Αναβλήθηκε την πρώτη φορά, η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης, μια και δεν υπήρξε απαρτία, πριν ένα δεκαήμερο. Συγκλήθηκε η Επιτροπή την επομένη… Θέμα της Διαβούλευσης… το τι μέλλει γενέσθαι με το ακίνητο του Δήμου στην Βαριά, τις πρώην νεροτσουλήθρες. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν αποκαρδιωτικά για μια ακόμα φορά, αφού από τα τριάντα πέντε μέλη της Επιτροπής εμφανίστηκαν μόλις έξι!
Με τον νόμο να ορίζει πως στην δεύτερη σύγκλησή της Επιτροπής δεν απαιτείται απαρτία, ολόκληρη την πόλη εκπροσώπησαν μόλις τα έξι μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Ναυπακτίας και προέδρου της Επιτροπής. Να σημειωθεί πως στην Επιτροπή Διαβούλευσης συμμετέχουν, μετά από αίτημά τους, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, επαγγελματιών κλπ, Η Επιτροπή ναι μεν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα όμως έχει το νόημα της ενημέρωσης και της κατάθεσης προτάσεων, ενστάσεων και αντιρρήσεων που συμβάλουν στην κατάθεση αλλά και στην διαμόρφωση γνώμης από το κοινωνικό σύνολο. Αυτό είναι και το σκεπτικό του νομοθέτη.
Για πολλοστή φορά η Επιτροπή δεν λειτούργησε, απαξιωμένη πλήρως από τα μέλη της, που επαναλαμβάνεται μετά από δικό τους αίτημα θέλησαν να μετέχουν σε αυτή. Έτσι με το ενημερωτικό σημείωμα προς τον Δήμαρχο Δήμου Ναυπακτίας, τον πρόεδρο αλλά και τα Μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, από την νομική υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας, ως εισήγηση, ξεκίνησε η …Διαβούλευση της Τρίτης 10ης Ιουλίου 2018 για το θέμα του ακινήτου που υπήρχαν οι εγκαταστάσεις από τις νεροτσουλήθρες στην Βαριά. Το έγγραφο ανέφερε τα παρακάτω, έχοντας ως θέμα την νομική κατάσταση του ακινήτου σήμερα:
«… Σε εκτέλεση της 267/2015 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας εκδόθηκε μετά από αίτησή του Δήμου μας η με αριθμό 7/2015 Διαταγής Απόδοσης Χρήσης Μισθίου του Μονομελούς; Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αναφορικά με την απόδοση σε ημάς ακίνητου έκτασης 6.840,40 τ.μ ιδιόκτητου χώρου του Δήμου Ναυπακτίας που είναι τμήμα του ακινήτου Β.Κ 286 Α στην παραλία Ψανή στην πόλη της Ναυπάκτου. Σε συνέχεια αυτής της 7/2015 Διαταγής Απόδοσης εκτελέστηκε n αποβολή των την 9/ 12/ 2015 για την οποία αποβολή συντάχθηκε η 1755/9-12-2015 Έκθεση ΑΠΟΒΟΛΗΣ -ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ».
Ακολούθως αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση – ενημέρωση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας, οι ενέργειες με ένδικα μέσα της μισθώτριας ανώνυμης εταιρείας Αφών Κυριλή, τα οποία και απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, με την απόφαση 18/2018. Στην συνέχεια οι αντίδικοι άσκησαν Έφεση η οποία και θα εκδικαστεί στις 19 Μαρτίου 2019 στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Κλείνοντας το ενημερωτικό σημείωμα – εισήγηση αναφέρει:
«Σε άκρως θεωρητικό επίπεδο λοιπόν, υπάρχει η πιθανότητα αν ευδοκιμήσει η Έφεση των αντιδίκων και δεν ευδοκιμήσουν τα ένδικα μέσα που εμείς θα ασκήσουμε αμέσως μετά (ο Δήμος δηλαδή, ως ηττηθείς διάδικος) να πρέπει ο Δήμος -έστω και προσωρινά- να αποδώσουμε εκ νέου το μίσθιο ακίνητο στις ανωτέρω μισθώτρια και υπομισθώτρια εταιρίες. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε ενωρίτερα από τον 9°-2019 στην καλύτερη περίπτωση, ή, και περί το 2020-21 , ή, και ακόμη αργότερα».
Προτάσεις …
Πρακτικά η ενημέρωση από την νομική υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας σημειώνει πως η υπόθεση θα ξεμπλέξει το 2019 και βάλε, με τα μέλη της Επιτροπής να μένουν στο να διασφαλιστεί από την πλευρά του Δήμου το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στον χώρο, ώστε να μην μετατραπεί σε χώρο παραβατικών φαινομένων.
Στην συζήτηση, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος πρότεινε πως αν υπάρξει σήμερα ο όποιος επενδυτής θα μπορεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση να κάνει χρήση του χώρου, φέρνοντας το παράδειγμα μιας κινητής καντίνας, που πιθανόν θα εξυπηρετεί τους λουόμενους που επιλέγουν την εκεί παραλία.
Από την πλευρά του μέλους του ΤΕΕ, πολιτικού μηχανικού Νίκου Τσερπέλη, αφού τονίστηκε πως σωστά έρχεται σήμερα το θέμα προς διαβούλευση, ώστε να υπάρξουν διαμορφωμένες προτάσεις για την χρήση του ακινήτου, όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση, σημείωσε πως μετά την οριοθέτηση του αιγιαλού και του χειμάρρου Βαριάς το ακίνητο μπορεί να δομηθεί μόνο στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Πρότεινε δε την αλλαγή χωροθέτησης του πάρκου ώστε να προκύψει οικοδομήσιμος χώρος για κάποιον μελλοντικό επενδυτή.
# Είναι προφανές ότι το θέμα της χρήσης του ακινήτου παραμένει ανοικτό και μέχρι το 2019, οπότε και θα τελεσιδικήσει η υπόθεση. Προκύπτει όμως το ερώτημα: Ο Δήμος έχει κατά νου να προχωρήσει στην παραχώρηση – μίσθωση του ακινήτου για την δημιουργία από κάποιον επενδυτή χώρου αναψυχής (βλέπε καφετέρια, εστιατόριο κλπ), πρακτικά μοιράζοντας περισσότερο την πίτα από τα έσοδα που έρχονται στην πόλη από τον τουρισμό; Πιθανόν μια σκέψη για την δημιουργία ενός Δημοτικού πάρκου – συμπεριλαμβανομένου και του Πάρκου για την κυκλοφοριακή αγωγή, με αθλητικούς χώρους, ίσως και δημοτικό κινηματογράφο και μικρό θεατράκι, να ήταν πιο εφικτή σαν ιδέα και πιο εύκολη στην υλοποίησή της. Ταυτόχρονα δε, θα απέφευγε τις όποιες τριβές που θα προέρχονταν από τους επαγγελματίες της πόλης.