Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακύβευμα αμιγώς πολιτικό

Published

on

Φτάσαμε και στις εκλογές. Οι εκλογείς θα ασκήσουν στα εκλογικά τμήματα το υπέρτατο δικαίωμα της δημοκρατίας, με τις κάλπες να κλείνουν μετά τις επτά το βράδυ και… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Είναι αυτές οι πιο αβέβαιες εκλογές. Είναι η πρώτη ίσως φορά που με ακρίβεια επιβεβαιώνεται η ρήση του μακαρίτη Χαρίλαου Φλωράκη ότι «η κάλπη είναι σαν τη          γκαστρωμένη γυναίκα. Δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει».

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι ιερό δικαίωμα και δημοκρατική κατάκτηση. Επομένως, προσερχόμαστε στην κάλπη και αφήνουμε κατά μέρος κάθε σκέψη για αποχή, λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο, καθώς πρέπει με την ψήφο να διατυπώσουμε καθαρά την επιθυμία μας για το τι είδους δημοτική αρχή θέλουμε, ποιος θα έχει τα «ηνία» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ποιους θα στείλουμε να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.

Είναι σαφές ότι τα πράγματα μπαίνουν σε αυτή τη σειρά, μια και τον πολίτη τον απασχολεί πρωτίστως η εκλογή Δημάρχου, δευτερευόντως της Περιφερειακής διοίκησης και κάπου πιο μακριά αχνοφαίνεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βέβαια είναι θέμα απόφασης του καθενός να επιλέξει όχι μόνο τον Δήμαρχο της…  αρεσκείας του, αλλά και τον υποψήφιο που αύριο θα πιάσει θέση στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου και θα τον εκπροσωπεί.

Το ζητούμενο, σε τοπικό επίπεδο,  είναι κατά πόσο η δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά την 2α Ιουνίου από μια, δύο ή περισσότερες παρατάξεις, θα έχει ως στόχο, όχι μόνο στα λόγια, την συναίνεση και την συνεργασία, έξω και πέρα από αλισβερίσια, θεσούλες και ταξίματα, με μοναδικό γνώμονα το καλό αυτού του τόπου.

Το βασικό διακύβευμα κατά την άποψη μου δεν είναι μόνο ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος αλλά και ποιοι θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι υποχρέωση, είναι απόρροια, είναι μέλημα των δημοτών να αναζητήσουμε μέσω ατομικής, συλλογικής σκέψης και υπευθυνότητας τους άριστους. Να δοθεί στήριξη σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, που θα μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στο δημοτικό συμβούλιο.

Να μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης, να έχουν την προσωπικότητα να τοποθετούνται, να αποτελούν ισχυρές μονάδες και όχι να είναι «ωσεί παρόντες».

Να στηριχθούν εκείνοι οι οποίοι οραματίζονται για τον Δήμο μια ισόρροπη ανάπτυξη που να αξιοποιεί την ιστορία, τους ανθρώπινους και φυσικούς της πόρους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα βασικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου.

Να εκλεγούν εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική μιζέρια και στην καταστροφική λογική της ψηφοθηρίας με προσωπικές εξυπηρετήσεις, που αφήνει πάντα στην άκρη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Να δοθεί στήριξη σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποδεδειγμένα δράση και αποτελέσματα στον επαγγελματικό στίβο, με διοικητικές ικανότητες -για τους ηλικιακά μεγαλύτερους- με όραμα και όνειρα για τους νεωτέρους υποψήφιους.

Είναι ευκαιρία για τους δημότες, με βάση τον «Κλεισθένη»- λόγω της απλής αναλογικής- να εκλέξουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Το διακύβευμα αυτό είναι αμιγώς πολιτικό, αφού συνδέεται με την ιδιαίτερη ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, την ιστορικότητα της, την κοινωνική της συνοχή, την αξιοπρέπεια και την αναπτυξιακή της πορεία.

Ο Δήμος είναι και πρέπει να λειτουργεί ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας, ο οποίος καλλιεργεί, απαιτεί και προκαλεί την ισότιμη διαβούλευση. Πάνω από όλα να βασίζεται στην αρχή το να υπηρετεί την συλλογικότητα και την ευθύνη.

 

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα nafsweek, που φτάνει κάθε Παρασκευή στα e-mail των συνδρομητών μας

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα Τρίτη η σύσκεψη που ζητά η Ομοσπονδία για το έργο της Ανάπλασης

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σχετικά με το θέμα της σύσκεψης για το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου και τον χρόνο έναρξης των εργασιών αναφέρει:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι εντός των ημερών ξεκινάει το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Πιστεύουμε, ότι ένα τόσο σπουδαίο έργο για τη πόλη μας σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό πρόβλημα  που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θα πρέπει πριν ξεκινήσει, όλοι οι εμπλεκόμενοι να προτείνουμε και να συναποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η πόλη και οι κάτοικοι της θα έχουν τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα από την εκτέλεση του έργου.

Για τους παραπάνω λόγους και  εν όψει της τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε και του εντεινόμενου κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη , με ομόφωνη απόφαση του εκτάκτου ΔΣ  της Ομοσπονδίας την 18/6/2019  ΖΗΤΑΜΕ  την άμεση αναβολή έναρξης εκτέλεσης του έργου, και προσκαλούμε σήμερα ΤΡΙΤΗ 25/6/2019 και ώρα 20:45 τον κ. Δήμαρχο , τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο σε  σύσκεψη στα γραφεία μας  ώστε να κουβεντιάσουμε με λεπτομέρειες το παραπάνω πρόβλημα αλλά και το κυκλοφοριακό  για  να καταλήξουμε στη καλύτερη δυνατή λύση.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                               Μπακατσιάς Βασίλης»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βραβεία για Ναυπάκτιους μαθητές Δημοτικού στον 3ο Διαγωνισμό Αστρονομίας

Published

on

By

Οχτώ μαθητές της eclass της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων», από όλη την Ελλάδα, κατέκτησαν βραβεία και επαίνους στη 2η και τελική φάση «Υπατία» του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, η οποία έγινε στο Βόλο την Κυριακή 16/6/2019.

Από την περιοχή Πατρών και Ναυπάκτου τέσσερις μαθητές διακρίθηκαν:

  • Γεωργία Χριστοδούλου, από 64ο Δ.Σ. Πατρών, το 1ο βραβείο
  • Νιόβη – Σοφία Σοφού, από Εκπαιδευτήρια Πάνου, το 3ο βραβείο
  • Ανδρέας Καρέλης , από 2ο Δ.Σ. Ναυπάκτουέπαινος
  • Γιώργος Μελίστας, από 5ο Δ.Σ. Ναυπάκτουέπαινος

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους γονείς τους!

Τα μαθήματα παρέχονταν στο https://eclass.orionas.gr/ με διδάσκοντα τον Αργύρη Δρίβα, Φυσικό στο 3οΓυμνάσιο Ναυπάκτου και μέλος του «Ωρίωνα» και βοηθό διδάσκοντος την Αγγελίνα Μπανιά, φοιτήτρια Ιατρικής. Το Διαγωνισμό διοργάνωσαν η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διέλευση από τη ΓΕΦΥΡΑ

Published

on

By

Δεν ξέρουμε το λόγο που οι Ferrari πέρασαν τις προάλλες με φεριμπόουτ το Ρίο – Αντίρριο και για να πούμε την αλήθεια δεν μας πειράζει και καθόλου.

Δεν ήταν άσχημη η εικόνα, αφήστε που έδωσε λαβή και για περισυλλογή και σχόλια.

Μεταξύ αστείου και σοβαρού μπήκε και ο προβληματισμός μήπως αυτό ήταν και το τελευταίο βέτο που άσκησε ο Αντρέας Κοτσανάς, να μην περάσουν οι ferrari από τη Γέφυρα αν δεν καταργηθούν τα διόδια.

Αλήθεια το πανό που είναι;

 

#Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας. 

Γίνε σήμερα συνδρομητής ΕΔΩ

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ