Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου:  Ανάγκη η θεραπεία πολεοδομικών προβλημάτων

Published

on

Το χρόνιο πρόβλημα της εφαρμογής και υλοποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλεως Ναυπάκτου, (ανατολικά του χειμάρρου Σκα και δυτικά του χειμάρρου Λαγκαδούλα), στις επεκτάσεις του, που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78), όπου και παρατηρούνται διαχρονικά προβλήματα-αδικίες, ήρθε προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου. Στην εισήγησή του για την «Λήψη απόφασης σχετικά με την Αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως των Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου Ναυπάκτου που έχει εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78)», ο σύμβουλος της ΑΔΚΝ Γιώργος Υφαντής, γνώστης του θέματος, προτείνοντας  ανέφερε:

«Στις επεκτάσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλεως Ναυπάκτου, (ανατολικά του χειμάρρου Σκα και δυτικά του χειμάρρου Λαγκαδούλα), που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78), έχει διαπιστωθεί ότι  παρατηρούνται διαχρονικά προβλήματα εφαρμογής και υλοποίησης του.

Ενδεικτικά  εκτός των άλλων,  στο ανατολικό ανάχωμα  του χειμάρρου Σκα (βορινά της γέφυρας), που οδηγεί στην παράκαμψη της περιμετρικής οδού και  κατά μήκος  του οριστικά διαμορφωμένου και ασφαλτοστρωμένου δρόμου,  υπάρχουν ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες με κατοικίες οι οποίες ευρίσκονται σε ζώνη που είχε από το σχέδιο καθοριστεί σαν κοινόχρηστος ρυμοτομούμενος χώρος πριν την οριοθέτηση του χειμάρρου.

Αλλά και στον δρόμο του ανατολικού αναχώματος του δρόμου που οδηγεί στον Βιολογικό καθαρισμό και τα  Δημοτικά Σφαγεία, κατάντι της προαναφερόμενης γέφυρας παρατηρείται το ίδιο.

Επίσης σε περιοχές ανατολικά και δυτικά των χειμάρρων Σκα και Λαγκαδούλα όπου αναπτύσσεται το προαναφερόμενο σχέδιο, σε πολλά σημεία του,  διασχίζουν τα προβλεπόμενα οικοδομικά τετράγωνα δρόμοι αναγνωρισμένοι σαν προϋπάρχοντες του 1923, με συνέπεια να μην δύναται να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλεως, να μην διανοίγονται οι προβλεπόμενοι δρόμοι αυτού και να μην αναπτύσσεται σωστά η πόλη.

Έτσι, προκύπτει  μια δυσχερής αντιμετώπιση εφαρμογής και υλοποίησης του σχεδίου αυτού, με ότι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με την μη διάνοιξη των προβλεπομένων δρόμων, τον καθορισμό των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, την αξιοποίηση των  κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π.

Για τους πιο πάνω λόγους θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία  από τον Δήμο για    γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα  κατευθύνεται από πολεοδομικά κριτήρια που θα αποβλέπουν  στη θεραπεία πολεοδομικών προβλημάτων, ώστε στη συνέχεια  να κινηθεί η διαδικασία έγκρισης Αναθεώρησης-Τροποποίησης του εγκεκριμένου σχεδίου στις πιο πάνω περιοχές.

Απαιτείται δηλ. να ληφθεί  πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού        συμβουλίου για την τήρηση της διαδικασίας Αναθεώρησης-Τροποποίησης  των  Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου που έχουν εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78) ως και τήρησης της διαδικασίας που προβλέπεται από τις 1/61, 8/75, 43/80 εγκυκλίους πού αφορούν τις προτάσεις εγκρίσεως ή τροποποιήσεως των πολεοδομικών σχεδίων.

 Για το σκοπό αυτό και αφού εξασφαλιστεί η ανάλογη πίστωση, θα δρομολογηθεί η διαδικασία σύνταξης  εμπεριστατωμένης μελέτης, λόγω  της σπουδαιότητας και της εξειδικευμένης φύσης αυτής, με σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος που θα γίνει στην προβλεπόμενη κλίμακα σύμφωνα με τις προδιαγραφές  σε ψηφιακό υπόβαθρο όπου θα αποτυπώνονται, η υφιστάμενη κατάσταση  με τα κτίσματα και τις ιδιοκτησίες,  οι αναγνωρισμένοι  προ του 1923 δρόμοι, οι προβλεπόμενοι μη διανοιγμένοι δρόμοι του σχεδίου, οι διανοιγμένοι αυτού κ.λ.π.

Έτσι, στις πιο πάνω αναφερόμενες  περιοχές των Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου Ναυπάκτου με την προτεινόμενη Αναθεώρηση – Τροποποίηση του σχεδίου πόλεως  αυτού, θα υπάρξει δυνατότητα σωστής και ανθρώπινης ανάπτυξης του με αξιοποίηση των προβλεπομένων κοινοχρήστων, άρση της κοινωνικής αδικίας και οικοδόμησης με  οργανωμένη  δόμηση».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελωδίες κάτω από το φεγγάρι στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

By

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 451η επέτειο από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, η βραβευμένη Χορωδία “QWALIA SINGERS” από το Σουόνσι της Ουαλίας και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων συνέπραξαν μουσικά, τιμώντας και τραγουδώντας το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία!
Την Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου διεύθυνε η Μαέστρος Ελένη Παπαδοπούλου–Αραβαντινού και συνόδευσε στο πιάνο η Ζωή Κορκοντζέλου.
Την Χορωδία “QWALIA SINGERS” διεύθυνε ο Μαέστρος: Matthew Ioan Sims M.A.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η προσπάθεια γνωριμίας με το Ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας … συνεχίζεται!

Published

on

By

Όσοι ασχολούνται με την τοξοβολία αθλούνται, ενδυναμώνουν τους μύες των χεριών και όχι μόνο,  ακόμη αποκτούν ισορροπία και αντοχή, βελτιώνουν το πνεύμα και την αυτοπεποίθησή τους.

Οι τοξότες δεν χρειάζονται μόνο δύναμη στα χέρια για να ρίξουν το βέλος, αλλά και ικανότητες συγκέντρωσης, ακρίβειας και υπομονής.

Η προσπάθεια γνωριμίας με το Ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας … συνεχίζεται!

Σας περιμένουμε κάθε Κυριακή στο κλειστό του 2ου γυμνασίου Ναυπάκτου!!

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο fb  @nafpaktiaarchery  δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημερωθείτε…

*Πληροφορίες στο τηλ. +30 26340 25016 /  info@prasinomple.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόψε, Μικτή Χορωδία, κουαρτέτο εγχόρδων Δημ. Ωδείου Ιωαννίνων και Qwalia Singers στο λιμάνι

Published

on

By

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας  για την 451η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Μαζί με δύο εξαίρετα μουσικά σύνολα : Το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και την βραβευμένη ανδρική χορωδία Qwalia Singers από το Swansea της Ουαλίας, σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης θα μας  ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής, με ακούσματα από την εποχή της Ναυμαχίας έως το σήμερα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ