Κάτοικοι χωριών Αιτωλ/νίας απαιτούν να φτιαχτεί η γέφυρα του Ευήνου
Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου, με αίτημά τους να φτιαχτεί η γέφυρα του Ευήνου ποταμού. Ταυτόχρονα το δημοσίευμα αναφέρει πως οι οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή για το θέμα.
Αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας:
“Με μηχανοκίνητη πορεία από τα χωριά τους, που ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Ιονία Οδό στο ύψος του κόμβου της Γαβρολίμνης (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων), κάτοικοι των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου της Αιτωλοακαρνανίας διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά προσωρινή αλλά και οριστική λύση στο σοβαρό συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Για πάνω από τέσσερις μήνες, οι περίπου 2.000 κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών έχουν αποκοπεί από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, λόγω της αχρήστευσης της οδικής γέφυρας στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον Εύηνο ποταμό και την κατάρρευση της πρώην σιδηροδρομικής.
Πρόκειται για προβλήματα που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες της 17ης Δεκέμβρη, που παρά τα πέρα δώθε και τις υποσχέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των αντίστοιχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν επιλυθεί, αναγκάζοντας τους κατοίκους για 15 χλμ. απόσταση να διανύουν 35 και περισσότερα, μέσω της Ιονίας Οδού, προκειμένου να καλύψουν καθημερινές ανάγκες. Ανάμεσά τους, τα σοβαρότερα ζητήματα αντιμετωπίζουν 7 μαθητές της Γ’ Λυκείου, που με πανό τους σημείωναν την Κυριακή «μας καταστρέφετε τη ζωή και το μέλλον μας», ΑμεΑ, αλλά και αγρότες που αναγκάζονται να μετακινούνται με τα τρακτέρ τους μέσα από την κοίτη του ποταμού, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, για να εργαστούν στα χωράφια τους.
Την κινητοποίηση των κατοίκων στηρίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και καταδικάζει προσπάθεια παρεμπόδισής της από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης. Επίσης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Εκτός της αυτονόητης αποκατάστασης της γέφυρας ζητείται η υπαγωγή των 7 μαθητών της Γ’ Λυκείου στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου άνοιξε τις πύλες της η παραδοσιακή Εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, τα γνωστά «Παζάρια», ένας θεσμός που διατηρείται ζωντανός από το 1867, συμπληρώνοντας φέτος 159 χρόνια ιστορίας.
Η Εμποροπανήγυρη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της παράδοσης της πόλης, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τη Ναυπακτία και την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική αγορά και την οικονομική δραστηριότητα.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γριμπόβου, δεκάδες επαγγελματίες και μικροπωλητές συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026.
Έκθεση φωτογραφίας «Από το Λιμάνι ως το Κάστρο – Ένα ταξίδι στον χρόνο»
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται επίσης η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από το Λιμάνι ως το Κάστρο – Ένα ταξίδι στον χρόνο», στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, στο Γρίμποβο.
Μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια, η έκθεση προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην ιστορία της Ναυπάκτου, αναδεικνύοντας εικόνες της πόλης και της εξέλιξής της στον χρόνο.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» και θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου 2026.
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής25ης Οκτωβρίου , οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.
Από 26 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου δωρεάν στειρώσεις και σήμανση με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων
Σε συνέχεια της πρώτης Εθελοντικής Δράσης Δωρεάν Στειρώσεων και Σήμανσης Αδέσποτων Γατών και στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας του Δήμου Ναυπακτίας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πραγματοποιείται για δεύτερη φορά αντίστοιχη δράση, με βασικό στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών.
Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία τριών εθελοντών κτηνιάτρων και δύο βοηθών κτηνιάτρων της γερμανικής εθελοντικής οργάνωσης Tierärzte für Strassenhunde e.V., οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ναυπακτίας, όπως αυτές προβλέπονται από τον Ν. 4830/2021, και αφορά την εφαρμογή δωρεάν προγράμματος στειρώσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και με την απαιτούμενη άδεια του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τους υπεύθυνους κτηνιάτρους.
Η δράση θα φιλοξενηθεί στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα της Κοινότητας Λυγιά και θα πραγματοποιηθεί από 26 Οκτωβρίου έως και 6 Νοεμβρίου 2026, με πλήρη τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ευζωία των ζώων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
η μείωση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των αδέσποτων γατών,
η πρόληψη ασθενειών,
η προστασία της δημόσιας υγείας,
η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων,
η ενίσχυση της αρμονικής συμβίωσης πολιτών και ζώων συντροφιάς.
Η συμμετοχή και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επιτυχία της δράσης. Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια, δηλώνοντας συμμετοχή ή αναφέροντας αποικίες αδέσποτων γατών μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.
Δηλώστε συμμετοχή ή αναφέρετε αποικία αδέσποτων γατών εδώ: