Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής Έκθεση Φωτογραφίας

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, ο Σεπτέμβρης συνδέεται με τις εξαγγελίες του εκάστοτε Πρωθυπουργού, από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτές αφορούν το άνοιγμα του καλαθιού των παροχών προς τους πολίτες. Αυτές εκ των προτέρων, πριν εξαγγελθούν, αμφισβητούνται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και άλλους δυναμικούς φορείς της κοινωνίας. Παρόλα αυτά αναμένονται με ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η αμφισβήτηση των προθέσεων του Πρωθυπουργού για εξαγγελίες παροχών, βρίσκει την ενσάρκωσή της στη μεγαλειώδη, από πλευράς όγκου και παλμού, πορεία του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτή πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός προβαίνει στις εξαγγελίες. Σκηνές που αμαυρώνουν την πολιτική ζωή του τόπου, εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας των εργαζομένων, αν και πέντε χιλιάδες, περίπου, αστυνομικοί περιφρουρούν την πορεία.

Επισημαίνεται ότι το εργατικό κίνημα συμμετέχει διαιρημένο στην εκδήλωση. Το 2008, ο τότε Πρωθυπουργός         κ. Κώστας Καραμανλής, τόλμησε το περίφημο «όχι σε παροχές», σε μια προσπάθεια αποδέσμευσης της πελατειακής σχέσης με το πολιτικό σύστημα. Τις επόμενες ημέρες, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, κατά σειρά δυναμικότητας, ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη οι αρχηγοί των κομμάτων.

Κρίνουν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και παράλληλα αναφέρονται στο δικό τους πρόγραμμα.

Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη πλημμύριζε από κόσμο. Η τεχνολογία προόδευε και οι πολίτες ήθελαν να ενημερωθούν για τις προόδους των επιστημών. Στους εκθεσιακούς χώρους ο επισκέπτης    βίωνε το αδιαχώρητο.

Η Θεσσαλονίκη και η γύρω περιοχή ανέπνεε οικονομικά. Δεν ήταν μόνο οι επίσημοι, οι παράγοντες των φορέων και οι εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων του συλλαλητηρίου που κατέφθαναν στην πόλη. Από όλη την     Ελλάδα και από το εξωτερικό, κατά χιλιάδες επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη, να θαυμάσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Φέτος τα γεγονότα διατρέχουν διαφορετική τροχιά. Ο κορωνοϊός με τις σημαντικές επιπτώσεις του στην οικονομική ζωή του τόπου και η προκλητικότητα της Τουρκίας, εξανεμίζουν τις ελπίδες για ένα άνοιγμα του καλαθιού με παροχές. Οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη μηδενίζονται. Η ομιλία του Πρωθυπουργού ενώπιον περίπου πενήντα ατόμων, χάνει την παλιά αίγλη της. Απούσα και η ογκώδης συγκέντρωση των εργαζομένων για διεκδικήσεις.

Έτσι το ενδιαφέρον των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού περιορίζεται στο τρίπτυχο: Μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό. Μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Μέτρα για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Φιλόδημος ΙΙ”: Αύξηση 11,4 εκατ. στην Πρόσκληση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Published

on

By

ναύαπακτος-από-ψηλά-Nafsweek
Την Πρόσκληση VII του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” τροποποιεί Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε χθες 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Πρόσκληση VII αφορά τη χρηματοδότηση της «σύνταξης / επικαιροποίησης σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων».

Με τη νέα Απόφαση (συνολικά στη σειρά είναι η 5η τροποποιητική που εκδίδεται) επήλθαν οι εξής μεταβολές:

Ι] Τροποποιήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός της, από 22.891.850,00 € σε 34.300.000,00 €.  Επήλθε δηλαδή αύξηση κατά 11.408.150,00 €.

ΙΙ] Άλλαξε η διάρκεια εφαρμογής, καθώς ορίστηκε ότι «το Πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022».

Υπενθυμίζεται ότι:

– η Πρόσκληση VII είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2019, με συνολικό π/υ 20.000.000,00 €,

– στις 7 Νοεμβρίου 2019, ο Π.Θεοδωρικάκος τον είχε μειώσει στο μισό  , συγκεκριμένα στα 10.000.000,00 €,

– στις 22 Ιουνίου 2020, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου τον είχε τροποποιήσει, από τα 10.000.000,00 σε σε 22.891.850,00 €. πηγή:airetos

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονέων από τον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων μαθητών των Βρεφονηπιακών Σταθμών, προχωρούν στην υλοποίηση του «Προγράμματος Υποστήριξης Γονέων» με παροχή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης.

Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί συγκροτούν την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος, αντικείμενο της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των θεμάτων που  απασχολούν τις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Το Πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και το ωράριο, καθώς και το περιεχόμενό του, θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γονέων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2634038645 (Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και 2634023112 (Κ. Ράπτη).

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η “Ανανέωση και Δημιουργία” για την (μη) λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Ανανέωση και Δημιουργία” διαμαρτύρεται για την συνεχιζόμενη δια περιφοράς λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου, δηλώνοντας της άρνησή της να συμμετέχει από τούδε και εις το εξής.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Με έκπληξη λάβαμε σήμερα την έβδομη συνεχόμενη πρόσκληση σε Δημοτικό Συμβούλιο διά περιφοράς.  Το Όργανο έχει να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 22 Ιουλίου.

Ως Παράταξη, συνεργασία με το προσωπικού του Δήμου και τον Δήμαρχο, φροντίσαμε το Όργανο να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης με το σύστημα epresence, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τζάμπα κόπος, αφού μετά τον Ιούλιο το σύστημα… εγκαταλείφθηκε.
Μαθαίνουμε για σημαντικά νέα του Δήμου από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μας έχουν στερήσει τη φωνή μας, δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τον έργο μας. Ως Σύμβουλοι και Παρατάξεις δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο που μας έχουν αναθέσει ο Νόμος και οι Πολίτες με την ψήφο τους.
Πρόκειται για κοροϊδία. Όχι μόνο προς εμάς, αλλά προς τους Πολίτες και τα αιρετά όργανα. Τέτοια κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε τέτοια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τους παραπάνω λόγους, δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και, και απαιτούμε την σύγκληση του Οργάνου όπως προβλέπει ο Νόμος.
Γιώργος Γούλας
Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ναυπακτίας
Ανανέωση και Δημιουργία”

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ