Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Διαγώνιος άξονας»: Μετά το 2029 στο Αντίρριο

Published

on

Το θέμα της υλοποίησης του περίφημου «διαγώνιου άξονα» Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τον αυτοκινητόδρομο της   Ιόνιας Οδού (Αντίρριο- Ιωάννινα) και της  Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα-Πάτρα- και μελλοντικά Πύργος) αλλά και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, είναι έργο που μας έχει για δεκαετίες απασχολήσει και ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες που θα διασυνδέσει.

Για χρόνια συζητείται,     καθώς η σύνδεση μέσω αυτού τριών αυτοκινητοδρόμων, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις οδικές μεταφορές, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες ανάπτυξης. Με τον «διαγώνιο άξονα»  γίνεται δυνατή η σύνδεση των λιμανιών Βόλου και Πάτρας, δυο από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα κάνει δυνατή την παράκαμψη Βοιωτίας και Αττικής σε όσους θέλουν από την περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να κατευθυνθούν προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις με την ολοκλήρωση του, η απόσταση Λαμίας-Πάτρας από 185 χιλιόμετρα σήμερα θα μειωθεί στα 160 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα ο χρόνος    οδήγησης για ένα ΙΧ  όχημα θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή από τρεις ώρες σήμερα σε 90 λεπτά, κάνοντας εφικτή την γρήγορη οδική διασύνδεση Δύσης-Ανατολής.

Η σπουδαιότητα του άξονα αυτού τονίσθηκε μάλιστα και στην Τελική Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (Έκθεση Πισσαρίδη), ως έργο υποδομής που μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα, την προσβασιμότητα και την περιφερειακή σύγκλιση στο σύνολο της χώρας.

Μετά το 2029 φτάνει στο Αντίρριο

 

Ας δούμε σε ποια φάση βρίσκονται τα διάφορα τμήματα του έργου και τον ορίζοντα υλοποίησής τους:

Το πρώτο τμήμα είναι το Θερμοπύλες-Γραβιά μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων. Εδώ έχουν γίνει αναβαθμίσεις στο παρελθόν και κατά τμήματα υπάρχουν δυο λωρίδες κυκλοφορίας.

Το δεύτερο τμήμα είναι το Γραβιά-Μεταλλεία Βωξίτη. Πρόκειται για έργο που βρίσκεται υπό δημοπράτηση από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ από πέρυσι (2021).              Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 13,5 εκ € με Φ.Π.Α. και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.

Η σύμβαση του έργου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα μιας και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προσυμβατικές διαδικασίες.

Το τρίτο τμήμα, το πιο σημαντικό είναι το Μεταλλεία Βωξίτη (Μπράλος)-Άμφισσα. Είναι ένα από τα μεγάλα οδικά έργα που έβγαλε σε δημοπράτηση το υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών.

Το κόστος του φτάνει τα 285 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η σύμβαση εκτιμάται πως θα υπογραφεί εντός Φθινοπώρου και η διάρκεια της είναι 54 μήνες (4,5 έτη). Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2027.

Τα τμήματα του άξονα μετά την Άμφισσα, μήκους 97 χιλιομέτρων, βρίσκονται στην ακόλουθη φάση:

Το τμήμα «Ιτέα – Άγιος Νικόλαος», ενδεικτικού προϋπολογισμού περίπου 240 εκατ. ευρώ, και συνολικού  μήκους  47,39 χλμ. αντί 55 χλμ, της υφιστάμενης οδού, το οποίο χωρίζεται σε τρία υποτμήματα: α) «Άμφισσα (ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς), ισόπεδοι κόμβοι Ιτέα – Γαλαξίδι – Άγιοι Πάντες – Ερατεινή – Άγιος Νικόλαος», β) το τμήμα «Ιτέα – Γαλαξίδι» μήκους 13 χλμ. και εκτιμώμενου κόστους κατασκευής περίπου 117 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α., απαλλοτριώσεις), με το τμήμα να έχει ολοκληρωμένες, εγκεκριμένες και παραληφθείσες από το Υπουργείο μελέτες.

Το τμήμα «Άγιος Νικόλαος – Αντίρριο» για το οποίο δεν υπάρχει κανενός είδους μελέτη. Είναι μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων και λόγω της απουσίας μελετών δεν υπάρχει εκτιμώμενο κόστος. Διασχίζει την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας και περνά από αναπτυσσόμενες τουριστικά κυρίως περιοχές όπως ο Μαραθιάς, περνά από Ναύπακτο για να καταλήξει σε σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο.

Είναι το τελικό τμήμα για να ολοκληρωθεί ο άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η  εκπόνηση των μελετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι στην ΔΕ Αποδοτίας

Published

on

By

δήμαρχος-αντιδήμαρχοι-Αποδοτία
Συναντήσεις και συζητήσεις με τους κατοίκους και τους επισκέπτες στη Μανδρινή, τη Γραμμένη Οξυά, τη Λεύκα, την Κυδωνιά και την Καλλονή είχε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας. Στις επισκέψεις  στην ΔΕ Αποδοτίας  συνοδευόταν από  τους Αντιδημάρχους Ντίνο Τσουκαλά και Θανάση Κούκουνα. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους  προέδρους των τοπικών κοινοτήτων  καθώς και με  τους προέδρους των Συλλόγων.
Συγκεκριμένα,  έγιναν επισκέψεις στη Μανδρινή, όπου  παρών ήταν ο Πρόεδρος Δημήτρης Σπανός, στη Γραμμένη Οξυά ο Πρόεδρος Βασίλης Βήττας και τα μέλη του Συλλόγου Γραμμενιοξυωτών, στην Κυδωνιά ο Πρόεδρος Γιώργος Γάτος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Γάτος και  στην Καλλονή ο Πρόεδρος Νίκος Κασβίκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ποδηλατικοί Αγώνες Ορεινής Ναυπακτίας” στην Άνω Χώρα – Τι έγραψαν τα ΜΜΕ

Published

on

By

ποδηλατικοι-αγωνες-ορεινη-ναυπακτια-2022

Όλα έτοιμα για τους  “Ποδηλατικούς  Αγώνες Ορεινής Ναυπακτίας” που θα πραγματοποιηθούν στην Άνω Χώρα, στις 20 & 21 Αυγούστου, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Πράσινο+Μπλέ”, με την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Για 12η συνεχή χρονιά η διοργάνωση αναδεικνύει την περιοχή μέσω του αθλήματος της ποδηλασίας σε ένα προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, προβάλλοντας την μοναδικότητα και την ομορφιά της  σε αθλητές και φίλους του αθλήματος από όλη τη χώρα και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικές οι παρουσιάσεις που έγιναν από τα διάφορα ΜΜΕ, τόσο για τους αγώνες όσο και για την Ναυπακτία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόψε το “JUKE BOX FESTIVAL” στην παραλία Ψανής

Published

on

By

Απόψε 11 Αυγούστου 2022, στην παραλία Ψανής (πλαζ Ναυπάκτου) οι 15 50 μαζί με τους Yorgos Gekas & The Sunshine Drivers και τους VIBES θα δώσουν το δικό τους ρυθμό στο JUKE BOX FESTIVAL!

Διοργάνωση: Δήμος Ναυπακτίας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα: 21:00

Οι 15 50 με αγαπημένα τραγούδια από την πλούσια δισκογραφία τους, αλλά και διασκευές διαχρονικών επιτυχιών από την Ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή δημιουργούν ένα πολύχρωμο καμβά με χρώματα από την Rock, Pop, και Έντεχνη μουσική των δεκαετιών 60’s,70´s,80’s μέχρι το σήμερα! Οι φωτιές που βγάζει από την κιθάρα του μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά ο captain των 15 50  Ρουσσέτος, οι εξαιρετικές ερμηνευτικές ικανότητες του Frontman Μηνά μαζί με τη μοναδική του ικανότητα να ξεσηκώνει τον κόσμο και να τον κάνει να συμμετέχει ενεργά, είναι ακόμη ένα μεγάλο ατού της δημοφιλούς μπάντας που το γνωρίζουν καλά όσοι τους έχουν δει ζωντανά!  Μαζί τους η Φανή Μελεμενή μια νέα πολλά υποσχόμενη παρουσία που ξεχώρισε στο Voice 2022!

 

Οι Yorgos Gekas & the Sunshine Drivers ξεκίνησαν να παίζουν σε live πριν το 2018 και πέρα από την αγάπη τους για το rock n’ roll, ήταν και η ανάγκη τους για παρέα και δημιουργία τους δύσκολους χειμώνες μίας μικρής βροχερής επαρχίας. Αγαπημένες τους δεκαετίες είναι τα 60’s και τα 70’s της Αμερικής, της Αγγλίας ενώ δεν ξέρεις αν ακούς garage, surf και rockabilly ταυτόχρονα. Το όνομά τους και η αυτοσχεδιαστική τους performance, αντανακλούν ήχους και εικόνες του cult σινεμά. Από το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» και την φιλμογραφία του Tarantino μέχρι την κάμπριο αισθητική του Lynch και τα ριφάκια του Βαμβακάρη …ένα τραγούδι δρόμος!

 

Οι VIBES είναι ένα μουσικό σχήμα που κινείται σε Funk, Soul, Smooth Jazz, Latin ιδιώματα με ανεβαστική και χορευτική διάθεση, το ρεπερτόριό του αποτελείται από κορυφαία και δημοφιλέστατα κομμάτια της παγκόσμιας δισκογραφίας σε αυθεντικές και διασκευασμένες εκτελέσεις. Φτιάχτηκαν στη Ναύπακτο τον χειμώνα του 2021 σαν ακουστικό σχήμα αρχικά, από τους Φανή Τσαϊλάκη (φωνή), Αντώνη Ανδρεόπουλο (κιθάρες), Γιώργο Κατσίκα (μπάσα), την άνοιξη του 2022 στο όχημα ανέβηκε και ο Γρηγόρης Μηλιώνης (τύμπανα-κρουστά) απογειώνοντάς το ρυθμικά και φέρνοντάς το στην παρούσα ηλεκτρική του μορφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ