Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση

Published

on

Στην ομιλία του στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε:

 

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου δημόσια να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύθηκαν ξανά.

Να ευχηθώ καλή θητεία σε όλους και να πω ότι προσδοκία όλων μας είναι να πετύχει η κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.

Κυρίες  και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να ασκήσει γόνιμη κριτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία του Πρωθυπουργού.και θέλω να επισημάνω τα εξής:

Πρώτον

Η ανάπτυξη είναι στόχος όλων μας, και απάντηση στην κρίση!

Συμφωνούμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται φορολογική αποφόρτιση.

Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και να αποκτήσει η αγορά ρευστότητα.

Και ερωτώ:

Είναι δυνατόν οι οριζόντιες φοροαπαλλαγές να δημιουργήσουν κύμα επενδύσεων;

Να προκαλέσουν ανάπτυξη και να επαναφέρουν την οικονομία στην κανονικότητα;

Να θυμίσω  το 2006 ;

Και τότε η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες οριζόντιες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως τελικά να προκύψουν επενδύσεις στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Αντιθέτως, οι ρυθμοί ανάπτυξης κατρακύλησαν στο 1% κατά μέσο όρο και τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εξωτερικό) γιγαντώθηκαν. Αποτέλεσμα, τα βάρη πάλι να τα σηκώσουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Να θυμίσω, ότι προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % στο 2%. Ήταν δικιά μας θέση και παραμένει. Εσείς σήμερα αυτοαναιρείστε και μιλάτε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Για μας όπως είπε και η Πρόεδρός μας κ. Φώφη Γεννηματά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Προτείνουμε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Λέμε 1,5% του ΑΕΠ για επενδύσεις και μείωση φόρων.

Οσονούπω, έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το νέο πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2021-2027.

Συνολικά, θα μοιραστούν στα κράτη μέλη 1,3 τρις € από τα οποία η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει 40 έως 50 δις ευρώ. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η δυνατότητα για αναπτυξιακή ώθηση.

Τι χρειάζεται; Εθνική διαπραγμάτευση!

ΔΕΗ

Σε εκτροχιασμό η ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακούσαμε για στρατηγικούς επενδυτές.

Κύριοι της κυβέρνησης, η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και γι΄αυτό πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.

Εμείς λέμε: Εξυγίανση και δημόσιος έλεγχος!

Χωρίς να επωμιστούν τα βάρη οι καταναλωτές.

Δεύτερον

Πράγματι, χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κράτος με μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης.

Εμείς επιμένουμε ΟΧΙ στη φιλοσοφία των κομματικών διευθετήσεων. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΦΥΡΟ! ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ στους Γενικούς Γραμματείς!

Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και αυτό πρέπει να εγγυηθεί η κυβέρνηση.

Τρίτον

Παιδεία. Πυλώνας για τον οποίο απαιτείται εθνική και κοινωνική συναίνεση.

Δεν είναι δυνατόν μαθητές και φοιτητές να πορεύονται με διαρκείς αλλαγές ανάλογα με τη διακυβέρνηση του κράτους. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την ΠΑΙΔΕΙΑ και επαναλειτουργία του ΕΣΥΠ χωρίς τετελεσμένα και διαδικασίες διαλόγου fast-track.

Πολιτισμός. Η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της και στον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας.

Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Ο πολιτισμός αποτελεί προστιθέμενη αξία για μια κοινωνία.

To ίδιο και ο αθλητισμός, που έχει δώσει στη χώρα μας μεγάλες στιγμές και μεγάλες νίκες. Οφείλουμε να του δώσουμε τον σεβασμό που του πρέπει και στήριξη σε πόρους, σε υποδομές, σε κίνητρα.

Πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία: Στήριξη του σχολικού αθλητισμού για την καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Με χαρά άκουσα τον Υπουργό κ. Αυγενάκη να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέταρτον

Στα εθνικά θέματα:

Μιλούσατε προεκλογικά για βέτο σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προγραμματικές δηλώσεις ακούσαμε μόνο για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Τι άλλαξε ;

Εμείς επιμένουμε: Επιζήμια για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς.

Ξεκαθαρίστε ποια είναι η θέση σας.

Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας. Πρότασή μας η εθνική γραμμή. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Κυπριακό:

Τερματισμός της κατοχής. Να καταστεί η Κύπρος ένα επανενωμένο κράτος. Με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

 

Ολοκληρώνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, ουδείς διαφωνεί με τα 5 εμβληματικά έργα που ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι, είναι έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Όμως όλα αφορούν τον ιστό της Αττικής και ένα της Θεσσαλονίκης. Παρέλειψε ο κ. Πρωθυπουργός να αναφερθεί στην Περιφέρεια. Γιατί δεν είναι στον σχεδιασμό σας;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Περιφέρεια και οι άνθρωποί της στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Χρειάζονται, όμως, έργα υποδομών και στήριξη.

Όπως για την πατρίδα μου την Αιτωλοακαρνανία δεν είναι δυνατόν να μην έχει ολοκληρωθεί η Αμβρακία οδός με τους πολίτες της χώρας να πληρώνουν καθημερινά φόρο αίματος. Ζήσαμε τις πλημμύρες της Ναυπακτίας, πέρυσι του Μεσολογγίου. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιονίας Οδού. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Χρέος της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τα συγκεκριμένα έργα. Όπως επίσης και να διευκρινίσει ο νέος υπουργός Υποδομών αν θα προχωρήσει ως Ελληνικό Δημόσιο σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Γέφυρα ΑΕ για τη μείωση των διοδίων, καθώς επίσης και τα αναλογικά διόδια.

Σήμερα το κόστος των διοδίων αποτελεί φράγμα και όχι μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

Κλείνοντας να πω στον αγαπητό συνάδελφο Κλέωνα Γρηγοριάδη , ότι το Υπερταμείο ψηφίστηκε το 2016 με τον Ν.4389/2016 , άρθρα 184 έως και 214. Έγινε ονομαστική ψηφοφορία όπου ναι ψήφισαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ  και τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα λανθασμένη η αναφορά σας και λάθος οι εντυπώσεις που δημιουργήσατε. Τέλος, να σας θυμίσω ότι το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο είναι έργο Βαρουφάκη- Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει πειστεί ότι τα όσα λέει η Κυβέρνηση τα εννοεί, τα δε όσα εννοεί θα τα κάνει πράξη. Η δε διγλωσσία της με το θέμα των Πρεσπών και τα πρωτογενή πλεονάσματα, μας ανησυχούν. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ»

ΕΛΛΑΔΑ

Τετραήμερη εθελοντική αιμοδοσία στην Ναύπακτο, έως και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Published

on

By

αιμοδοσία-ναυπακτος-εθελοντες

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ναυπάκτου οι «Άγιοι Ανάργυροι», διοργανώνει τετραήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη της Ναυπάκτου που ξεκίνησε από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Στην πρόσκληση του Συλλόγου προς  τους τακτικούς και μη αιμοδότες αναφέρεται:

«Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να χαρίσουμε σ΄ όσους έχουν την ανάγκη μας λίγη ΑΓΑΠΗ. Να δώσουμε λίγη ΕΛΠΙΔΑ και ΖΩΗ. Να τους δώσουμε λίγο από το δικό μας ΑΙΜΑ που τόσο το έχουν ανάγκη.

Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί στα γραφεία του Συλλόγου μας όπως πάντα την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ας κάνουμε όλοι το χρέος μας, είναι χρέος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εργατικό Ατύχημα στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό της ΣΕΛΟΝΤΑ στη Μαναγούλη Φωκίδας

Published

on

By

εργατικό-ατύχημα-φωκίδα-μανάγουλη-εκνδ

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, σχετικά με το ατύχημα αναφέρει:

“Σχεδόν ένα μήνα μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιχθυογεννητικού Σταθμού ΝΗΡΕΑ  , χθες είχαμε νέο πανομοιότυπο σοβαρό ατύχημα, με την πτώση εργαζομένου από ύψος 4 μέτρων αυτή τη φορά στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό ΣΕΛΟΝΤΑ στη Μανάγουλη Δωρίδας.

Και αυτή τη φορά ο τραυματίας εργαζόμενος δουλεύει σε εξωτερικό συνεργάτη – εργολάβο της ΣΕΛΟΝΤΑ.

Η επανάληψη ενός σοβαρού ατυχήματος σε πανομοιότυπες συνθήκες αποδεικνύει την πλημμελή τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια.

Επίσης, το γεγονός ότι τόσο η εταιρία, όσο και ο εργολάβος δεν έλαβαν υπ’ όψιν το προηγούμενο σοβαρό περιστατικό, καταδεικνύει την απουσία σοβαρότητας και υπευθυνότητας εκ μέρους τους σε ό,τι αφορά την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Το ΕΚΝΔ, δεν κάνει σύσταση, αλλά αντιθέτως, απαιτεί τόσο η εταιρία όσο και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι να μεριμνούν, να εφαρμόζουν και να επιτηρούν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Το ΕΚΝΔ καλεί την Πολιτεία (Επιθεώρηση Εργασίας) για μία ακόμη φορά να προβεί άμεσα σε ελέγχους για την επαλήθευση της συμμόρφωσης στους κανόνες Υγείας & Ασφάλειας στα εργοτάξια.

Η διασφάλιση της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, δεν χωρά κανενός είδους έκπτωση ούτε ολιγωρία”.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γ. Καπεντζώνης πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Ελλάδας

Published

on

By

πρόεδρος-ΦοΔΣΑ-εΛΛΆΔΑς-ΓΙΏΡΓΟς-κΑΠΕΝΤΖΏΝΗς

Ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης εκλέχτηκε Πρόεδρος στο Δίκτυο ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ελλάδας.

Η εκλογή έγινε κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στη Θήβα.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης όπου παρουσίασε τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την διαχείριση απορριμμάτων αλλά και την πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, καταγράφοντας παράλληλα και τις προτάσεις των ΦοΔΣΑ για τα θέματα αυτά.

Στο Δίκτυο υπάγονται 25 ΦοΔΣΑ απ΄ όλη τη χώρα και το Διοικητικό Συμβούλιο που θα προεδρεύει ο κ. Καπεντζώνης είναι 7μελές. Ο κάθε ΦοΔΣΑ εκπροσωπεί αρκετούς Δήμους στην Περιφέρεια που δραστηριοποιείται.

Οι ΦοΔΣΑ είναι σημαντικοί φορείς με καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζοντας τους Δήμους που ο καθένας εκπροσωπεί.

Ειδικότερα ο ΦοΔΣΑ είναι ο αρμόδιος Φορέας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Πριν λίγες ημέρες ο Γ. Καπεντζώνης επανεξελέγει Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» για την επόμενη πενταετία 2019-2023, σ’ έναν φορέα που εκπροσωπεί 44 πόλεις-περιοχές με λίμνες από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες, με σημαντικό αναπτυξιακό, μελετητικό και παρεμβατικό έργο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πρόεδρος-ΦοΔΣΑ-εΛΛΆΔΑς-ΓΙΏΡΓΟς-κΑΠΕΝΤΖΏΝΗς

Πηγή: Doridanews

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ