Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Μηδενική ανοχή σε βία και διαφθορά»

Published

on

Άρθρο του βουλευτή Αιτ/νιας του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.

 

«Η ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μια σύγχρονη πολιτική αθλητισμού γίνεται ολοένα πιο αισθητή τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται ο αθλητισμός να προαχθεί ως ένα από τα κορυφαία κοινωνικά φαινόμενα και δημόσια αγαθά της ελληνικής κοινωνίας. Και τούτο διότι δεν προάγει μονάχα την υγεία των πολιτών, αλλά επίσης διαδραματίζει θετικό ρόλο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια ένας από τους δυναμικότερους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αναδειχθεί ο αθλητικός τουρισμός. Η Ελλάδα θα μπορούσε με τη θέσπιση ειδικών πολιτικών, διαδικασιών και εργαλείων να αποκομίσει τεράστιο όφελος. Πως μπορεί όμως να γίνει ελκυστική στους τουρίστες όταν εμείς οι ίδιοι διστάζουμε να παρακολουθήσουμε με τα παιδιά μας στο γήπεδο έναν αγώνα, επειδή η βία και ο χουλιγκανισμός έχουν σπείρει την ανασφάλεια; Στο πλαίσιο αυτό και μετά τα δημοσιεύματα με κάποια κύρια σημεία από το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το φαινόμενο της βίας φαίνεται να έχει τεθεί στο επίκεντρο.

Το ζήτημα είναι να υπηρετηθεί η έννοια της καλής νομοθέτησης και όχι να βρεθούμε στον αντίποδα της πολιτικής διαχείρισης του δικαίου. Αναφέρομαι στον άσκοπο νομοθετικό πληθωρισμό, που ενώ υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης είτε αυτό είναι αδρανές είτε δεν υπάρχουν οι απαραίτητες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για την άσκηση κανονιστικής αρμοδιότητας από την διοίκηση, είτε υπάρχει ένα άλλο πλαίσιο που επικαλύπτει και ακυρώνει το προηγούμενο. Το επισημαίνω αυτό διότι, για παράδειγμα, όσον αφορά στις λέσχες οργανωμένων οπαδών και τις εξαγγελίες για το μητρώο φιλάθλων. Οι λέσχες υπάρχουν στα χαρτιά αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος. Μέλημα πριν φορτίσουμε το νομικό οπλοστάσιο της χώρας θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος, να κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι που δεν τηρούν τα κριτήρια και μετά να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτιώσεις.

Επίσης, ως προς τους ελέγχους για την είσοδο στα γήπεδα που διεξάγονται αθλητικά γεγονότα, μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2006-2007 επί διακυβέρνησης Καραμανλή ξεκίνησε η εφαρμογή του θεσμού του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου. Αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και συμβουλευτικό ρόλο καλούνταν να συνεργαστούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του επικεφαλής των Αστυνομικών δυνάμεων, του υπεύθυνου ασφαλείας της κάθε ομάδας και της Διοίκησής της και των υπεύθυνων των ομάδων και των οργανωμένων φιλάθλων. Αξιολογήθηκε ο θεσμός;

Λέγεται σήμερα για ενίσχυση των ελέγχων επί των ονομαστικών εισιτηρίων και για πρόστιμα σε βάρος των νόμιμων κατόχων σε περίπτωση χρήσης από άλλον, αξιοποίηση οπτικών μέσων κλπ. Αναρωτιέμαι, όμως, πρώτον εάν η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται στους αγώνες επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους, με τη σκέψη ότι ο αθλητισμός κατά βάση είναι δημόσιο αγαθό. Και δεύτερον, σε πρακτικό επίπεδο υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα που διεξάγονται αθλητικά γεγονότα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης σε λειτουργία; Αν ναι, τηρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται (πλήρης κάλυψη του χώρου, δυνατότητα αποθήκευσης του υλικού) και εάν όχι, ποιος θα αναλάβει το κόστος για να εγκατάσταση όπου δεν υπάρχει; Θα βγουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν; Διότι, πολλές ομάδες επωμίζονται και σήμερα το κόστος υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αγώνων χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Πότε θα επεμβαίνει; Εντός γηπέδων θα επεμβαίνει η αστυνομία ή μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας με ευθύνη των σωματείων;

Προέχει, κατά τη γνώμη μου, η υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής όσον αφορά στη βία και τη διαφθορά σε χώρους αθλητικών διοργανώσεων. Παραδειγματική τιμωρία των σωματείων που δεν τηρούν τον νόμο ή δε συνεργάζονται με τις αρχές. Παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε επεισόδια βίας με δια βίου αποκλεισμό. Παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων σε περιστατικά χειραγώγησης αγώνων και παράνομου στοιχηματισμού με ταχεία εξέταση των υποθέσεων από τη δικαιοσύνη. Να συσταθεί ειδικό σώμα στην Ελληνική Αστυνομία με αποστολή τη δίωξη του παράνομου στοιχηματισμού και της χειραγώγησης αγώνων.

Η βία και η διαφθορά, ωστόσο, είναι μία από τις όψεις των προβλημάτων στον ελληνικό αθλητισμό που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Υπάρχουν μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό και στα οποία η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις στέλνοντας και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Αναφέρομαι στα θέματα υποδομών και τα «αναπτυξιακά» των αθλημάτων. Χρειάζεται να γίνει μια επαναξιολόγηση στα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται τα σωματεία και τα αθλήματα. Στη χώρα μας συμβαίνει το οξύμωρο να έχουμε πολλά αθλήματα με αθλητές που φέρνουν διακρίσεις στην Ελλάδα και δεν έχουν εγκαταστάσεις. Επίσης, ο σχολικός αθλητισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σ’ αυτόν. Μια πρόταση θα ήταν κάθε παιδί υποχρεωτικά να συμμετέχει σε ένα άθλημα δωρεάν με μόνο στόχο τη συμμετοχή, όχι τον πρωταθλητισμό, αλλά την τριβή με τον αθλητισμό και όλες τις αξίες που τον διακατέχουν. Το μόνο βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που χρειάζονται να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό…».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H’ Θεολογικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Published

on

By

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 «Ἐκκλησιαστικὴ Παράδοση καὶ Πολιτισμὸς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Σάββατο 1 Ὀκτωβρίου 2022, στό Πνευματικό της Κέντρο ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου διοργανώνει τό Η΄ Θεολογικό Συνέδριο, μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἱεροθέου Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν μέ γενικό θέμα: «Ἐκκλησιαστική παράδοση καί πολιτισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Συνέδριο θά μεταδοθεῖ καί διαδικτυακά ζωντανά στήν διεύθυνση: https://parembasis.gr.

Τήν Κυριακή 2 Ὀκτωβρίου 2022 θά τελεσθῆ θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

09.00 Χαιρετισμοί
09.30 Χρῆστος Τερέζης, Ὁμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Πατρῶν: «Ἡ ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ στούς Ἴωνες φιλοσόφους»
09:50 Κωνσταντῖνος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α.:  «Οἱ Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκαλύψεως»
10:10 Ἐμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α: « Προδρομικά στοιχεῖα τῶν ἡσυχαστῶν στήν διδασκαλία τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
10.30 – 11.30 Συζήτηση – Διάλειμμα.
11.30 Μητρ. Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: «Οἱ Καππαδόκες Πατέρες κατά τόν Καππαδόκη π. Ἰωάννη Ρωμανίδη»
11:50 Σωτήριος Ἰ. Μπαλατσούκας, Δρ. Καθηγητής Ἁγιολογίας: « Σύγχρονοι Μικρασιᾶτες Ἅγιοι»
12:10 Renée Hirschon, Καθηγήτρια Κοινωνικῆς Ἀνθρωπολογίας, St. Peter’s College, Oxford Univ.: «Κληρονόμοι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς»
12.30 – 01.30 Συζήτηση – Λήξη.

 

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο ΔΣ για τον Ελληνοαμερικανικό Σύλλογο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ελληνοαμερικανικός-σύλλογος-ναυπάκτου

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Ναυπάκτου σε ένα πραγματικά εξαιρετικό κλίμα.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Ντίνος Τσουκαλάς, όπου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει για την αγαστή συνεργασία, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Μούρτο και τα μέλη του νέου ΔΣ,   Βίκυ Τηλιγάδα, Βασιλική Αλεξοπούλου, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Σίμωνα Αρβανιτίδη, Αγγελική Κατσούδα, Γιώργο Παπαβλαχόπουλο, Θανάση Πατίλη, Μαρία Τσαντίλη, Χαράλαμπο Λυμπέρη και Χρήστο Σιαμά.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ