Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος:  Σε συνθήκες κρίσης συζητείται ο προϋπολογισμός

Published

on

Κωνσταντοπουλος-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Αιτωλοακαρνανία-βουλή

Σε συνθήκες κρίσης, υγειονομικής αλλά και κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Η ετήσια ύφεση υπολογίζεται σε -10,5%, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα είναι η χειρότερη από το 1960. Μιλάει ο ΟΟΣΑ μιλάει για ανάπτυξη για το 2021 στο +0.9%, η δε κυβέρνηση υποστηρίζει +4,8%. Τον Ιούλιο, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ύφεση 8-9% για την Ελλάδα το 2020 και επαληθεύτηκε!

 Οι ανισότητες το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού

Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2021, είναι ότι οι ανισότητες επιστρέφουν με τον πιο άγριο και απροσδόκητο τρόπο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων. Η άδικη κατανομή φορολογικών βαρών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε την αναλογία έμμεσων/άμεσων φόρων στο ιστορικό χαμηλό του 1,15 το 2014, για το 2020 ξεπερνά το 1,50. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το κράτος περιμένει το 2021  να εισπράξει από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων επιπλέον 830 εκατομμύρια ευρώ. Και από την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί για το 2020 άλλα 224 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη ρήση όμως «ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Κυνικός ο τρόπος εξόντωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο

Η κυβερνητική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο θα πλήξει πάνω από 270.000 επιχειρήσεις, που συντηρούν πάνω από 650.000 θέσεις εργασίας. Όλα τα καταστήματα που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή άλλα ψηφιακά κανάλια να βιώσουν έναν άγριο και αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπήρχε λοιπόν η επιλογή να ανοίξουν με ραντεβού και περιορισμούς με βάση τα τετραγωνικά. Αλλά, η Κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει μόνο τους μεγάλους παίκτες στην αγορά. Ήδη βλέπουμε τον τζίρο  να μεταφέρεται από τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και στην ανισοβαρή κατανομή της ρευστότητας που δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Όπου 300 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% της συνολικής απασχόλησης, πήραν τη μερίδα του λέοντος, 3,7 δις ευρώ. Άρα με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται μια αγορά «δύο ταχυτήτων».

Η τηλεκπαίδευση ως επιταχυντής των ανισοτήτων

Τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε σχολικές τάξεις. Χωρίς όμως την υποδομή. Με πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας και εξοπλισμού, όπου θα πρέπει κάθε νοικοκυριό να πρέπει να διαθέτει 2 και 3 λαπτοπ για να γίνει το μάθημα και η τηλεργασία και ταυτόχρονα η τηλεργασία των γονιών. Υπήρχε η επιλογή της αύξησης των σχολικών υποδομών και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά δεν έγινε πράξη. Άρα λάθος σχεδιασμός, λάθος προγραμματισμός ! Όσον δε αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Έχουν περάσει 2 μήνες από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών δεν έχει λάβει κανένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα.

Ταμείο Αρωγής για τον Πολιτισμό

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Αρωγής για τον Πολιτισμό, με χρηματοδότηση από τους αδιάθετους πόρους που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση ύψους 87 εκατ. ευρώ.

Άφαντη η ολιστική μελέτη για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μάλιστα μέσα στη δίνη του ελληνικού́ ποδοσφαίρου, περιμένουμε να έρθει στη Βουλή́ το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με FIFA  & UEFA το Φεβρουάριο του 2020 καθώς φυσικά́ και η ολιστική́ μελέτη που ζητήθηκε από την κυβέρνηση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της οικονομίας

Η ανθρωπότητα βιώνει ιστορικές στιγμές. Μετά την πανδημία, ο κόσμος δεν θα είναι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η τεχνολογία θα είναι παντού παρούσα, με επίκεντρο τα δίκτυα 5G, που υπόσχονται πολλές δυνατότητες. Ο κόσμος της εργασίας και το κοινωνικό κράτος υποβάλλονται σε καθολικό μετασχηματισμό. Ήδη βλέπουμε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάζουν το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ήδη βλέπουμε και στην ελληνική αγορά να εφαρμόζεται η τηλεργασία και να δομείται η οικονομία της πλατφόρμας σε ένα μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων πχ. ντελίβερι, εμπόριο. Νέες ευέλικτες αβέβαιες μορφές εργασίας. Δημιουργείται μια νέα τάξη εργαζομένων που βιώνουν ένα μόνιμο καθεστώς αστάθειας. Τόσο προς την εργασιακή τους κατάσταση, όσο και προς την κοινωνική τους θέση. Ακόμη και στον πρωτογενή τομέα η πανδημία έχει θέσει νέες προκλήσεις. Από τη μία υπάρχει η πρόκληση της στήριξης των παραγωγών. Και από την άλλη η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, της καθετοποίησης της παραγωγής, της αντιμετώπισης της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Για τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας

Πέρυσι κατηγορηθήκαμε ότι δεν ψηφίσαμε τον κωδικό για τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας. Για αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί το ψέμα έχει κοντά πόδια:

Εμείς αυτό που καταψηφίσαμε είναι η μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά και της αμυντικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Για το θέμα των Ελληνοτουρκικών και τη συζήτηση των κυρώσεων που περιμέναμε να αποφασισθεί χθες, ας καταλάβει πρώτα η Ευρώπη γιατί εμείς ως ακρίτες αυτής, φυλάσσοντας τα σύνορά της το γνωρίζουμε. Η Τουρκία δεν θέλει δηλώσεις. Μόνο με σκληρές και άμεσες κυρώσεις καταλαβαίνει. Το δόγμα Μακρόν δείχνει το δρόμο ας το ακολουθήσουν οι 27 της Ευρώπης πριν είναι αργά!

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Έδωσαν τα  χέρια” Λουκόπουλος και Σαλαμούρας

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η “Ενωτική πρωτοβουλία” δημοσιοποιεί την συνεργασία της με τον πρ. δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σαλαμούρα. Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Ανακοινώνουμε σήμερα ότι σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της παράταξής μας Τάκης Λουκόπουλος   με τον πρώην δημοτικό μας σύμβουλο  κ. Χρήστο Σαλαμούρα  “έδωσαν τα  χέρια” κατά το κοινώς λεγόμενο,  για κοινό βηματισμό στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επαγγελματίες του Αντιρρίου για την πώληση των εργοταξιακών

Published

on

By

Εργοταξιακοί-Αντίρριο-ΤΑΙΠΕΔ

Η Ένωση επαγγελατοβιοτεχνικών και εμπόρων Αντιρρίου “Ο Άγιος Παντελεήμων” με αφορμή το θέμα της πώλησης των πρώην εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και αξιοποίηση του οικοπέδου των εργοταξιακών χώρων της γέφυρας.
Πριν από δύο περίπου χρόνια σε συγκέντρωση στο Αντίρριο ο κύριος Δήμαρχος μας διαβεβαίωνε όσον αφορά την εκποίηση του ακινήτου , ότι παρακολουθεί την εξέλιξη, έχει κάποιες επαφές και είμαστε σε σωστό δρόμο και μάλιστα προς την τουριστική κατεύθυνση.
Σήμερα φθάσαμε στο δια ταύτα και ο μεν Δήμαρχος δηλώνει ευχαριστημένος από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας ,το δε τοπικό συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου δηλώνουν αντίθετοι με οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάθμισης της περιοχής .Ως εμπορικός σύλλογος σαφώς και δεν διαφωνούμε με τα παραπάνω , αλλά νομίζουμε ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις .
Επειδή δεν γνωρίζουμε τους όρους του διαγωνισμού όσον αφορά τα είδη των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο ,ούτε αν πριν από τον διαγωνισμό υπήρξε κάποια γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου ή κάποια παρέμβαση του κυρίου Δημάρχου προς το ΤΑΙΠΕΔ, ζητάμε:

   Κατεπείγουσα σύγκληση του τοπικού συμβουλίου του Αντιρρίου με πρόσκληση όλων των φορέων της περιοχής, του Δημάρχου και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, για ενημέρωση μας ,έστω και εκ των υστέρων , για το σοβαρότερο θέμα που αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχολεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Δαβανέλλος Θέμης

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης επαρχιακών οδών στους Δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου

Published

on

By

Σε υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους προχώρησε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές  που έχουν σημειωθεί μετά από φυσικές καταστροφές σε επαρχιακές οδούς των Δήμων  Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

Ειδικότερα,  παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, συμβασιοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ που αφορούν τεχνικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία με στόχο να βελτιωθεί η  βατότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου και να καταστούν ασφαλέστερες  οι μετακινήσεις.

Αποκαταστάσεις θα γίνουν  στην Τ.Κ. Δορβιτσάς προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, στην ΤΚ Στράνωμας ύψους 1 εκ. ευρώ,  στον Πλάτανο ύψους 1,8 εκ. ευρώ, στην επαρχιακή οδό Πιτσιναίϊκα – Ριγάνι προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ, στο δρόμο από Στύλια προς Συκιά –Φαμηλα ύψους 1 εκ. ευρώ ,  όπως επίσης στο οδικό δίκτυο προς Μούσουρα του Δήμου Μεσολογγίου, επίσης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα εκτελεστούν προβλέπονται αποκαταστάσεις στις σημαντικότερες βλάβες που παρουσιάστηκαν από  καταπτώσειςπρανών,έμφραξη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, καθιζήσεις οδοστρώματος  κ.α.. Οι κυριότερες εργασίες για την αποκατάσταση  βλαβών αφορούν σε επανακατασκευή των τμημάτων με εξυγίανσήτους, κατασκευή έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης.Επίσης προβλέπεται  ανακατασκευή τεχνικών για την απορροή των όμβριων υδάτων όπου απαιτείται καθώς και εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών,  σήμανσης κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ