Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας:  Μελέτη ζητά η Κτηματική

Published

on

Το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στο παραλιακό μέτωπο Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας του Δήμου Ναυπακτίας απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιοκτήτες ακινήτων παραλιακών και μη.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο  κάτοικοι των περιοχών αυτών δημιούργησαν Επιτροπή με αποτέλεσμα να οργανωθεί για το σημαντικό αυτό ζήτημα ημερίδα – συνάντηση ενημέρωσης τον Νοέμβριο του 2023 στο Κτήριο «Ναυπακτία» στην Ναύπακτο, με παρόντες βουλευτές τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, όπου και τέθηκαν τα θέματα, αναμένοντας το επόμενο διάστημα απαντήσεις και ενέργειες.

Για τα προβλήματα αλλά και την ανάγκη για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος, μετά από συνεχείς ενέργειες της Επιτροπής των κατοίκων, έχουν ενημερωθεί βουλευτές του νομού και όχι μόνο, τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία σε πρόσφατο έγγραφό της αναφέρει πως θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη για κατασκευή προστατευτικών έργων, για όλο το μήκος της ακτογραμμής που πλήττεται από τη διάβρωση.

Στο έγγραφό της αυτό, αφού αναφέρει ότι η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει προβεί ακόμη σε αυτοψία, αναφορικά με διάβρωση στην ακτογραμμή που βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας, υπενθυμίζει  ότι απαιτείται μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που θα έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας (άρθ. 12 Ν.2971/2001).

Επίσης γνωστοποιεί ότι η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία (Κτηματική)  με πλήρη φάκελο που θα περιλαμβάνει:

α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση),

β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα,

γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Στο  έγγραφο, αναφέρει επίσης και τον τρόπο που εκδίδεται η αδειοδότηση των προστατευτικών έργων, με την επισήμανση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί μελέτη από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της οικείας Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί η διάβρωση και η αποκατάσταση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας, θα πρέπει να υποβληθούν τα ανωτέρω, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 5 του ν.5092/2024 (ΦΕΚ 33Α ), προβεί σε επί τόπου αυτοψία, επισημαίνεται στο έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας .

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου επί της οδού Αθ. Νόβα

Published

on

By

Με την τοποθέτηση των σημάνσεων από τον εργολάβο στο ένα ρεύμα της οδού Αθ. Νόβα/ Μεσολογγίου ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Ναυπάκτου.

Το έργο και για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση στην πόλη θα εκτελείται τμηματικά και ανά οικοδομικό τετράγωνο, αρχής γενομένης από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου, έως την οδό Κοτίνη.

Αναφορικά με την κυκλοφορία, η αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων επί της Νόβα θα γίνεται μέσω φωτεινού σηματοδότη και εκ περιτροπής.

Να  θυμίσουμε πως το έργο αφορά την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης που είναι από αμιαντοσωλήνα και την τοποθέτηση δίδυμων αγωγών, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων, που θα ξεκινούν από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου μέχρι την Λαγκαδούλα και την συμβολή της Νόβα με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει προϋπολογισμό  530.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ