Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Ομιλία για το πολυνομοσχέδιο

Published

on

Στην ομιλία του για το Πολυνομοσχέδιο και το Άσυλο, ο βουλευτής  Αιτωλ/νιας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε:

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν πολυνομοσχέδιο έρχεται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Μετά από μια σύντομη διαβούλευση και μια συζήτηση που διαρκεί μόλις τρεις ημέρες.

Να θυμίσω στην Κυβέρνηση ότι παρόμοιες διαδικασίες ζήσαμε κατά κόρον στο παρελθόν.

Διαδικασίες  τις οποίες και καταγγείλαμε ως αντιπολίτευση τόσο εμείς, όσο και εσείς.

Ωστόσο, ελπίζουμε να μην υιοθετήσετε αυτή την πρακτική ως Κυβέρνηση και η σημερινή διαδικασία να είναι η εξαίρεση στον κανόνα που πρέπει επιτέλους να επανέλθει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν διυπουργικό νομοσχέδιο έχει 5 βασικές ρυθμίσεις.

Κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια

Δημιουργία πλαισίου για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες

Το άνοιγμα του δρόμου για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

Τη μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Και τέλος

Τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

 

Εδώ επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να σας τονίσω την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις της ΕΣΑΜΕΑ

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής ανέλυσε επί της αρχής τη θέση του Κινήματος Αλλαγής εμπεριστατωμένα και απόλυτα τεκμηριωμένα.

Ωστόσο Θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις για τα άρθρα 87 έως 89 που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και για τα άρθρα 62 έως 71 για το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Για τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Θετική λοιπόν  η συμμετοχή μέλους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ο ορισμός αναπληρωματικών μελών.

Το άρθρο 88 όμως δεν υπήρχε στη διαβούλευση και πραγματικά εκπλήσσομαι, διότι δημιουργεί θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων.

Χωρίς να ορίζει τη διαδικασία και να προσδιορίζει τα προσόντα σε συνδυασμό με το καθηκοντολόγιο.

 

Επίσης στο άρθρο 89 ανακαλούνται οι 4 αποφάσεις που αφορούν την προκήρυξη θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών, χωρίς όμως να προσδιορίζει κανένα άλλο στοιχείο για τους διορισμούς αυτών.

 

Για τα άρθρα 62 έως 71 που αφορούν τα θέματα Παιδείας

Όπως , οι παρεμβάσεις για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων πληρωμής  των ωρομισθίων εκπαιδευτικών

Όπως ,την παράταση πρόσληψης των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτικών στη μη τυπική εκπαίδευση ενηλικών.

Καθώς και την παράταση λειτουργίας  των ΚΠΕ και την παράταση της θητείας των υπηρετούντων στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία κινούνται σε θετική κατεύθυνση και συμφωνούμε.

 

Τώρα σε σχέση με το Άσυλο

Να θυμίσω η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν. 1268/82) κατοχύρωσε την έννοια και το πραγματικό περιεχόμενο του «Πανεπιστημιακού Ασύλου».

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατοχύρωση της Ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι για την παράταξή μας ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Δυστυχώς σήμερα στα ΑΕΙ υπάρχουν έντονα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Όλοι οι Νόμοι για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκαν μετά την μεταπολίτευση (Ν. 1268/82, Ν.3549/2007, Ν. 4009/2011), περιλαμβάνουν διατάξεις που προέβλεπαν διαδικασίες για την παρέμβαση της (Αστυνομίας) σε περίπτωση παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Ιδιαίτερα ο Ν. 4009/2011 που ψηφίσθηκε με την ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 των Βουλευτών από τη  Βουλή, -και να θυμίσω αποτέλεσε για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κόκκινο πανί-νόμος που κατοχύρωνε πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Και προέβλεπε στο άρθρο 3 ότι σε «αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία».

Τέλος, ακόμη και ο Νόμος 4485/2017 (Νόμος ΣΥΡΙΖΑ) που τον αντικατέστησε επέτρεψε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση αστυνομικής δύναμης σε περίπτωση κακουργημάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις αρνητικές καταστάσεις στα ΑΕΙ, λέει όχι στην προληπτική αστυνομική δράση εντός του χώρου των Πανεπιστημιών. Λέμε όμως ναι στην αντιμετώπιση από τις αστυνομικές αρχές αξιόποινων πράξεων που λαμβάνουν χώρα εντός του Πανεπιστημίου.

Αυτή η πρόταση συμπυκνούται στη δήλωση της  Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά για την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011.

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Σε σχέση με την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Έχω θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το νόμο 4610/2019 του κ. Γαβρόγλου που αφορούσε τον επανασχεδιασμό του Ακαδημαικού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.  Το Μεσολόγγι καταδικάστηκε σε μαρασμό, το Αγρίνιο αφυδατώθηκε εντελώς και η Ναύπακτος βρέθηκε στην Ηλεία.

Χρειάζεται για αυτό  μια ουσιαστική συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις όπως η απόφαση πριν 10 ημέρες της Συγκλήτου με την οποία μεταφέρεται η έδρα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από το Αγρίνιο στην Πάτρα με την οποία είμαι αντίθετος και τώρα με  απόφαση της Υπουργού να  καταργείται ένα νεοϊδρυθέν τμήμα και εν προκειμένω το τμήμα Νομικής.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία των Πανεπιστημίων όλης της χώρας ως προς τις δομές και το πρόγραμμα σπουδών τους.

Έτσι συμβάλλουμε ουσιαστικά την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών  στους φοιτητές και  τη στήριξη του διδακτικού – ερευνητικού έργου των καθηγητών.

Ζητώ από την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το άρθρο 65 του παρόντος Νομοσχεδίου.

Να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με

Με την πανεπιστημιακή κοινότητα

Με  την αυτοδιοίκηση

Με   τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

με σκοπό τον επανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, το ΤΕΙ του Μεσολογγίου έχουν προσφέρει πολλά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αξίζει να δούμε ξανά το σχεδιασμό με σεβασμό στο έργο τους  και προοπτική βιωσιμότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΕΛΛΑΔΑ

Προεόρτια Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ἀπό τίς 9.30 τό βράδυ τῆς Τρίτης 22 Ὀκτωβρίου ἕως τήν 1η πρωινή τῆς Τετάρτης 23 τοῦ ἴδιου μηνός, τελέσθηκε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου προεόρτια ἀγρυπνία, κατά τό τυπικό τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος τοῦ Ἁγίου Δημητρίου.

Ἡ ἀνά τούς αἰῶνες τιμή τῶν Θεσσαλονικέων πρός τόν Ἅγιό τους συγκρότησε τελετουργικό, κατά τό πρότυπο τῆς Μ. Ἑβδομάδος τοῦ Πάσχα, θεωρώντας τόν ἅγιο Δημήτριο ζωντανή εἰκόνα τοῦ παθόντος ταφέντος καί ἀναστάντος Χριστοῦ. Ὁ ἅγιος Δημήτριος μέ τό μύρο του καί τά πολλά θαύματά του ἦταν καί εἶναι ζωντανός στήν Θεσσαλονίκη, ἀλλά καί σέ ὅλους τούς τόπους ὅπου τιμᾶται ἡ μνήμη του.

Στήν ἀγρυπνία λειτούργησαν οἱ Ἐφημέριοι καί ὁ Διάκονος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ προεξάρχοντος τοῦ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Μητροπόλεώς μας Ἀρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, ἐνῶ στά ἀναλόγια οἱ Ἱεροψάλτες τοῦ Ναοῦ πλαισιώθηκαν ἀπό μαθητές τῆς Σχολῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς τῆς Μητροπόλεώς μας, ἀποδίδοντας κατανυκτικά καί μεγαλόπρεπα τούς ὡραίους ὕμνους, πού ἔφερε στό φῶς τῆς δημοσιότητας ὁ μακαριστός καθηγητής τῆς Λειτουργικῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ἰωάννης Φουντούλης.

Μετά τό τέλος τῆς Ἀγρυπνίας ὁ Σύνδεσμος Ἀγάπης τῆς Ἐνορίας δεξιώθηκε τούς ψάλαντες καί κοπιάσαντες στήν αἴθουσα τοῦ Ἐνοριακοῦ Κέντρου.

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Δασοπροστασία στο Επίκεντρο της συνάντησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, με εντολή του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, μεταξύ του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώση – Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και  του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», των Εργατικών  Κέντρων  Ναυπακτίας & Δωρίδας,  Κατερίνης   και εκπρόσωποι εργαζομένων στην αντιπυρική προστασία δασών.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους των ως άνω συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την αναγκαιότητα συνέχισης της εργασιακής σχέσης του υφιστάμενου -και ήδη έμπειρου- προσωπικού στη δασοπροστασία, τη χάραξη εθνικής δασικής στρατηγικής, τη δημιουργία μόνιμου Φορέα Δασοπροστασίας και τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό, την εκμετάλλευση εθνικών και κοινοτικών πόρων που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτοι και «βαλτωμένοι», τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών σε ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του δασικού οικοσυστήματος και τέλος την αξιοποίηση-εκμετάλλευση, προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού συνόλου, της ύλης που ανασύρεται από τα δάση κατά την εκτέλεση δασικού έργου.

Επίσης θέσαμε υπόψιν του υπουργείου το γεγονός ότι 245 εκατομμύρια ευρώ για αναδασώσεις δασοπροστασία, διάσωση αγρών κτλ., από το 2015 έως σήμερα δεν έχουν απορροφηθεί.

Από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, μας μεταφέρθηκε η ισχυρή βούληση του ΥΠΕΝ να συνεχιστεί το έργο της δασοπροστασίας, ενώ υπήρξε δέσμευση να διαβιβαστεί στα συναρμόδια υπουργεία τόσο το περιεχόμενο της συνάντησης, όσο και η θετική προσέγγιση του ίδιου του Υπουργείου στο σημαντικό ρόλο των χιλιάδων δασεργατών, διοικητικών, δασολόγων και δασοπόνων του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νέων συναντήσεων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η δασοπροστασία δεν είναι μια «περιστασιακή» υποχρέωση της πολιτείας. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόληψη συνιστά καθήκον κάθε Κυβέρνησης που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών της.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί  στη δασοπροστασία  του Δήμου  Ναυπακτίας  απασχολούνται  πάνω από 30  εργαζόμενοι.

  ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ