Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημόσιο ή ιδιωτικό;

Published

on

Ο διάλογος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας καλά κρατεί. Κατά περιόδους μάλιστα οξύνεται και  γίνεται κεντρικό θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Οι κομματικές πολιτικές που είναι κατεξοχήν πελατειακές προσπαθούν να κρύψουν με διάφορα προσχήματα την έλλειψη ουσιαστικών διαφορών μεταξύ τους επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού της οικονομίας

Περάσαμε από την εποχή της θεοποίησης του δημόσιου τομέα (που για τα κόμματα εξουσίας σήμαινε προσλήψεις για κομματικό στρατό, δημιουργία κοινωνικών ρετιρέ, απουσία αξιολόγησης και έλλειψη ελέγχου), στη γενικότερη ασυδοσία. Κεντρικός στόχος από την πλευρά των κομμάτων ήταν η εξασφάλιση της ψήφου με παράλληλη διασφάλιση της ανοχής έναντι οιασδήποτε παράλειψης, ακόμα και παρανομίας,  για όποιον είχε θέση στο δημόσιο τομέα.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του και την τροφοδότηση με επιχειρήματα εκείνων που αποθέωναν τον ιδιωτικό τομέα εξυμνώντας τα προτερήματά του με παράλληλη καταδίκη για οτιδήποτε θύμιζε δημόσια υπηρεσία.

Οι θιασώτες αυτής της άποψης προσπαθούν  να ιδιωτικοποιήσουν κάθε κρατική υπηρεσία περιορίζοντας το κράτος σε ένα ρόλο επιτηρητή που δεν παρεμβαίνει αφού για όλα έχουν λύσεις οι παράγοντες των αγορών.

Η χώρα μας κινείται όπως το εκκρεμές ανάμεσα στις δύο απόψεις. Υπάρχουν περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των Κρατιστών και περίοδοι που κυριαρχεί η πλευρά των αντικρατιστών. Σήμερα βιώνουμε την περίοδο της ακραίας λειτουργίας των αγορών στις οποίες ισχύει ο νόμος «όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει τα πάντα, όποιος δεν έχει χρήματα δεν τον χρειάζεται η κοινωνία»

Οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι αυτής της άποψης αποκρύπτουν συστηματικά τον ουσιαστικό ρόλο που έχει ο δημόσιος τομέας, όχι μόνο για την δίκαιη κατανομή του πλούτου και την στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, αλλά ακόμα και για ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα και την παροχή υπηρεσιών εκεί που το κέρδος κρίνεται από τον ιδιώτη ως μη ικανοποιητικό.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρός δημόσιος τομέας αποτελεί εγγύηση για την κοινωνία αλλά και για την υγιή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Η διαχείριση του πόσιμου νερού στην Αθήνα πέρασε στα ιδιωτικά πλέον χέρια της ΕΥΔΑΠ, όμως η κατασκευή και η συντήρηση των φραγμάτων είναι υπόθεση του δημοσίου. Το ίδιο γίνεται και στον τομέα της ενέργειας, της υγείας της παιδείας, κλπ

Η γενικότερη τάση που επικρατεί σήμερα είναι οτιδήποτε φέρνει κέρδη περνάει στον ιδιωτικό τομέα. Οτιδήποτε απαιτεί μεγάλα κόστη παραμένει στο δημόσιο τομέα. Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός !!! και η ευημερία της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας. Ο νέος εργολάβος θα διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ και θα πληρώνεται από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Το εργασιακό όμως καθεστώς το ορίζει ο ίδιος με επιλεκτικές προσλήψεις, με ρουσφέτια προς τους αιρετούς στη διοίκηση του ΧΥΤΑ με περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων κλπ. Όλα αυτά με τον ιδεολογικό μανδύα ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και κάνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Στην ουσία όμως πληρώνεται από τους δημότες μέσω του Δήμου και εξασφαλίζει την απουσία οιουδήποτε επιχειρηματικού κινδύνου.

Με την ίδια λογική πέρασε και το κοινωνικό παντοπωλείο στην ΜΚΟ (για να μην είναι σε δημόσιο φορέα) αλλά  ο δήμος κάθε τόσο καταβάλλει χρήματα για να τα διαχειρισθεί με το ν τρόπο που θέλει και χωρίς κανένα κίνδυνο ο ιδιωτικός φορέας.

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πραγματικότητα που λίγοι τη συνειδητοποιούν είναι η σύμπλευση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εξασφαλίζει κέρδη στον ιδιώτη αλλά βάζει σε υποχρεώσεις το δημόσιο φορέα που στη δική μας περίπτωση είναι ο δήμος Ναυπακτίας, δηλαδή όλοι εμείς οι δημότες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Published

on

By

Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους κόλπους  χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ, χωρίς δική του υπαιτιότητα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν      συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Ενώ το  ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις.

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Mε δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που  αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη  προσωπικού σε ΟΤΑ εξαιτίας της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών,  η έκδοση της προκήρυξης μέχρι τα    τέλη του 2023 φαντάζει σχεδόν αδύνατη, αφού κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην   αποδοχή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι  οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

Για τον Δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με το αίτημά του, προβλέπονται 10 θέσεις για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έξοδος» Λουκόπουλου, διεργασίες στην “Ενωτική πρωτοβουλία”

Published

on

By

Συνάντηση των μελών της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» πραγματοποιήθηκε σήμερα   Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το απόγευμα  στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της παράταξης – πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου.

Κατά την συνάντηση που είχε πρακτικά χαρακτήρα αποτίμησης του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών της  7ης Οκτωβρίου ο Τάκης  Λουκόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πορεία της παράταξης αλλά και του ίδιου επί μια δεκαετία, έκανε και εκτενή αναφορά στα έργα τα οποία άφησε στην Ναυπακτία επί της θητείας του, με κάποια από αυτά να μην τα ολοκληρώνει η νυν δημοτική αρχή,       δήλωσε πως θα παραμείνει μέλος της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» αποχωρώντας από την θέση του επικεφαλής αυτής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά από δυο ήττες δείχνει πως πρέπει να αποχωρήσω, τόνισε.

Ακολούθησε «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση για τις αιτίες της ήττας της παράταξης και για την επόμενη ημέρα.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του Τάκη Λουκόπουλου, η παράταξη αναμένεται να  ακολουθήσει εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται στο       πλαίσιο της εσωτερικής της λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις στο θέμα, με την  «έξοδο» να έχει και συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: ΟΧΙ στο φορολογικό νομοσχέδιο από την Ομοσπονδία

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου – ενημέρωση με την συμμετοχή μελών σωματείων και φορέων πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες προέδρους Συλλόγων και Σωματείων η ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου καθώς η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε ένδειξη αντίδρασης στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προχωρά σήμερα 22 Νοεμβρίου η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς υποστηρίζει ότι δεν αποκαθίσταται η δικαιοσύνη και δεν αλλάζει ο «αντιλαϊκός χαρακτήρας» του φορολογικού συστήματος.

Η ΓΣΕΒΕΕ διεκδικεί να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στο επίπεδο κάλυψης των βασικών αναγκών της οικογένειας, να υπάρχει φορολογική διαφάνεια, να καταργηθεί το 35% των συνεταιρισμών και το 25% των ΟΕ και ΕΕ.

Επίσης, η εισαγωγή του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών να συνδέεται από αναγνώριση του κύρους των βιβλίων και έκπτωση όλων των εξόδων, να αλλάξει η σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων και να καθιερωθεί αφορολόγητο αποθεματικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να είναι αφορολόγητο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ