Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημόσιο ή ιδιωτικό;

Published

on

Ο διάλογος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας καλά κρατεί. Κατά περιόδους μάλιστα οξύνεται και  γίνεται κεντρικό θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Οι κομματικές πολιτικές που είναι κατεξοχήν πελατειακές προσπαθούν να κρύψουν με διάφορα προσχήματα την έλλειψη ουσιαστικών διαφορών μεταξύ τους επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού της οικονομίας

Περάσαμε από την εποχή της θεοποίησης του δημόσιου τομέα (που για τα κόμματα εξουσίας σήμαινε προσλήψεις για κομματικό στρατό, δημιουργία κοινωνικών ρετιρέ, απουσία αξιολόγησης και έλλειψη ελέγχου), στη γενικότερη ασυδοσία. Κεντρικός στόχος από την πλευρά των κομμάτων ήταν η εξασφάλιση της ψήφου με παράλληλη διασφάλιση της ανοχής έναντι οιασδήποτε παράλειψης, ακόμα και παρανομίας,  για όποιον είχε θέση στο δημόσιο τομέα.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του και την τροφοδότηση με επιχειρήματα εκείνων που αποθέωναν τον ιδιωτικό τομέα εξυμνώντας τα προτερήματά του με παράλληλη καταδίκη για οτιδήποτε θύμιζε δημόσια υπηρεσία.

Οι θιασώτες αυτής της άποψης προσπαθούν  να ιδιωτικοποιήσουν κάθε κρατική υπηρεσία περιορίζοντας το κράτος σε ένα ρόλο επιτηρητή που δεν παρεμβαίνει αφού για όλα έχουν λύσεις οι παράγοντες των αγορών.

Η χώρα μας κινείται όπως το εκκρεμές ανάμεσα στις δύο απόψεις. Υπάρχουν περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των Κρατιστών και περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των αντικρατιστών. Σήμερα βιώνουμε την περίοδο της ακραίας λειτουργίας των αγορών στις οποίες ισχύει ο νόμος «όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει τα πάντα, όποιος δεν έχει χρήματα δεν τον χρειάζεται η κοινωνία»

Οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι αυτής της άποψης αποκρύπτουν συστηματικά τον ουσιαστικό ρόλο που έχει ο δημόσιος τομέας, όχι μόνο για την δίκαιη κατανομή του πλούτου και την στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, αλλά ακόμα και για ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα και την παροχή υπηρεσιών εκεί που το κέρδος κρίνεται από τον ιδιώτη ως μη ικανοποιητικό.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρός δημόσιος τομέας αποτελεί εγγύηση για την κοινωνία αλλά και για την υγιή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Η διαχείριση του πόσιμου νερού στην Αθήνα πέρασε στα ιδιωτικά πλέον χέρια της ΕΥΔΑΠ, όμως η κατασκευή και η συντήρηση των φραγμάτων είναι υπόθεση του δημοσίου. Το ίδιο γίνεται και στον τομέα της ενέργειας, της υγείας της παιδείας, κλπ

Η γενικότερη τάση που επικρατεί σήμερα είναι οτιδήποτε φέρνει κέρδη περνάει στον ιδιωτικό τομέα. Οτιδήποτε απαιτεί μεγάλα κόστη παραμένει στο δημόσιο τομέα. Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός !!! και η ευημερία της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας. Ο νέος εργολάβος θα διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ και θα πληρώνεται από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Το εργασιακό όμως καθεστώς το ορίζει ο ίδιος με επιλεκτικές προσλήψεις, με ρουσφέτια προς τους αιρετούς στη διοίκηση του ΧΥΤΑ με περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων κλπ. Όλα αυτά με τον ιδεολογικό μανδύα ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και κάνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Στην ουσία όμως πληρώνεται από τους δημότες μέσω του Δήμου και εξασφαλίζει την απουσία οιουδήποτε επιχειρηματικού κινδύνου.

Με την ίδια λογική πέρασε και το κοινωνικό παντοπωλείο στην ΜΚΟ (για να μην είναι σε δημόσιο φορέα) αλλά  ο δήμος κάθε τόσο καταβάλλει χρήματα για να τα διαχειρισθεί με το ν τρόπο που θέλει και χωρίς κανένα κίνδυνο ο ιδιωτικός φορέας.

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πραγματικότητα που λίγοι τη συνειδητοποιούν είναι η σύμπλευση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εξασφαλίζει κέρδη στον ιδιώτη αλλά βάζει σε υποχρεώσεις το δημόσιο φορέα που στη δική μας περίπτωση είναι ο δήμος Ναυπακτίας, δηλαδή όλοι εμείς οι δημότες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη ΔΕΘ ο Θ. Παπαθανάσης

Published

on

By

«Μόνο με Ανάπτυξη θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας», δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης  τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 83η ΔΕΘ συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση της ΚΕΔΕ με θέμα: “Ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην επαναχάραξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας στη χώρα μας”

Επίσης επισκέφθηκε τα περίπτερα της Αιτωλοακαρνανίας στη Διεθνή Έκθεση όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.

«Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και διαθέτει εξαιρετικούς ανθρώπους και επιχειρηματίες. Χρειάζεται όμως ολοκληρωμένο σχέδιο, συντονισμός και ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για να πετύχουμε την Ανάπτυξη και την Εξωστρέφεια. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί το οικονομικό προϊόν, θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταβολή κοινωνικού επιδόματος σε 300.000 δικαιούχους

Published

on

By

Σε 306.196 δικαιούχους θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – ΚΕΑ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας που ενέκρινε την πληρωμή.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Αχτσιόγλου εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 68.948.019,75 ευρώ για την πληρωμή μηνός Σεπτεμβρίου σε 306.196 δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για την ημέρα πληρωμής θα βγει νεότερη απόφαση αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμής θα γίνει μεταξύ 25 και 28 Σεπτεμβρίου.

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.

Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΚΕΑ συνδέεται επίσης με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Η πληρωμή του ΚΕΑ, όπως γίνεται κάθε φορά θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πόδι και πάλι η Χάλκεια

Published

on

By

Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και πάλι στις «επάλξεις» βρίσκονται οι κάτοικοι της Χάλκειας. Αυτή τη φορά δεν είναι η αδειοδότηση για την μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιορευστά, αλλά μια άλλη «επένδυση» στην ενέργεια, με καύση μεθανίου, καθώς εταιρεία προχωρά σε αδειοδοτήσεις για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από μεθάνιο, στην Γαβρολίμνη.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στους κατοίκους, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαβρολίμνης  Κωστή Δεληγιάννη να συγκαλεί  γενική συνέλευση των κατοίκων και προέδρων των όμορων κοινοτήτων. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Χάλκειας, όπου και έδωσαν το «παρών» οι πρόεδροι των Τ. Κοινοτητών κ. Δεληγιάννης(Γαβρολίμνης), ο κ. Βαλμάς (Κάτω Βασιλική), ο κ. Γεωργούλας (Άνω Βασιλική) και ο κ. Καλαβρουζιώτης (Καλαβρούζα). Παρευρέθηκαν επίσης κάτοικοι και επιχειρηματίες τις περιοχής.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβρολίμνης Κωστής Δεληγιάννης παρουσίασε στους κατοίκους τις ενέργειες που έχει προχωρήσει η  εταιρία για να λάβει άδεια κατασκευής και λειτουργίας της συγκεκριμένης «επένδυσης» στην περιοχή και ταυτόχρονα πρότεινε όπως άμεσα  συζητηθεί  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας και σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να προχωρήσουν σε ένα κοινό ψήφισμα δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση και λειτουργία την μονάδας αυτής.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος στην συνέλευση, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις επί του σοβαρού θέματος της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Χάλκειας, με τους κατοίκους να είναι αποφασισμένοι και για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ