Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημόσιο ή ιδιωτικό;

Published

on

Ο διάλογος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας καλά κρατεί. Κατά περιόδους μάλιστα οξύνεται και  γίνεται κεντρικό θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Οι κομματικές πολιτικές που είναι κατεξοχήν πελατειακές προσπαθούν να κρύψουν με διάφορα προσχήματα την έλλειψη ουσιαστικών διαφορών μεταξύ τους επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού της οικονομίας

Περάσαμε από την εποχή της θεοποίησης του δημόσιου τομέα (που για τα κόμματα εξουσίας σήμαινε προσλήψεις για κομματικό στρατό, δημιουργία κοινωνικών ρετιρέ, απουσία αξιολόγησης και έλλειψη ελέγχου), στη γενικότερη ασυδοσία. Κεντρικός στόχος από την πλευρά των κομμάτων ήταν η εξασφάλιση της ψήφου με παράλληλη διασφάλιση της ανοχής έναντι οιασδήποτε παράλειψης, ακόμα και παρανομίας,  για όποιον είχε θέση στο δημόσιο τομέα.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του και την τροφοδότηση με επιχειρήματα εκείνων που αποθέωναν τον ιδιωτικό τομέα εξυμνώντας τα προτερήματά του με παράλληλη καταδίκη για οτιδήποτε θύμιζε δημόσια υπηρεσία.

Οι θιασώτες αυτής της άποψης προσπαθούν  να ιδιωτικοποιήσουν κάθε κρατική υπηρεσία περιορίζοντας το κράτος σε ένα ρόλο επιτηρητή που δεν παρεμβαίνει αφού για όλα έχουν λύσεις οι παράγοντες των αγορών.

Η χώρα μας κινείται όπως το εκκρεμές ανάμεσα στις δύο απόψεις. Υπάρχουν περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των Κρατιστών και περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των αντικρατιστών. Σήμερα βιώνουμε την περίοδο της ακραίας λειτουργίας των αγορών στις οποίες ισχύει ο νόμος «όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει τα πάντα, όποιος δεν έχει χρήματα δεν τον χρειάζεται η κοινωνία»

Οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι αυτής της άποψης αποκρύπτουν συστηματικά τον ουσιαστικό ρόλο που έχει ο δημόσιος τομέας, όχι μόνο για την δίκαιη κατανομή του πλούτου και την στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, αλλά ακόμα και για ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα και την παροχή υπηρεσιών εκεί που το κέρδος κρίνεται από τον ιδιώτη ως μη ικανοποιητικό.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρός δημόσιος τομέας αποτελεί εγγύηση για την κοινωνία αλλά και για την υγιή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Η διαχείριση του πόσιμου νερού στην Αθήνα πέρασε στα ιδιωτικά πλέον χέρια της ΕΥΔΑΠ, όμως η κατασκευή και η συντήρηση των φραγμάτων είναι υπόθεση του δημοσίου. Το ίδιο γίνεται και στον τομέα της ενέργειας, της υγείας της παιδείας, κλπ

Η γενικότερη τάση που επικρατεί σήμερα είναι οτιδήποτε φέρνει κέρδη περνάει στον ιδιωτικό τομέα. Οτιδήποτε απαιτεί μεγάλα κόστη παραμένει στο δημόσιο τομέα. Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός !!! και η ευημερία της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας. Ο νέος εργολάβος θα διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ και θα πληρώνεται από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Το εργασιακό όμως καθεστώς το ορίζει ο ίδιος με επιλεκτικές προσλήψεις, με ρουσφέτια προς τους αιρετούς στη διοίκηση του ΧΥΤΑ με περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων κλπ. Όλα αυτά με τον ιδεολογικό μανδύα ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και κάνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Στην ουσία όμως πληρώνεται από τους δημότες μέσω του Δήμου και εξασφαλίζει την απουσία οιουδήποτε επιχειρηματικού κινδύνου.

Με την ίδια λογική πέρασε και το κοινωνικό παντοπωλείο στην ΜΚΟ (για να μην είναι σε δημόσιο φορέα) αλλά  ο δήμος κάθε τόσο καταβάλλει χρήματα για να τα διαχειρισθεί με το ν τρόπο που θέλει και χωρίς κανένα κίνδυνο ο ιδιωτικός φορέας.

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πραγματικότητα που λίγοι τη συνειδητοποιούν είναι η σύμπλευση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εξασφαλίζει κέρδη στον ιδιώτη αλλά βάζει σε υποχρεώσεις το δημόσιο φορέα που στη δική μας περίπτωση είναι ο δήμος Ναυπακτίας, δηλαδή όλοι εμείς οι δημότες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ