Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοπρατείται η αποχέτευση Αντιρρίου

Published

on

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, στην εφημερίδα των δημοπρασιών η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης Αντιρρίου και της σύνδεσής του δικτύου με τον Βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του έργου είχε ήδη κατασκευαστεί από το Γ’  ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, με το μήκος των αγωγών να φτάνει τα 12.000 μ. , έργο το οποίο παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια ημιτελές, αφού έλειπαν τα ενδιάμεσα τμήματά του, τα τρία παραλιακά αντλιοστάσια αλλά και οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες.

Από την υλοποίηση του έργου και την σύνδεσή του με τον αναβαθμισμένο Βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου, θα ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού των παραλιακών περιοχών, ενώ τεράστια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Η καταληκτική ημερομηνία της αποσφράγισης των φακέλων – προσφορών για το έργο είναι η 24η Νοεμβρίου 2020.

Σημαντικά έργα και… αιχμές

Σε επικοινωνία του Nafsweek με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Θωμά Κοτρωνιά, μας ανέφερε:

« Όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί σε χρηματοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Λουκόπουλου και αφορούσαν την Διεύθυνση περιβάλλοντος έχουν δημοπρατηθεί. Αυτά είναι η Ενίσχυση της ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς, ο Βιολογικός της Άνω Χώρας, το Εργοστάσιο απορριμμάτων, παρά τα προβλήματα που έχει στην δημοπρασία,  ο διαγωνισμός για την προμήθεια απορριμματοφόρων και η δημοπράτηση του έργου της αποχέτευσης Αντιρρίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, του οποίου η μελέτη είχε γίνει το 2016, ήμουν τότε πρόεδρος στην ΔΕΥΑΝ, εντάχθηκε το έργο τον Φεβρουάριο του 2019, με τον φάκελο όμως να έχει σοβαρά προβλήματα. Τόσο με την μελέτη όσο και με τους περιβαλλοντικούς όρους. Είχαν γίνει προσπάθειες και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως δεν ευοδώθηκαν.

Από την άνοιξη του 2020 τροποποιήσαμε την μελέτη χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του έργου και φτάσαμε σήμερα στην δημοπράτηση. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον πρώην δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο που βρήκε τους πόρους για την χρηματοδότηση του έργου καθώς και την πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ κα Σμπούκη. Από εκεί και πέρα για να φτάσουμε στο σήμερα και στην δημοπράτηση του έργου χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά.  Στόχος μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του δημάρχου είναι να είμαστε αποτελεσματικοί.

Αναφορικά με τον Βιολογικό της Άνω Χώρας υπάρχει ένα ζήτημα, με το έργο να έχει επανένταξη το 2016 και για μια πενταετία να… περιμένει στο συρτάρι χωρίς κανένας να αναρωτιέται το γιατί !!!

Δεν μπορεί για πέντε χρόνια να ασχολείσαι μόνο με μικροπροβλήματα και να αφήνεις παγωμένο ένα τέτοιο έργο!

Ως Διεύθυνση περιβάλλοντος προχωρήσαμε και με νέες προτάσεις, όπως η  ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ναυπάκτου, έργο προϋπολογισμού 478.503,00 ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), καθώς και η ανάδειξη των διαδρομών που οδηγούν στο κάστρο της Ναυπάκτου.

Ωστόσο καθημερινά ετοιμάζουμε μελέτες για νέα έργα που θα εμφανίζονται στο επόμενο αμέσως διάστημα. Στόχος μας είναι η καθημερινότητα αλλά και η υλοποίηση και νέων μεγάλων έργων».

Σχετικά με τις εξελίξεις των έργων, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωνε: «Αναφορικά με τα έργα που αφορούν το περιβάλλον, τα οποία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έφτασαν σήμερα σε σημείο να δημοπρατούνται, θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κοτρωνιά που πήρε “επ’ ώμου” το προηγούμενο διάστημα αυτά τα έργα και έχουν όλα ένα προς ένα αίσιο τέλος.»

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας την Τετάρτη 21/2 

Published

on

By

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί  την  Τετάρτη   21-02-2024   και  ώρα  18:00     στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Πλημμυρικά φαινόμενα στην δημοτική κοινότητα Ξηροπηγάδου από το χείμαρρο «Τζάβαρη» (δημοτικός σύμβουλος κ. Γουρζής Σπυρίδων)

2. Ενέργειες για την μελέτη προστασίας ακτογραμμής από την διάβρωση τον καιρικών φαινομένων. (δημοτικός σύμβουλος κ. Σιαμαντάς Γεώργιος)

3. Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης της γέφυρας Μόρνου – Δάφνης ενέργειες από πλευράς του Δήμου Ναυπακτίας. (δημοτικός σύμβουλος κ. Ασημακόπουλος Γεώργιος)

4. Χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό και την λειτουργίας του Ξενία. (δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας Γεώργιος)

5. Μέτρα προστασίας και διαχείρισης αγελών αγρίων αλόγων στη δημοτική κοινότητα Γαλατά.  (δημοτικός σύμβουλος κ. Καλαβριζιώτης )

6. Ενέργειες για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας)

7. Κριτήρια και όροι στις απευθείας αναθέσεις. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κεχαγιάς Παναγιώτης)

8.  Πότε ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία το πολύπαθο έργο της «Αποχέτευσης Αντιρρίου» (δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς Ανδρέας)

 

Δημοτική Κοινότητας Στύλιας (πρόεδρος κ. Αλεξόπουλος Σπυρίδων)

  1. Επαναλειτουργία γεώτρησης στη θέση Ρουπάκια.
  2. Συντήρηση των δύο υδρομαστεύσεων στη θέση Κρύα Βρύση.
  3. Αποκατάσταση της Μπακόβρυσης η οποία καταστράφηκε από πλημμύρα.

Δημοτική Κοινότητα  Ξηροπηγάδου (πρόεδρος κ. Πετσίνης Βασίλειος)

  1. Επικινδυνότητα οδοστρώματος στην οδό Μόρνου της δημοτικής κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Δημοτική Κοινότητα Αντιρρίου (πρόεδρος κ. Ταμπάκης Νικόλαος)

  1. Αποκατάσταση Δυτικής προβλήτας Αντιρρίου. Πλήρη ενημέρωση για την νέα χρηματοδότηση του έργου ύψους 900.000,00€.
  2. Δράσεις για τη βιωσιμότητα του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Δημοτική κοινότητα Καταφυγίου ( πρόεδρος κ. Θεοδωρόπουλος Αλέξανδρος)

  1. Ενημέρωση για την συνδετήρια 24η -25η  επαρχιακή οδό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάηκαν δυο ηλικιωμένοι στην Ναύπακτο

Published

on

By

Απανθρακωμένα βρέθηκαν σήμερα το πρωί δυο ηλικιωμένα αδέλφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που διέμεναν σε μονοκατοικία στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Τους ηλικιωμένους που πρόσφατα είχαν επιστρέψει από την Γερμανία, φρόντισε γυναίκα η οποία φτάνοντας στο σπίτι σήμερα το πρωί βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα.

Απανθρακωμένη στο κρεβάτι βρισκόταν η ηλικιωμένη γυναίκα ενώ δίπλα σε καρέκλα νεκρός ήταν ο αδελφός της.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική όπου σε λίγο χρόνο έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φάρμακα: Αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Published

on

By

Στην αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1.700 καθημερινά φάρμακα εφάρμοσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας με αυτή του την απόφαση, αφαιρεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, και τα φορτώνει στους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων και των πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις “φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή.

Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μιλούν για δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών και  διευκρινίζουν ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ