Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Κοινωνική επένδυση ο σχολικός αθλητισμός”

Published

on

Άρθρο του βουλευτή ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

 

“Τα τελευταία χρόνια η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. προτρέπει τις σχολικές μονάδες να εορτάζουν την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, υλοποιώντας αθλητικές δράσεις εντός σχολικού ωραρίου. Πόσο έτοιμα είναι, όμως, τα σχολεία να γιορτάσουν και να υποστηρίξουν συστηματικά και αποτελεσματικά τον σχολικό αθλητισμό; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ολιγοθέσια, τα οποία δεν διαθέτουν εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, αλλά και στις αθλητικές υποδομές και δομές που χρειάζεται να έχει ένα σχολείο για να μπορεί να αναπτύξει ανάλογες δραστηριότητες.

Το ζήτημα, λοιπόν, που ανακύπτει, αφορά στην ουσία των προθέσεων της Πολιτείας. Ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού; Και τούτο διότι, κατά την άποψή μου, ο σχολικός αθλητισμός χρειάζεται να είναι πάντοτε στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μάλιστα να αποτελεί το κύριο μέσο ανάπτυξης και προώθησης του αθλητισμού και όχι ένα αποσπασματικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ολοένα και πιο συχνά ότι η συστηματική επαφή των ατόμων με τον αθλητισμό σε πρώιμα αναπτυξιακά στάδια συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και βεβαίως στην υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα, βοηθά τα άτομα να αποκτούν θετικές στάσεις προς τη ζωή, όπως επίσης και υψηλά εσωτερικά κίνητρα για την επίτευξη των στόχων.

Η κοινωνική αποστολή του σχολικού αθλητισμού, λοιπόν, είναι ανεκτίμητη. Ο σχολικός αθλητισμός με όλα τα οφέλη που συμπεριλαμβάνει (προώθηση αξιών και δεξιοτήτων ζωής) είναι μια μεγάλη κοινωνική επένδυση. Συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των παιδιών, την ομαλή κοινωνικοποίησή τους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό δεν έχει εμπεδωθεί ούτε στη συνείδηση των πολιτικών και όσων συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής στον τομέα της παιδείας και του αθλητισμού, ούτε βεβαίως στο συλλογικό υποσυνείδητο. Ούτε φαίνεται να προβληματίζουν την κοινωνία μας τα αποτελέσματα ερευνών, όπως αυτής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εφηβική παχυσαρκία στην Ευρώπη (δημοσίευση: Μάιος 2017) που κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, με το 6,5% των εφήβων στη χώρα μας να είναι παχύσαρκο, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 4%.

Στόχος μας πρέπει να είναι να αναπτύξουμε τον σχολικό αθλητισμό, αλλά όχι με αποσπασματικές ενέργειες. Είναι θετικό, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα εντάχθηκε το πρόγραμμα κολύμβησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έστω και καθυστερημένα, αν λάβουμε υπόψη ότι στην Αγγλία, που είναι και αυτή μια ιστορικά ναυτική χώρα με μεγάλη ακτογραμμή, διδάσκεται από το 1914 στις ηλικίες 3-6 ετών. Ωστόσο, αποτελεί μια αποσπασματική πολιτική. Και τούτο είναι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού κράτους, η ασυνέχεια σε πολιτικές σε πεδία μείζονος σημασίας, όπως η παιδεία ή η υγεία. Επιχειρήθηκε το 2009 επί ΠΑΣΟΚ να γίνει ο «χάρτης» των αθλητικών υποδομών της χώρας, να ξέρουμε τι υπάρχει που, σε ποια κατάσταση βρίσκεται, ποιες ανάγκες καλύπτει, ποιος χρηματοδοτεί τη συντήρησή του και ποια η οικονομική του βιωσιμότητα. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την χωροθέτηση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων. Για να ξέρει κάθε πολιτική ηγεσία τις ανάγκες σε αθλητικές υποδομές κάθε γειτονιάς και κάθε σχολείου, που χρειάζονται συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως σε ποιο στάδιο συντήρησης βρίσκεται το σύνολο των αθλητικών υποδομών της χώρας. Τι απέγινε αυτή η πρωτοβουλία ουδείς γνωρίζει. 

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ή η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, που διανύουμε, για να μην αποτελούν για τη χώρα μας ένα «πουκάμισο αδειανό» χρειάζεται να γίνουν η αφορμή για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο εθνικό σχέδιο για τον αθλητισμό. Και ως προς τον σχολικό αθλητισμό, να παραδειγματιστούμε από χώρες, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι σκανδιναβικές χώρες που υιοθετούν μια πολυδύναμη προσέγγιση, διασυνδέοντας τη διδασκαλία της φυσικής αγωγής με μαθήματα των κοινωνικών και φυσικών επιστημών και εντάσσοντάς τη στη σχολική καθημερινότητα”. 

ΕΛΛΑΔΑ

Νομική Πληροφόρηση από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων και ανέργων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση  Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν  το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας – ΕΚΝΔ, σήμερα  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ν.Δ., είχε θέμα: «Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Φίλιππος Θωμάς και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 ( νόμου Χατζηδάκη) «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ απάντησαν δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούν Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ.)και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδρίαση  του Συμβουλίου της Κοινότητας Ναυπάκτου την Τετάρτη 5/10/22

Published

on

By

Την Τετάρτη, 5-10-2022, και ώρα 19:00 σε δια ζώσης συνεδρίαση της κοινότητας Ναυπάκτου στο κτίριο «Ναυπακτία» στο λιμάνι Ναυπάκτου, συνεδριάζει το  Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου με τα εξής θέμα  ημερήσιας διάταξης:

 1. Έκφραση γνώμης για την υπ΄ αριθμ. 16789/7-9-2022 εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος με θέμα «Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται κοινόχρηστο χώρο».
 2. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 18657/12-9-2022 έγγραφο του γραφείου Δημάρχου με θέμα «Παροχή γνώμης όσον αφορά τόσο στην ανέγερση του μνημείου όσο και στην υπόδειξη χώρου στην Κοινότητα Ναυπάκτου».
 3. Έκφραση γνώμης για την υπ΄ αριθμ. 20336/30-9-2022 εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Γριμπόβου κατά την διοργάνωση της εμποροπανήγυρις του έτους 2022».
 4. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 16287/13-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Διαβίβαση αιτήματος για ασφαλτόστρωση τμήματος του δρόμου στην περιοχή «Βλαχογιαννεϊκα» στην Παλαιοπαναγιά της Κοινότητας Ναυπακτου».
 5. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 17074/22-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Διαβίβαση αιτήματος της κας Παναγιώτας Τσαπόγα για αντικατάσταση της οδοστρώματος επί της οδού Παρόδου Δημητρίου Πλαστήρα της κοινότητας Ναυπάκτου».
 6. Διατύπωση άποψης για κλάδεμα του Πλατάνου στην πλατεία έναντι του ΙΝ Αγίου Δημητρίου. (εισηγήτρια η κα Μυρτώ Κιμινουλάκη)
 7. Διατύπωση άποψης για την εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε παιδιά που χάθηκαν και στους γονείς τους που αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά τους. (εισηγήτρια η κα Μυρτώ Κιμινουλάκη)
 8. Διατύπωση άποψης για τα τροχόσπιτα στην παραλία Ψανής (εισηγήτρια η κα Κατσούλη Ελένη)
 9. Διατύπωση άποψης για την δημιουργία skate Park στην πλατεία Τζαβέλλα (εισηγήτρια κα Κατσούλη Ελένη)
 10. Διατύπωση άποψης για την δημιουργία μίας μόνο εισόδου parking σε κάθε πυλωτή πολυκατοικίας. (εισηγητής ο κος Σιαμαντάς Θεόδωρος)
 11. Διατύπωση  άποψης για ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2022-2023 ( Υπάρχει εισήγηση από : κον  Γεώργιο Βαρελά)

Η πρόεδρος της

Κοινότητας Ναυπάκτου

Μυρτώ Πλούμη-Κιμινουλάκη

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας»

Published

on

By

Eγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και θα παραμείνει ανοικτή έως το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, η  «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας» έκθεση διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό,  καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν  ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα! Ενώ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και  προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ