Δημοσιεύθηκε στις 19/12/2024 ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023 από το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) που είναι το επίσημο ερευνητικό κέντρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η έρευνα επισημαίνει ότι τα προβλήματα αναποτελεσματικότητας των Δήμων της χώρας, συνεχίζουν να έχουν δομικό χαρακτήρα, ενώ σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας των δεδομένων της διαχείρισης και της λογοδοσίας.
Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι ένας σύνθετος δείκτης δεν αντανακλά με ακρίβεια τις επιδόσεις που επιχειρεί να μετρήσει, αλλά καταγράφει μία τάση και έχει περιορισμένη ερμηνευτική επάρκεια.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι συνθετικοί δείκτες μπορούν να είναι αξιόλογα εργαλεία για τη σύνοψη πολύπλοκων πληροφοριών και τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων, εφόσον οι χρήστες είναι ενήμεροι για τα αδυναμίες τους και δίνουν προσοχή στην ερμηνεία και χρήση τους.
Συνεπώς, η δημοσίευση της αποτελεσματικότητας των δήμων αποτελεί μία σφαιρική αποτύπωση της απόδοσης των δημοτικών αρχών, ωστόσο, με περιορισμούς.
Η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των Δήμων για το 2023 καταγράφει τα συμπεράσματα :
Η μεγαλύτερη αδυναμία τους στο πεδίο της Βιωσιμότητας, καθώς η μέση επίδοση ανά κατηγορία Δήμου κυμαίνεται από 11-24 στα 100.
Η καλύτερη επίδοση των Δήμων για το 2023 εντοπίζεται στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης, καθώς η μέση επίδοση ανά κατηγορία Δήμου κυμαίνεται από 48-50 στα 100.
Σήμερα, σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είναι μη τακτικό προσωπικό, που σε μεγάλο βαθμό είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (συμβάσεις έργου/ωρομίσθιοι) με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι Δήμοι φαίνεται να προσπαθούν να ανταποκριθούν στη συλλογή και διάθεση στοιχείων, ωστόσο η επιχειρησιακή και στελεχιακή τους δυνατότητα είναι χαμηλή.
Συνολικά, δεδομένα υπέβαλλαν μόλις 1 στους 4 Δήμους της χώρας
Βάσει της επίδοσης κάθε Δήμου σε κάθε κατηγορία, δίνεται μία τελική βαθμολογία σε κάθε Δήμο σε μία κλίμακα από 0 (χειρότερη επίδοση) έως 100 (καλύτερη επίδοση).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ