Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δημόσια έργα: Ποιος θα τολμήσει να «σπάσει αβγά»;

Published

on

Με το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάθεση δημοσίων έργων και συμβάσεων να έχει να αλλάξει από το 2016, με  τον ν. 4412 αναθέτονται δισεκατομμύρια  ευρώ του     ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης, αλλά και τα έργα της πράσινης συμφωνίας.

Συχνό φαινόμενο, έως κανόνας θα λέγαμε,  είναι οι μεγάλες εκπτώσεις, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεσή τους   αλλά και οι υπέρμετρες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού των έργων.

 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα  «ανάχωμα», ώστε να μην μπορούν να διεκδικούν έργα (και στη συνέχεια να προκαλούν καθυστερήσεις) εταιρείες που αντιμετωπίζουν     σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή έχουν κακό ιστορικό στην εκτέλεση δημόσιων έργων.

Η νομοθεσία για τα δημόσια έργα που τροποποιήθηκε τελευταία φορά εδώ και μια εξαετία, με τον ν. 4412,  δέχθηκε  στην συνέχεια δεκάδες τροποποιήσεις, καθώς ανέκυψαν πολλά σοβαρά ζητήματα στην εφαρμογή της, με κύριο πρόβλημα τις τεράστιες εκπτώσεις –ακόμη και κατά 50% ή 60%– σε έργα με μεγάλο προϋπολογισμό, αλλά και σε μελέτες.

Το «αντίδοτο»

Για τα χρόνια προβλήματα που εμφανίζονται στα δημόσια έργα υπάρχει το «αντίδοτο» αρκεί να θελήσουμε να «σπάσουμε αβγά».

Γιατί να μην υπάρχει για παράδειγμα ένα σύστημα     βαθμονόμησης των εταιρειών που συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό.  Με άλλα λόγια, θα συνεξετάζονται κάποια κριτήρια που υποδεικνύουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όπως αν έχει πιστοληπτική ικανότητα, τι δηλώνει στους ισολογισμούς της, αν έχει εγκαταλείψει έργο ζητώντας υποκατάσταση, αν τα έργα που έχει πραγματοποιήσει είχαν προβλήματα.

  Γιατί να μην αυξηθεί η εγγυητική καλής εκτέλεσης, ενώ να προστίθεται  και εγγυητική προκαταβολής.

Γιατί να μην μπαίνουν δύο όρια στις εκπτώσεις. Όταν η έκπτωση ξεπερνά το 10% ή η διαφορά στην προσφορά του πρώτου και του δεύτερου επικρατέστερου να είναι το ίδιο ποσοστό, με τον υποψήφιο ανάδοχο θα καλείται να αιτιολογεί την προσφορά του.  Ακόμα σημαντικότερο, η αιτιολόγηση αυτή θα είναι δεσμευτική και θα «συμβασιοποιείται».

Γιατί στον ανάδοχο να μη δίνεται ένα εύλογο διάστημα να ελέγξει τη σύμβαση πριν υπογράψει, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όλες οι προδιαγραφές που έχει θέσει ο    κύριος του έργου είναι σωστές και υλοποιήσιμες.

Γιατί να μην δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ημερολόγιο για την πορεία εκτέλεσης ενός έργου. Μέχρι σήμερα ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρεί ημερολόγιο με τις εργασίες που πραγματοποίησε κάθε ημέρα ή εβδομάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τα ημερολόγια αυτά… είναι κενά, και συμπληρώνονται πριν από κάποιον έλεγχο.   Αυτά τα ΓΙΑΤΙ θα κάνουν την διαφορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

434.000 ευρώ για την πίστα BMX, & SCATE στο Αλσύλλιο Γριμπόβου

Published

on

By

Υπογράφηκε  σήμερα  Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στο   Δημαρχείο Ναυπάκτου η σύμβαση για την ανάθεση και χρηματοδότηση με 434.000 ευρώ η κατασκευή πίστας για χρήστες αθλητικού εξοπλισμού με   τροχούς –  ΒΜΧ στο Αλσύλλιο Γριμπόβου.

«Ενισχύοντας τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής  και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου για αναβάθμιση του χώρου προσθέτουμε το δικό μας λιθαράκι. Διαμορφώνουμε κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια να χρησιμοποιούν την πίστα για BMX, & SCATE.

Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλη Γκίζα  ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των νέων για άθληση και ψυχαγωγία, δημιουργώντας ένα οργανωμένο και ασφαλές  πάρκο» δήλωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς και Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποκατάσταση βλαβών ύψους 1 εκ. ευρώ από φυσικές καταστροφές σε Αγρίνιο και Ναύπακτο

Published

on

By

Λύσεις σε δύο σημαντικά προβλήματα που προκλήθηκαν σε Αγρίνιο και Ναύπακτο  εξαιτίας φυσικών καταστροφών, δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δρομολογώντας τις αποκαταστάσεις βλαβών στα αντίστοιχα οδικά δίκτυα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, καθώς σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε σε υπογραφές συμβάσεων με τους αναδόχους των δύο έργων, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα χρόνο η Περιφέρεια αναζήτησε τις ενδεδειγμένες λύσεις, εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις, ολοκλήρωσε τις διαγωνιστικές διαδικασίες και συμβασιοποίησε το έργο αποκατάστασης βλαβών από φυσικές καταστροφές του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Νερομάννα του Δήμου Αγρινίου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν βλάβες, όπως καταπτώσεις πρανών ,έμφραξη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, καθιζήσεις οδοστρώματος και μεγάλη κατολίσθηση κατάντη του δρόμου με υποχώρηση μέρους του οδοστρώματος.

Για την αποκατάσταση αυτών θα γίνει επανακατασκευή των τμημάτων της οδού στα σημεία που υπέστησαν κατολίσθηση, με εξυγίανσή τους, κατασκευή έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης. Επίσης θαγίνει ανακατασκευή τεχνικών για την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και εργασίεςοδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα της οδού.

Ανάλογες εργασίες, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, προβλέπονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς Γέφυρα Μπανιά του Δήμου Ναυπακτίας.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ