η αντίθετη άποψη. Γενικά όμως συμπτώματα κυστίτιδας όπως «κάψιμο στην ούρηση» συχνουρία και δυσουρία απαιτούν καλλιέργεια ούρων και συμβουλή από Ιατρό για να χορηγηθούν ή όχι αντιβιοτικά. Δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά!

Οι Κολπίτιδες

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι δυνατόν στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες έχουν προδιάθεση (όπως οι παχύσαρκες, οι πάσχουσες από σακχαρώδη διαβήτη, η υποκείμενη ανοσοκαταστολή και ιδιαίτερα όταν χορηγείται κορτιζόνη) να προκαλέσει κολπίτιδα από μύκητες με συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα της κυστίτιδας.

Η μυκητιασική κολπίτιδα οφείλεται στην Candida και απαιτεί ειδική ενδοκολπική θεραπεία με αντιμυκητιασική αλοιφή ή υπόθετα ενδοκολπικά για την οποία πρέπει η πάσχουσα να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Έχει όμως μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στις γυναίκες με ιστορικό υποτροπιάζουσας κολπίτιδας η πρόληψη της υποτροπής με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Δεν στεγνώνουμε στον Ήλιο φορώντας το βρεγμένο μαγιό μας γιατί η ζέστη και η υγρασία ενοχοποιούνται για την πρόκληση της κολπίτιδας. Πρώτα αφαιρείται το μαγιό, μετά πλένουμε το σώμα μας και ιδιαίτερα την περιγεννητική περιοχή με καθαρό γλυκό νερό και φορώντας άλλο καθαρό στεγνό μαγιό, κάνουμε στην συνέχεια ηλιοθεραπεία.
  2. Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία επάνω στην άμμο ή σε ψάθα επάνω στην άμμο, γιατί η άμμος έχει «φυσιολογικά» μύκητες, θα κάνουμε ηλιοθεραπεία σε κάθισμα ή σε ξαπλώστρες που υπάρχουν στις ακτές.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η «ελευθεριότητα» των σεξουαλικών σχέσεων που παρατηρείται το καλοκαίρι, ενοχοποιείται για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (βλεννόρροια, σύφιλη). Γι αυτό σε περίπτωση πυώδους εκκρίματος από την ουρήθρα ή τον κόλπο όπως και επί εμφανίσεως «πληγής» στα γεννητικά όργανα, συμβουλευόμαστε πάντοτε τον Ιατρό μας.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ